De Thaise overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Thailand

Update: 2 juni 2020

Hulp gestrande reizigers

Bent u momenteel in Thailand en heeft u hulp nodig? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Thailand?

Op 25 maart 2020 is een noodverordening ingevoerd die voorlopig geldt tot 30 juni 2020. Inmiddels zijn de meeste gelegenheden weer geopend waaronder winkels, restaurants en parken. Geopende locaties hebben maatregelen getroffen om aan de regels van de overheid te voldoen. Zo kan u bijvoorbeeld worden gevraagd om u te registreren bij het betreden van een winkelcentrum of supermarkt. Daarnaast geldt er een avondklok wat betekent dat u tussen 23:00u en 3:00u geacht wordt binnen te blijven met uitzondering daargelaten. Het negeren van de avondklok kan resulteren in een hoge boete of een gevangenisstraf.

Thailand heeft de sluiting van alle grenzen voor inkomende reizigers verlengd tot 30 juni. Reizen naar of via Thailand is niet mogelijk, behalve voor personen met de Thaise nationaliteit, en personen met beroepen in de transportsector zoals piloten. Voor personen die wel Thailand in kunnen reizen, is een ‘fit to fly’ verklaring verplicht.

Buitenlanders met een werkvergunning voor Thailand mogen het land inreizen maar houd er rekening mee dat u bij aankomst verplicht 14 dagen in staatsquarantaine moet. Neem contact op met de Thaise ambassade in Den Haag voor informatie.

Het is mogelijk om Phuket over land en water te betreden en te verlaten. Het is nog niet mogelijk om Phuket in en uit te reizen via de luchthaven. Voorafgaand aan het inreizen of uitreizen van Phuket dient u een tijdslot te reserveren, zie hier voor meer informatie. Als u vanuit Phuket naar Bangkok reist zijn er geen quarantaine maatregelen waaraan u moet voldoen bij aankomt in Bangkok. Houd er rekening mee dat als u vanuit Bangkok naar Phuket reist, u 14 dagen in zelf quarantaine moet. Meer informatie over het inreizen en uitreizen van Phuket en de provincie gebonden aankomstmaatregelen vindt u hier.

Gezondheidsverklaring

Bent u in Thailand en wilt u naar Bangkok reizen, dan heeft u geen gezondheidsverklaring nodig.

Lokale maatregelen
Verschillende vliegvelden zijn sinds 1 mei 2020 weer geopend voor binnenlandse vluchten en internationale vluchten. Bij aankomst kunnen de lokale autoriteiten u verplichten om in quarantaine te verblijven. Voor een up-to-date lijst van geopende vliegvelden en de voorwaarden waar men aan moet voldoen bij aankomst raden we u aan om de volgende pagina in de gaten te houden en contact op te nemen met uw aankomst luchthaven.

Blijf op de hoogte
Het is belangrijk om via de media en lokale overheden goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Wij raden u aan om de volgende websites in de gaten te houden: PR Thai GovernmentOffice of International Cooperation DDC MOPHTourism Authority of Thailand Newsroom en Civil Aviation Authority Thailand.

Ik zit nu in Thailand, moet ik terug naar Nederland?

Nee. Maar wij raden u wel aan om te overwegen of een langer verblijf in Thailand noodzakelijk is. KLM voert verschillende vluchten per week uit naar Amsterdam.

Ik wil terug naar Nederland, wat moet ik doen?

U heeft al een ticket voor de terugreis

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij, ook als uw vlucht is geannuleerd. Misschien kan uw luchtvaartmaatschappij een alternatief bieden. Het is erg druk, maar heb geduld en blijf het proberen.

U heeft nog geen ticket voor de terugreis

Boek een ticket voor een vlucht naar Nederland. Er zijn minder vluchten, maar het is nog steeds mogelijk om vanuit Bangkok naar Amsterdam te vliegen. KLM vliegt nog rechtstreeks, voor een overzicht van vluchten zie de KLM website. Lufthansa en Qatar Airways verzorgen dagelijks vluchten met overstap. Let op! Tickets kunnen duur zijn.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik ben niet in Bangkok

Kom zo snel mogelijk naar Bangkok, vanwaar vrijwel alle internationale vluchten vertrekken. Houd er rekening mee dat u vanaf uw locatie mogelijk moeilijker naar de Thaise hoofdstad kunt reizen vanwege de corona-maatregelen. Het laten zien van een geldig vliegticket maakt het mogelijk om over land naar Bangkok te reizen.

Ik woon in Thailand, maar ben in het buitenland. Kan ik nog inreizen?

Thailand heeft alle grenzen gesloten voor inkomende reizigers in ieder geval tot 30 juni, behalve voor personen met de Thaise nationaliteit en personen met beroepen in de transportsector zoals piloten.

Buitenlanders met een werkvergunning voor Thailand mogen het land inreizen maar houd er rekening mee dat u bij aankomst verplicht 14 dagen in staatsquarantaine moet. Neem contact op met de Thaise ambassade in het land waar u momenteel verblijft voor informatie over de procedure en documenten die u hiervoor nodig heeft.

Heeft u vragen over de voorwaarden waaraan u moet voldoen om in Thailand in te kunnen reizen?  Bel dan met het International Office of the Department of Disease Control (OICDDC) van het Thaise ministerie van Volksgezondheid: +66 9-6847-8209. De Engelstalige hulplijn is dagelijks bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur lokale tijd (GMT+07.00).

Ik heb een vlucht met overstap in Bangkok. Kan ik nog in Bangkok overstappen?

Nee. De eerdere tijdelijke uitzondering voor transitreizigers is komen te vervallen.

Komt er een repatriëringsvlucht?

Zolang het nog mogelijk is om met reguliere vluchten vanuit Bangkok naar Nederland te reizen, is het advies om hier gebruik van te maken. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Op dit moment is een repatriëringsvlucht niet aan de orde.

Kan ik mee met een vlucht van een ander EU-land?

Meestal zijn repatriëringsvluchten van andere EU-landen in eerste instantie bedoeld voor de burgers van dat land. Als er plaatsen over zijn, kunnen die worden ingevuld door EU-burgers. Zijn er plekken beschikbaar, dan wordt dat bekendgemaakt op de Facebook-pagina van de Nederlandse ambassade in Thailand.

Kan ik nog een visum of paspoort verlengen of aanvragen?

(Toeristen)visum

Op 9 april is door de Thaise immigratie- autoriteiten een visumamnestie afgegeven. Heeft u een visum dat verloopt na 26 maart, dan wordt deze automatisch verlengd tot 31 juli.  Dit geldt voor alle visumsoorten en ook de 90-dagenmelding. U hoeft voor deze verlenging niet naar het immigratiebureau en ook de Covid-19-visumondersteuningsbrief van de ambassade is niet meer nodig.

De belangrijkste punten van de amnestieregeling zijn:

 1. Buitenlanders met een permanente Thaise verblijfsstatus en nu buiten Thailand zijn, kunnen Thailand binnenkomen, zelfs als hun periode buiten Thailand langer dan een jaar is.
 2. Buitenlanders van wie het visum verloopt na 26 maart 2020, krijgen een automatische visumverlenging tot 31 juli 2020. Dit omvat alle soorten visa. Voor buitenlanders voor wie de 90 dagen meldplicht geldt, die na 26 maart verloopt, wordt de deadline ook verlengd tot 31 juli 2020.
 3. Buitenlanders met een grenspas [buurlanden] die vóór 23 maart 2020 zijn binnengekomen, zullen automatisch een visumverlenging krijgen totdat de landgrens weer opengaat. Zodra de landgrens weer opengaat, moeten ze binnen 7 dagen vertrekken.
 4. Het is t/m 31 juli niet nodig in persoon bij een lokaal immigratiekantoor uw visum te verlengen.

(Nood)paspoort aanvragen

De ambassade blijft beschikbaar voor Nederlanders in acute nood:

a. als uw paspoort verloopt,

b. als u een nieuw (nood)paspoort nodig heeft om een verblijfsvergunning aan te vragen,

c. als u om medische of humanitaire redenen uw reis niet kunt uitstellen.

De overige –niet urgente-consulaire dienstverlening is vanaf 2 juni gedeeltelijk hervat, zie hier voor meer informatie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Blijf op de hoogte via de Facebook-pagina van de Nederlandse ambassade in Thailand.

Alle Nederlanders in Thailand wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Thailand”

 1. Sjaak S zegt op

  Het lijkt wel of veel van de dingen die hier opgenoemd werden al verlopen zijn. Ik heb nu bij de Duitse Ambassade een afspraak voor komende dinsdag voor mijn inkomensverklaring. Op 11 juni is mijn jaarvisum afgelopen, maar dus volgens dit artikel, pas op 31 juli?

  • RonnyLatYa zegt op

   Jaarverlenging blijven gewoon te verlengen zoals voorheen, dwz 30 (45) voor afloopt van de jaarverlenging je aanvraag indienen.

   Die verlenging tot 31 juli betreft enkel de verblijfsperioden die bekomen zijn met een binnenkomst, dwz 30, 60 dagen voor Toeristenvisum of Exemption. 90 dagen of een jaar voor Non-immigrant visums.

   Er is geen enkele garantie dat je de jaarverlenging nog zal bekomen op 31 juli. Neem dus het risico niet en verleng voor 11 juni.

   • Ger-Korat zegt op

    Zou dit uitstel kunnen gelden voor de non-immigrant visumhouders welke momenteel zich buiten Thailand bevinden ? Zelf verloopt mijn verlenging hiervan in juni.

    • RonnyLatYa zegt op

     Vrees ervoor, want uw re-entry periode loopt ook af in juni.

     Er is mij momenteel geen enkele regel bekend die genomen is voor mensen met jaarverlengingen en die zich momenteel in het buitenland bevinden. Ik vrees dan ook dat je van voor af aan zal moeten beginnen.

     Maar je weet nooit natuurlijk dat ze ergens nog iets uit hun mouw schudden voor die groep, maar ik acht die kans klein.

     Wat die verlenging tot 31 juli betreft.
     Die “verlenging” moet je volgens mij ook niet echt zien als een “verlenging” van de verblijfsperiode denk ik.
     Meer als dat wanneer iemand Thailand verlaat voor 31 juli, hem/haar geen overstay wordt aangerekend voor de periode dat zijn verblijf normaal afliep en 31 juli.

     • Sjaak S zegt op

      Prima… Als er niets tussen komt krijg ik morgen de bevestiging van mijn inkomsten en op 10 juni mijn jaarvelenging bij de immigratiedienst van Hua Hin.

 2. Sake zegt op

  Ik probeer al 2 weken lang vrijwel dagelijks via de klm site een rechtsteekse vlucht naar Amsterdam te vinden.
  Ik zie echter slechts enkele en uitsluitend via (lange) overstap in Parijs.

  • David H zegt op

   @Sake
   OP Thaise KLM site in English zoeken onder “single flight ” naar Amsterdam

   https://www.klm.co.th/search/open-dates?connections=BKK:A%3EAMS:A&pax=1:0:0:0&cabinClass=ECONOMY&activeConnection=0

   Vluchten tusen 17000 en 20000 Thb (vanaf prijs )

 3. Christiaan zegt op

  Hallo Sake,

  Bel eens met het KLM kantoor in Bangkok. Let wel, je kun alleen een enkele reis boeken naar Amsterdam

  • thailandganger zegt op

   Ik ben in Nederland. Heb nog een ticket BKK-AMS die gecancelled is en in theorie nog geldig tot september of zoiets en anders een voucher aanvragen. Maar ja KLM staat niet toe deze aan een ander te “geven”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website