DigiD aanvragen in het buitenland

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Expats en pensionado, Nederlandse overheid
Tags: ,
24 februari 2020

Meerdere malen is de vraag langsgekomen over het niet hebben van de DigiD en hoe die weer geactiveerd kan worden. Hieronder staat de handelwijze die mogelijk tot een resultaat leidt.

Als je niet in Nederland woont maar wel de Nederlandse nationaliteit hebt, kun je toch een DigiD aanvragen. Er zijn twee mogelijkheden:

Je bent klant van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) omdat je een AOW-uitkering ontvangt:

 • Ga naar de website www.svb.nl.
 • Typ in het zoekvak: digid aanvragen vanuit t buitenland.
 • Klik op het vergrootglas.
 • Klik bij de Zoekresultaten op U woont buiten Nederland en wilt DigiD aanvragen.
 • Lees de informatie voor het aanvragen.
 • Klik op Uw DigiD aanvragen.
 • Geef alle gevraagde persoonsgegevens op.
 • Als alle gegevens zijn goedgekeurd, word je automatisch doorverwezen naar de website van DigiD.
 • Volg de instructies in Gebruikersnaam en wachtwoord in dit artikel en verder.

Als je geen klant bent van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die een AOW-uitkering ontvangt:

 • Lees hier hoe je DigiD aanvraagt >>

Herstellen

Het komt soms voor dat je je gebruikersnaam of wachtwoord voor DigiD niet meer weet. In dat geval kun je een nieuwe gebruikersnaam of nieuw wachtwoord aanvragen. Bij een verloren gebruikersnaam moet wel je DigiD opnieuw aanvragen.

 • Ga naar www.digid.nl
 • Klik op Contact.
 • Klik op Ik ben mijn wachtwoord vergeten of Ik ben mijn gebruikersnaam vergeten.

12 reacties op “DigiD aanvragen in het buitenland”

 1. WM zegt op

  DigiD aanvragen is niet lastig als je in het buitenland woont, maar de DigiD app, en deze laten werken, of SMS controle er bij krijgen, dat geeft pas echt problemen. Ik ben er al 7 maanden mee bezig, blijf van het kastje naar de muur gestuurd worden.

  • Ger-Korat zegt op

   Heb het voor iemand in Thailand geregeld: nieuwe digid aangevraagd en dan kun je de sms-controle selecteren en dus toevoegen bij het aanvragen van je nieuwe digid. Vergeet de app. Wel handig als je in Bangkok woont want je moet voor het ophalen van je nieuwe digid en later voor de brief met activeringscode voor de sms controle 2 x naar de ambassade (op afspraak).

 2. Frits zegt op

  Ik heb wel digid, maar zonder sms controle of id-check. Werkt op het moment prima, maar gaat dit later weer problemen opleveren? Of kan ik dit laten zoals het is?

  • l.lagemaat zegt op

   Laten zoals het nu is!

   ( Ellende komt vroeg genoeg!)

 3. aad van vliet zegt op

  DigiD is een ellendig stuk software en is vergelijkbaar met de overige ICT ellende die de nederlandse overheid heef geprobeerd te ontwikkelen. Wat denkt u van de laatste (NU.NL). De software die sinds 1987(!) is geprobeerd te ontwikkelen voor communicatie voor de militaire organisatie: is dus geflopt!
  Waarom passen nederlandse pensioen fondsen dit toe, zonder overleg met de klanten? De app die men voorstelt is onderdeel van het Google Android imperium die heel graag uw gegevens wil.
  Om de app te activeren krijgt u een code per brief die u ‘even’ dwingt om naar de lokale ambassade te gaan. Voor mensen hier naar Bangkok.
  En om een SMS code te ontvangen moet u een nederlands tefoonnummer hebben?

  Waardeloos en ik noem dat Digitale Dictatuur en de overheid weet natuurlijk alles van u!

  Ik zou zeggen: verlang wegens deze niet werkende software, of dat u het niet meer begrijpt, om papieren informatie omdat u recht heeft op de INFORMATIEPLICHT. Trouwens briefpost is ook het veiligst!

 4. Fokke zegt op

  Beste Aad van Vliet,

  U heeft volkomen gelijk wat Digid betreft , ik ben maanden bezig geweesd om telefonischcontact te krijgen met digid.maar dat was zinloos .en hun advies was niet eens de mooite waard van het zolang proberen. Maar je bent machteloos want de organisaties die er mee werken hebben gewoon maling aanje geen digidcode geen contact. En als je zegt ik wil per email of brief geinformeerd worden dan kun je vaak fluiten naar de post, zeker vaak als je in Azie woonachtig ben.Althans in dad gedeelte waar ik woonachtig ben.Een zeer slecht werkende post.Helaas triest maar o zo waar.

 5. John zegt op

  DigiD kan werken maar heeft wel wat haken en ogen.
  In mijn geval stond mijn oude Nederlandse telefoonnummer nog in het systeem dus als ik de app wilde installeren kwam de melding we hebben een controle sms gestuurd. Dat zal wel maar dat kreeg ik dus niet te zien.
  Na inderdaad heel veel e-mails heen en weer kwam er eindelijk een telefoontje van een oplettend iemand bij DigiD die na een lang verhaal dus dat oude nummer vond.
  Hij/zij mag en kan daar niets aan wijzigen dus kon ik op mijn desktop inloggen en het nummer verwijderd. Nieuw buitenlands nummer invoeren kan als niet in Nederland wonende niet want dat kan niet gecontroleerd worden.
  Daar komt de NFC reader op je (moderne) telefoon van pas. Je kunt je paspoort of Nederlands rijbewijs (met chip) scannen met deze reader en zo kan je jouw telefoon en dus ook de app laten controleren. Nu je telefoon herkent is in het systeem kan je bij DigiD ook weer je buitenlandse nummer invoeren om een sms controle te doen.
  Alles werkt daarna prima en zo heb ik de afgelopen week mijn pensioen aangevraagd en gekregen met behulp van DigiD.

  Haha, nee ik heb geen belangen bij DigiD. Het was een oplettende medewerker die me op het juiste pad kreeg.

 6. aad van vliet zegt op

  John dan heb je dus GELUK gehad maar normaal kom je er alleen niet uit,

 7. theoS zegt op

  Ik gebruik al DigiD sinds 2011 welke ik verkreeg via de SVB site. Mijn pensioenfonds ging kortgeleden over op inloggen met DigiD App zonder waarschuwing of overleg met hun klanten. Nu worden al hun brieven weer per post naar mij toegestuurd. Activeren van de DigiD App lukt niet maar ik kwam over de Berichtenbox download en activeren heen en dat lukte wel. Hier is een link naar een heel goed artikel over downloaden en activeren van de DigiD App. Kan gedaan worden via dit artikel. https://www.gratissoftware.nu/app/digid.php Ik liep alleen stuk op het tel nr voor SMS codes daar dit niet hetzelfde is als mijn tablet, dus Googlen maar hoe dit te veranderen.

 8. KhunTak zegt op

  beste John,
  jij gebruikt dus een NFC reader?
  Zou je ons willen vertellen welke jij hebt gekocht?
  Voor android of je laptop?
  Er zijn zoveel verschillende en jij als ervaringsdeskundige kunt ons misschien op weg helpen.
  Zelf heb ik geen problemen met DIGID, maar je weet maar nooit.

 9. Onno zegt op

  De een heeft een oud telefoonnummer in het systeem staan, en moppert dat DigiD hem niet kan bereiken, de ander weet niet wat NFC is en vraagt naar welke NFC-reader hij moet gebruiken, en weer een ander wil enkel per post geïnformeerd worden etrwijl hij tevens meldt dat in Azië je naar je post kunt fluiten? Tja, dan ben je als mens toch blij dat zo goed als alle eigenwijsheid met velen mee geëmigreerd is!

 10. Cees zegt op

  Ik ben ook tijden aan het tobben geweest om de DigiD app te activeren vanuit Thailand, het is uiteindelijk gelukt.
  App gedownload en vlgs de aanwijzingen geprobeerd om mijn paspoort of rijbewijs te scannen met de NFC reader door over het paspoort en rijbewijs te bewegen, wat niet lukte. Heel veel opgezocht en gelezen op internet, tenslotte de app weer verwijderd en een week gewacht, opnieuw geinstalleerd, zag er nu anders uit, Pin code bedacht, en kreeg nu de melding Ready to scan, helaas, het lukte nog steeds niet. Weer zoeken op internet, gevonden dat een op Iphone 7 en hoger de NFC reader standaard aan staat, op een Android telefoon moet hij bewust aangezet worden, ik neem aan in Settings.
  Ik heb een Iphone 7 dus, echter ook gelezen bij toeval dat je dan wel een update iOS 13 moet downloaden. Zo gezegd, zo gedaan, lukte ook niet 1, 2, 3, maar na een week toch ingeslaagd.
  Scannen maar weer, nul resultaat….ik denk, nou ik vraag maar een nieuw DigiD aan via SVB, de activeringscode krijg je dan per post, 30 dagen geldig, je mag dan hopen dat de post op tijd is.
  Nog maar eens geprobeerd, heee, bij de eerst keer deze dag lukte het wel, je ziet dan een streepje vol lopen op het scherm, hoera! Nu kon ik inloggen bij DigiD zelf met de pincode en kon nu ook mijn telefoonnummer wijzigen, ik krijg nu SMS berichten op mijn thaise telefoon nummer.
  Toch nog gelukt dus, het is op zich niet moeilijk, maar wel lastig, alles bij elkaar zo’n 50 pogingen gedaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website