Blog Ambassadeur Kees Rade (12)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Expats en pensionado, Nederlandse ambassade
Tags: ,
2 november 2019

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Het hoogtepunt van de maand oktober was zonder twijfel ons bezoek aan DE grot, oftewel aan de plek vlakbij Chiang Rai waar de hele wereld vorig jaar zomer met ingehouden adem naar heeft gekeken toen daar een heel voetbalteam vast zat.

Een zestal ambassadeurs was op 19 en 20 oktober door de Tourism Authority of Thailand uitgenodigd om deze plek te bezoeken, met de bedoeling om het toerisme naar deze streek te stimuleren. Na welkomstwoorden van de minister van Toerisme en Sport, en een ontmoeting met het halve elftal en hun coach, kregen we in de grote welkomsthal een uiteenzetting over wat er allemaal in die dagen is gebeurd. Als je dat dan weer hoort, realiseer je je wat een ongelooflijk avontuur het eigenlijk is geweest. Zo ga je na een training een jou bekende grot in om de verjaardag van een van je voetbalmakkers te vieren, en zo ben je plotseling in het pikkedonker afgesloten van de buitenwereld door snel opkomend water. Zonder eten en zonder de mogelijkheid om te communiceren. De stijging van het water dwong de jongens om steeds verder de grot in te gaan. Uiteindelijk kwamen ze in een relatief hoge ruimte terecht op ruim twee kilometer van de ingang van de grot, die overigens bijna tien kilometer lang is. Gelukkig stonden hun fietsen bij de ingang van de grot, zodat men al snel in de gaten had dat ze in de grot moesten zijn.

De dagen erna kwam een ongekende operatie op gang, inclusief het invliegen van ervaren grotduikers uit de hele wereld. De hoofdduiker, die ook bij ons bezoek aanwezig was, legde ons uit dat de Navy Seals van de Thaise marine uitstekende duikers zijn, maar dat het duiken in een grot speciale vaardigheden vereist.

Na een aantal dagen kwam de doorbraak; duikers troffen de jongens levend en wel aan in hun schuilplaats. Een enorme opluchting, tot op dat moment was het immers onduidelijk of ze überhaupt bereikt zouden kunnen worden. De rest van het verhaal is bekend. In groepjes van telkens een paar jongens werden ze verdoofd en ingepakt uit de grot gehaald, met een zuurstofmasker voor hun gezicht, ze moesten immers anderhalve kilometer onder water vervoerd worden. Wat overigens minder bekend is, is dat er ook nog een Nederlandse dimensie aan dit verhaal zit. De Thaise autoriteiten wilden naast het plan om de voetballers met behulp van duikers uit de grot te halen ook een plan B hebben, namelijk het leegpompen van de grot. Daarvoor bood zich een Nederlands bedrijf aan, van Heck uit het Friese Noordwolde, dat de sterkste pompen ter wereld produceert. Een vertegenwoordiger van van Heck kwam meteen invliegen, en ging begeleid door een medewerkster van onze ambassade naar Chiang Rai. Samen met de lokale deskundigen werd een pompplan opgesteld. Op het moment dat twee extra deskundigen van het bedrijf samen met een paar dozen materiaal op Schiphol in de rij stonden om naar Bangkok af te reizen, kwamen de eerste jongens de grot uit. De Thaise overheid besloot toen om plan B af te blazen.

Desalniettemin een mooi gebaar van dit Nederlandse bedrijf!Een bezoek aan deze locatie is zeker de moeite waard. Het is een beetje een circus, maar de welkomsthal en het museum maken goed inzichtelijk wat zich hier heeft afgespeeld. Ook het standbeeld dat voor het enige slachtoffer van deze operatie, een Thaise duiker, is opgericht is indrukwekkend. De grot zelf is niet te bezoeken, en het is de vraag of dat ooit mogelijk zal zijn. Er komen duizenden toeristen per dag naar deze plek. Het is niet goed voor te stellen hoe je die op een veilige manier in en uit deze grot zou moeten leiden. Maar ook zonder de grot in te kunnen gaan is het een aanrader!

Overigens zal de film die over Wild Boars (zo heet het voetbalteam) is gemaakt, eind november uitkomen.

Ook klimaat stond weer op de agenda deze maand. Op 4 oktober heb ik samen met een paar collega-ambassadeurs, o.a. van de Europese Unie, op de residentie een ontmoeting gehad met het hoofd van de unit die het Thaise klimaatbeleid moet coördineren. Thailand heeft tijdens de conferentie van Parijs toegezegd de uitstoot van CO2 in 2030 met 20 tot 25% te zullen terugbrengen ten opzichte van een scenario van business as usual. Een uitdagende taak. Al staan er nog geen boeren of bouwvakkers in Lumphini park, ook in Thailand zal dit tot moeilijke keuzes leiden. De indruk bestaat dat het bewustzijn van de noodzaak hiertoe nog niet overal is doorgedrongen. Maar een recente studie, waarover veel in de pers is geschreven, heeft wederom laten zien dat er toch echt wat aan het gebeuren is, en dat de klimaatverandering misschien sneller gaat dan gedacht. In deze studie wordt gesteld dat al in 2050 grote delen van Bangkok onder water kunnen komen te staan bij hoog water. Het goede nieuws is dat de CEO van Shell Thailand, die ook aanwezig was, een door de think tank van Shell opgesteld scenario presenteerde waaruit blijkt dat het zeker haalbaar is om de temperatuurstijging onder de 2 graden te houden in 2100.

En verder veel ontmoetingen gehad met de Nederlandse gemeenschap deze maand, levendige bijeenkomsten in Chiang Mai, Pattaya en Hua Hin – waar Be Well informatie gaf over hun interessante initiatief om een huisartsenpost naar Nederlands model op te zetten – en ook in Phnom Penh en Siem Reap, waar we de nieuwe Nederlandse Honorair Consuls hebben gepresenteerd. En terwijl ik dit schrijf is Karin Bloemen aan het inzingen in de tuin van de residentie. Dat wordt ongetwijfeld genieten vanavond, en in Pattaya waar ze op 2 november nog een optreden zal geven.

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

13 reacties op “Blog Ambassadeur Kees Rade (12)”

 1. chris zegt op

  Geen nieuws over de TM30 perikelen??

 2. Sjaakie zegt op

  Zeer meeeslepende kwestie in en om de grot waar het voetbalteam vast zat, gelukkig met een goede afloop.
  Heb ik nog wel een paar belangrijke vragen aan toe te voegen.
  Geen nieuws over de nieuwe eisen, verplichte zorgpolis, voor mensen die al jaren in Thailand verblijven op jaarlijkse verlengingen van de verblijfsperiode van het Visa O-A Retirement?
  Doet de Ambassade iets aan dit probleem?

 3. Hans Bos zegt op

  Een maand geleden bij Immigration in Hua Hin mijn extension gehaald en mij aangemeld voor de TM30/28. Ik kreeg de mededeling dat ik mij absoluut opnieuw moest melden na terugkomst uit het buitenland. Dat was afgelopen woensdagavond. Vrijdagochtend naar Immigration in Bluport. Het meisje bij de ingang studeerde geruime tijd op de papieren die in mijn paspoort waren geniet en verwees me naar de rij van 14 buitenlanders die voor mij waren. De ambtenaar achter het loket constateerde vervolgens dat ik al over het juiste papier beschikte. Ik kreeg wel een nieuwe 90-dagen papier geniet. Is de conclusie juist dat ik voor Jan met de korte achternaam naar Immigration ben geweest? Die 90 dagen had ik ook wel zelf na binnenkomst kunnen uitrekenen.

 4. Lung addie zegt op

  Beste Hans Bos,
  de informatie welke je bij Immi Hua Hin kreeg was wel de correctie: een nieuwe TM30 maken na aankomst uit het buitenland. Je hebt nl. een nieuwe arrival/departure kaart (TM6) ontvangen en hebt dus een nieuw nummer. In Blueport zijn ze fout en dit kan later, als je bv. een 90d melding maakt bij Immi in Hua Hin zelves, voor problemen zorgen. Heb je in Blueport wel degelijk gezegd waarvoor je kwam? Bij uw volgende 90d melding zal je het nummer van de arrivalkaart moeten invullen. Als ze dan zien dat dit een ander nummer is zal je een boete kunnen krijgen. Leg het dan maar uit dat ze je dat in Blueport gezegd hebben.
  Verder heeft dit alles weinig te maken met de posting van de ambassadeur Kees Rade. Tenslotte heeft de ambassadeur zich niet te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van Thailand.

  • chris zegt op

   Een paar jaar geleden had een aantal EU-ambassadeurs een gesprek (op HUN verzoek) met de gouverneur van Phuket. Onderwerp: het grote aantal scams. De ambassadeurs dreigden met een negatief reisadvies als de gouverneur er niks aan zou doen.
   Mag dat wel of is dat ook inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Thailand?

   • Sjaakie zegt op

    Ja, zou me er best in kunnen vinden als de Ambassadeur voor de belangen van een groep Nederlanders die benadeelt wordt opkomt. De Ambassadeur is het hoogste Ambt dat in Thailand direct voor ons op kan komen, niks mis mee, misstanden oplossen is geen bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden. Waarom niet? Nou omdat het hier gaat om het veranderen van de spelregels tijdens de wedstrijd, dat is iets heel anders dan regels veranderen en respect tonen voor bestaande ” rechten “, hier dus van Visa O-A houders…
    Dat er naar geluisterd wordt, blijkt wel, Phuket, toont ook aan.

  • Hans Bos zegt op

   Beste oom Addie, met alle waardering begrijp ik niet waar je deze wijsheid vandaan haalt. Na ampele bestudering kan ik zowel op het papier in mijn paspoort als op het nieuwe papier voor de 90 dagen melding een nummer vinden. Of zelfs maar de mogelijkheid om een nummer (van de arrivalkaart) in te vullen. Van een tegenstelling is naar mijn bescheiden mening dan ook geen sprake.

 5. willem Kalasin zegt op

  Meermalen heb ik gelezen dat onze gewaardeerde Ambassadeur regelmatig op werkbezoek gaat, Chiang Mai, Pattaya en Hua Hin, om de daar wonende Nederlanders te ontmoeten. Helaas heb ik nooit mogen lezen dat de heer Kees Rade voornemens was ook de in het Noord Oosten wonende Nederlanders te ontmoeten. Het moge duidelijk zijn dat hier minder Nederlanders wonen dan in voornoemde plaatsen maar toch denk ik dat een bezoek, b.v. Khon Kaen of Kalasin, zeer op prijs zal worden gesteld. Hier zullen ook mensen zijn die hun vragen persoonlijk willen stellen. De afstanden zijn dan voor iedere hier woonachtige landgenoot makkelijk te berijden zijn.

  Vr.gr. Willem.

 6. l.lagemaat zegt op

  Jammer dat Ambassadeur Kees Rade het 15-jarig jubleum van de NVTPattaya op maandag 28 oktober j.l. heeft moeten afzeggen.
  Wel waren 2 vertegenwoordiges van de ambassade aanwezig.

 7. Lung addie zegt op

  @ Hans Bos,
  Waar ik die wijsheid vandaan haal? Wel, uit persoonlijke ervaring: toen ik laatst uit Belgie terugkeerde naar Thailand met een re-entree, kreeg ik een nieuwe arrival/departure kaart. Bij mijn eerstvolgende 90d melding dit nieuwe nummer op de TM47 ingevuld. Indien jij dit nummer niet kan vinden kijk dan hier, dit is een stukje copy van een TM47 formulier: 6de lijn van de in te vullen data,
  ตามบัตรขาเข……………………………………………………………….าเลขท………………………………….
  PASSPORT NO. ARRIVAL CARD NO.

  Ik verwittigde mijn Landlord ervan dat hij een nieuwe TM30 moest maken. Hij deed dit niet. Drie dagen na mijn 90d melding had hij reeds een brief in de bus van Immigratie. Hij werd uitgenodigd een TM30 in te dienen en een boete van 800THB te betalen.
  Wel, dat is volledig volgens de reeds jaren bestaande wetgeving. Daar komt mijn wijsheid vandaan. Vraag me af waar deze van jou vandaan komt dat het niet zou moeten?

 8. Jochen Schmitz zegt op

  Beste Lung addi
  Alleen maar kort over wetgeving hetgeen je noemt.
  Alles van de Immigratie is geen WET het is een regel die de Immigratie elke dag kan veranderen.
  Wetten moeten in de Royal Gazette vermeldt worden.

  • lung addie zegt op

   Bedankt voor deze zeer nuttige en informatieve opmerking. De lezers komen hiermee een heel eind vooruit bij het begrijpen van de zeer gecompliceerde immigratie zaken.
   Als dank wens ik U een zeer prettige, aangename en bevredigende ‘G U M’.

 9. Sir Charles zegt op

  Het lijkt wel dat van de ambassadeur verwacht dat hij even met een toverstokje de visa-perikelen zal weten te laten verdwijnen.
  Het valt me overigens nog mee dat er niet aan de ambassadeur gevraagd wordt dat hij even kan regelen dat er weer 50 baht voor een € ontvangen kan worden. 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website