Vorige week zag ik op de Belgische commerciële zender TV 4 een aflevering van “De Ambassade”. Het was de achtste aflevering alweer van een programma, waarin functionarissen van de Belgische buitenlandse dienst op hun standplaats worden gevolgd.

Op de website van TV4 wordt het programma als volgt gekarakteriseerd:

“Voor Belgen in het buitenland is de ambassade een veilige haven. Hier kunnen ze terecht bij diefstal, bij conflictsituaties, een huwelijk met iemand uit en in het buitenland en zoveel meer. De uitzendingen van ‘De Ambassade’ tonen voornamelijk consulaire activiteiten, wat maar een deel van het werk van onze ambassades is. Achter de schermen is hun behandeling ook vaak complexer.”

Aflevering 8

In de aflevering, die ik zag, werd de consul in Nairobi gevolgd bij de nasleep van een overlijdensgeval van een Belg, in Barcelona werd een rugzaktoerist aan een noodpaspoort geholpen en de consul in New York ging op bezoek bij een groot hotel, waar zij met een Belgische leidinggevende dame een zeer luxe suite bezocht, die men in gereedheid bracht voor een voorname gast. De naam van de gast werd niet genoemd, maar hij moest wel voornaam zijn, want de suite kostte de lieve som van $ 25.000 per nacht. Al met al best een onderhoudend programma.

Thailand

Ik was wel benieuwd of de Belgische ambassade in Bangkok ook in de serie voorkwam en dat bleek juist. In aflevering 4 komt de Belgische ambassadeur aan het woord, die gevolgd wordt bij een bezoek van een koninklijke gast. Ik wilde dat ook gaan bekijken, maar helaas, ik kreeg de mededeling op hun website, dat de eerdere afleveringen in het buitenland niet kunnen (of mogen) worden vertoond. Dus ook pech voor de Belgen, die in Thailand wonen of verblijven en die uitzending nog niet hebben gezien.

Google vertaling

Op de website ook een aantal speciale momenten uit de voorgaande afleveringen, waarbij er één mij intrigeerde, maar dus ook niet mag bekijken. De tekst bij dat fragment luidt: “Google Translate verpest Belgisch-Thais huwelijk. “What do you wrong?” Frank wil graag trouwen met zijn Thaise liefde. Maar dan moeten de twee tortelduifjes eerst viceconsul Elie overtuigen.” Hoe dat eventuele huwelijk dan door Google Translate werd verpest wilde ik wel graag weten, u toch ook?

Tenslotte

Acht afleveringen zijn er dus geweest, er komen er nog meer, maar ik heb niet kunnen vinden hoeveel meer. U moet daarvoor het programma van TV 4 volgen.

Best leuk programma om aan te bevelen!

Bron: Website van TV 4

11 reacties op “Belgische Buitenlandse Dienst op TV4”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Zijn herhaling van een reeks die reeds eerder uitgezonden is.

  • RonnyLatYa zegt op

   https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Ambassade_(televisiereeks)

   Werd uitgezonden van 15 april 2019 tot 3 juni 2019.
   Voor zover ik weet is er maar 1 seizoen gemaakt van 8 afleveringen.

 2. Prawo zegt op

  Programma’s van Belgische TV zenders kunnen ook in het buitenland worden bekeken.
  Installeer daarvoor een Virtueel Private Netwerk (VPN) op je mobieltje of pc.
  Eenmaal in dat programma log je in op een Belgische server.

  Daarvan is genoeg keuze.
  Lees bijv. eens dit artikel https://itsbetterinthailand.com/best-vpn-thailand/

 3. Rob V. zegt op

  In Nederland kan het korte fragment met de tortelduifjes wel bekeken worden:
  https://www.vier.be/video/de-ambassade/pijnlijk-google-translate-verpest-belgisch-thais-huwelijk-what-do-you-wrong

  Een man en een vrouw willen huwen, de consul vraagt (In het Engels) de Thaise dame waar ze elkander hebben leren kennen. Ze begrijpt de vraag niet. Dan vraag hij de man in het Nederlands of zijn lief eerder getrouwd is geweest. Hij vraagt zijn lief dan “are you married with last husband? last husband are you married?”. Zij begrijpt haar lief niet. Ze gebruiken Google translate maar komen er niet uit. Communicatie gaat zeer zeer moeizaam. De consul zegt daarom dat hij onvoldoende basis ziet om toestemming voor een huwelijk te geven. Inderdaad omdat de twee tortelduifjes eigenlijk geen gesprek met elkaar kunnen voeren. Gebrek aan communicatie is het struikelblok.

  Hele afleveringen zijn ook terug te zien op de site, mits je geregistreerd bent:
  https://www.vier.be/video/de-ambassade/de-ambassade/de-ambassade-s1-aflevering-4-06052019

  • Rob V. zegt op

   Aflevering 4 en 1 gezien. In 1 zien we de enkele mannen die een attest geen huwelijksbeledsel willen krijgen. Helaas overtuigen zij de ambassade niet, weten te weinig van hun partner af en de communicatie verloopt moeizaam. De vragen waren netjes en begripvol of in ieder geval niet provocerend: waar is uw partner geboren, lievelingskleur, aan welke kant van het bed slaapt de partner? Bruidsschat?

  • Rob V. zegt op

   Afleveringen mbt Thailand:

   Afl 1: enkele oudere heren die voor een huwelijksattest op de ambassade komen (geen succes)
   Afl 3: Een jong stel dat een huwelijksattest komt (met succes)
   Afl 4: De ambassadeur (aardige man zo te zien) en een diner op de residentie voor enkele hoge gasten
   Afl. 5: de ambassade in actie wegens een drugs arrestatie in een buurland.
   Afl. 6: De consul naar Pattaya voor paspoorten e.d. en een avond van de Vlaamse club waar een groot deel van het ambassadepersoneel op bezoek komt.

   Bij aflevering 2, 7 en 8 heb ik geen Thailand voorbij zien komen. Kan het gemist hebben want ik heb ook andere dingen gedaan terwijl de afleveringen speelden. Geven toch een mooie inkijk niet? Enkele trieste zaken, een paar mooie (mensen blij maken met een visum of paspoort), ook zaken waarbij de burger zeer slecht voorbereid op reis is gegaan. Zoals de man met overstay van maanden, geen geld meer, en dan bij de ambassade aan moeten kloppen voor een lening. De Nederlandse ambassade doet dat niet meer, in de praktijk lukt het lang niet altijd om geld terug te krijgen. Ik geloof ook dat enkele medewerkers zeggen het niet te begrijpen hoe ondoordacht, onvoorbereid of nonchalant sommige Belgische landgenoten de grens over trekken.

 4. B.Elg zegt op

  Moderator: Klagen over een gebeurtenis van 23 jaar geleden is niet relevant.

 5. geert zegt op

  Bedankt voor de tip.
  Ik heb net aflevering 4 gekeken vanuit Chiang Mai, een combinatie uitzending van Bangkok, Barcelona en New York.

  Je kan het wel kijken in Thailand als je een klein truukje gebruikt om de geotagging te omzeilen, gebruik een VPN verbinding met server uit Belgie en je kan kijken.

  Gegroet.

 6. Stefaan zegt op

  Zoals zo vaak : het is TV en geen werkelijkheid. Lijkt op TV alsof je in de Belgische Ambassade in Bangkok kan binnenstappen voor een leuk praatje. Is niet zo. Alles op afspraak en zeer strikt gecoördineerd. Info vragen kan enkel aan de balie. Geen Belgisch personeel aan de balie. De Thaise man aan de balie was zeer gestresseerd en wimpelde vragen deskundig af. Ik heb die man in vriendelijke maar kordate bewoording moeten erop gewezen dat ik correct wilde te woord gestaan worden. Bij een volgend bezoek herinnerde de man zich mij en was vriendelijk en correct.
  Bij het eerste interview door een Belgische dame voelde ik meteen aan dat de dame geen akkoord voor een huwelijk zou toestaan. Het interviewde veranderde vaak van toon : van begripvol tot zeer argwanend, van zakelijk tot zeer persoonlijke en intieme vragen. Ook enkel uitdagende vragen : ze wou mij boos krijgen. Het is zaak daar niet in te trappen. Ze bracht mij wel aan de rand om mijn cool te verliezen. Ik bleef vriendelijk en correct maar het antwoord was negatief. Het huwelijk werd niet toegestaan. Mij leek het erop dat dit antwoord standaard is, en dat de Ambassade de verantwoordelijkheid systematisch doorschuift naar het Belgisch gerecht.
  Mijn huidige echtgenote werd geïnterviewd door een Thaise dame : zeer strikt en zonder empathie. Ze leek wel gebrainwasht. Mijn echtgenote was toen 47 en had in haar persoonlijk en uitgebreid professioneel leven nooit een dergelijke toon van interview meegemaakt.

 7. Ronny Delporte zegt op

  Mijn Thaise echtgenote en ik zijn in februari 2020 geïnterviewd geweest door 2 zeer vriendelijke en correcte Thaise dames in de Belgische ambassade in Bangkok. De vragen waren ook zeer correct, zoals bv. : Hoe en waar hebben jullie elkaar leren kennen. In welke taal gaan jullie communiceren als jullie getrouwd zijn. Geen moeilijke of vervelende vragen. Mijn echtgenote begreep de vraag niet altijd onmiddellijk, maar ik mocht de vraag een paar keer in Engels uitleggen om zo tot het juiste antwoord te komen. Ik was positief verrast om te zien hoe vriendelijk en geduldig het personeel was. Dan moesten ze nog even overleggen met de consul, en dan kregen we direct het bevrijdende antwoord dat we toelating hadden om te trouwen. Dan moesten we nog een paar dagen wachten op de papieren… Alles prima verlopen , ik heb niets dan lof voor hen …

 8. fred zegt op

  Er is de televisie en de praktijk. Voor wie al ervaringen heeft met ambassades is zulk een programma hemeltergend. Voor televisie is gans dat personeel vriendelijk behulpzaam beleefd en uiterst bekwaam. De ambassadeur verwelkomt je in eigen persoon en komt je bijna persoonlijk begroeten en ophalen bij U thuis.
  In de praktijk is dat helemaal anders en mag je al geluk hebben dat er je iemand vindt die een woordje uitleg wil geven.Telefonisch contact mag je al helemaal vergeten. Zorg er voor dat je een IT knobbel bent of je kan het helemaal schudden.
  Er draaien ook van die reeksen over politie en ziekenhuizen e.d ….Ik moet nog het eerste ziekenhuis binnengaan waar het zo aan toegaat zoals in die series.
  De realiteit is dat iedere menselijkheid meer en meer verdwijnt en dat we meer en meer in een soort spookwereld leven waar alles zo complex is geworden dat iedereen er iets van weet en niks meer van kent. Er zijn zovele regeltjes en wetten en uitzonderingen dat niemand nog de bomen ziet door het bos.
  Er zijn uiteraard nog mensen die hun werk naar behoren willen doen maar om de redenen die ik aanhaalde is het praktisch onmogelijk geworden om mensen nog echt te helpen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website