Nu we de kerst achter ons hebben gelaten maken wij ons op voor de jaarwisseling. Natuurlijk ook in Thailand. Daar pakken ze het nog wat slimmer aan, namelijk drie keer feest. In Thailand heeft men de jaarwisseling meerdere keren op de kalender staan: 1 januari, maar ook het Chinees Nieuwjaar op 5 februari 2019 en Songkran op 13 april, het begin van een nieuw jaar volgens de Boeddhistische kalender.

De opmaat naar de jaarwisseling is er een van tradities: oliebollen, appelflappen en vuurwerk. Om bij de oliebollen te beginnen, waar komt die traditie vandaan? Dat blijkt nog onduidelijk te zijn. Waarschijnlijk hebben ze hun oorsprong in een katholieke traditie, maar ze kunnen ook zijn meegenomen door Portugese joden.

Oorsprong oliebollen

Er bestaan dan ook verschillende theorieën over de oorsprong van oliebollen op oudejaarsavond. Waarschijnlijk zijn ze aan het eind van de middeleeuwen ontstaan om het einde van de katholieke vastenperiode te vieren. Een andere verklaring is dat ze mogelijk uit Portugal komen. Rond 1500 moesten alle joden Portugal verlaten tijdens de Spaanse Inquisitie. Velen van vluchten naar Nederland en namen hun eigen recepten mee. In Portugal at men destijds al iets wat op een oliebol leek: oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem. De Nederlanders vonden de Joodse oliekoeken een lekkernij. Op een schilderij uit 1652  zien we voor het eerst een oliebol zoals wij die kennen. Ze werden destijds in raapolie gebakken.

Vlaanderen

De oliebol is ook in Vlaanderen een traditie. Daar spreekt men vaak over een smoutebol omdat ze vroeger in smout werden gebakken. Een smoutebol is doorgaans niet gevuld en vaak gebakken in ossewit en bereid met bier of koolzuurhoudend water. In Nederland worden oliebollen vaak wel gevuld, meestal met krenten of rozijnen. Verder kunnen ook andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals appel, sukade, sinaasappelsnippers of room.

Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Oliebollenkraam

Tegenwoordig worden oliebollen vooral gekocht bij een kraam, supermarkt of bakker en niet meer zelf gebakken. Ik herinner mij nog dat mijn moeder ze zelf bakte in een grote ketel die ook voor de kookwas werd gebruikt. De bakgeur bleef dagen hangen en dat is waarschijnlijk ook de reden dat men ze nu niet meer thuis bakt.

Beslag

Bij een oliebol is een goed beslag het geheim voor de smaak. Het beslag wordt vaak gemaakt van bloem, eieren, gist, wat zout en lauwe melk of karnemelk. In plaats van gist wordt soms ook bier gebruikt, omdat hierin gist voorkomt. Het beslag dient een uur te rijzen, zodat de oliebol voldoende luchtig wordt. Daarna gaan ze als bolletje de hete olie in. De oliebollen worden met poedersuiker bestrooid dat ziet er niet alleen feestelijk uit maar smaakt ook prima.

Over de andere traditie, het afsteken van vuurwerk morgen meer.

Zijn er Belgen of Nederlanders die zelf oliebollen/appelflappen bakken in Thailand? Zo ja vertel hoe je dat doet en wat vinden Thai van deze lekkernij?


» Laat een reactie achter


7 reacties op “Nieuwjaarstraditie: Oliebollen en vuurwerk (1)”

 1. Hans Bos zegt op

  Mijn goede vriend Ton V. hier in de moobaan, maakt overheerlijke oliebollen. Dat wil zeggen: hij heeft het zijn Thaise vrouw geleerd volgens zijn recept. Eerst gebakken in sojaolie, maar dat gaf volgens hem een bijsmaak. De keer erna in zonnebloemolie, nog lekkerder. Op advies van zijn Zwitserse buurman, zijn hele werkzame leven patissier, moet pindaolie nog beter smaken, maar die is in Hua Hin niet te vinden.
  Overigens zijn hier nog meer Nederlanders te vinden die oliebollen bakken, zoals Nellie G. en Ans P. Enkele Nederlandse uitbaters van etablissementen bakken voor de verkoop. Een enkeling doet het om iets bij te verdienen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Peter Yai zegt op

  Geachte lezer

  Voor de lekkere oliebollen en appelflappen in de buurt van Pattaya/Jomtien moet je wezen bij The Colored House Jomtien .Het is ook een leuk hotel qua prijs en prestatie.
  Deze oliebollen en zeker de appelbollen zijn super lekker zoals je moeder ze vroeger maakte .
  Het ligt tussen Chaiyaphruek 2 en 4 in .

  Vrolijk uiteinde Peter Yai

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. nicky zegt op

  Ik doe al jaren zelf oliebollen bakken en onze Thaise huisgenote vind ze heerlijk.
  Ik gebruik altijd bier. Vinden wij het lekkerst

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. johny zegt op

  Typisch Hollands, mijn schoonbroer is Hollander, woont in Belgie en bakt oliebollen op oudejaarsavond. Wij Belgen eten bij zo een gelegenheid uitgebreid en lekker, zeker geen oliebollen.
  Dat is een snack die ge op de kermis wel eens eens binnenspeelde , als ge een pint teveel had gedronken. Die durfden er dan later op de avond terug uitkomen, omdat die zwommen in dat bier.
  Ik heb dat oliebollengedoe dus nooit goed kunnen begrijpen, en nog steeds niet. Wij Belgen gaan met oudejaar toch ook geen pakske friet met mayonaise eten. Toch onze nationale trots.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. rick zegt op

  :Ik wil ze dit jaar ook weer gaan bakken maar waar vind ik gist / droge of verse / hier in Thailand en hoe heet dat in het Thais? Bij voorbaat dank en
  Prettige jaarwisseling iedereen.
  Rick

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Johannes zegt op

  Oliebollen en oud op nieuw is een leuke traditie en ik sta ze al sind een jaar of 40 elke keer weer met veel plezier te bakken. In de loop van de tijd heb ik met wisselend succes allerhand ingrediënten uitgeprobeerd. De volgende variant met extra vulling in de vorm van dadels, gedroogde pruimen en gekonfijte gember wordt in het algemeen erg gewaardeerd en het recept deel ik graag met de lezers van dit blog

  Ingrediënten:
  1 kg tarwe- of speltbloem, 50 g verse bakkersgist, 500 ml volle melk, 500 ml water, 2 eieren, 500 g rozijnen, 100 g gekonfijte sinaasappelschil (oranjesnippers), 200 g ontpitte dadels in stukjes gesneden, 200 g gedroogde pruimen in stukjes gesneden, 100 g gekonfijte gember in stukjes gesneden, 1-2 theelepels zout,
  Bakolie (ik gebruik bij voorkeur high oleic zonnebloemolie maar in de tropen is kokosolie ook een optie) en een middelmaat (55 mm) rits rats ijsknijptang

  Werkwijze:
  Rozijnen 30 minuten tot 5 uur weken in sap of water. Laat ze daarna goed uitlekken.
  De gist in wat melk of water oplossen.
  Met uitzondering van de olie alle ingrediënten in een voldoende grote kom, bak of emmer mengen.
  Het beslag met een stevige pollepel 15 minuten krachtig bewerken zodat er een elastische structuur ontstaat. De consistentie van het deeg moet zo zijn dat het in dikke klodders of brokken van de lepel valt.
  Eventueel met meel of melk corrigeren.
  Het beslag op een warme plek 45-60 minuten afgedekt laten rijzen. Een goede methode is om de bak in de gootsteen of een tweede grotere bak die gevuld is met warm water, te zetten.
  De olie in een grote braadpan op 160-170°C verhitten. Gebruik hierbij een thermometer, omdat er boven 180°C snel schadelijke afbraakproducten ontstaan. Bovendien kleuren de oliebollen dan donkerbruin voordat ze werkelijk door en door gaar zijn. Testen met een stukje brood dat bij de juiste temperatuur vrolijk begint te bakken en na een minuutje lichtbruin kleurt is ook mogelijk.
  Heel elegant laat zich de temperatuur op een inductieplaat instellen.
  Doop de ijsbolletjeslepel even in de olie om vervolgens hiermee het beslag in vlugge bewegingen voorzichtig in de hete olie laten vallen (niet laten plonzen).
  De olie koelt door het beslag af dus is het meestal nodig om de hittebron kortstondig hoog te draaien.
  De baktijd is ca. 6 minuten. Probeer de temperatuur zo te regelen dat de oliebollen lichtbruin worden. Vaak is het nodig de oliebollen tijdens het bakken regelmatig voorzichtig om te draaien.
  Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en doe ze over in een
  metalen vergiet die op een kom is geplaatst. Laat de oliebollen hier een paar minuten uitlekken.
  Verwijder steeds deegrestjes en losgeraakte rozijnen uit de olie.
  Vervolgens nieuw beslag in de olie doen.
  De oliebollen uit het vergiet in een bewaarbak waarin je een paar theedoeken (of keukenpapier) hebt gelegd overdoen.
  Deze oliebollen smaken prima zonder extra poedersuiker maar het ziet er wel feestelijk uit om wat poedersuiker over een schaal met oliebollen te strooien.

  Ik wens iedereen een gezellige jaarwisseling

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. jacques zegt op

  Weet iemand waar je echte oliebollen / appelflappen in Bangkok kunt krijgen ?
  Het is wel 30 jaar geleden dat ik ze gegeten heb.
  Bij voorbaat dank voor goede tips !!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website