Blog Ambassadeur Kees Rade (13)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Expats en pensionado, Nederlandse ambassade
Tags: ,
4 december 2019

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Traditiegetrouw was november een zeer drukke maand, veel activiteiten zowel in de residentie als daarbuiten. Belangrijkste slachtoffer: onze grasmat.

Het begon met de enorm energieke show van Karin Bloemen, altijd weer een genoegen om haar live te zien optreden. Hopelijk vonden de buren haar “je t’aime” en andere liederen ook mooi.

Vervolgens hadden we op 9 november een event in de tuin waarbij info werd gegeven over een te bouwen tempel in Purmerend. Dit event werd geplaatst in het kader van het 415-jarig bestaan van de bilaterale relaties tussen Thailand en Nederland, een verjaardag waar wij eerlijk gezegd zelf nog niet veel aandacht aan hebben besteed. Vele prominente monniken, en ook enkele bekende Thaise artiesten, te oordelen naar het enthousiasme van met name het jonge publiek.
Mid-november ontvingen we een groep waar we altijd een bijzondere band mee voelen, namelijk onze alumni. Hun Tulip Night was met een paar honderd deelnemers weer erg goed bezocht. Het is fantastisch om te zien met welk enthousiasme deze ex-studenten, bijna allemaal in oranje kleren gehuld, nog altijd over Nederland praten. Voor ons een belangrijk netwerk, voor hun leuk om weer even in Nederlandse sferen te verkeren.

En als laatste event vond eind november de jaarlijkse APCOM Award Ceremony in de residentie plaats. Tijdens deze gala-avond worden prijzen uitgereikt aan LGBTI-activisten die in de regio soms met gevaar voor eigen leven bepaalde vanwege hun seksuele geaardheid onderdrukte groepen verdedigen. Altijd weer roerend om hun verhalen te horen, het is moeilijk een groter contrast te bedenken dan tussen dit feestelijke event in onze prachtige tuin en hun dagelijkse realiteit.

Kortom, een grote diversiteit aan evenementen, waar alleen onze grasmat mindere herinneringen aan zal overhouden.

Het was ook weer een genoegen om aan de jaarlijkse uitreiking van de NTCC Business Awards deel te nemen. Dit jaar zat ik in de jury, een mooie aanleiding om een bezoek te brengen aan een aantal game changers, vaak Nederlandse bedrijven die op een innovatieve manier proberen een verschil te maken. Het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van deze ondernemers is zeer inspirerend, geeft je zelf ook weer een boost. Daarnaast had ik op 15 november, de “Dag van de Ondernemer” de gelegenheid om aan een zevental Nederlandse MKB-ers een oorkonde uit te reiken. Kortom, veel aandacht voor het (Nederlandse) ondernemerschap.

Een van de indrukwekkendere momenten van de maand vond plaats op 18 november, toen ik samen met een deel van de Thaise regering en vele voornamelijk buitenlandse gasten de opening van een grote regionale defensiebeurs bijwoonde, vlak bij het Impact conferentiecentrum. Men had er voor gekozen om een counter-terrorism operatie te simuleren. Nadat enkele F-16s laag waren overgevlogen kwam een bus aanrijden met een groep terroristen en gegijzelde burgers. Onder luid geschreeuw betrokken ze twee nagebouwde gebouwen. Al snel kwamen de “good guys” aanrijden, -vliegen en –varen. U zult de uitkomst raden, alle terroristen gedood of gevangen, alle gegijzelden bevrijd, en dat alles met zeer veel geknal, explosies en sirenes. Er zijn saaiere maandagochtenden. De deelnemende Nederlandse bedrijven hebben overigens later die dag tijdens de netwerkreceptie in het Holland Pavilion (dat vanaf 1 januari Netherlands Pavilion zal moeten heten) nuttige contacten kunnen leggen, en daar ging het uiteindelijk om.

Er valt nog veel meer te vertellen over deze maand, bijvoorbeeld over de bijeenkomst die we als diplomaten hadden met ZH Paus Francis, over de zeer goed bezochte conferentie die we samen met Kasetsart University hebben georganiseerd over duurzame veehouderij (zoals bekend een zeer actueel thema in Nederland!), of over het fantastische optreden van het Blazersensemble van het Koninklijk Concertgebouw Orkest (1500 toeschouwers, en een langdurig applaus aan het einde), maar ik wou als laatste alleen nog even ingaan op de jaarlijkse Thai Silk Show. Elk jaar organiseert een door HM Koningin Sirikit gesteunde stichting een grote modeshow, bedoeld om Thaise zijde internationaal te promoten. De eerste editie vond in 2009 plaats in een loods vlakbij Suvarnabhumi airport, met de deelname van 10 partners van ambassadeurs die als modellen fungeerden om creaties gemaakt van Thais zijde te showen. Sindsdien is dit evenement fors gegroeid.

Aan de editie van dit jaar, die plaatsvond in de Royal Thai Navy Hall, namen ruim 70 ambassades deel, voor een publiek van 2000 genodigden. Wij hadden het geluk dat wij een Nederlandse modeontwerpster uit Doesburg, Saskia ter Welle, bereid hadden gevonden om voor ons twee creaties te ontwerpen. Na letterlijk enig passen en meten konden we haar creaties op de catwalk showen. Even diep ademhalen, maar dan is het eigenlijk best leuk om te laten zien wat een Nederlandse ontwerpster met dat prachtige Thaise product kan maken. En uiteraard was het helemaal mooi dat ook Miss Universe Nederland 2018 meeliep!

Volgende blog: begin volgend jaar! Nog een tip voor de maand december: vanaf 11 december is de van origine Nederlandse World Press Photo Exhibition te zien in Icon Siam, zeker een bezoek waard! Verder wens ik u alvast een mooi Sinterklaasfeest (met heel veel blije kinderen), prettige kerstdagen en, al is het nog wat vroeg, een heel gezond en gelukkig 2020 toe!

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Blog Ambassadeur Kees Rade (13)”

 1. Chris zegt op

  beste Ambassadeur,
  Ik lees weer veel over het Nederlandse bedrijfsleven in Thailand, en het werk dat de ambassade voor hen doet.
  Ik lees niets over het belang en de problemen van Nederlandse expats die hier in dit land permanent wonen en wat de ambassade voor hen in structurele zin doet, het liefst in samenwerking met de ambassades van andere EU-landen. De TM30-perikelen zijn niet over, de eis van het hebben van een (Thaise?) ziektekostenverzekering en zo zijn er nog wel een paar zaken (bv verschillen in toepassing van regels per immigratiekantoor; kunt u hier voldoende over lezen) die ook toekomstige expats in hun besluitvorming betrekken om naar Thailand te verhuizen of niet. Ik heb ook het idee dat het economische belang van de expats (naast het zorgen voor Thaise burgers, jong en oud) door de Nederlandse (en ook Thaise) overheid wordt onderschat.
  Als ik nu eens aanneem dat er 5000 Nederlandse expats in Thailand wonen, schat ik hun jaarlijkse geldelijke bijdrage aan de Thaise economie: 5000 * 50.000 (Baht/maand) * 12 = 3 miljard Baht. Voor hetzelfde bedrag zouden Nederlandse bedrijven aan ongeveer 16.500 Thais werk moeten bieden (die 15.000 baht per maand krijgen). Ik praat alleen nog maar over Nederlandse expats en niet over grotere groepen zoals de Engelsen en de Duitsers.
  Kortom: het economische belang van Europese expats overtreft mijns inziens het economische belang van het Europese bedrijfsleven. Met deze wetenschap zouden de ambassades eens bij de Thaise overheid moeten aankloppen en de belangen van expats moeten bespreken.

  • Tino Kuis zegt op

   ‘Met deze wetenschap zouden de ambassades eens bij de Thaise overheid moeten aankloppen en de belangen van expats moeten bespreken.’

   Ik heb een flauw vermoeden dat de ambassades dat ook wel doen maar het niet in de openbaarheid willen brengen omdat het gezien kan worden als inmenging in binnenlandse aangelegenheden van de Thaise staat. Misschien komen deze zaken ter sprake tijdens een etentje.

   Ik denk overigens niet dat de Thaise autoriteiten erg ontvankelijk zullen zijn voor het financiële inbreng argument.

   De expats uit de omringende landen, vooral uit Myanmar, die het zware, gevaarlijke en slecht betaalde noodzakelijke werk doen, gepaard met veel schendingen van de mensenrechten, kunnen ook op mijn sympathie rekenen.

   • Chris zegt op

    Ik hoor een en ander graag van de ambassadeur.
    Ik denk dat de Thaise overheid wel degelijk ontvankelijk is voor een goede berekening van de puur economische waarde van Europese expats als wa shet alleen maar omdat elke Baht tegenwoordig schijnt te tellen in economisch wat moeilijkere tijden. Men beweegt hemel en aarde om meer toeristen naar Thailand te verleiden en arme Thais meer te laten besteden maar laat het imago bij expats verslechteren. Ik denk met name omdat men geen weet heeft van de waarde en hoeveel expats graag in de nabije toekomst naar Thailand zouden willen verhuizen als het wat aantrekkelijker zou worden gemaakt.

    • mairoe zegt op

     Beste Chris. ik ben het met je eens. Maar ik ben geen expat, “slechts” een gepensioneerde die naar Thailand emigreerde. Echter de problemen voor expats die jij beschrijft zijn voor de groep van gepensioneerden ook van toepassing: zowel de TM30-perikelen, het verplicht hebben van een Thai ziektekostenverzekering bij een ‘O-A’ visum, het lastige aan de verschillen van uitleg van immigration-voorwaarden.
     Niet alleen het economisch belang van onze groep gepensioneerden, ook het sociaal-emotionele aspect is van grote importantie voor Thailand: in het algemeen zijn velen van ons gehuwd/samenwonend met een Thaise partner en onderhouden wij relaties/gezinnen/families. Op vele terreinen van de Thaise samenleving gaan wij met Thaise mensen om. Daar doorheen speelt dat wij in het totaal aan waarden en normen, in het besef ervan, zowel als voor wat betreft het in praktijk brengen van de essentie ervan, een grote inbreng en gunstige invloed hebben.
     Ik denk dat de groep gepensioneerden een meervoud bedraagt van het door jou genoemde aantal van 5000 expats. In een in 2016 door Khun Peter geplaatst bericht kwam dat aantal uit op 25.000 in Thailand wonende Nederlanders. Het economisch belang van onze groep is dan 4 x van wat voor de groep expats door jou is berekend.
     https://www.thailandblog.nl/van-de-redactie/volgens-ambassade-25000-nederlanders-thailand/
     Me dunkt: we zijn wel degelijk met een dermate aantal, dat daarmee rekening mag worden gehouden door de Thaise Autoriteit. Tel inderdaad daarbij op alle Europese in Thailand verblijvende gepensioneerden, en je hebt een groepering met niet enkel plichten, ook met rechten. Die rechten mogen wel eens bepleit gaan worden en meer op de voorgrond gebracht bij deze Thaise Autoriteit door onze eigen NL-vertegenwoordigers.

     En natuurlijk @Tino Kuis: de groep van “expats uit de omringende landen, vooral uit Myanmar, die het zware, gevaarlijke en slecht betaalde noodzakelijke werk doen, gepaard met veel schendingen van de mensenrechten, kunnen ook op mijn sympathie rekenen.” Uiteraard.
     Ook zij verdienen alle aandacht en verbetering, maar het betreft wel een volledig verschillend vraagstuk en van een dermate orde dat die niet met de onze mag worden verward.

     (PS: Ben jij als dezelfde persoon als ‘chris’ (zonder hoofdletter C), die we kennen als universiteitsdocent Chris de Boer?)

     • Johnny BG zegt op

      Volgens mij zijn de regels duidelijk.

      Wil of kan je er niet aan voldoen dan wil het land je niet hebben.

      In de EU gebeurt iedere dag hetzelfde maar op de een of andere manier zien wij onszelf toch anders als we naar een zgn 3e wereldland gaan.

      • Rob V. zegt op

       Derde wereldland? Thailand is al jaren een hoger middeninkomenland.

       https://www.worldbank.org/en/country/thailand

    • Sjaakie zegt op

     Niet alleen wat aantrekkelijker Chris, meer stabiliteit is vereist voor huidige Visa O-A houders
     waar de spelregels verandert zijn tijdens de wedstrijd, is valsspelen en situaties instabiel maken, hele huishoudens gaan kapot. Deze groep mensen wordt veel onrecht aangedaan door met een zorgpolis eis te komen, zonder bestaande gevallen te respecteren.
     Dat mag de Ambassade best op de betreffende buro’s deponeren en dat heeft niets met binnenlandse aangelegenheden te maken, integendeel.

     • Ger-Korat zegt op

      Dat degene zonder een zorgpolis geen verantwoordelijkheid willen nemen mag je hen verwijten en niet de Thaise overheid en ga dan de ambassade niet mee lastig vallen. Omgekeerd is het in Nederland ook zo dat iedereen ! verplicht verzekerd is als je in Nederland woont.

      • Henk zegt op

       Makkelijk gezegd, als diabetes patient is het onmogelijk is om je te verzekeren hier in Thailand. Ze sluiten gewoonweg alles uit wat met diabetes te maken heeft. Daar valt heel veel onder. Vaatziekten, hersenbloedingen, hartziekten, zijn vaak een gevolg van diabetes. Bovendien als je boven de 70 bent, en dat ben ik, is het helemaal onmogelijk. Dat je stelt dat mensen geen verantwoordelijkheid nemen, derhalve verwijtbaar gedrag vertonen, vind ik een onjuiste voorstelling van zaken!

       • Sir Charles zegt op

        De Thaise overheid en of de Nederlandse ambassade moeten dan maar die verantwoordelijkheid nemen?

        Valt me nog mee dat van dhr. Rade niet verwacht wordt dat hij wel even met een toverstokje zal gaan zwaaien zodat de €1 zo rond de Bht50 zal gaan doen. 😉

        • Sjaakie zegt op

         Welnee, die verantwoordelijkheid hebben O-A Visa houders zelf op zich genomen, dat zou best meer kunnen, zelf verantwoordelijkheid dragen voor belangrijke zaken.
         De waarde Euro versus Thai Bath is een hele andere zaak, maar ook daar geldt je weet dat zo’n waarde kan veranderen, eigen verantwoordelijkheid daar mee te rekenen, daar heeft een Ambassadeur geen taak.

      • RichardJ zegt op

       Beste Ger,
       Nu je die verplichte Thaise ziektekostenverzekering ter sprake brengt …….

       Op zich vind ik het een prima idee als alle expats een soort basisverzekering zouden hebben maar dan wel onder de juiste voorwaarden:

       -geen uitsluitingen: want wat is de waarde van een verzekering met belangrijke uitsluitingen? (en sommigen hebben zoveel uitsluitingen dat je beter op de polis kunt vermelden wat er nog wel verzekerd is).

       -Gelijke premie voor iedereen.

       Dus, Ger, net zoals in Nederland! Dat zou prima zijn.

   • Chris zegt op

    beste Tino,
    Wat is er overigens zo verschillend met de belangenbehartiging door de ambassade van het Nederlandse bedrijfsleven in Thailand? Dat gaat toch ook om het gemakkelijker maken van investeringen, contracten, werkvergunningen, grondaankoop e.d.
    In jouw termen zou dat ook inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Thailand zijn toch?

    • Tino Kuis zegt op

     Daar heb je helemaal gelijk in. Maar bedrijven gaan voor (sarcasme). Ik wees alleen op de veronderstelde gevoeligheden van de Thaise ziel.

  • Hans Bindels zegt op

   Ik wil me hier van harte bij aansluiten. Ik stoor me iedere keer aan de maandelijkse opsomming van voornamelijk onbelangrijke gebeurtenissen en lees nooit iets over belangenbehartiging voor de Nederlanders in Thailand in het algemeen en over relevante individuele zaken.
   Ik heb enkele maanden geleden een duidelijke vraag gesteld en daar wordt dan niet op gereageerd.

   Ik vraag me af wat de prioriteiten van dhr Rade zijn, de maandelijkse verhalen doen het ergste vermoeden.

 2. Henk zegt op

  Nederlandse Ambassade. Het is hetzelfde beleid wat er in Nederland al de jaren onder Rutte gebeurd. Bedrijven op de allereerste plaats. De bevolking c.q. de gewone burger op een veel lagere plaats. Het is een denkwijze, als het de bedrijven goed gaat, gaat het met de burgers goed. Maar is dat de juiste denkwijze? De bedrijven willen groeien, de top wil betere salarissen, kijk maar wat er bij b.v. banken gebeurd. De bedrijven denken alleen maar aan hen zelf, denken ze aan de burgers? Vergeet het. Zo ook reageert de ambassade van Nederland op de burgers hier. U hebt ervoor gekozen hier te komen leven, problemen? Eigen schuld dikke bult. Dure Baht? Niet ons pakkie an!

  • Wel, de Thaise overheid is zelf niet eens in staat om wat te doen aan de dure baht. Denk je dan dat de Nederlandse ambassade dat wel kan?

 3. khun zegt op

  Helemaal met je eens Chris. Laat de ambassadeur voor zichzelf spreken en niet Tino.

 4. Wim zegt op

  Helaas wederom een ongebalanceerd artikel. Veel over de marketing rol van de ambassade. Niets over de service rol van de ambassade.
  Het lijkt wel alsof men helemaal vergeet dat er ook een verantwoordelijkheid naar Nederlanders in het buitenland bestaat. En dan heb ik het niet over een sinterklaas feestje organiseren met fake pieten. Maar over het ten dienste staan van nederlandse burgers. Ik zie voorbeelden van mijn collega’s waarbij hun overheden en ambassades veel actiever hun burgers in het buitenland ondersteunen, en zelfs proberen te overtuigen om terug te keren.

 5. Aduard zegt op

  De Nederlandse ambassade in Bangkok krijgt zijn orders en bevelen vanuit Den Haag, en daar zijn ze niet blij dat aan pensioenen veel geld verdwijnt aan burgers buiten de eurozone, dit is volgens mij ook de oorzaak dat het niet makkelijker word gemaakt voor deze groep mensen, waar ik ook toebehoor, ook voor Thailand word deze, mijn inziens, kinderlijk gedrag toegepast, je merkt het vooral ook al bij de steeds moeilijker wordende bereikbaarheid bij NL instanties als de ambassade en ook o.a. de SVB en pensioenfondsen, ik heb er daarom ook een hard hooft in dat ooit voor deze groep in de toekomst nog iets fatsoenlijk geregeld word.

 6. Leo Th. zegt op

  Boven de blog van de ambassadeur staat dat hij in grote lijnen vertelt waaruit zijn werkzaamheden de afgelopen maand hebben bestaan. En vanzelfsprekend kan hij dan niet schrijven over zaken waar een aantal reageerders nu over spreken maar die (deze maand) niet op de agenda van de ambassadeur hebben gestaan. De agenda van de ambassadeur zal voornamelijk bepaald worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waaronder de ambassade valt. Nederlandse burgers in het buitenland zouden zich met hun wensen tot dit Ministerie moeten wenden en niet hun pijlen op de ambassadeur moeten richten. De geachte heer Kees Rade heeft zijn orders waaraan hij zich dient te houden.

  • chris zegt op

   Ik weet wel zeker dat de ambassadeur heel goed zelf kan nadenken over wat er in Thailand gebeurt. Nog sterker: ik denk dat dat in Den Haag wordt geapprecieerd. Hij krijgt geen orders tenzij je denkt dat Rutte de Nederlandse Prayut is.

   • Leo Th. zegt op

    Nee hoor chris, ik denk beslist niet dat Rutte de Nederlandse Prayut is. Voorzover ik weet heeft Rutte nog nooit een kazerne aan de binnenkant gezien. Maar zullen we de rollen eens omdraaien? Hoe denk jij dat de Nederlandse regering zou reageren wanneer de Thaise ambassadeur ons visumbeleid voor een bezoek aan Nederland van Thaise burgers aan de kaak stelt, de verplichting om bij een verblijf langer dan 3 maanden bij een Nederlandse partner eerst een examen Nederlandse taal inThailand te doen en vervolgens een peperdure inburgeringscursus te moeten volgen met een positief resultaat? Maar ik ben het volledig met je eens dat onze ambassadeur in Thailand heel goed kan nadenken over wat er in Thailand gebeurt. Helaas (of niet) is zijn invloed daarop minimaal om niet te zeggen helemaal niets.

 7. Hans Bindels zegt op

  Het is duidelijk dat het maandelijkse verhaal van dhr Rade niet aansluit bij de interesse en belangen van de lezers van Thailandblog.
  Mijn suggestie is dat dhr Rade de kans geboden wordt te reageren op het commentaar.
  Mogelijk dat in de toekomst zijn keuze van onderwerpen beter aan gaat sluiten op de interessen van de lezers van thailandblog.

  U kunt mijn suggestie ook opnemen als bijdrage in een nieuw blog

  Groet, Hans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website