Songkran waterfeest in Chiang Mai

Songkran is het traditionele Thaise nieuwjaar, dat je waarschijnlijk kent als een grootschalig waterfestival. Toch gaat de oorsprong ervan veel verder terug en heeft het diepe culturele en spirituele wortels.

De viering vindt meestal plaats van 13 tot 15 april en heeft zijn oorsprong in het boeddhistische en hindoeïstische geloof. De term ‘Songkran’ is afgeleid van het Sanskriet ‘Sankranti’, wat ‘beweging’ of ‘verandering’ betekent. Het markeert de overgang van de zon van het ene astrologische teken naar het andere.

Traditioneel gezien beginnen de Songkran-vieringen met het bezoeken van tempels, waar je de Boeddha-beelden met water kunt besprenkelen. Dit symboliseert reiniging en zuivering, waarbij je jezelf bevrijdt van zonden en slechte gedachten. Daarnaast is er ook een sterke nadruk op familie, waarbij mensen vaak terugkeren naar hun geboorteplaats om tijd door te brengen met hun dierbaren. Het watergevecht, dat nu synoniem is met Songkran, komt voort uit deze traditie van reiniging.

Het vieren van Songkran heeft zowel voordelen als nadelen. Een voordeel is dat het festival het nationale saamhorigheidsgevoel versterkt, waarbij mensen van alle leeftijden en achtergronden samenkomen om deel te nemen aan de festiviteiten. Bovendien kan het bijdragen aan het toerisme, aangezien veel internationale bezoekers graag willen deelnemen aan deze unieke en levendige viering.

Echter, er zijn ook nadelen verbonden aan het vieren van Songkran. Tijdens de festiviteiten neemt het verkeer op de wegen vaak aanzienlijk toe, wat kan leiden tot verkeersopstoppingen en verhoogde risico’s op verkeersongevallen. Daarnaast kan het grote gebruik van water tijdens de watergevechten leiden tot verspilling van deze waardevolle bron, vooral in gebieden waar droogte een probleem is.

Kortom, Songkran is een fascinerend en diepgeworteld festival dat de Thaise cultuur en tradities viert. Hoewel het moderne watergevecht misschien het meest bekend is, heeft het feest een rijke geschiedenis en spirituele betekenis. Door rekening te houden met zowel de voordelen als de nadelen, kunnen we op een verantwoorde en respectvolle manier deelnemen aan de viering van dit bijzondere evenement.

Waterfeest (Deviatov Aleksei / Shutterstock.com)

10 beste plaatsen in Thailand om Songkran te vieren

Songkran, het Thaise nieuwjaar, is een van de grootste en meest gevierde festivals in Thailand. Het vindt meestal plaats van 13 tot 15 april en omvat watergevechten, traditionele ceremonies en feestelijke activiteiten. Hier zijn de 10 beste plaatsen in Thailand om Songkran te vieren:

  1. Bangkok: De hoofdstad van Thailand biedt een breed scala aan Songkran-activiteiten, van grote watergevechten op Silom Road, Khao San Road en Ratchaprasong tot traditionele ceremonies in tempels zoals Wat Pho en Wat Arun.
  2. Chiang Mai: Songkran in Chiang Mai is een van de grootste en meest traditionele vieringen in het land. De stad organiseert parades, culturele evenementen en een levendige atmosfeer rond de oude stadsmuren en de Thapae-poort.
  3. Pattaya: In Pattaya wordt Songkran een week lang gevierd, met watergevechten langs Beach Road, Walking Street en in het winkelcentrum Central Festival Pattaya Beach.
  4. Phuket: Patong Beach is de belangrijkste locatie voor Songkran-vieringen op Phuket, met uitbundige watergevechten, straatfeesten en culturele evenementen.
  5. Ayutthaya: In deze historische stad vinden traditionele Songkran-vieringen plaats, waaronder het besprenkelen van water op Boeddha-beelden en deelname aan culturele activiteiten in tempels zoals Wat Phra Si Sanphet.
  6. Sukhothai: De oude hoofdstad van Thailand biedt een unieke en traditionele Songkran-ervaring, met waterceremonies, culturele evenementen en parades in het historische park Sukhothai.
  7. Hua Hin: Dit populaire strandstadje organiseert watergevechten en traditionele ceremonies op locaties zoals de Hua Hin-tempel en de avondmarkt.
  8. Koh Samui: Dit tropische eiland biedt een ontspannen en feestelijke Songkran-viering, met watergevechten en feesten langs Chaweng Beach en Fisherman’s Village.
  9. Kanchanaburi: Deze stad is beroemd om de River Kwai-brug en biedt een meer ontspannen Songkran-viering, met traditionele ceremonies en watergevechten langs de rivier.
  10. Nong Khai: Deze stad aan de grens met Laos heeft unieke Songkran-tradities, zoals het Naga Fireball Festival, waarbij locals geloven dat vuurballen uit de Mekong-rivier oprijzen.

Elk van deze plaatsen biedt een unieke Songkran-ervaring, variërend van traditionele ceremonies tot uitbundige watergevechten. Kies de locatie die het beste bij uw interesses en verwachtingen past en geniet van een onvergetelijke Songkran-viering in Thailand.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website