De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Twee begrippen stonden in de maand mei centraal: koning en duurzaamheid.

Allereerst de kroning van ZM Koning Rama X. Een groots gebeuren, waar u ongetwijfeld delen van op de televisie heeft gezien. Zelf mocht ik aan twee onderdelen deelnemen. Allereerst aan de formele kennismaking op 4 mei van de net gekroonde koning met de regering, het parlement, de rechterlijke macht, de Privy Councillors en een selectie van het diplomatieke corps, bestaande uit de meest seniore leden van elke regionale groep en de ambassadeurs van monarchieën.

Men had geen risico’s genomen voor wat betreft de timing. We moesten ons al uren van tevoren melden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarvandaan we in enkele bussen naar het paleis werden gereden. Ook daar weer wachten bij 38 graden onder een tentdoek, een onderdeel van het programma waar we met warme gevoelens aan terugdenken. Maar uiteindelijk werden we de hal binnengeleid waar wij aan de koning zouden worden voorgesteld. De presentatie was van relatief korte duur; nadat PM Prayut en de voorzitters van het parlement en van de rechterlijke macht een welkomstwoord aan ZM hadden gericht, beantwoordde deze de toespraken met een korte verklaring.

De procedure op 6 mei was niet heel verschillend. Dit keer was het de beurt aan alle in Thailand geaccrediteerde ambassadeurs om zich aan ZM te presenteren. Ook nu weer vertrek vanuit het ministerie naar het paleis, wachten in een paar zalen (met airco…), en vervolgens een korte kennismaking, waarbij zowel de langst zittende ambassadeur (mijn collega uit Singapore) als ZM een korte toespraak hielden. Daarna bood ZM een receptie aan, waar hij zelf overigens niet bij aanwezig was. Al met al een intense drie dagen, voor Thailand, en vooral voor ZM zelf!

In de maand mei vonden ook de meeste onderdelen van de Dutch Sustainability Days plaats. In mijn vorige blog heb ik al de achtergrond van die dagen geschetst. En nu ze voorbij zijn kunnen we denk ik stellen dat ze ruimschoots aan de verwachtingen hebben voldaan. Via een aantal zeer diverse activiteiten wilden we Nederland neerzetten als een land dat aan de ene kant kampt met reële uitdagingen op het vlak van klimaat en duurzaamheid, maar dat daar aan de andere kant intens mee bezig is, en ook al innovatieve manieren heeft ontwikkeld om daar mee om te gaan.
Centraal in deze DSD stond een conferentie die we op 14 mei hebben georganiseerd over duurzaamheid. Ruim 200 deskundigen namen deel aan een dag vol break-out sessies, inspirational talks en keynote speeches. Onze voormalige MP Jan Peter Balkenende hield een gloedvolle toespraak over de nieuwe manier van zakendoen, waarbij het maken van winst is gekoppeld aan het nemen van verantwoordelijkheid voor wat er met onze planeet gebeurt.

Tijdens de voorbereidingen voor deze conferentie was het voor alle deelnemende bedrijven, en voor ons, een duidelijk uitgangspunt dat weer een conferentie over duurzaamheid weinig toegevoegde waarde zou hebben. Alleen al in Bangkok kan men daar ongeveer elke dag wel een van bijwonen. Onze conferentie moest uitmonden in praktische afspraken. En dat is gelukt, 14 leidende bedrijven hebben aan het einde een verklaring ondertekend waarin ze zich o.a. verbinden aan het terugdringen van het gebruik van plastic en aan het stimuleren van een meer circulaire economie. En dat dit geen loze beloften waren bleek ons al snel, toen de CEO van Unilever ons vroeg een bijeenkomst van leidende producenten van consumer goods te huisvesten in de residentie om verder te praten over het onderwerp plastic. Tijdens deze bijeenkomst, waar o.a. de vertegenwoordigers van Pepsi Cola en Coca-Cola broederlijk naast elkaar zaten, werd overeengekomen om te proberen te komen tot concrete afspraken met betrekking tot het terugdringen van het gebruik van plastic. Het door ons toegelichte Nederlandse model van een Plastic Pact, waarbij 75 organisaties zich hebben verbonden tot heel concrete cijfers op dat vlak, heeft mede tot deze uitkomst geleid.

En om toch maar met een koninklijk tintje te eindigen, op 24 mei werd het nieuwe parlement officieel door ZM geïnstalleerd. Omdat het gebouw waar dit parlement zal vergaderen nog niet klaar is, vond deze installatie plaats op voor ons vertrouwd terrein, namelijk in het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Los van de intensieve discussies die nog zullen plaatsvinden over het democratische karakter van dit parlement, en van de toekomstige regering, was het goed om te zien dat er weer een gekozen parlement is in Thailand. Een nieuwe partner, waar we zeker als ambassade in de toekomst meer aandacht aan zullen besteden.

Vanaf vandaag treedt een periode van verlof, van reizen naar Nederland en andere bestemmingen in. Wellicht volgt er nog een vakantieblog, maar anders pakken we in september weer de draad op. Ik wens u in ieder geval mooie zomermaanden toe!

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

1 reactie op “Mei Blog Ambassadeur Kees Rade (9)”

 1. Erwin Fleur zegt op

  Beste heer Rade,

  Bedankt voor deze informatie en uitleg van gedaane zaken, raadsaam.
  Voor u ook een fijne vakantie toe gewenst.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website