Met meer dan 15 duizend sterfgevallen was dementie in 2016 opnieuw de belangrijkste oorzaak van de sterfte onder Nederlanders. Vooral meer mannen overleden aan dementie, vergeleken met een jaar eerder. Ook stierven meer mensen ten gevolge van een val. Dat blijkt uit voorlopige cijfers over doodsoorzaken van het CBS.

Met bijna 15,4 duizend sterfgevallen, 7 procent meer dan in 2015, staat dementie opnieuw bovenaan de lijst. Bij vrouwen is dementie met meer dan 10 duizend sterfgevallen (+ 5 procent) de belangrijkste doodsoorzaak. De sterfte aan dementie nam vooral onder mannen toe; deze was vorig jaar 11 procent hoger dan een jaar eerder. Bij mannen is dementie met ruim 5 duizend sterfgevallen na longkanker de meest voorkomende doodsoorzaak.

Het verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om dementie als doodsoorzaak hangt grotendeels samen met een verschil in leeftijdsopbouw. Naarmate de leeftijd toeneemt, komt dementie vaker voor als doodsoorzaak. In de oudste leeftijdsgroep zitten meer vrouwen dan mannen.

Iets meer mensen overleden aan longkanker

In 2016 stierven bijna 10,7 duizend Nederlanders als gevolg van longkanker, een toename van iets meer dan 2 procent. Bij mannen is longkanker met bijna 6,3 duizend sterfgevallen nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak, gevolgd door dementie en de beroerte. Het verschil tussen dementie en longkanker wordt echter wel steeds kleiner. Longkanker is als doodsoorzaak bij vrouwen met bijna 4,4 duizend gevallen inmiddels van groter omvang dan borstkanker, met ruim 3,1 duizend sterfgevallen.

Beroerte op één na belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen

Bijna 9,5 duizend Nederlanders stierven vorig jaar als gevolg van een beroerte. Net als in 2015 is de beroerte de op twee na belangrijkste oorzaak van overlijden. Met ruim 5,5 duizend gevallen stierven vrouwen vaker aan een beroerte dan mannen (bijna 4 duizend gevallen). De beroerte is na dementie de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen. Het aantal Nederlanders dat overleed aan deze aandoening is vorig jaar iets gedaald (-1 procent). De daling was onder mannen en vrouwen naar verhouding ongeveer even groot.

Minder vrouwen overleden aan longontsteking

Het aantal vrouwen dat overleed als gevolg van een longontsteking is in 2016 vergeleken met een jaar eerder met ruim 11 procent afgenomen. Verder overleden er vorig jaar minder Nederlanders (-6 procent) aan een chronisch obstructieve longaandoeningen (COPD). Een jaar eerder was er nog sprake van een stijging van 20 procent. Het aantal mensen dat overleed als gevolg van een hartinfarct nam in 2016 met 6 procent af.

Sterke stijging van sterfte door vallen

De sterfte aan niet-natuurlijke doodsoorzaken steeg in 2016 vergeleken met een jaar eerder met 6,4 procent naar ruim 7,7 duizend sterfgevallen. Deze stijging hangt vooral samen met een toename van het aantal Nederlanders dat overleed na een val. In totaal waren dat er 3,3 duizend, een stijging van 16 procent. Verondersteld dat het bij onbekende letseloorzaken ook grotendeels gaat om vallen, komt het aantal sterfgevallen zelfs uit op ongeveer 3,8 duizend. Door een verschil in leeftijdsopbouw is de sterfte als gevolg van vallen onder vrouwen ongeveer anderhalf keer zo hoog als onder mannen.

6 reacties op “Dementie en longkanker belangrijkste oorzaak van sterfte onder Nederlanders”

 1. l.lagemaat zegt op

  Dat meer mensen met dementie overlijden begrijp ik, maar niet dat mensen overlijden door dementie.

  Of veroorzaakt dementie het uitvallen van organen c.q. een hartfalen?

  • Khun Peter zegt op

   Je kan overlijden aan de gevolgen dementie, zelf meegemaakt van nabij. De persoon was een kasplantje geworden, zonder uitzicht op verbetering. In overleg met de familie kreeg hij zoveel medicijnen toegediend dat zijn hart stopte. Een vorm van euthanasie die vaak in verpleeghuizen wordt toegepast.

   • Koos zegt op

    Dus overlijd je door zelfdoding en niet door dementie.
    Dementie is een erge ziekte en vind daarbij zelfdoding uiteraad wel toegestaan.

  • Tino Kuis zegt op

   l.lagemaat heeft wel een beetje gelijk. Je overlijdt niet aan de dementie maar aan de gevolgen ervan: vaak een longontsteking, een urineweginfectie of een ongeval.
   In 2013 werd het classificeren van doodsoorzaken aangepast. Werd voorheen een overlijden als volgt gemeldt: ‘longontsteking als gevolg van dementie als gevolg van aderverkalking’ (en was longontsteking dus de primaire doodsoorzaak, zoals ik het ook altijd heb gedaan) werd na 2013 de ‘dementie’ vaker als eerste oorzaak genoemd (een internationale regel). Dat leidde toen tot een plotselinge stijging van dementie als doodsoorzaak van 20 procent en dat werkt nog steeds door.
   Daarnaast is het toenemen van dementie te wijten aan de toenemende vergrijzing: meer oudere mensen die ook steeds ouder worden.
   Hier staat de oorspronkelijke publicaties van het CBS:
   https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/38/sterfte-aan-dementie-gestegen-tot-12-5-duizend
   https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/29/dementie-oorzaak-een-op-de-tien-sterfgevallen

 2. De Kind Marcel zegt op

  Van Alzheimer kun je sterven . Hier vallen verschillende organen na enige tijd uit en de patiënt sterft .Men sterft met dementie maar niet door dementie.

 3. Ger zegt op

  Las op website van frieselongartsen.nl dat 90 % van de longkankergevallen wordt veroorzaakt door roken en slechts 15% overleeft. Dus beste rokers : maak uw keuze.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website