Heeft u zich, net als ik, als Nederlander in het buitenland laten registreren bij de Gemeente Den Haag om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen van de Tweede Kamer op 15 maart aanstaande? Dan heeft u inmiddels ook de oranje envelop met daarin de stembescheiden ontvangen, of niet soms?

Ik behoor echter tot een kennelijk grote groep kandidaat-stemmers, die de bewuste envelop nog niet in het bezit heeft. Dat kan natuurlijk niet, ook ik wil mijn democratisch recht om te kunnen stemmen.

Kort geding

Eelco Keij, nummer 39 op de kandidatenlijst van D’66, trekt aan de bel, want er zijn teveel mensen die nog geen oranje envelop kregen. In meerdere kranten staat het bericht, dat hij zelfs een kort geding tegen de Staat wil aanspannen om de termijn van inzending te verplaatsen naar uiterlijk 15 maart (datum poststempel) Lees hier het artikel uit het Algemeen Dagblad: www.ad.nl/expats-dreigen-met-rechtszaak-om-stembiljetten~ae132c54

Contact

Eelco, zelf in het verleden als expat in New York gewoon, zegt, dat hij zich voor Nederlanders in het buitenland wil inzetten. Zeer lovenswaardig voor ons natuurlijk, waarmee ik trouwens geen stemadvies bedoel, hoor!

Probleem, dat ik op dit moment met hem is, dat zijn website niet bereikbaar is, omdat – krijg ik op het scherm te lezen – geen beveiligde verbinding tot stand kan worden gebracht. U kunt hem toch wel bereiken via zijn e-mail ejkeij@gmail.com

Recordaantal registreerden

Dit jaar heeft een recordaantal van 77.500 stemgerechtigden zich geregistreerd om vanuit het buitenland toch mee te stemmen op 15 maart. Bij de verkiezingen van 2012 schreven bijna 48.000 mensen zich in.

Het totale aantal Nederlandse expats en pensionado’s ligt veel hoger: er zijn een half miljoen geregistreerde landgenoten die Nederland hebben verlaten, maar het werkelijke aantal ligt nog hoger.

Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag reageert koeltjes op de dreiging van een kort geding. Volgens een woordvoerder verloopt alles volgens plan. De meeste oranje enveloppen zijn verstuurd, op 28 februari werden 2000 stembiljetten verstuurd, op 3 maart volgen de laatste 2000.

Ambassade

De grote vraag is nu: hoe krijg je die op tijd weer terug? Ik zal op 15 maart mijn stembiljet bij het stembureau in de Ambassade Bangkok afgeven, want de zitting is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Als u ook komt, wel even uw paspoort meenemen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Heeft U de oranje envelop al ontvangen?”

 1. stevenl zegt op

  Ontvangen en de bescheiden ingevuld en wel persoonlijk op de ambassade afgegeven.

  Iedere stem telt.

 2. nico zegt op

  De laatste 2000 verstuurd op 3 maart??????

  Ook ik heb ook nog niets ontvangen en andere Nederlanders om mij heen, ook nog niets, dan is het wel heel toevallig dat die 2000 precies Thailand gangers zijn.

  We wachten af,

  Maar misschien is het verstandig om een heleboel oranje enveloppe te sturen naar alle Ambasade’s, zodat je daar je stembiljet kan brengen en hun het in een oranje enveloppe stoppen.

  Groetjes Nico

 3. Wim zegt op

  Had ook makkelijker geweest als ze alles via DigiD hadden gedaan maar schijnbaar is de overheid nog niet zover met de 21e eeuwse techniek zoals internet.

  • Nico M. zegt op

   Helemaal mee eens! De overheid vertrouwt haar eigen DigiD niet voor het uitbrengen van een stem? Eventueel zou op basis van DigiD nog simpel een extra controlemogelijkheid in te bouwen zijn.

 4. Christiaan H zegt op

  Nadat bij 3 eerdere verkiezingen alles te laat kwam, kreeg ik nu alles op tijd en is mijn stembiljet al op de ambassade in Bangkok.
  Ik begrijp niet, waarom de oranje enveloppen niet vroeg genoeg kunnen worden verstuurd, zodat iedereen die op tijd heeft.

  • PaulV zegt op

   De oranje enveloppen zijn op tijd verstuurd, het stembiljet dat apart wordt verstuurt is vertraagt. Dat heeft te maken met een een kortgeding dat afgewezen partijen die niet aan de verkiezingen mochten meedoen hadden aangespannen.

 5. Jacques zegt op

  Ik heb alles netjes op tijd ontvangen en na invulling etc., doorgestuurd naar Bangkok, onze ambassade die de tellingen gaat verzorgen. Ik ben het wel eens dat het een slechte zaak is als er Nederlanders zijn die hierdoor hun stem niet kunnen uitbrengen en ontnomen worden van hun stemrecht. Dit mag eigenlijk niet meer voorkomen anno 2017.

 6. Leo Bosch zegt op

  Het registreren is prima verlopen.
  Kreeg na verloop van tijd de bevestiging, maar de beroemde (beruchte?) oranje envelop bleef maar uit.
  Ik heb daar per e-mail mijn ongenoegen over uitgesproken en kreeg vorige week (na 14 dagen) de begeerde envelop in de brievenbus.
  Leo Bosch.

 7. thailand John zegt op

  Is het niet belachelijk, dat is om moeilijkheden vragen om de paperassen zolaat te verzenden en dan moet men ze nog terug zenden.Conclusie velen zullen niets hebben ontvangen en vele zullen telaat zijn.Je kunt natuurlijk zeggen de mensen kunnen naar Bangkok reizen en het bij de Ambassade afgeven. Maar voor velen zal dat een probleem zijn.We leven in een digitaal tijdperk maar de Overheid niet.En natuurlijk zullen er weer mensen zijn die het hier niet mee eens zijn, maar dat mag.Maar zo ga je met je staatsburgers niet om.En moet er een betere en makkelijke manier gevonden worden, zodat iedereen die dat wil kan stemmen.

 8. Khun john zegt op

  Heb eind vorige week de oranje envelop netjes ontvangen, en ingevuld en deze week verstuurt naar de ambassade, woon in buurt van Prawet, maar zoals Corretje zegt soms komen brieven niet aan, heb dit ook al meegemaakt

 9. Kees en Els zegt op

  Wij hebben de enveloppen ruim op tijd ontvangen en 2 weken geleden de oranje envelop met ingevuld stembiljet in de bijgevoegde witte envelop naar de ambassade in Bangkok gestuurd. We nemen aan, dat de Ambassade de oranje envelop met stembiljet netjes naar Nederland gestuurd heeft. We wonen weliswaar al 9 jaar in Thailand, maar blijven toch altijd Nederlanders en hopen dat het qua politiek daar goed loopt.Op wie we hebben gestemd …………….. Ja, dat is prive,

  • Wil zegt op

   Ook wij hebben de Oranje enveloppen netjes en ruim op tijd ontvangen, hierna alles netjes ingevuld en opgestuurd naar de Ambassade in Bangkok.

 10. Henk Hauer zegt op

  Heb ook de envelop nog niet ontvangen. Heb reeds 2x een e-mail verstuurd. met gebruikelijk verwijzing naar de webside. .Wel heel erg traag

 11. Goort zegt op

  Heb mijn oranje envelop al 10 dagen geleden ontvangen
  en is denkelijk al bij de ambassade.

  Misschien heeft t toch te maken met de partij waarop
  je stemt:-)

 12. Renévan zegt op

  Ik ontving gisteren deze mail
  De unit Verkiezingen van de gemeente Den Haag heeft de afgelopen dagen meerdere vragen van kiezers buiten Nederland gekregen over hun stembiljet. Hieruit leiden we af dat er vragen leven over de procedure. Met deze e-mail proberen we in de antwoorden te voorzien.

  U heeft zich geregistreerd als kiezer in het buitenland. Het kan zijn dat u uw stempapieren nog niet heeft ontvangen. Voor informatie over de verzenddata van stembiljetten en -bescheiden verwijzen wij u naar https://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Feiten-en-cijfers-kiezers-buiten-Nederland.htm of naar de unit Verkiezingen (kbn.verkiezingen@denhaag.nl of +31703534400).

  U heeft nog de tijd om uw stem uit te brengen. Uw stempapieren moeten uiterlijk 15 maart om 15.00 uur lokale tijd door het briefstembureau zijn ontvangen.

  Het is van belang dat u zo snel als mogelijk, dus zodra u uw stempapieren heeft ontvangen, uw stem naar het briefstembureau verstuurt. Het adres van het briefstembureau waar u uw stem naar toe moet sturen staat op de oranje enveloppe vermeld die u ontvangt van de gemeente Den Haag. Afhankelijk van waar u verblijft is dit het briefstembureau op de ambassade in uw land (https://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Tot-wanneer-u-kunt-stemmen-als-Nederlander-in-het-buitenland.htm) of het briefstembureau in Den Haag.

  Als het adres van het briefstembureau in Den Haag op uw oranje enveloppe staat, dan kunt u de stembescheiden daar zo snel mogelijk rechtstreeks naartoe sturen.

  Daarnaast is het mogelijk om uw stembescheiden te versturen aan ambassades of consulaten die geen briefstembureau zijn. Dit kunt u doen door op de oranje enveloppe het adres van het briefstembureau van de gemeente Den Haag te vervangen met het adres van de ambassade of een consulaat in het land waar u verblijft. U kunt uw stembescheiden ook binnen de openingstijden van de ambassade of consulaat-generaal langsbrengen. Voordat u bovenstaande doet verzoeken wij u zelf contact op te nemen met de Nederlandse ambassade of een consulaat in het land waarin u verblijft.

  De ambassade of consulaat-generaal maakt een inschatting wanneer zij uw stempapieren uiterlijk moeten ontvangen om ze voor woensdag 15 maart 2017, 15:00 uur bij het briefstembureau in Den Haag te bezorgen. De adressen van ambassades en consulaten vindt u hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ambassades-consulaten-en-overige-vertegenwoordigingen/inhoud

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet momenteel zoals gepland koeriersbedrijven in om uw stembescheiden van deze ambassades en consulaten door te sturen naar Den Haag.

  Hoogachtend,

  Tom de Bruijn
  Loco-burgemeester

  Namens deze,

  Gerjan Wilkens
  Unit Verkiezingen

 13. PaulV zegt op

  Ik heb de enveloppe ontvangen en inmiddels verstuurd. Ik had ervoor gekozen om het stembiljet per email te krijgen toegestuurd. Dat gaf genoeg tijd om mijn stem uit te brengen.
  Los hiervan is het natuurlijk schandalig dat veel Nederlanders in den vreemde niet van hun stemrecht gebruik kunnen maken vanwege vertraging met het versturen van de stembiljeten.

  Daarnaast hebben kiezers in het buitenland toch al alleen maar invloed op de samenstelling van de tweede kamer, voor de eerste kamer, die getrapt via gekozen wordt via de provinciale staten verkiezingen, telt onze stem helemaal niet.

 14. bob zegt op

  Ontving de envelop met 2 andere in deze envelop al 6 weken geleden. Heb gewacht op de kandidatenlijst die via email/digid werd aangeleverd. Na deze geprint te hebben heb ik de oranje envelop in de aan de ambassade voor geadresseerde envelop aangetekend verzonden en ik neem aan dat die daar ook is aangekomen. Mijn stem zal dus niet verloren gaan. En dat is mij wel 38 baht waard.

  • Nico M. zegt op

   Mooi te horen dat het weleens goed gaat.

   Misschien gaan onze stemmen wel verloren!

   Ik heb net als anderen de aanvraag voor het ontvangen van de bescheiden in Thailand vóór de gestelde datum moeten indienen. Hoe kan het dan dat u al 6 weken geleden alles ontving en ik op navraag bij mijn gemeente op 3 maart het voldende bericht ontving?

   Ik heb zojuist contact gehad met de gemeente Den Haag.
   Zij wisten mij te vertellen dat de documenten voor u en mevrouw Balvers afgelopen dinsdag naar Thailand zijn gestuurd.
   Het zou dus kunnen dat het nog niet bij u is gearriveerd.

   Er van uitgaande dat u één deze dagen de documenten ontvangt; het volgende advies (gekregen van de medewerker van Den Haag).
   Normaal wordt de briefstem naar Nederland teruggestuurd, waar hij dan voor 15 maart binnen moet zijn.
   Maar omdat post vanuit en naar Thailand lange tijd onderweg kan zijn, mag u uw briefstem ook naar de Nederlandse ambassade in Bangkok sturen.
   Dit moet dan ook voor de 15e daar binnen zijn. Maar de post van Chiang Mai naar Bangkok is minder lang onderweg.

   Ik hoop van harte dat dit gaat lukken, want verder kan ik u helaas niet helpen.

   Gebrekkige organisatie?

 15. Gerrit Tienkamp zegt op

  WAAROM NIET GEWOON VIA ‘DIGID’
  We leven toch in een digitale moderne wereld.
  Of lopen ze in Den Haag achter

  • HansS zegt op

   Uw stem is geheim als u via DigiId zou stemmen zou men kunnen zien op welke partij u heeft gestemd.

   • Marianne zegt op

    Mij lijkt dat in DigiD een extra veiligheid kan worden ingebouwd, maar ja, overheid en digitaal, blijft moeilijk….

 16. pjkeijzer zegt op

  ook niet ontvangen. gisteren nog emailtje gestuurd voor vervangend stembewijs …

 17. simon borgers zegt op

  Deze keer wel ontvangen maar of die bij de Nederlandse Ambassade is aan gekomen weet ik niet. wel met ems verstuurd.

 18. Piet zegt op

  Ik heb gewoon iemand in NL gemachtigd en die heeft netjes op tijd volmacht ontvangen via den Haag dus mijn stem zal gehoord worden hhh

 19. Wim de visser zegt op

  Ik heb mijn oranje enveloppe gewoon ontvangen maar wel op mijn PO Box adres.
  Zou dat er iets mee te maken kunnen hebben?
  Misschien zijn de oranje enveloppen wel verstuurd maar komen deze gewoon niet aan in Thailand.
  Op mijn woonadres ontvang ik de helft van de tijd geen rekeningen van Internet of telefoon.
  Aan de andere kant ontvang ik op mijn PO Box adres de helft van de tijd geen exemplaren van National Geographic.
  Lijkt toch op een minder goed functioneren van de Thaise Post.

  • Jan Verduin zegt op

   Lijkt mij ook dat het disfunctioneren van de Thai Post de schuldige is, teveel poststukken komen nooit aan en verdwijnen gewoon.

   Gelukkig had ik deze keer alles ruimschoots op tijd binnen en al 2 weken geleden kunnen posten naar de Nederlandse Ambassade te Bangkok.

 20. Danzig zegt op

  Het stembiljet had ik uitgeprint en de oranje envelop is keurig op tijd in deze uithoek (Narathiwat) op mijn huisadres terechtgekomen. Inmiddels zou de ambassade hem wel moeten hebben, hoewel ik daar helaas wel geen bevestiging van zal mogen ontvangen.

  • Peter Bot zegt op

   Mijn partner en ik hebben een registratie nummer ontvangen. Mijn partner heeft nog steeds geen stembiljet ontvangen en daarover gemaild, er zou een nieuw stembiljet gestuurd worden tot op heden niets nog ontvangen. Ik heb wel het stembiljet ontvangen en de orange envelope bij het postkantoor met een postzegel verstuurd nadat ik mijn paspoort moest laten zien om een postzegel te kopen……. Ik was hierover verbaasd maar de postbeampte vertelde mij dat dit een nieuwe regel was…… heeft iemand ook deze ervaring ?

 21. Pieter1947 zegt op

  27-2-2017 ontvangen en verstuurd naar de Ambassade….

 22. janbeute zegt op

  Enkele weken geleden al gestemt en verstuurt via EMS vanaf het Pasang postkantoor naar de Nederlandse ambassade te Bangkok .
  Morgen gaat weer mijn 90 dagen melding voor de zoveelste keer op de post richting immigratie Chiangmai.

  Jan Beute .

  • Jan Hendriks zegt op

   Vandaag 6 maart helaas nog steeds de oranje envelop niet ontvangen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website