Top 10 Thaise gerechten

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags:
5 juli 2015

Dat de Thaise keuken smakelijk en wereldberoemd is hoeft geen betoog. Het eten is smaakvol, gevarieerd, voedzaam, gezond en snel klaar. Een Thaise maaltijd heb je binnen 20 minuten op tafel staan. Handig in ons drukke bestaan.

In Thailand hoef je niet zelf te koken, het al snel duurder dan uit eten gaan (streetfood). Er zijn een aantal basisingrediënten die vrijwel in elk Thaise  gerecht terugkomen, zoals chili pepertjes, citroengras, gember, kokosmelk, koriander, basilicum, kouseband, limoen, vissaus en palmsuiker.

Het is een misvatting dat Thais eten altijd erg heet is . Er zijn natuurlijk gekruide en scherpe gerechten, echter de meerderheid van het eten is mild van smaak. Er zijn ook genoeg gerechten verkrijgbaar die zelfs de grootste zeurkous wel lust zoals noodlesoup, sweet & sour en Pad Thai.

Wat zijn nu de lekkerste gerechten in Thailand? Dat is natuurlijk subjectief omdat niet iedereen dezelfde voorkeur heeft. De onderstaande lijst is door Thai zelf opgesteld. Nummer 1 op de lijst ‘Tom Yum Goong’ heb ik wel eens gegeten maar vond ik niet bijzonder. Zo zie je maar. Smaken kunnen verschillen. Voor de rest kan ik me aardig in de lijst vinden.

1. Hete en zure soep met garnalen ต้มยำ กุ้ง (Tom Yum Goong)

2. Groene curry met kip แกง เขียวหวาน (Geng Kiaw Waen Gai)

3. Gebakken noedels ผัด ไทย (Pad Tai)

4. Varkensvlees gebakken in basilicum ผัด กระ เพรา (Pat Ga-prao)

5. Rode curry met geroosterde eend แกงเผ็ด เป็ด ย่าง (Gaeng Pet Bet Yaang)

6. Kokossoep met kip ต้มข่า ไก่ (Tom Kaa Gai)

7. Thaise salade met rundvlees ยำ เนื้อ ย่าง (Yam Neua Yaang)

8. Varkensvlees Sate สะเต๊ะ หมู (Moo sa-teh)

9. Geroosterde kip met cashewnoten ไก่ ผัด เม็ด มะม่วงหิมพานต์ (Gai pat met ma-muang- Him-ma-paan)

10. Panang curry พะแนง (Pa-Naeng)

Wat is jouw favoriete Thaise gerecht?


» Laat een reactie achter


38 reacties op “Top 10 Thaise gerechten”

 1. andrew zegt op

  de lijst is compleet peter.Alleen als aanvulling:afkomstig uit de isaan dus eigenlijk laos food de som tam:.men onderscheidt o.a. som tam thai,som tam puh(zoewaterkrab)en som tam palah.De som tam is in thailand in de thai food enorm ingeburgerd.Verder de laarb:laarb muh,laarb gai en voor de isaan enorm belangrijk laarb lued(met rauw buffelbloed)Dit zijn tipische straatgerechten.Ik zou bijna nog vergeten de takaten thot dat zijn geroosterde sprink-hanen eveneens isaan food.Jouw lijst heeft betrekking op restaurantgerechten alhoewel ze natuurlijk ook kaan thanon(langs de straat)worden verkocht.Eet smakelijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • ruud tam ruad zegt op

   Ik zal mijn lijstje wat ik lust niet opratelen, die is groter dan de top 10 maar ik lust wel heeeel veeeel omdat het lekker is. En ik lust ook graag noodlesoup, sweet & sour en Pad Thai. Deze laatste gerechten geven mij nu de titel de grootste zeurkous . Erg jammer. Ik dacht dat ik de grootste lekkerbek was.
   Grapje !!! Alleen je kan niet iemand zomaar grootste zeurkous noemen, omdat die een andere smaak heeft dan jouw smaak. Ik ben liefhebber van jouw hele top 10 ( alleen voor mij niet te spicy – is toch niet erg he )

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Hansy zegt op

  Zover mijn kennis reikt heb je de Thaise en de Isaanse keuken. (Adrew typeert het als Laos food, maar dat is volgens mij niet zo, al zal het overeenkomsten hebben, net zoals de taal)

  Isaanse gerechten zijn veel heter dan de Thaise. Mensen uit de Isaan eten zich helemaal ongans aan papaya overgoten met een onnoemlijk hete saus.
  Soms hoor je ze kreunen op de WC vanwege het hete voedsel.

  Een keer Isaans gegeten en een pepertje over het hoofd gezien. Ik kan best wat hebben, ik eet bv graag stukjes NL kaas met sambal i.p.v. mosterd, maar ik dacht toen dat ik half dood ging.

  Ik eet zelf graag soepen, zoals Tom Yam met kip of varkensvlees, of Tom Kaa Gai.

  Ook gerechten met verse gember eet ik graag.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • hans zegt op

   Pappaya pok pok noemen ze dat in de Isaan, voor een 2 persoonsportie heb ik eens geteld dat ze er 13 pepers kapot vijzelden en dat er doorheen mengden, dat maakt het zo scherp.

   Overigens heb ik ook vaker gezien dat de pepers eventjes op de gril gaan en dan zo linea recta in de mond.

   Bij mij hier om de hoek eet ik haast elke dag gebakken witte schelpen in een pikant chilisausje heerlijk, prijs 100thb

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Jef zegt op

   Isaanse gerechten zijn niet heter dan “de Thaise”, want in het zuiden kennen de Thai er ook wat van! De meeste ‘farang’ kennen slechts de relatief gematigde centraal en noord-Thaise voorkeur die ook nog een eindje zuidwaarts overheerst. In Isaan en het diepe zuiden worden ook de Thaise gerechten uit die massa andere provincies, veel heter gepeperd.

   Opmerkelijk is de felle opkomst van ‘Isaan Food’-restaurants overal in Thailand: De Thai lijken ‘het authentieke Thailand’, zoals ze Isaan geregeld bestempelen, nu ook in de bereidingen te zoeken. Vijftien jaar eerder zou je een zulk restaurant hooguit in de allergrootste steden gevonden hebben.

   Overigens zijn alle of nagenoeg alle in Thailand gebruikelijke gerechten die niet pikant zijn, van Chinese oorsprong (en dan net niet uit die Chinese streken die ook vreselijk pikant koken). Niet alle Thai zijn zich daar nog van bewust. Ook is bijvoorbeeld de zoetzure saus in Thailand toch een klein tikkeltje scherp,

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Monique zegt op

  Niet te vergeten soft -shell- crab en papaya salade, zo ontzettend lekker!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Walter zegt op

  Ik lust graag Laab Kai en Pappaya pok pok , Pla tub tim tod ,Pla tub tim tod , enfin teveel om op te noemen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. ruud zegt op

  Ik mis zeker de simpele gerechten zoals Thai Nudel soep. Heerlijk en de Kaw Pad ( Thaise Nassi).
  Verder vind ik trouwens nog meer lekker hoor

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Gerrit Jonker zegt op

  En de gevulde (grote) vis van de barbecue !
  Mijn lievelingsgerecht zeker in een drukbezocht restaurant hier in Nakhon Phanom.
  E niet te vergeten grote garnalen op diverse manieren klaar gemaakt.
  Gerrit

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Robbie zegt op

  Pad see uw moo. Heerlijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Ferdinant zegt op

  De typische Isan gerechten kom je inderdaad niet in elke Thais restaurant tegen. Immers, niet elke hier verblijvende Thaise kok komt uit Isan. Klassieke Isan gerechten zijn bijvoorbeeld laap (soort vleessalade), som tam (pittige papayasalade) en gebraden kip met sticky rice (kleefrijst).

  De Thaise keuken kent honderden gerechten en duizenden variaties met kip (kai), rund (neua), varken (muu), vis (plaa), en garnalen (kung). Mijn personeel is nu met de menukaart voor de nieuw te openen afhaalrestaurant van mijn vrouw bezig, maar vanwege die vele variaties moet je donders goed oppassen, dat je niet alles door elkaar haalt.

  Om dit voor de klanten te voorkomen, hebben wij op de menukaart naast de Thaise benaming en een korte omschrijving in het Nederlands, ook een foto van het gerecht geplaatst en dat uiteraard voorzien van een nummer. Een foto zegt doorgaans immers meer dan 1000 woorden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 9. Ferdinant zegt op

  Beste Andrew, Isan wordt overigens al sinds de prehistorie bewoond!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Miek37 zegt op

  Pad Thai (Kai) is mijn favoriete gerecht maar een Massaman schotel vind ik ook niet te versmaden, overigens heb ik beide gerechten leren koken op curcus in Thailand, erg leuk om te doen en later thuis je vrienden en familie voor te schotelen. Bovendien heel makkelijk en als je de groene of rode pasta al hebt ook heel snel klaar.

  Foto’s vd cooking class in Chiang Mai : http://www.flickr.com/photos/miek37/tags/thaicookeryschool/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • andrew zegt op

   Men heeft mij eens uitgelegd(en voorname thaise kok)dat keng matsaman oorspronkelijk uit Maleisie komt.En zo overgewaaid is van paak thai(uit zuiden).Het is er(op een enkele uitzonderringen na)in twee varianten met rundvlees of kip,Niet met varkensvlees want dat eten moslims niet.De naam matsaman zou ook betekenen dat het een origineel moslim gerecht is.Ik ben het met je eens dat het ontzettend lekker kan zijn.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Miek37 zegt op

    Massaman (niet matsaman) komt van Musselman en dat betekent weer moslimman dus het heeft idd een islamitische oorsprong. Ik vind vooral de rundvleesvariatie superlekker!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Jef zegt op

     “Muzelman” is ook de Nederlandstalige, inmiddels weliswaar verouderde, term voor “moslim”. In de vijf aan Maleisië palende provincies van Thailand en langsheen de ganse Andamaanse kust (behalve op het schiereiland Phuket en enkele eilanden, met veel wegens het toerisme uit verre provincies ingeweken Thai) zijn de moslims in de meerderheid. In Trang en noordwaarts zijn er vanaf ongeveer een kilometer landinwaarts, op het vasteland nauwelijks moslims. Hier gaat het, in tegenstelling tot dat diepste zuiden, niet om etnische Maleiers.

     In al die moslimgebieden staat massaman steeds op het menu, zowat overal waar een maaltijd te verorberen valt. De specerijen worden geroosterd (eventueel in de asse onder een houtskoolvuur) vooraleer ze in de vijzel gestampt worden, dat is voor typisch Thaise currys niet zo. Vergeleken met de meeste Zuidthaise bereidingen, is de kaeng massaman nauwelijks pikant. Dat wil zeggen, nog net eetbaar. Waar hij in Centraal of Noord-Thailand te vinden is, blijft men nog zuiniger met de gebrande pepers. Meestal is het met rundsvlees. Als het met kip is, staat dit er bij. Mijn voorkeur gaat echter naar lamsvlees. Ik vraag me wel al lang af, waar het andere hoofdingrediënt vandaan komt: Aardappelen zag ik alleen in de noordelijke streken verbouwd worden, en zijn daar ook veel goedkoper. Minstens 1.500 km transport over Thaise wegen, of import uit het meer nabije Maleisië?

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • Jef zegt op

      Sorry, ik bedoelde natuurlijk ‘uit het meer nabije Myanmar’. Allicht heeft Maleisië geen lokale aardappelen. 🙂

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. jay zegt op

  ik vind zeker dat we tom yum kai niet mogen vergeten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 12. Oen Eng zegt op

  >Wat is jouw favoriete Thaise gerecht?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Massaman_curry

  Islamitische oorsprong? Okay. Zal wel. Ik kan het op de hoek krijgen hiero en is voor mij nr1.

  🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 13. Frank zegt op

  Mijn favoriete gerecht is massaman

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 14. Leon1 zegt op

  Kijk maar op internet: Mark Wiens, dan heeft men alles.
  Smakelijk eten,
  Leon

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 15. Simon zegt op

  Massaman curry, die heb ik zelf geleerd te maken op een Thaise kookcursus.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Oen Eng zegt op

   Simon, dan kom ik vanavond bij jou eten! Ik neem de beer Leo wel mee! 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Simon zegt op

    Ik zit nog in Nederland, dus dat is voor jou denk ik, wat te ver weg.
    Maar we komen 1 november weer voor 4 maanden naar Thailand. En dan wie weet…….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 16. adri zegt op

  LS,

  Mijn favoriete gerecht staat niet op genoemde lijst. Ik ken al die gerechten, maar ik woon in het noorden en daar heb je weer heel andere gerechten. Mijn top 3 is: Gauw soi kokos met kip noodles en een soort noodle chips; Gnom tsen, noodles met heel speciale lokale groente, varkensvlees, het liefst krabbetjes, tomaten, tauge….en nog wat andere ingredienten, flink pittig; kaeng phet pet yang, geroosterde eend met curry en kokos, tomaten ook behoorlijk pittig.
  Het laatste gerecht is niet typisch noord Thailand.
  En natuurlijk de vele soorten noodles soepen (kwjo tell) met eend, varken, kip….! Het water loopt me de mond al weer uit (nam la lai). E als je het lekker vindt: Lam lam.

  groet

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 17. R zegt op

  Tip voor de redactie van Thailandblog open elke dag met een Thaise recept kan iedereen elke dag het recept zelf maken ( Niet nodig als je in Thailand bent)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 18. Peter zegt op

  De gehele Thaise keuken vinden wij Yummie. Van mild tot extra spicy, mmmmmm

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 19. diana zegt op

  Pad sie euw, heerlijk!!! met een glaasje naam chaa 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 20. Oean Eng zegt op

  Well grappig…zo veel intense reacties als het over voedsel gaat…. 🙂
  Tja, de liefde van de man gaat door de maag (dat is zo, dames)..dus voeg ik nog wats nietszeggends toe…met uw goedkeuren… 🙂

  Toen ik, voor de eerste keer, naar Thailand ging, was ik wat ongerust over het eten. Wie wil er nou ELKE dag chinees, dacht ik.

  De taxi stopte, op weg naar Hua Hin, waar men zus me Pad Thai (Kai) gaf…heerlijk! hier kan ik zijn, dacht ik. Massaman maakte het (meer dan) compleet. Ja, inderdaad, ook noudle soup. Hulde voor wat ze hier te bikken hebben!

  En de chinees? Chinees eten uit NL kent de chinees niet eens…allemaal door de westering verzonnen…ook heel lekker hoor…maar niet elke dag. Niets eigenlijk. Ik snak naar boerenkool, hutspot.

  Massaman maakt het ontbreken, aan westers eten, goed! Nou ja, nu zijn haringen ook te krijgen in Thailand. Tja, it aint much, if it aint Dutch. As a finishing touch, god created the dutch. Misschien nieuw onderwerp openen voor deze onliners? Aanrader in huahin…restaurant 94..prima steak…website zou binnenkort moeten komen op restaurant94.com.

  🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 21. Travelprins zegt op

  Een van de lekkerste originele isaangerechten is “nam tok” , met kai of nua .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 22. André Delien zegt op

  Ik kom al meer dan 30 jaar in thailand.Mijn favoriete top gerecht is nog steeds Tom Yum Goon.Ik eet het elke dag.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 23. Oaen eng zegt op

  Tom Yum Goon….eerst de film kijken….

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tom-Yum-Goong

  Is ook een deel 2..aan de bak!

  En daarna verder..eh..eten?

  🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 24. Freek zegt op

  Mijn favoriete gerechten zijn er maar twee: kauw moo deng en Patsa iel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 25. Lung Addie zegt op

  Het lijstje van lekkere Thaise gerechten is eigenlijk onbeperkt en ook nogal streekgebonden, doch de redactie vraagt ons naar ons eigen lievelingsgerecht en, we wonen niet allemaal in de Isarn.
  Ik woon in een streek ( Chumphon provincie ) waar vis en zeevruchten ( niet gevangen door slaven maar door de lokale vissers) hoogtij vieren.
  Mijn favoriete schotel is : plaa saam rot … de vis met de drie smaken… echt Thais en enkel een Thai kan het perfect klaarmaken.

  Lung addie

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 26. jeewee zegt op

  Alles in dit lijstje, maar vooral ook plaa doek foe.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 27. Arend Hart zegt op

  Als je nagaat dat slechts twee van de tien genoemde gerechten vegetarisch zijn is dat voor iemand wiens voorkeur daar naartoe uitgaat nogal teleurstellend. Eigenlijk was ik in het begin dat ik hier woonde verbaasd dat in een toch boeddhistisch land als Thailand vegetarisch eten zo weinig populariteit geniet. Het is voor mijn gevoel ook niet helemaal te rijmen.
  Gelukkig is mijn vrouw uitstekend in staat elke dag een heerlijke vegetarische maaltijd voor mijn neus te zetten en is ze na enige tijd ook zelf om gegaan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 28. HansNL zegt op

  Laat ik dan de eerste zijn met mijn favorite gerecht uit de Isan.
  Weliswaar slechts een, wat je zou noemen, een bijgerecht.
  Maar toch.

  JAEW BONG.

  De overtreffende trap van sambal, zal ik maar zeggen.
  Als je dat kan eten, en blijkbaar met genoegen, dan ben je “een van ons”.
  Soortement dan.

  Jaew Bong wordt gemaakt van o.a. gefermenteerde vis, zij het dan dat bijna alles wat eetbaar is kan dienen als ingredient.
  Volgende mij is dit gerecht de natte droom van de bereider of bereidster.

  De evenknie & vriendinnen nuttigen daarbij dan met genoegen een rauwe chilipeper.
  Gaat gepaard met sissende geluiden, gekreun en wuivende gebaren in de buurt van de mond.
  Aroi!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 29. Fransamsterdam zegt op

  De Tom Yum Kung staat bij mij ook op nummer 1.
  In restaurants waar ze de soep met hele grote garnalen serveren neem ik meestal de Tom Yum Seafood. Die grote garnalen vind ik niet comfortabel eten. De harde stukjes lemon grass laat ik altijd liggen. De rest gaat meestal schoon op. Vijf keer in de week eet ik dat wel. Ik en mijn stoelgang doen het er prima op. Het transparante vocht in het schaaltje met pepertjes drink ik ook wel eens op. Dat zal wel niet de bedoeling zijn, maar ik vind het gewoon lekker.
  Gisteren heb ik mij laten verleiden tot een Big Mac met french fries….
  Dat resulteert vandaag meteen in drijvende faecalien in de pot. Een teken dat je veel te vet gegeten hebt.
  Als zoet tussendoortje ben ik gek op de Kanom Krok. Kleine pannekoekjes, meer poffertjes, op kokosbasis geloof ik. Volgens vele sites ‘overal’ te koop, maar dat valt tegen. Hier in Pattaya moet je er echt naar op zoek gaan. Een bekende van me wist dat ik ernaar op zoek was en had op een morgen, om 7 uur, op een markt een kraampje gevonden. Ze belde me en wilde een motorbiketaxi met Kanom Krok naar me toe sturen. Ik vond het best. Daar mag je me wel voor wakker bellen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website