Krijgen ouderen in 2015 de klappen?

Door Redactie
Geplaatst in AOW, Expats en pensionado
Tags: , ,
23 september 2014

De kranten stonden er de afgelopen weken vol mee: ‘Ouderen worden hard gepakt in 2015.’ Bangmakerij of waarheid?

Afgelopen dinsdag werd er niet veel nieuws gemeld op het gebied van pensioen. Wel werd meer bekend gemaakt over de koopkrachtplaatjes.

Wat verandert er voor u?

De koopkrachtverbetering voor gepensioneerden blijft uit in 2015. Gepensioneerden die alleen een AOW of een klein aanvullend pensioen ontvangen gaan er zelfs op achteruit. Daarnaast beëindigt het kabinet de instroom in de ‘partnertoeslag AOW’. Ontvangt u nu al een AOW-partnertoeslag? Dan heeft dit geen gevolgen voor u. Tot 1 januari 2015 hebt u recht op een toeslag als u AOW ontvangt, maar uw partner nog niet. Ontvangt u na deze datum AOW maar uw partner niet? Dan heeft u geen recht meer op een extra toeslag.

Inkomensondersteuning ouderen

De bestaande koopkrachttegemoetkoming voor ouderen wordt per 1 januari 2015 afgeschaft en vervangen door een inkomensondersteuning voor ouderen die afhankelijk is van de opbouwjaren op grond van de AOW. De inkomensondersteuning wordt gefinancierd uit het Ouderdomsfonds. De hoogte van de inkomensondersteuning AOW is afhankelijk van het aantal AOW-opbouwjaren. Voor de meeste mensen heeft dit weinig gevolgen, maar als u een tijd in het buitenland heeft gewoond, ontvangt u een lagere inkomensondersteuning AOW.

Meer informatie over AOW vindt u op de website van SZW.

 Bron: ABP Nieuwsbrief 19 sep 2014.


» Laat een reactie achter


14 reacties op “Krijgen ouderen in 2015 de klappen?”

 1. erik zegt op

  Krijgen ouderen in 2015 de klappen ?

  Nee. Mijn indruk is dat ouderen al jaren de klappen krijgen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
 2. Thailandganger zegt op

  De klappen vallen volgens mij over de gehele linie wel. Niet alléén bij de ouderen.
  Daarbij hebben de Nederlandse ouderen het “nadeel” om tot een vrij uitzonderlijke groep te behoren, namelijk een groep die er vanuit gaat dat er inkomen zonder werken kan bestaan. Op wereldschaal is dit natuurlijk een grote (en op den duur onhoudbare) uitzonderingspositie.
  Ook staan velen achter het idee dat het verschil tussen arm en rijk op de wereld zou moeten afnemen. Dat betekent dat de armsten het iets beter gaan krijgen maar ook dat dit deels ten koste van de rijken zal gaan.

  Ik verbaas me soms hoeveel ouderen al 25 jaar niet meer werkzaam zijn (fut 55 jr) en toch nog steeds meerdere malen per jaar op vakantie kunnen gaan, bij de duurdere supermarkten kunnen inkopen, 2 auto’s hebben etc.
  Dit is op wereldschaal volgens mij onmogelijk. (nog afgezien van de milieubelasting die dat met zich mee zou brengen)

  En verder, ik ben zelf een vijftiger en mij is al in mijn afstudeertijd duidelijk gemaakt dat ik t.z.t. zelf voor mn oude dag zal moeten zorgen. Het komt dus niet als een donderslag bij heldere hemel.
  Vervelend natuurlijk, maar de verontwaardiging (hoe begrijpelijk ook) is mijns inziens niet terecht.
  Mijn devies is en blijft daarom ook; zorg dat je zelfvoorzienend bent tegen de tijd dat je niet meer kan werken. (kinderen/eigen zaak/spaargeld of wat dan ook). Eigenlijk net zoals het voor het overgrote deel van de mensheid het geval is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 3. A.Wurth zegt op

  De ouderen worden al jaren gepakt en niet te weinig ook, heb sinds 2001 nooit meer dan 1% indexatie gehad. Als PME naar zijn ouderen aangeeft dat er voldoende in kas is en tot het jaar 2050 geen enkel probleem zal ontstaan, maar niet mogen indexeren van de regering omdat die niet meer kunnen graaien uit de pensioenkas dan is dat een zeer trieste zaak. Deze week werd bekend gemaakt dat er 1600 miljard in de pensioen kassen zitten, daarbij geteld dat over 20 jaar geen mens meer van de babyboom (1945) meer leeft en dat dan de pensioenkassen voor de jeugd van nu nog voldoende gevuld zijn, waarom dan de ouderen die na de oorlog alles hebben opgebouwd zo te korten. De regering moet zich kapot schamen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +17 (obv 17 stemmen)
 4. Johan zegt op

  Ik vrees dat deze schrijver behoorlijk de plank mis slaat want wat hij gemakshalve vergeet is dat door de werkenden een vermogen aan premies voor pensioenen en andere soorten verzekeringen wordt ingebracht Dit geld is niet van de overheid of van de banken maar van de mensen en logisch dat er dan na de looptijd wordt uitbetaald. Het kan wel zijn dat buiten Nederland dit niet bestaat maar daar betaal je ook geen premies In de VS betaal niks maar krijg je niks in Nederland ontstaat de situatie je betaald wel maar je krijgt niks. En word je nog beschuldigd dat je je eigen zelfvoorziende geld opmaakt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +19 (obv 19 stemmen)
 5. Cor van Kampen zegt op

  Moderator: niet chatten svp.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Lekky zegt op

  Je praat over de super rijke. De gewone aower die voorheen tweeverdiener waren hebben al veel in moeten leveren.ik weet er genoeg op 2 jaar tijd 600 euro..en dat net iets over modaal. En hoe zou jij reageren als jij jaren veel hebt betaald aan pensioen en je altijd een grote worst is voorgehouden.En op het moment dat je met aow gaat, dat je ineens 1000 euro netto kwijt bent, in een paar jaar. Vele hebben gespaard, belegd , maar de banken hebben alles afgenomen van de mensen door slechte beleggingen en vele hebben veel afgelost op hun huis. En veel ervoor opzij gelegd. En wat doet onze regering, ze belasten alles nog meer. Dus neem het niet ons kwalijk maar de regering. Ik ben benieuwd, als jij , nu 50 tiger, pensioen krijgt en ze dan alles van je afnemen, zelfs de zorg, hoe jij dan zal reageren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 7. Hendrik Keestra zegt op

  Kan iemand mij duidelijk maken wat er onder de term ‘AOW + een klein pensioentje’ wordt verstaan…?

  Hoeveel de AOW bedraagt kan ik opzoeken op de website van de Sociale-Verzekerings-Bank maar wanneer is een (aanvullend) pensioen klein en wanneer groot oftewel wanneer houdt een aanvullend pensioen op klein te zijn en wordt het gro(o)t(er)…??

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. paul peters zegt op

  Wat mij steeds meer verbaasd dat we dit laten gebeuren

  m v g
  paul

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. chris zegt op

  http://sargasso.nl/uw-levensverwachting/

  Toen de AOW wet in 1956 werd aangenomen was de gemiddelde levensverwachting van de Nederlander 79 jaar. Dat betekent dat rekening werd gehouden met het uitkeren van AOW voor 14 jaar (gemiddeld). De gemiddelde levensverwachting in 2014 is ongeveer 84 jaar en is de laatste 10 jaar sterk gestegen. Een aantal factoren is verantwoordelijk voor de stijging van de levensverwachting zoals de afname van zwaar lichamelijk werk, afname van het aantal werkuren, toename van de vrije tijd (o.a. vakantiedagen), meer aandacht voor veilgheid (binnenshuis en buitenshuis) betere gezondheidszorg en een betere voeding.
  Ik vind het niet zo gek dat van Nederlanders gevraagd wordt langer te werken dan de uit 1956 daterende pensioengerechtigde leeftijd. De meeste Nederlanders zijn hier fysiek zeker toe in staat. Persoonlijk moet ik er niet aan denken na mijn 65-ste niks actiefs meer te doen. Oke, ik ga niet meer 40 uur per week werken en ook niet 12 maanden maar ik ga ook zeker niet achter de orchideen zitten en elke morgen, middag en avond op de veranda zitten met de Bangkok Post, een leptop en een kopje koffie. En dan maar wachten tot de dag om is, er een spannende thriler of voetbalwedstrijd op TV is of dat je zelf dood gaat. Want ga ik snel dood, denk ik.
  Op deze blog schrijven expats voortdurend over wat zij – na hun pensionering – nog doen en ook wordt er soms geklaagd dat je in Thailand na je pensionering niet meer mag werken. Ik stel voor dat we daar als expats een punt van maken zodat het mogelijk wordt hier in Thailand betaald werk te doen, hier inkomstenbelasting te betalen en ook verzekerd te zijn tegen ziektekosten. Lijkt me een veel zinniger discussie dan vanuit Thailand de Tweede Kamer proberen te bewegen anders te gaan denken. Men zou in Den Haag eens kunnen gaan denken dat wij hier lui zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Tino Kuis zegt op

   Bedankt voor de link naar de website Sargasso/levensverwachting, heel interessant.
   Ik haal daar toch wat andere getallen uit (gesteund door het CBS).
   Levensverwachting bij geboorte 1956: mannen 71 vrouwen 74, gemiddeld 72.5 (en niet 79)
   Levensverwachting bij geboorte 2013: mannen 79 vrouwen 83, gemiddeld 81 (en niet 84)
   Er was dus een gemiddelde toename van maar liefst 8.5 jaar. Dat komt voor een belangrijk deel door de daling van de zuigelingensterfte: van 26 per 1000 naar nu 3.8 per duizend levendgeborenen.

   Maar het gaat natuurlijk om de levensverwachting na het 65e levensjaar en dat was zo:
   1956 mannen 14.3 vrouwen 15.3
   2010 mannen 18.0 vrouwen 21.2
   Toename tussen 1956 en 2010: mannen 3.7 jaar en vrouwen 5.9 jaar, gemiddeld 4.8 jaar.
   Ik vind dat vrouwen meer premies moeten gaan betalen……….er is een grens aan solidariteit!

   Met de laatste alinea ben ik het eens.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Sir Charles zegt op

   Tussen de kopjes koffie door is het nog heel goed mogelijk om activiteiten te verrichten, je zegt het feitelijk zelf in andere woorden door niet meer 40 uren per week/12 maanden te willen werken…

   Bovendien voor wie daarvoor kiest is er toch niets op tegen om na een werkzaam leven nadien wél een ontspannend lui leven verder te hebben tot aan de voor een ieder onvermijdelijke dood. 🙁 Zo simpel kan het zijn.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. erik zegt op

  Hendrik Keestra, je stelt een vraag…

  Hoe hoog de AOW is kun je niet opzoeken bij de SVB want je weet niet of er korting is dan wel partnertoeslag. De meneer die een vraag stelde over ‘AOW en twee kleine pensioentjes’ heeft het bruto bedrag genoemd van zijn totale inkomen.

  En verder is ‘klein’ maar net wat je er van vindt. Je mag ze de kost geven die niet kunnen rondkomen van 5 k euro netto per maand…..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. erik zegt op

  Ik zie net de foto van dat bejaarde koppel op de foto bij dit item. Die hebben hun zegelringen moeten verkopen van de armoe. Het zal je gebeuren zeg!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. Hendrik Keestra zegt op

  Erik: “En verder is ‘klein’ maar net wat je er van vindt.”

  Zolang er geen exacte cijfers op tafel komen praat men hier over persoonlijke ‘gevoelens’ i.p.v. over financiën. Maakt discussiëren hierover onzinnig.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website