De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Allereerst uiteraard aan u allen, namens de hele staf van de ambassade, de allerbeste wensen voor een voorspoedig en bovenal gezond 2020! De rook van het vuurwerk is weggewaaid, het verkeer in Bangkok begint weer gezellig druk te worden, tijd om aan het nieuwe jaar te beginnen.

Het thema mensenrechten kwam tijdens de laatste maand van vorig jaar in diverse vormen op.
Op 10 december, VN Internationale Dag van de Mensenrechten, hadden we op de residentie een bijeenkomst met een aantal gelijkgezinde ambassades, de belangrijkste VN-organisaties op mensenrechtenvlak en enkele NGOs om over het thema gedwongen verdwijningen te praten. De afgelopen jaren zijn er in de regio enkele spraakmakende gevallen geweest van opponenten van de zittende regering, die soms op klaarlichte dag zijn ontvoerd en waar nooit meer iets van is vernomen. Beroemd geval is dat van de Laotiaanse activist Sombath Somphone, die in 2012 in Vientiane werd ontvoerd en nooit is teruggevonden. Sinds enige tijd komt het ook regelmatig voor dat politieke vluchtelingen die naar een buurland waren gevlucht, met voorbijgaan aan geldende procedures weer gedwongen worden teruggebracht naar het land dat ze ontvlucht waren. Soms treft hen een nog drastischer lot. Teneinde met name de internationale juridische aspecten van dergelijke gevallen beter voor ogen te hebben was het voor de aanwezige ambassadeurs nuttig van VN-zijde te horen aan welke internationale verplichtingen de landen in de regio zich hebben te houden.

Diezelfde avond hebben we samen met de directeur van het nieuwe River Museum op de achtste verdieping van IconSiam de opening van de World Press Photo exhibition verricht. Voor Nederland is deze tentoonstelling wereldwijd altijd een mooie manier om het belang te illustreren van de vrijheid van meningsuiting, in dit geval via beeldmateriaal. Zoals gebruikelijk had deze tentoonstelling ook nu weer een aantal hartverscheurende foto’s van de vele drama’s waar de mensheid wereldwijd mee geconfronteerd wordt, of nog erger, die de mensheid zichzelf aandoet. Van natuurrampen tot oorlogen, van geweld tegen migranten tot klimaatslachtoffers, het spatte weer in vele vormen en kleuren van de muur. Gelukkig waren er ook hele leuke thema’s vastgelegd, zoals van de flamingo Bob, die op Curaçao tegen een hotelraam vloog, verzorgd werd in een opvangcentrum en sindsdien is uitgegroeid tot het symbool van dat centrum. Een mooi rooskleurig verhaal. U kunt de tentoonstelling nog tot deze zondag bekijken, een aanrader!

Een dag later hadden de EU ambassadeurs op hun verzoek een bijeenkomst met de leden van de parlementaire commissie voor juridische zaken, mensenrechten en justitie. Deze bijeenkomst vond plaats in een zeer levendig parlementsgebouw, het was opmerkelijk te zien hoeveel mensen zich in de gangen van het bijna voltooide gebouw verdringen. Bedoeling van dit gesprek was om enkele belangrijke onderwerpen van de EU mensenrechtenagenda te delen met de leden van de commissie, zoals eerdergenoemde gedwongen verdwijningen, mensenrechten in de private sector, LGBTI-rechten en de doodstraf. Het was tevens bedoeld om zichtbaar te maken dat de EU graag wil werken met deze gekozen parlementariërs, als symbool van een (min of meer) teruggekeerde democratie in Thailand.

Het was weer een genoegen om tijdens een levendige BBB (bitterballenborrel) in Phuket, zoals altijd prima georganiseerd door onze Honorair Consul Seven Smulders, met allerlei landgenoten te praten over wat hen bezighoudt. Hoog op de agenda staat duidelijk de verplichting die Thailand sinds kort oplegt aan een bepaalde groep van buitenlanders om zich tegen ziektekosten te verzekeren bij een Thaise verzekeraar. Zeker voor landgenoten van gevorderde leeftijd een moeilijke opgave. Dit is besproken in het consulaire EU overleg. Afgesproken is dat dit met de Thaise immigratiediensten zal worden besproken. Bij het uitblijven van een bevredigende oplossing zullen eventuele volgende stappen door de EU ambassadeurs worden besproken.

Als een van mijn laatste activiteiten van dit jaar had ik de eer om op 12 december getuige te zijn van de “Royal Barge” ceremonie. Dit laatste onderdeel van de kroningsceremonie van ZM Koning Rama X bestond uit een vaartocht van 52 boten, die bemand door meer dan 2000 roeiers een deel van de Chao Praya afvaarden. Een bijzondere ervaring, vol pracht en praal, een mooie bekroning van een historisch kroonbestijgingsproces!

Vriendelijke groeten,

Kees Rade


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Blog Ambassadeur Kees Rade (14)”

 1. Rob V. zegt op

  Teruggekeerde democratie? De ambassadeur begint het nieuwe jaar meteen met een goede, pijnlijke, grap. 555 Wel goed dat de ambassades blijven hameren op mensenrechten en onderzoek naar de verdwijningen, mishandelingen en andere misstanden. Ga daar mee door,goed zo. Wens ik u hier ook meteen de beste wensen en goede resultaten voor dit jaar.

  Over grappen gesproken: afgelopen week was er een aflevering van In Europa: de pop van Poetin. Met daarin centraal de vraag ‘ Wat doet het met een democratie als je niet meer om de machthebbers mag lachen?’ . Ik moest meteen aan Thailand denken, daar zijn grappen en satire over bepaalde hoge mensen ook vragen om problemen.

  https://www.npostart.nl/in-europa-de-geschiedenis-op-heterdaad-betrapt/29-12-2019/VPWON_1272536

  • Mark zegt op

   Goed lezen wat er staat: “(min of meer) teruggekeerde democratie in Thailand.”

   In diplomatieke taal is dit een ernstige kritiek op de gewapende vrede die door de groenjassen, met en zonder burgerpak, afgedwongen wordt.

   Het inzicht dat de heer ambassadeur geeft in zijn werkwereld vind ik steeds lezenswaardig. Hij beoefent de kunst van het haalbare. In mijn beleving doet hij dat meer dan behoorlijk.

 2. Hans Bindels zegt op

  Heeft dhr Rade helemaal niets meegekregen van de reacties vorige maand waaruit duidelijk werd dat velen vonden dat hij veel irrelevante zaken vertelt en veel relevante zaken onbelicht laat. Er zijn voldoende voorbeelden gegeven en de meningen logen er niet om. Men was het in groten getale eens met de uitgesproken kritiek.
  Zou thailandblog deze commentaren en de waardering daarop hem onder ogen willen brengen en hem om een reactie vragen.

 3. pieter zegt op

  .
  ik kan U volgens velen mededelen, dat zij geen mooi en goed 20202 hebben, gezien zij weer gedwongen zijn, om naar hun Vaderland terug te keren! En hebben en houden in de steek moesten laten, gezien de vreselijke hoge Thaise Bath’ Deze mensen zitten nu eenzaam in de Eurolanden! Op oude bejaarde leeftijd, waar sommigen dan ook niks meer hebben! Ook de toekomst is en blijft onzeker voor de inwoners, die uit de Eurolanden komen! Steeds bedenkt men nieuwe wetten en regels? en het lijkt wel of dat wij hier weg worden gepest door de emigratie” Dus is uw optimisme op de verkeerde plek! U bent een volksvertegenwoordiger van de Nederlandse staat’ en behoord uw onderdanen bij te staan in zware tijden! Maar daar is niks over te lezen?

  Een zeer bezorgde Thailand bewoner ”

  • Johnny BG zegt op

   In alle redelijkheid ondanks uw boosheid.

   De voorwaarden voor het verkrijgen van residentie moet toch door de betreffende overheid bepaald worden?

   Mijn vrouw en kind mogen ook niet direct in NL wonen als ik hier uitgekotst wordt, maar alles in het grote plaatje.
   Regels zijn regels waar die ge-wel-dige democratie ook aan heeft bijgedragen.

   Wees in ieder geval blij dat u nu niet in een grijs grauw en koud land vertoeft ook gekend als narcostaat van de EU. Bombrieven, bedreigingingen aan boze voedselproducenten, geweld tegen hulpverleners, 77 miljoen euro vervuilende zooi die mensen, beesten en de lucht het leven niet leuker maakt, 15 miljoen euro schade aan schade vanwege een nachtje “feest”. Het kan nog veel gekker zoals het nieuws er melding van maakt maar schijnbaar gaat het daar nog steeds fantastisch.

   Het gras is altijd groener aan de overkant maar zie het positief. Nou ja, die Euro gaat nu wel lastig worden dus ik stel voor dat ze in dat gebied nu eens eindelijk gaan zorgen voor uitgaven zodat er inflatie komt. De EU burger snapt zelf niet dat ze slachtoffer zijn met het niet uitgeven van geld. Daar zou eens eens een campagne voor moeten komen.

 4. Sjaakie zegt op

  @Pieter, dat eerste is juist, dat laatste is niet juist.
  Er wordt toch aandacht aan besteed, daar valt toch iets over te lezen, in het diplomatieke circuit draait het allemaal net even wat anders.

  • Pieter zegt op

   Sjaakie,

   In een paar jaar tijd, gezien de verdomde hoge Thaise Bath, en de stijgende prijsverhogingen, is het levensonderhoud hier in Thailand duurder geworden dan in Nederland’ Zelfs de bevolking klaagt steen en been, en zien hun inkomsten verdampen, gezien de restaurants en de Hotels enz enz leeg blijven. Bejaarden moeten een zorgverzekering afsluiten, met de wetenschap” dat geen maatschappij ze aanneemt! op bejaarde leeftijd’ Dit is algemeen bekend, en de jaarpremies zijn dan ook een melkkoe geworden. Ik ken ik mijn directe omgeving bijna niemand, die een zorgverzekering heeft laat staan kan betalen’ Het had de Ambassadeur gesierd, hier toch een paar woorden aan te besteden! Ook bij hun is bekend, dat velen alles in de steek moesten laten, omdat ze niet meer financieel draagkrachtig zijn! En gedwongen zijn Thailand te verlaten’ soms met een gezin of kinderen en hun hele hebben en houden, wat ze hier weer hebben opgebouwd, na hun emigratie om nog even te genieten van hun oude dag’ Er zijn vele expats in moeilijkheden gekomen, om die verdomde Bath kunstmatig hoog te houden, zodat de elite er nog even heel erg rijk van kunnen worden! Niet begrijpende, dat de handel, een ander land kiest, waar ze nog waar voor hun geld krijgen! En wij weten.. weg.. altijd weg!! Dus word de afzet van rijst, olie, en andere Thaise producten, onverkoopbaar zijn geworden. Een zelfs Japanse multinationals, kiezen wegens de dure Thaise Bath een andere bestemming en komen ook nooit meer terug! Zodat Thailand zich kan voorbereiden op slechte tijden in de nabije toekomst! We hebben gezien, dat vele vakantiegangers een ander land kiezen, en het land van de glimlach achter zich hebben gelaten, omdat de buurlanden veel goedkoper zijn! Zo ook met de handel’ die niet de hoofdprijs willen betalen voor Thaise goederen. Het had de Ambassadeur gesierd dit moeilijke onderwerp toch even te benoemen in zijn Nieuwe jaar preek. Dat er ook veel slachtoffers zijn, die helemaal geen goede vooruitzichten hebben!! En dat de toekomst er duister uit komt te zien, wat betreft de bejaarde oude mensen die hier nog wel woonachtig zijn’ en het slachtoffer zijn van verkeerde beslissingen van hogerhand.

 5. Sjaakie zegt op

  Geachte Ambassadeur,

  In uw blog van 3 januari 2020 zegt u: “Het was weer een genoegen om tijdens een levendige BBB (bitterballenborrel) in Phuket, zoals altijd prima georganiseerd door onze Honorair Consul Seven Smulders, met allerlei landgenoten te praten over wat hen bezighoudt.
  Hoog op de agenda staat duidelijk de verplichting die Thailand sinds kort oplegt aan een bepaalde groep van buitenlanders om zich tegen ziektekosten te verzekeren bij een Thaise verzekeraar. Zeker voor landgenoten van gevorderde leeftijd een moeilijke opgave. Dit is besproken in het consulaire EU overleg. Afgesproken is dat dit met de Thaise immigratiediensten zal worden besproken. Bij het uitblijven van een bevredigende oplossing zullen eventuele volgende stappen door de EU ambassadeurs worden besproken.
  Heel graag zou ik zien dat u via Thailandblog ons op de hoogte houd van het verdere verloop van deze kwestie, overigens, ik zou niet anders verwachten.
  Vorige maand gaf ik in een reactie op Thailandblog al aan, dat dit zeker geen poging is zich te bemoeien met interne Thaise aangelegenheden, integendeel. Per slot gaat het hierbij om een kwestie die door Thailand veroorzaakt wordt en waarbij buitenlanders in Thailand slachtoffer worden, dus wel degelijk een onderwerp voor u als Ambassadeur. Heel fijn te horen dat dit door u en uw collega’s is opgepakt en er aandacht aan is gegeven. Minstens zo belangrijk is, dat bij het uitblijven van een bevredigende oplossing eventuele volgende stappen door de EU ambassadeurs besproken zullen worden.
  Als u wilt weten waar het hier om draait, ben ik bereid om naar Uw Ambassade te komen en voor zover nog nodig uitleg te geven over de inhoud van de problematiek en tevens diverse oplossingen aan te dragen voor het oplossen van de problemen voor Thailand in deze kwestie zonder dat het noodzakelijk is grote schade en veel leed te berokkenen aan de genoemde groep buitenlanders.
  Een paar argumenten dat hier door Thailand ernstige en pijnlijke schade wordt berokkent:
  Mensen zijn naar Thailand geëmigreerd omdat ze om allerlei redenen die keuze maakten, een daarvan is, dat men rekende op de in Thailand geboden mogelijkheden zoals van een onbezorgde, rustige oude dag te kunnen genieten, waarbij toch belangrijk is dat er geen nieuwe regels tijdens de wedstrijd door de almachtige scheidsrechters worden ingevoerd zonder dat daartoe een overgangsperiode bij wordt gegeven en zonder dat er sprake is van het respecteren van bestaande situaties, iets wat eerder al wel gebeurde. Dit laatste is nu dus niet gebeurd, klemt en brengt mensen in grote problemen, zij wonen hier permanent, hebben hier huis en haard, je wordt bijna letterlijk het land uit gegooid.
  Wat is het geval? Zoals u al zegt het gaat hier om een bepaalde groep buitenlanders, daarmee wordt al ten onrechte gediscrimineerd. Deze groep heeft ooit als Visum een O-A visum aangevraagd bij een Thaise Ambassade in hun woonland dan wel het land waar ze als inwoner stonden ingeschreven. Dat Visa was bijzonder, je moest o.a. extra hebben een doktersverklaring dat je gezond was en tevens bepaalde ziektes niet had. Ook moest je een verklaring inleveren dat je geen crimineel verleden had en zo meer voorwaarden. Met dat Visum kreeg je in de praktijk een Verblijfsvergunning voor 1 jaar en die was makkelijk te verlengen met nagenoeg 1 jaar. Het werd wel het Gouden Visa genoemd aangezien dit Visum je de meeste Startruimte gaf.
  Nu is er bruut per 31 oktober 2019 ingevoerd, dat een ieder die ooit Thailand binnen kwam met een Visum O-A een verklaring van het hebben van een ziektekostenverzekering moet kunnen tonen bij een aantal vaste toegestane Thaise verzekeringsmaatschappijen. De premies zijn buitengewoon hoog en de verzekerde bedragen laag. Thailand beoogt met deze nieuwe eis te voorkomen dat er onbetaalde rekeningen bij ziekte verzorgers achterblijven veroorzaakt door buitenlanders, men spreekt van 600 mln. Bath.
  Gezien de kwaliteit van deze verzekeringen zal het hebben van deze polissen niet leiden tot het oplossen van het probleem, beter zou zijn van elke toerist of Thailand binnenkomende en/of vertrekkende een simpele bijdrage te vragen van 20 Bath; ruim 30 mln. toeristen, probleem opgelost, of simpel, geen verlenging van een verblijfsperiode meer of ziektebehandeling indien iemand een onbetaalde nota wil achterlaten. Er zijn mensen die geen verzekering hebben, dat is zeer wel mogelijk, die hebben kennelijk genoeg reserves om zelf de ziektezorgkosten te betalen. Thailand zou ook de Thaise ziektekostenzorgverzekering kunnen beschikbaar stellen aan de buitenlander, maar dan niet met 30 Bath per handeling, maar tegen een redelijke premie. Zo is er wel meer te bedenken, elk uitgangsput vraagt om aparte voorwaarden. Zo zou Thailand iedere binnenkomer kunnen verplichten een beperkte reisverzekering te sluiten bij binnenkomst.
  Dat Thailand deze nieuwe eis alleen stelt aan mensen die een O-A Visa hebben en verlengen op basis van retirement geeft te denken, waarom is dat? O-A Visa gebaseerd op Marriage hoeven geen polis te tonen! Dat deze nieuwe eis gesteld wordt aan nieuwe aanvragen bij de in het buitenland gelegen Thaise Ambassades, dat mag Thailand doen, nieuwe gevallen vallen onder nieuwe regels, maar pas op, met respect voor de oude afspraken, dus wie voor 31 oktober 2019 een O-A Visa had, kan niet om een zorgpolis gevraagd worden, dan lost dit probleem zich vanzelf op in de loop der jaren.

  Staatssecretaris Hogervorst heeft destijds door gedoe met zorgpolissen in Spanje besloten om een categorie Nederlanders buiten de verplichte zorgpolis te houden, een zeer discutabele regeling, maar leden van ons Parlement hebben geen enkele behoefte daar op in te gaan blijkt. Helemaal fout natuurlijk, per slot betaalde ik net als ieder ander mijn premie voor de verplichte ziektekostenpolis. Gebruik maken van zorg was niet aan de orde, de leeftijd nog jong, in verhouding weinig zorgkosten, nu nog steeds niet, geluk, maar waarom niet het collectieve van een dergelijke polis handhaven, dat zou toch wel heel redelijk zijn, maar goed, Thailand heeft besloten extra een polis te verlangen bij een Thaise verzekeraar, zie hierboven; buitengewoon onverstandig als je inkomsten wilt blijven trekken.
  In Thailandblog van gisteren staat een heel aantal reacties van mensen die Thailand verlaten, jammer hoor, ik zie elke buitenlander die permanent in Thailand woont als een 24/7 toerist, die vele malen meer besteed dan een toerist, nl. aan huis, tuin, keuken, eten, drinken, auto, belasting en wat al niet meer.

  Dan heeft Thailand in 2019 ook besloten om de in een bank account aan te houden bedragen te verlengen en een deel permanent in het bank account aan te moeten houden.
  2-3 maanden voor de aanvraag van een verlenging 800.000 Bath in een bankaccount, 3 maanden na de verkregen verlenging moet die 800.000 in het bankaccount blijven en daarna mag het 6 maanden 400.000 Bath zijn tot weer 3 maanden voor de dag van verlenging. De regeling was 800.000 Bath minimaal 3 maanden in het bankaccount voorafgaand aan het moment van de verlengingsaanvraag. Voor een flink aantal mensen is dit een op korte termijn gevraagde verhoging van het geblokkeerde bedrag, waar dan nu ook een blijvend deel in zit.

  Ik zou elke Thailandlezer willen vragen, voeg uw vele argumenten toe, wijk niet af van de hoofdzaak, geen persoonlijk geklaag, wel persoonlijke gevolgen als u die behoefte voelt, ben benieuwd of Thailandblog dit pleidooi plaatst.
  Iedereen de Beste wensen voor het jaar 2020.

  • ruud zegt op

   Er zit wel een aantal zwakke punten in uw betoog.

   U vraagt in feite een speciale regeling voor Nederlandse expats in Thailand, want over de expats van andere landen heeft de Nederlandse ambassade geen inbreng.
   En vervolgens verwacht u, dat de Thaise overheid veel zin heeft om een speciale Nederlandse expat-regeling op poten te zetten, die dan niet voor andere landen geldt.

   De ziektekostenregeling in Nederland is aan allerlei voorwaarden gebonden, waar de verzekeraars ook een woordje in meespreken.
   Die hebben waarschijnlijk helemaal geen zin voor anderhalve expat in het buitenland – ieder buitenland, want dan praat je niet alleen over Thailand – een speciale polis op te stellen.
   De afhandeling daarvan kost waarschijnlijk een vermogen, want die polis moet er dan ook zijn voor die ene Nederlander in Timboektograd.
   Je moet dan namelijk wel alle Nederlanders gelijk behandelen.
   En iedere polis moet aangepast zijn, aan de wetten van het betreffende land en zijn kortgesloten met de overheid van dat land.

   In Nederland gelden allerlei streng voorwaarden aan zo’n polis.
   Wil je naar het ziekenhuis, dan moet je een verwijsbrief van een huisarts hebben.
   De realiteit in Thailand is, dat iedereen met een verzekering naar het duurste priveziekenhuis rent, want dat kost niets meer en je hoeft niet uren in een wachtkamer door te brengen.
   Dat kost de verzekeraars waarschijnlijk een vermogen en dat zullen ze ongetwijfeld in rekening willen brengen.
   Een polis van iets meer dan 100 Euro per maand kunt u dus wel vergeten.
   Verder zal het ongetwijfeld uitsluitend een basispolis zonder extra’s worden.

   Maar mogelijk zou het een polis worden met niet meer dan toegang tot een staatsziekenhuis.
   Dat zou het goedkoper maken, maar mogelijk door de administratieve kosten nog steeds een stuk duurder, dan de polis in Nederland.

   Voor wat betreft het respecteren van bestaande situaties:
   Dat is nergens een recht.
   Volgens die redenatie zou een overheid namelijk ook nooit de belasting voor een expat kunnen verhogen:
   Toen ik hier kwam wonen, betaalde ik 10% en nu moet ik 15% betalen, dat mag niet.

   Mensen die niet in staat zijn om die 3 maanden extra 400.000 Baht op te brengen, zijn waarschijnlijk nooit te redden.
   Die komen door prijsstijgingen in de toekomst ongetwijfeld een keer in de problemen.

   Op de O-A ga ik niet in, want daar heerst een hoop verwarring over, waar ik mijn steentje niet aan toe ga voegen.

   • Sjaakie zegt op

    @Ruud
    Ruud, ik geef wat Reactie op uw reactie, ik ga niet in op allerlei hier nu niet relevante details.
    *Er zit wel een aantal zwakke punten in uw betoog.
    Reactie: Misschien kunt u nuttig aanvullen zoals gevraagd.
    *U vraagt in feite een speciale regeling voor Nederlandse expats in Thailand, want over de expats van andere landen heeft de Nederlandse ambassade geen inbreng.
    En vervolgens verwacht u, dat de Thaise overheid veel zin heeft om een speciale Nederlandse expat-regeling op poten te zetten, die dan niet voor andere landen geldt.
    Reactie: Nee, er wordt met de Thaise Immigration autoriteiten gesproken door meerdere Ambassadeurs en vervolgens weer met elkaar.
    *De ziektekostenregeling in Nederland is aan allerlei voorwaarden gebonden, waar de verzekeraars ook een woordje in meespreken.
    Die hebben waarschijnlijk helemaal geen zin voor anderhalve expat in het buitenland – ieder buitenland, want dan praat je niet alleen over Thailand – een speciale polis op te stellen.
    De afhandeling daarvan kost waarschijnlijk een vermogen, want die polis moet er dan ook zijn voor die ene Nederlander in Timboektograd.
    Je moet dan namelijk wel alle Nederlanders gelijk behandelen.
    En iedere polis moet aangepast zijn, aan de wetten van het betreffende land en zijn kortgesloten met de overheid van dat land.
    Reactie: Er zijn wel wat meer Nederlanders die in het buitenland wonen dan anderhalve expat, de basispolis is voor ieder gelijk en wordt niet per woonland afgesloten.
    *In Nederland gelden allerlei streng voorwaarden aan zo’n polis.
    Wil je naar het ziekenhuis, dan moet je een verwijsbrief van een huisarts hebben.
    De realiteit in Thailand is, dat iedereen met een verzekering naar het duurste priveziekenhuis rent, want dat kost niets meer en je hoeft niet uren in een wachtkamer door te brengen.
    Dat kost de verzekeraars waarschijnlijk een vermogen en dat zullen ze ongetwijfeld in rekening willen brengen.
    Een polis van iets meer dan 100 Euro per maand kunt u dus wel vergeten.
    Verder zal het ongetwijfeld uitsluitend een basispolis zonder extra’s worden.
    Reactie: De kosten worden vanuit de basis polis betaald tot op het nivo van de kosten in Nederland, er is geen sprake van hogere kosten door genoten zorg in het buitenland.
    *Maar mogelijk zou het een polis worden met niet meer dan toegang tot een staatsziekenhuis.
    Dat zou het goedkoper maken, maar mogelijk door de administratieve kosten nog steeds een stuk duurder, dan de polis in Nederland.
    Reactie: Toegang tot een staatsziekenhuis zou al een hele verbetering kunnen zijn.
    *Voor wat betreft het respecteren van bestaande situaties:
    Dat is nergens een recht.
    Volgens die redenatie zou een overheid namelijk ook nooit de belasting voor een expat kunnen verhogen:
    Toen ik hier kwam wonen, betaalde ik 10% en nu moet ik 15% betalen, dat mag niet.
    Reactie: Bij de afwegingen naar Thailand te emigreren is meegenomen dat Thailand de verwachting wekte bestaande situaties te respecteren ten aanzien van voorwaarden op gebied van Visa, bv. is er nog de groep mensen die met 20.000 Baht inkomen aan de eis voldoen, waar dat nu 40.000 is.
    *Mensen die niet in staat zijn om die 3 maanden extra 400.000 Baht op te brengen, zijn waarschijnlijk nooit te redden.
    Die komen door prijsstijgingen in de toekomst ongetwijfeld een keer in de problemen.
    Reactie: Dat is ruim 12.000 Euro, voor iemand met alleen Aow een soms onoverkomelijk bedrag op zo korte termijn. Bij voldoende inflatie correctie zou dat niet hoeven te leiden tot problemen, wel valuta koersproblemen, wat nu ook het geval is.
    *Op de O-A ga ik niet in, want daar heerst een hoop verwarring over, waar ik mijn steentje niet aan toe ga voegen.
    Reactie: Jammer, is er nog verwarring? Misschien nu een moment om die op tafel te leggen, dan kan de Ambassadeur daar ook proberen helderheid over te krijgen en in de besprekingen betrekken.

    • ruud zegt op

     Een korte reactie, maar ik ga niet nog een keer reageren, en dat wordt waarschijnlijk ook niet toegestaan.

     Reactie: Misschien kunt u nuttig aanvullen zoals gevraagd.

     Het lijkt me dat op zwakke punten wijzen een nuttige aanvulling is.

     Reactie: Nee, er wordt met de Thaise Immigration autoriteiten gesproken door meerdere Ambassadeurs en vervolgens weer met elkaar.

     1 ambassadeur, of een aantal ambassadeurs zal niet veel uitmaken voor Thailand.
     Thailand kan geen immigratie beleid uitvoeren, waarbij voor allerlei landen allerlei verschillende regels bestaan.
     Er bestaan nu ook wel uitzonderingen, maar dat is beperkt in aantal.

     Reactie: Er zijn wel wat meer Nederlanders die in het buitenland wonen dan anderhalve expat, de basispolis is voor ieder gelijk en wordt niet per woonland afgesloten.

     Ik had het over landen waar nauwelijks, of geen Nederlander woont.
     Daar moet je dan toch ook een polis aan kunnen bieden, en dat geldt voor iedere verzekeraar.
     Als de basispolis voor iedereen gelijk is, betekent dat dan dat u voor de expats, die in de peperdure Amerikaanse ziekenhuizen verblijven gaat betalen?
     Verder zal er gespecificeerd moeten worden welke zorg in welk land wordt vergoed, niet iedere soort zorg is in ieder land beschikbaar.
     Dat aanbieden van zorg is in Nederland al problematisch.

     Reactie: De kosten worden vanuit de basis polis betaald tot op het nivo van de kosten in Nederland, er is geen sprake van hogere kosten door genoten zorg in het buitenland.

     De hogere kosten ontstaan, doordat de pootwachterfunctie van de huisarts niet bestaat en je makkelijker naar een prive ziekenhuis rent.
     De vraag is natuurlijk ook, of de prive ziekenhuizen bereid zijn genoegen te nemen met het geld dat de Nederlandse verzekeraar wil betalen.
     Als ze dat te weinig vinden, en u kunt zelf niet bijpassen, is de kans groot dat ze u doorsturen naar een staatsziekenhuis.
     En natuurlijk zijn er hogere kosten, de administratie van de expats zal al een vermogen kosten.
     U verwacht toch hopelijk niet, dat de mensen in Nederland daaraan gaan bijdragen?

     Reactie: Toegang tot een staatsziekenhuis zou al een hele verbetering kunnen zijn.

     Dat hangt van het prijskaartje van de basispolis af, en dat zou waarschijnlijk veel hoger zijn, dan u denkt/ hoopt.

     Reactie: Bij de afwegingen naar Thailand te emigreren is meegenomen dat Thailand de verwachting wekte bestaande situaties te respecteren ten aanzien van voorwaarden op gebied van Visa, bv. is er nog de groep mensen die met 20.000 Baht inkomen aan de eis voldoen, waar dat nu 40.000 is.

     Ik denk dat er maar weinig expats zijn voor wie dit een punt van overweging is geweest.
     Ik wist dit in ieder geval niet, toen ik ging emigreren.
     Ik heb alleen naar mijn eigen situatie gekeken en ben ervan uitgegaan, dat kosten niet voor eeuwig gelijk blijven.
     En wat nu, als Thailand de kosten van de jaarlijkse verlenging fors verhoogd, want dat mag waarschijnlijk wel?

     Reactie: Dat is ruim 12.000 Euro, voor iemand met alleen Aow een soms onoverkomelijk bedrag op zo korte termijn. Bij voldoende inflatie correctie zou dat niet hoeven te leiden tot problemen, wel valuta koersproblemen, wat nu ook het geval is.

     Dat is precies wat ik beweer.

     Alleen AOW is geen basis om te kunnen emigreren.
     Ook met een Nederlandse inflatiecorrectie gaat het mis, omdat de prijzen in Thailand sneller stijgen dan in Nederland.
     En valutakoersen doe je weinig aan.
     Als Thailand serieus zou proberen die te manipuleren, zou dat direct worden afgestraft door de speculanten.
     Dat hebben ze al een keer meegemaakt in Thailand.

     Reactie: Jammer, is er nog verwarring? Misschien nu een moment om die op tafel te leggen, dan kan de Ambassadeur daar ook proberen helderheid over te krijgen en in de besprekingen betrekken.

     Zolang er nog allemaal tegenstrijdige meningen op de forums staan, is er blijkbaar verwarring.
     Bij mijn volgende 90 dagenmelding zal ik navragen, op welk visum mijn verlenging is gebaseerd en of ik iets moet.

  • willem Kalasin zegt op

   Beste Sjaakie, met belangstelling jouw bijdrage gelezen. Er zullen ongetwijfeld punten zijn die anders moeten-kunnen, maar hoe positief je het ook bedoeld er zullen altijd van die ongetwijfeld zeer hoog opgeleide en tot de gefortuneerde elite behorende Nederlanders zijn hier in Thailand die je neer zullen sabelen. Het zijn en blijven nu éénmaal Nederlanders.

   • Sjaakie zegt op

    @Beste Willem, dat hou je toch.Mijn reactie is in de eerste plaats bedoeld voor de Ambassadeur in de hoop dat die er iets aan heeft, graag zie ik dat anderen waar nuttig aanvullen.Als je je nek wat boven het maaiveld uitsteekt kun je de maaimachine verwachten, geeft niet.

 6. Louis Tinner zegt op

  Ik begrijp de 800.000 baht regeling in Thailand wel. Als je op een AOW-leeftijd in Thailand wilt wonen en je hebt in je lange leven niet eens 800.000 baht kunnen regelen wat je vast op een rekening kunt zetten dan heb je iets niet helemaal goed gedaan. Thailand ziet het dat je niks te spenderen hebt, dus wat hebben ze aan je. Ik zie veel oude mannetjes rondhangen in de Tesco Lotus. Ik begrijp niet wat de lol er van is om op zo’n manier in Thailand te moeten leven, en qua spenderen, vraag jezelf eens af “wat heeft Thailand financieel gezien aan je”.

  • Johnny BG zegt op

   Misschien is het iets tekort door de bocht Louis.

   Ongehuwd moet je 800.000 baht hebben en gehuwd de helft. Een ongehuwde Thai met 20.000 baht kan er redelijk aardig van leven maar met 40.000 baht voor een AOW’er is het niet voldoende.

   Daar zit een bepaalde onredelijkheidheid in. Voor de ongehuwde buitenlander om het moeilijk te maken en voor de gehuwde met een Thai een soort van te belonen met lichtere eisen.

   De verzekering lijkt op handjeklap met de verzekeraars en is dan wel weer voor een gedeelte aftrekbaar van de belasting.
   Als overheid kan ik mij ook voorstellen dat je niet de ziektekosten wil dragen voor alle niet werkende 65+ buitenlanders.
   Oud, ziek, zwak of misselijk ga dan lekker naar Thailand want daar is het leven nog betaalbaar oftewel zorglozing zou het gevolg kunnen zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website