Als expat in Thailand doorloop je veel fasen – van opwinding, verbazing, verbijstering tot (uiteindelijk) acceptatie. Het is een spannende reis en zal zelden volgens plan verlopen. Maar daarom leven zovelen van ons graag in Thailand.

Als je de tocht hebt voltooid ben je ook in staat om andere expats te herkennen, soms door bijvoorbeeld kleding, gedrag en voorkomen al van grote afstand. Je kunt de expats in meerdere groepen indelen, anders gezegd er een etiket opplakken.

Tim Newton heeft op de website van Thaiger 10 groepen van expats beschreven, die men als leidraad zou kunnen aanhouden. Hij zegt er wel bij, dat het niet altijd makkelijk is iemand in een bepaald hokje te plaatsen en dat er bovendien nog wel andere “soorten” expats bestaan in Thailand. De groepen, die hij noemt, zijn:

 1. De expat op zoek naar een Thaise partner, man of vrouw
 2. De zakenman
 3. De pensionado
 4. De (Engelse) leraar
 5. De expat met ondernemersgeest
 6. De zich vervelende vrouw van een expat
 7. De geboren mislukkeling
 8. De sekspats
 9. De eeuwige klager
 10. De digitale nomade

De Keyboard Warriors

Tim Newton noemt daarna nog een groep, die hij de The Keyboard Warriors noemt. Dat is een groep mensen, die kennelijk niet veel om handen hebben en daarom te pas en vooral te onpas op allerlei forums hun mening over iets te kennen geven. Het maakt niet uit over welk onderwerp een posting gaat, deze groep mensen geven op werkelijk elk gebied hun ongevraagde meningen en adviezen. De moderatoren van die websites (inclusief Thailandblog.nl) hebben het er maar druk mee om die berichten te zeven en juist in te schatten.

Lees het hele verhaal van Tim Newton in het Engels op: thethaiger.com/thai-life/the-top-10-types-of-expat-in-thailand

9 reacties op “In Thailand vindt men expats in allerlei soorten”

 1. Marcelo zegt op

  Ik vraag me af of het alleen Engelse leraren zijn op de vierde plek?
  Of mogen het ook Nederlandse leraren zijn die Engels geven? In dat geval zou het namelijk een leraar Engels moeten zijn :-0. En nee, ik behoor niet tot nummer 9…

  • Rob V. zegt op

   Er is inderdaad een subtiel verschilletje. 55

   D: ‘Zat jij nu Duitse les te geven?!’
   H: ‘Ik ben toch een Duitse leraar??’
   D: ‘Ja je bent een Duitse leraar, maar geen leraar Duits, jij geeft maatschappijleer!’

   Heidrich ontmaskerd:
   https://www.youtube.com/watch?v=PKeSxPv2LfA

 2. Harry Romijn zegt op

  Met dank voor de link naar de Engelse tekst. Kunnen mijn – bij overgrote meerderheid – niet-Nederlands kennende relaties ook meelachen.

 3. John Chiang rai zegt op

  Als Tim Newton op punt 9 terecht wijst op de eeuwige klager,zou hij onder punt 11 ook de expats moeten noemen,die hoewel ze qua minimale spraak en verstaans mogelijkheden,hoogstens een uiterst beperkt overzicht hebben van de werkelijkheid, toch alles in Thailand in de hemel prijzen ,terwijl ze aan de andere kant alles aan het thuisland de grond in boren.

 4. Caatje23 zegt op

  En onder welk nummer horen de expats ( meest Engels) waarvan de kinderen het personeel van hotels schofferen en zich gedragen als prinsjes en prinsesjes?
  Of de expats die ik tegenkwam in een resort waarvan de moeder geen flauw idee had wat ze haar een jarige te ten moest geven. Want tja de nanny mocht niet mee op vakantie.

 5. Mike zegt op

  Grappig dat de schriver van dit artikel, die over iedereen klaagt, zichzelf niet als klager ziet.

 6. combomogelijk zegt op

  Veelal zullen er combinaties zijn van de genoemde lijst en men kan ook nog van periode tot later verschuiven. Maar de notoire klager die al na een seconde op bvb Thaivisa/forum losstuift om alles Thai de grond in te boren lijkt me toch wel typerend voor TH-dat zie je in andere landen veel minder.

 7. Martin zegt op

  Vreemd ik zie mijzelf, als uitgezonden werkende expat voor een mulitnational niet genoemd
  En dat is toch de werkelijke uitleg voor het woord ‘expat’

 8. Dimitri zegt op

  Haha, die keyboard warriors vind ik wel een goeie hoor, heb eens flink moeten lachen. Maar in wezen schuilt hier veel waarheid achter 🙂

  Nu ben ik weg want straks val ik ook onder diezelfde categorie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website