Er is een initiatief in gang gezet om individuen op te sporen die in aanmerking komen voor een pensioen- of nabestaandenuitkering, maar die tot nu toe niet te vinden zijn. Dit project, ondersteund door de RvIG (Rijksdienst voor Identiteit Gegevens), richt zich op het opsporen van deze rechthebbenden.

Het betreft een aanzienlijk aantal personen en een substantiële hoeveelheid geld. Indien deze personen niet getraceerd kunnen worden, wordt het betreffende geld toegevoegd aan het algemene pensioenfonds, ten goede komend aan de wel gelokaliseerde gerechtigden.

Deze actie komt voort uit diverse berichten over het bestaan van pensioenen waarvan de gerechtigde personen niet te vinden zijn. Dit roept vaak de vraag op of iemand mogelijk nog recht heeft op een pensioen. Helaas is er geen centraal punt waar deze vragen gebundeld kunnen worden beantwoord. Men kan echter de volgende stappen ondernemen:

 1. Bezoek mijnpensioenoverzicht.nl om te zien of er een pensioen op je naam staat.
 2. Als je verwacht dat je recht hebt op een pensioen, maar dit niet ziet op de website, neem dan contact op met het pensioenfonds waar je mogelijk pensioen hebt opgebouwd. Je vindt deze fondsen gemakkelijk online. Het hebben van een oude pensioenopgave of loonstrook waarop pensioenpremies vermeld staan, kan het zoekproces vergemakkelijken.
 3. Indien onduidelijk is in welke sector je gewerkt hebt, kan je de tool ‘Bij welk pensioenfonds hoor ik?’ op bijwelkpensioenfondshoorik.nl gebruiken. Hoewel primair ontwikkeld voor werkgevers om het juiste pensioenfonds te vinden voor hun werknemers, kan iedereen deze tool gebruiken om te achterhalen met welke pensioenfondsen contact opgenomen kan worden.
 4. Als je pensioen hebt opgebouwd bij een verzekeringsmaatschappij die inmiddels niet meer bestaat, dan kan je voor informatie terecht bij De Nederlandsche Bank via https://www.dnb.nl/betrouwbare-financiele-sector/polis-zoek-verzekeraar-kwijt/. Normaal gesproken vind je deze pensioenen terug op mijnpensioenoverzicht.nl, tenzij er destijds geen BSN/Sofinummer beschikbaar was.

Bron: Stichting GOED

3 reacties op “Ben jij een van de onvindbare pensioengerechtigden? Ontdek het nu!”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  De Stichting GOED stapt wel gemakkelijk over de vraag heen waar niet-opgevraagd pensioen heen gaat. Daar loopt een discussie over die je kunt lezen op de site van de pensioenfederatie. Er zijn immers fondsen die het uitbetalen aan de erfgenamen en dat lijkt me veel eerlijker dan het boeken naar het ‘algemene pensioenfonds’ wat dat ook moge zijn; mij zegt die naam niets.

 2. Jos M zegt op

  Nadat ik van het ABP een brief heb gekregen over mijn pensioen als postbode toen ik 15 jaar jong was, ben ik wat verder gaan zoeken in de pensioen fondsen.
  mijnpensioenoverzicht.nl, vermeld alleen mijn laatste 2 pensioenen maar ik ben nadat ik 13 maanden lang postbode ben geweest heel vaak gewisseld van werkgever.
  Als ik ergens een knaak in de week meer kon verdienen dan ging ik..
  Veel pensioen fondsen die ik mailde kwamen met vragen over een loonstrook of oranje kaart?
  Ik dacht dat ik met het vermelden van mijn BSN, het oude Sofinummer, wel makkelijk gevonden kon worden door de diverse fondsen.
  Ben nu een maand verder maar nog niet 1 positief bericht van een pensioen fonds.

 3. Jack zegt op

  Niet opgevraagde pensioenen blijven eigendom van het desbetreffende pensioenfonds. Dat is onderdeel van de collectieve solidariteit die ook in het nieuwe pensioensysteem overeind blijft.
  Alleen in het kader van het nabestaandenpensioen kan je wettelijk partner, mits dat met het fonds is afgesproken, het nabestaandenpensioen claimen als iemand echt vermist is, daar gaat de pensioenfederatie zich hard voor maken.
  Andere erfgenamen kregen nooit iets van het pensioen van een overledene en dat zal zo in de toekomst blijven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website