Top 10 van Thaise gerechten

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
14 mei 2023

Dat de Thaise keuken smakelijk en wereldberoemd is hoeft geen betoog. Het eten is smaakvol, gevarieerd, voedzaam en snel klaar. Een Thaise maaltijd heb je binnen 20 minuten op tafel staan. Handig in ons drukke bestaan.

In Thailand hoef je niet zelf te koken, het al snel duurder dan uit eten gaan (streetfood). Er zijn enkele basisingrediënten die bijna in elk Thaise gerecht terugkomen, zoals chilipepertjes, citroengras, gember, kokosmelk, koriander, basilicum, kousenband, limoen, vissaus en palmsuiker.

Het is een misvatting dat Thais eten altijd erg heet is. Er zijn natuurlijk gekruide en scherpe gerechten, echter de meerderheid van het eten is mild van smaak. Er zijn ook genoeg gerechten verkrijgbaar die zelfs de grootste zeurkous wel lust zoals noedelsoep, sweet & sour en Pad Thai.

Wat is het geheim van de Thaise keuken?

De Thaise keuken staat wereldwijd bekend om zijn complexe smaken en balans tussen verschillende smaakcomponenten. Er zijn echter verschillende “geheimen” die bijdragen aan de uniciteit en populariteit van de Thaise keuken:

 • Balans van smaken: De Thaise keuken is bekend om de harmonieuze combinatie van verschillende smaken: zoet, zuur, zout, bitter en pikant. Elk gerecht streeft naar een evenwicht tussen deze smaken, waarbij geen enkele smaak de overhand heeft.
 • Versheid van ingrediënten: Verse ingrediënten zijn belangrijk in de Thaise keuken. Groenten en kruiden worden meestal dezelfde dag gekocht en gebruikt, en vis en vlees worden ook zo vers mogelijk gebruikt.
 • Variëteit van kruiden en specerijen: Thaise gerechten maken gebruik van een breed scala aan kruiden en specerijen, waaronder chili pepers, limoenblad, citroengras, Thaise basilicum, en koriander. Deze ingrediënten geven de gerechten hun unieke en onderscheidende smaken.
 • Gebruik van umami: Umami, ook wel bekend als de vijfde smaak, is rijk aan Thaise gerechten. Ingrediënten zoals vissaus, garnalenpasta en gefermenteerde producten dragen bij aan de umami-smaak.
 • Mortier en stamper: Traditioneel Thais koken maakt vaak gebruik van een mortier (vijzel) en stamper om ingrediënten te malen en te mengen, vooral voor het maken van currypasta’s en sauzen. Dit proces helpt om de smaken te intensiveren.
 • Street Food Cultuur: Een ander “geheim” van de Thaise keuken is de levendige straatvoedselcultuur. Veel van de beste Thaise gerechten kunnen worden gevonden bij straatkraampjes en markten. Deze setting maakt de Thaise keuken toegankelijk en divers.
 • Regionale variatie: De Thaise keuken varieert ook sterk per regio, met verschillende specialiteiten en kooktechnieken in het noorden, noordoosten (Isaan), centrum en zuiden van het land. Deze regionale diversiteit draagt bij aan de rijkdom en complexiteit van de Thaise keuken.

Wat zijn nu de lekkerste gerechten in Thailand? Dat is natuurlijk subjectief omdat niet iedereen dezelfde voorkeur heeft. De onderstaande lijst is door Thai zelf opgesteld. Nummer 1 op de lijst ‘Tom Yum Goong’ heb ik wel eens gegeten, maar vond ik niet bijzonder. Zo zie je maar. Smaken kunnen verschillen. Voor de rest kan ik me aardig in de lijst vinden.

1. Hete en zure soep met garnalen ต้มยำ กุ้ง (Tom Yum Goong)

2. Groene curry met kip แกง เขียวหวาน (Geng Kiaw Waen Gai)

3. Gebakken noedels ผัด ไทย (Pad Tai)

4. Varkensvlees gebakken in basilicum ผัด กระ เพรา (Pat Ga-prao)

5. Rode curry met geroosterde eend แกงเผ็ด เป็ด ย่าง (Gaeng Pet Bet Yaang)

6. Kokossoep met kip ต้มข่า ไก่ (Tom Kaa Gai)

7. Thaise salade met rundvlees ยำ เนื้อ ย่าง (Yam Neua Yaang)

8. Varkensvlees Sate สะเต๊ะ หมู (Moo sa-teh)

9. Geroosterde kip met cashewnoten ไก่ ผัด เม็ด มะม่วงหิมพานต์ (Gai pat met ma-muang- Him-ma-paan)

10. Panang curry พะแนง (Pa-Naeng)

Wat is jouw favoriete Thaise gerecht?

73 reacties op “Top 10 van Thaise gerechten”

 1. andrew zegt op

  de lijst is compleet peter.Alleen als aanvulling:afkomstig uit de isaan dus eigenlijk laos food de som tam:.men onderscheidt o.a. som tam thai,som tam puh(zoewaterkrab)en som tam palah.De som tam is in thailand in de thai food enorm ingeburgerd.Verder de laarb:laarb muh,laarb gai en voor de isaan enorm belangrijk laarb lued(met rauw buffelbloed)Dit zijn tipische straatgerechten.Ik zou bijna nog vergeten de takaten thot dat zijn geroosterde sprink-hanen eveneens isaan food.Jouw lijst heeft betrekking op restaurantgerechten alhoewel ze natuurlijk ook kaan thanon(langs de straat)worden verkocht.Eet smakelijk.

  • ruud tam ruad zegt op

   Ik zal mijn lijstje wat ik lust niet opratelen, die is groter dan de top 10 maar ik lust wel heeeel veeeel omdat het lekker is. En ik lust ook graag noodlesoup, sweet & sour en Pad Thai. Deze laatste gerechten geven mij nu de titel de grootste zeurkous . Erg jammer. Ik dacht dat ik de grootste lekkerbek was.
   Grapje !!! Alleen je kan niet iemand zomaar grootste zeurkous noemen, omdat die een andere smaak heeft dan jouw smaak. Ik ben liefhebber van jouw hele top 10 ( alleen voor mij niet te spicy – is toch niet erg he )

  • Hans Struijlaart zegt op

   Ik mis inderdaad de Som Tam (Papaya salad). Dat wordt heel veel gegeten door de Thai zelf. Die hoort zeker op de lijst van top 10 gerechten. Mij vaak net iets teveel pepers.

 2. Hansy zegt op

  Zover mijn kennis reikt heb je de Thaise en de Isaanse keuken. (Adrew typeert het als Laos food, maar dat is volgens mij niet zo, al zal het overeenkomsten hebben, net zoals de taal)

  Isaanse gerechten zijn veel heter dan de Thaise. Mensen uit de Isaan eten zich helemaal ongans aan papaya overgoten met een onnoemlijk hete saus.
  Soms hoor je ze kreunen op de WC vanwege het hete voedsel.

  Een keer Isaans gegeten en een pepertje over het hoofd gezien. Ik kan best wat hebben, ik eet bv graag stukjes NL kaas met sambal i.p.v. mosterd, maar ik dacht toen dat ik half dood ging.

  Ik eet zelf graag soepen, zoals Tom Yam met kip of varkensvlees, of Tom Kaa Gai.

  Ook gerechten met verse gember eet ik graag.

  • hans zegt op

   Pappaya pok pok noemen ze dat in de Isaan, voor een 2 persoonsportie heb ik eens geteld dat ze er 13 pepers kapot vijzelden en dat er doorheen mengden, dat maakt het zo scherp.

   Overigens heb ik ook vaker gezien dat de pepers eventjes op de gril gaan en dan zo linea recta in de mond.

   Bij mij hier om de hoek eet ik haast elke dag gebakken witte schelpen in een pikant chilisausje heerlijk, prijs 100thb

  • Jef zegt op

   Isaanse gerechten zijn niet heter dan “de Thaise”, want in het zuiden kennen de Thai er ook wat van! De meeste ‘farang’ kennen slechts de relatief gematigde centraal en noord-Thaise voorkeur die ook nog een eindje zuidwaarts overheerst. In Isaan en het diepe zuiden worden ook de Thaise gerechten uit die massa andere provincies, veel heter gepeperd.

   Opmerkelijk is de felle opkomst van ‘Isaan Food’-restaurants overal in Thailand: De Thai lijken ‘het authentieke Thailand’, zoals ze Isaan geregeld bestempelen, nu ook in de bereidingen te zoeken. Vijftien jaar eerder zou je een zulk restaurant hooguit in de allergrootste steden gevonden hebben.

   Overigens zijn alle of nagenoeg alle in Thailand gebruikelijke gerechten die niet pikant zijn, van Chinese oorsprong (en dan net niet uit die Chinese streken die ook vreselijk pikant koken). Niet alle Thai zijn zich daar nog van bewust. Ook is bijvoorbeeld de zoetzure saus in Thailand toch een klein tikkeltje scherp,

 3. Monique zegt op

  Niet te vergeten soft -shell- crab en papaya salade, zo ontzettend lekker!!!

 4. Walter zegt op

  Ik lust graag Laab Kai en Pappaya pok pok , Pla tub tim tod ,Pla tub tim tod , enfin teveel om op te noemen.

 5. ruud zegt op

  Ik mis zeker de simpele gerechten zoals Thai Nudel soep. Heerlijk en de Kaw Pad ( Thaise Nassi).
  Verder vind ik trouwens nog meer lekker hoor

 6. Gerrit Jonker zegt op

  En de gevulde (grote) vis van de barbecue !
  Mijn lievelingsgerecht zeker in een drukbezocht restaurant hier in Nakhon Phanom.
  E niet te vergeten grote garnalen op diverse manieren klaar gemaakt.
  Gerrit

 7. Robbie zegt op

  Pad see uw moo. Heerlijk.

 8. Ferdinant zegt op

  De typische Isan gerechten kom je inderdaad niet in elke Thais restaurant tegen. Immers, niet elke hier verblijvende Thaise kok komt uit Isan. Klassieke Isan gerechten zijn bijvoorbeeld laap (soort vleessalade), som tam (pittige papayasalade) en gebraden kip met sticky rice (kleefrijst).

  De Thaise keuken kent honderden gerechten en duizenden variaties met kip (kai), rund (neua), varken (muu), vis (plaa), en garnalen (kung). Mijn personeel is nu met de menukaart voor de nieuw te openen afhaalrestaurant van mijn vrouw bezig, maar vanwege die vele variaties moet je donders goed oppassen, dat je niet alles door elkaar haalt.

  Om dit voor de klanten te voorkomen, hebben wij op de menukaart naast de Thaise benaming en een korte omschrijving in het Nederlands, ook een foto van het gerecht geplaatst en dat uiteraard voorzien van een nummer. Een foto zegt doorgaans immers meer dan 1000 woorden.

 9. Ferdinant zegt op

  Beste Andrew, Isan wordt overigens al sinds de prehistorie bewoond!

 10. Miek37 zegt op

  Pad Thai (Kai) is mijn favoriete gerecht maar een Massaman schotel vind ik ook niet te versmaden, overigens heb ik beide gerechten leren koken op curcus in Thailand, erg leuk om te doen en later thuis je vrienden en familie voor te schotelen. Bovendien heel makkelijk en als je de groene of rode pasta al hebt ook heel snel klaar.

  Foto’s vd cooking class in Chiang Mai : http://www.flickr.com/photos/miek37/tags/thaicookeryschool/

  • andrew zegt op

   Men heeft mij eens uitgelegd(en voorname thaise kok)dat keng matsaman oorspronkelijk uit Maleisie komt.En zo overgewaaid is van paak thai(uit zuiden).Het is er(op een enkele uitzonderringen na)in twee varianten met rundvlees of kip,Niet met varkensvlees want dat eten moslims niet.De naam matsaman zou ook betekenen dat het een origineel moslim gerecht is.Ik ben het met je eens dat het ontzettend lekker kan zijn.

   • Miek37 zegt op

    Massaman (niet matsaman) komt van Musselman en dat betekent weer moslimman dus het heeft idd een islamitische oorsprong. Ik vind vooral de rundvleesvariatie superlekker!

    • Jef zegt op

     “Muzelman” is ook de Nederlandstalige, inmiddels weliswaar verouderde, term voor “moslim”. In de vijf aan Maleisië palende provincies van Thailand en langsheen de ganse Andamaanse kust (behalve op het schiereiland Phuket en enkele eilanden, met veel wegens het toerisme uit verre provincies ingeweken Thai) zijn de moslims in de meerderheid. In Trang en noordwaarts zijn er vanaf ongeveer een kilometer landinwaarts, op het vasteland nauwelijks moslims. Hier gaat het, in tegenstelling tot dat diepste zuiden, niet om etnische Maleiers.

     In al die moslimgebieden staat massaman steeds op het menu, zowat overal waar een maaltijd te verorberen valt. De specerijen worden geroosterd (eventueel in de asse onder een houtskoolvuur) vooraleer ze in de vijzel gestampt worden, dat is voor typisch Thaise currys niet zo. Vergeleken met de meeste Zuidthaise bereidingen, is de kaeng massaman nauwelijks pikant. Dat wil zeggen, nog net eetbaar. Waar hij in Centraal of Noord-Thailand te vinden is, blijft men nog zuiniger met de gebrande pepers. Meestal is het met rundsvlees. Als het met kip is, staat dit er bij. Mijn voorkeur gaat echter naar lamsvlees. Ik vraag me wel al lang af, waar het andere hoofdingrediënt vandaan komt: Aardappelen zag ik alleen in de noordelijke streken verbouwd worden, en zijn daar ook veel goedkoper. Minstens 1.500 km transport over Thaise wegen, of import uit het meer nabije Maleisië?

     • Jef zegt op

      Sorry, ik bedoelde natuurlijk ‘uit het meer nabije Myanmar’. Allicht heeft Maleisië geen lokale aardappelen. 🙂

 11. jay zegt op

  ik vind zeker dat we tom yum kai niet mogen vergeten

 12. Oen Eng zegt op

  >Wat is jouw favoriete Thaise gerecht?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Massaman_curry

  Islamitische oorsprong? Okay. Zal wel. Ik kan het op de hoek krijgen hiero en is voor mij nr1.

  🙂

 13. Frank zegt op

  Mijn favoriete gerecht is massaman

 14. Leon1 zegt op

  Kijk maar op internet: Mark Wiens, dan heeft men alles.
  Smakelijk eten,
  Leon

 15. Simon zegt op

  Massaman curry, die heb ik zelf geleerd te maken op een Thaise kookcursus.

  • Oen Eng zegt op

   Simon, dan kom ik vanavond bij jou eten! Ik neem de beer Leo wel mee! 🙂

   • Simon zegt op

    Ik zit nog in Nederland, dus dat is voor jou denk ik, wat te ver weg.
    Maar we komen 1 november weer voor 4 maanden naar Thailand. En dan wie weet…….

 16. adri zegt op

  LS,

  Mijn favoriete gerecht staat niet op genoemde lijst. Ik ken al die gerechten, maar ik woon in het noorden en daar heb je weer heel andere gerechten. Mijn top 3 is: Gauw soi kokos met kip noodles en een soort noodle chips; Gnom tsen, noodles met heel speciale lokale groente, varkensvlees, het liefst krabbetjes, tomaten, tauge….en nog wat andere ingredienten, flink pittig; kaeng phet pet yang, geroosterde eend met curry en kokos, tomaten ook behoorlijk pittig.
  Het laatste gerecht is niet typisch noord Thailand.
  En natuurlijk de vele soorten noodles soepen (kwjo tell) met eend, varken, kip….! Het water loopt me de mond al weer uit (nam la lai). E als je het lekker vindt: Lam lam.

  groet

 17. R zegt op

  Tip voor de redactie van Thailandblog open elke dag met een Thaise recept kan iedereen elke dag het recept zelf maken ( Niet nodig als je in Thailand bent)

 18. Peter zegt op

  De gehele Thaise keuken vinden wij Yummie. Van mild tot extra spicy, mmmmmm

 19. diana zegt op

  Pad sie euw, heerlijk!!! met een glaasje naam chaa 🙂

 20. Oean Eng zegt op

  Well grappig…zo veel intense reacties als het over voedsel gaat…. 🙂
  Tja, de liefde van de man gaat door de maag (dat is zo, dames)..dus voeg ik nog wats nietszeggends toe…met uw goedkeuren… 🙂

  Toen ik, voor de eerste keer, naar Thailand ging, was ik wat ongerust over het eten. Wie wil er nou ELKE dag chinees, dacht ik.

  De taxi stopte, op weg naar Hua Hin, waar men zus me Pad Thai (Kai) gaf…heerlijk! hier kan ik zijn, dacht ik. Massaman maakte het (meer dan) compleet. Ja, inderdaad, ook noudle soup. Hulde voor wat ze hier te bikken hebben!

  En de chinees? Chinees eten uit NL kent de chinees niet eens…allemaal door de westering verzonnen…ook heel lekker hoor…maar niet elke dag. Niets eigenlijk. Ik snak naar boerenkool, hutspot.

  Massaman maakt het ontbreken, aan westers eten, goed! Nou ja, nu zijn haringen ook te krijgen in Thailand. Tja, it aint much, if it aint Dutch. As a finishing touch, god created the dutch. Misschien nieuw onderwerp openen voor deze onliners? Aanrader in huahin…restaurant 94..prima steak…website zou binnenkort moeten komen op restaurant94.com.

  🙂

 21. Travelprins zegt op

  Een van de lekkerste originele isaangerechten is “nam tok” , met kai of nua .

 22. André Delien zegt op

  Ik kom al meer dan 30 jaar in thailand.Mijn favoriete top gerecht is nog steeds Tom Yum Goon.Ik eet het elke dag.

 23. Oaen eng zegt op

  Tom Yum Goon….eerst de film kijken….

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tom-Yum-Goong

  Is ook een deel 2..aan de bak!

  En daarna verder..eh..eten?

  🙂

 24. Freek zegt op

  Mijn favoriete gerechten zijn er maar twee: kauw moo deng en Patsa iel.

 25. Lung Addie zegt op

  Het lijstje van lekkere Thaise gerechten is eigenlijk onbeperkt en ook nogal streekgebonden, doch de redactie vraagt ons naar ons eigen lievelingsgerecht en, we wonen niet allemaal in de Isarn.
  Ik woon in een streek ( Chumphon provincie ) waar vis en zeevruchten ( niet gevangen door slaven maar door de lokale vissers) hoogtij vieren.
  Mijn favoriete schotel is : plaa saam rot … de vis met de drie smaken… echt Thais en enkel een Thai kan het perfect klaarmaken.

  Lung addie

 26. jeewee zegt op

  Alles in dit lijstje, maar vooral ook plaa doek foe.

 27. Arend Hart zegt op

  Als je nagaat dat slechts twee van de tien genoemde gerechten vegetarisch zijn is dat voor iemand wiens voorkeur daar naartoe uitgaat nogal teleurstellend. Eigenlijk was ik in het begin dat ik hier woonde verbaasd dat in een toch boeddhistisch land als Thailand vegetarisch eten zo weinig populariteit geniet. Het is voor mijn gevoel ook niet helemaal te rijmen.
  Gelukkig is mijn vrouw uitstekend in staat elke dag een heerlijke vegetarische maaltijd voor mijn neus te zetten en is ze na enige tijd ook zelf om gegaan.

 28. HansNL zegt op

  Laat ik dan de eerste zijn met mijn favorite gerecht uit de Isan.
  Weliswaar slechts een, wat je zou noemen, een bijgerecht.
  Maar toch.

  JAEW BONG.

  De overtreffende trap van sambal, zal ik maar zeggen.
  Als je dat kan eten, en blijkbaar met genoegen, dan ben je “een van ons”.
  Soortement dan.

  Jaew Bong wordt gemaakt van o.a. gefermenteerde vis, zij het dan dat bijna alles wat eetbaar is kan dienen als ingredient.
  Volgende mij is dit gerecht de natte droom van de bereider of bereidster.

  De evenknie & vriendinnen nuttigen daarbij dan met genoegen een rauwe chilipeper.
  Gaat gepaard met sissende geluiden, gekreun en wuivende gebaren in de buurt van de mond.
  Aroi!

  • Jos M zegt op

   Aroi in de isaan??
   ik denk dat er vaker gezegd wordt sep lay of sep lay duh ….

 29. Fransamsterdam zegt op

  De Tom Yum Kung staat bij mij ook op nummer 1.
  In restaurants waar ze de soep met hele grote garnalen serveren neem ik meestal de Tom Yum Seafood. Die grote garnalen vind ik niet comfortabel eten. De harde stukjes lemon grass laat ik altijd liggen. De rest gaat meestal schoon op. Vijf keer in de week eet ik dat wel. Ik en mijn stoelgang doen het er prima op. Het transparante vocht in het schaaltje met pepertjes drink ik ook wel eens op. Dat zal wel niet de bedoeling zijn, maar ik vind het gewoon lekker.
  Gisteren heb ik mij laten verleiden tot een Big Mac met french fries….
  Dat resulteert vandaag meteen in drijvende faecalien in de pot. Een teken dat je veel te vet gegeten hebt.
  Als zoet tussendoortje ben ik gek op de Kanom Krok. Kleine pannekoekjes, meer poffertjes, op kokosbasis geloof ik. Volgens vele sites ‘overal’ te koop, maar dat valt tegen. Hier in Pattaya moet je er echt naar op zoek gaan. Een bekende van me wist dat ik ernaar op zoek was en had op een morgen, om 7 uur, op een markt een kraampje gevonden. Ze belde me en wilde een motorbiketaxi met Kanom Krok naar me toe sturen. Ik vond het best. Daar mag je me wel voor wakker bellen.

 30. Frankc zegt op

  In de titel lees ik “gezond.” Dat heb ik ook altijd gedacht: heel veel vers, veel fruit, prima. Maar laatst las ik op dit blog dat er inThailand – een land zonder controles – enorm gerommeld wordt met pesticiden en dat de vis van zee wordt gehaald “gekoeld” met antivries in plaats van in een dure vriezer. Ik ben daar toch wel behoorlijk van geschrokken….

  • Jef zegt op

   Ik zit aan zee en krijg verse vis van lokale langstaartbootvissers voorgeschoteld. Niks vriezer. Ik zag echter ook een zeer flinke ‘taptim’ geharpoeneerd worden (netjes door de kop geschoten) door een lokale snorkelaar onder de nabije pier. Hij werd opgekocht door een medegetuige: de kokkin van een van de restaurantjes waar ik geregeld eet. Als ik bedenk wat men zoal rond die pier in zee kapt en dat die vis waarschijnlijk daar grootgebracht was…

   Wees gerust, de meeste mensen overleven Thailand eigenlijk wel.

  • brabantman zegt op

   Klopt. Groente uit Thailand, daar zit een strenge importverbod op in Europa. Met reden. Zeer als u weet dat een Thai in de landbouw meer dan kwistig omgaat met pesticiden. Uit een kort geleden gehouden onderzoek in Thailand is gebleken dat groentes met het Thaise BIO keur nog meer vervuild (lees giftig) zijn dan reguliere. Of dit nu van de koninklijke plantages komt of niet, dat maakte geen verschil.
   Kweekt u zelf in Thailand uw eigen groente niet, dan is mijn advies blijf ervan weg, hoe lekker het u misschien ook smaken mag. U doet een aanslag op uw eigen gezondheid.
   Dit alles is gedocumenteerd, dus heren (het zijn 99% mannen die hier reageren) wees verstandig. U bent gewaarschuwd.

 31. Lowi zegt op

  Tom yum goong en somtam mogen ze me elke dag geven. Helaas eet mijn vrouw (een Thaise) liever Belgisch. Dus wordt bij mij thuis {in Banlamung} meestal dat gekookt. Als ik iets met rijst wil moet ik er om smeken.

 32. Danzig zegt op

  Hier in het uiterste zuiden worden de rijstgerechten khao mok en khao yam (ook wel nasi kerabu genoemd) veel gegeten. Khao mok is gele, sterk gekruide rijst, op een halal-manier bereid en meestal in combinatie met kai thod (gefrituurde kip) gegeten. Khao yam is blauwe rijst, soms koud maar meestal lauw, met allerlei verschillende kruiden en een sausje opgediend. Zonder vlees of vis. De bedoeling daarbij is dat je de hele mikmak door elkaar husselt voordat je hem eet.
  Khao yam wordt echt alleen in deze moslimregio gegeten, maar uit ervaring weet ik dat khao mok ook in Bangkok en Pattaya te vinden is.

  Mijn favoriet is op dit moment yam kai saeb, een heerlijke pittige kipsalade. Geen idee of deze in heel Thailand te verkrijgen is, daar ik hem pas hier heb leren kennen. Ik eet echter ook graag som tam khai khem, al gaat een portie som tam budu, halal vissaus, er ook grif in.

  Kortom, heerlijk eten in de regio, zij het veelal meer pikant gekruid dan echt mondwaterend spicy. Dat zal de invloed van de Maleisische keuken wel zijn.
  In de stad waar ik woon is echter het hele Thaise pallet aan gerechten, inclusief Isaan-food te vinden. En heel veel roti/pancake- en hamburgerstalletjes. Naar varkensvlees moet je trouwens verdomd goed zoeken en dat zul je in het centrum, dat vrijwel 100 procent islamitisch is, dan ook niet vinden. Maar dat is geen groot gemis.

  • Jef zegt op

   De khao mok wordt door mijn vrouw (uit het Thaise noorden maar ze heeft ook een jaar op Phuket en veel jaren in Phetchaburi gewoond) tegenover mij omschreven als ‘India curry’. De smaak en geur komt inderdaad goed overeen met bepaalde Indische curries die ikzelf vooral in Groot-Britannie had leren kennen, in restaurants zowel als van kant-en-en-klaarmaaltijden uit een Tesco-Lotus. Kao mok kai is zowat de kip-curry die men ook wel in België op restaurant aantreft, helemaal niet te vergelijken met typische koude kip-curry van bij de slager.

   Ik heb nog nooit door Thai, muslims of boeddhisten, rijst als ‘nasi’ horen vernoemen. Dat lijkt me meer Indonesisch en producten van ginds zie ik in Thailand opvallend weinig. Javaanse koffie? Wel uit zowat alle andere koffielanden. De Thaise bonenkoffies zijn dan weer overprijsd, alsof die een uitzonderlijke delicatesse zou zijn, al is er 1 die in de nochtans dure Robinson’s in de Tops supermarkt (met mondjesmaat) te vinden is [althans in Trang], sterk, heerlijk en zeer schappelijk: Duang Dee Hill Tribe coffee, gemalen 250 g voor 109 baht.

   • Danzig zegt op

    Vrijwel alle moslims in deze regio zijn etnische Maleisiërs. Ze spreken onderling naast Thais vooral het Patani- of Kelantan-Maleis, ook wel Yawi genoemd. En deze groep gebruikt voor khao yam wel degelijk de benaming ‘nasi kerabu’. Voor andere soorten rijst wordt eveneens het woord nasi gebruikt. Eten is ‘make’ (i.p.v. kin khao), wat dialect is voor het standaard Maleise ‘makan’. Hier wonende pik ik regelmatig wat Maleise woorden op.
    Naast khao mok wordt hier ook gewoon khao man kai, plus het wat mysterieus klinkende khao man arab gegeten. Zal wel met de Arabische invloeden in de regio te maken hebben…

 33. Rob V. zegt op

  ” 4. Varkensvlees gebakken in basilicum ผัด กระ เพรา (Pat Ga-prao)”

  In het Thai staat er alleen ‘Phat Kaphrao’ geschreven, ofwel ‘rijst basilicum’. Of je er varken (หมู moe), kip (ไก่ kai) ) of rund (เนื้อ nuea,zie ik eigenlijk nooit op de kaart staan) wil moet je dan nog aangeven. Tino Kuis of Ronald Schütte weten natuurlijk beter hoe de uitspraak weer te geven.

  Zelf ben ik dol op Phat Kaphrao Moe. Soms maakte mijn lief dat, soms ik zelf of -nog leuker- samen. Flinke hap basilicum er in, goede hand pepertjes en knoflook etc. Heerlijk! Daar kun je me bijna wakker voor maken. Aroi aroi!

  • kees zegt op

   Phat Kaphrao Moe is ook een van de gerechten die ik regelmatig bestel. Natuurlijk wil ik er dan Khai Daow bij. Ook ooit eens meegegeten met een Thaise dame die zelf iets met inktvis had gemaakt. Phat Mama Kii Mao noemde ze het. Zoals de naam al aangeeft een noodle gerecht. Heel scherp , maar ook heel lekker.

   • Jef zegt op

    ‘Phat Mama Kii Mao’ valt uiteen in drie stukken: Zoals ‘kees’ al begreep, wijst ‘phat’ op een noedelgerecht. ‘Mama’ is een zeer bekende merknaam van goedkope snel-klaar noedelmaaltijdjes, waar niet meteen gastronomische verwachtingen bij horen. Die ‘kii mao’ is een toevoeging bij vlug en heel gemakkelijk te bereiden gerechten, spottend verwijzend naar een dronken toestand die helpt zulks te verorberen. De Thaise dame had dus gevoel voor humor.

 34. Peter V. zegt op

  Pad see euw en gai pad med manueng zijn al genoemd.
  Een van mijn favoriete gerechten is lard nar pla (andere variaties: lard nar kai, lard nar moo)
  En, meestal als bijgerecht, pak bung (morning glory)

 35. Daniël M. zegt op

  Waar is mijn khaaw phad naartoe? Khaaw phad is gebakken rijst.
  Khaaw phad muu, …kai, … koeng, … poe, … thalee,…
  ( met varkensvlees, kip, garnaal (scampi), krab, zeevruchten,…)

 36. Jef zegt op

  Eerder als snack of voorgerecht: yam woensen (zo las ik het al enige malen maar ‘t klinkt in mijn oren dikwijls als buensen, glasnoedels) thalee (krab, garnaal, schelpdieren en voor mij nauwelijks inktvis) en/of een ‘papaya salad’. Voor mij mag het niet te scherp, maar beide worden geregeld klaargemaakt voor de heter-dan-heetliefhebbers.

 37. ton zegt op

  Ik moet tot mijn schaamte toegeven ik woon al enkele jaren in de Isaan en kan nog steeds niet wennen aan het eten ik vind het niet lekker en als ik sommige gerechte zie draait mn maag om werkelijk
  Het thais eten in Bangkok is heel anders dan het Thais eten in de Isaan Bij iedere bruilofd of crematie doe ik alsof ik helemaal vol zit de gastheren tevreden en ik tevreden ik gruwel ervan ik hoop niet dat ik nu een zeurlous ben geef mij maar farrang food ook overal te verkrijgen sorry

  • Jos M zegt op

   Ton ik ben het helemaal met je eens.
   Toen ik nog in NL woonde at ik vaker Thai food dan nu sinds ik 2 jaar hier in de isaan woon.
   Bestel je een kao pad kay krijg je een kao pad moo en als je die terug stuurt en dan toch een kao pad kay krijgt moet je die met varkensvlees toch betalen
   .
   Ik had met mijn Thaise vrouw de afspraak dat als zij voor mij eten ging bestellen dat er dan werd gezegd geen orgaan vlees alleen kipfilet….. kwam zelden iets van terecht.
   Daarom kook ik nu maar zelf, heb een grote vriezer gekocht…

 38. chris zegt op

  yam pla too

 39. Ann zegt op

  gebakken crab met gele curry

  • Jef zegt op

   Ik vermoed dat je puur krabvlees samen met de gele curry gebakken, geserveerd met gewone gestoomde rijst bedoelt. Geen gedoe met een hard omhulsel of tussen het vlees zittende vliezen. Gewoon lekker smullen. ‘Nuea poo phad phong caree’ (vlees van krab gebakken met currypoeder). Het is ook een van mijn favorieten.

   • Jef zegt op

    Het is ook een geschikt testgerecht. Naargelang de kok(kin), worden er groene strookjes zachte stengel en/of blaadjes doorheen gewoeld. De keuze van die groene (of groen-bruine) kruiden en hun quantiteit, geven het een persoonlijke toets. Met ook een oog op de hoeveelheid krabvlees, laat het toe de keuken te beoordelen. Staat dit op het menu en valt het mee, dan is daar wel meer lekkers uit te kiezen. Valt het tegen, dan kan men zich er aan nog meerdere teleurstellingen verwachten.

 40. Hans Struijlaart zegt op

  Ik kan ontzettend genieten van een simpele noodlesoep meestal s’middags eet ik die voor 40 bath in een van de vele straatstalletjes. Kun je weer even vooruit tot de avond. Mijn voorkeur gaat uit naar Jam Woensen noodles (die hele dunne slierten) heerlijk met kip of rund, eitje erin, soms visballetjes, verse kruiden en groenten erin, zelf op smaak maken en genieten maar. Verder vind ik Laab Moe erg lekker (Isaans gerecht). Ik heb niets met Pad Thai (is van oorsprong ook geen Thais gerecht, al wordt het wel zo genoemd.

 41. Ad Kom zegt op

  De lekkerste Thaise gerechten maakt mijn eigenste Thaise chef in onze keuken ;~)
  Meestal Isaan-gelinkte keuken. En zeg niet Laotiaanse keuken; Isaan is een THAISE streek en het zijn dan ook Thaise gerechten. Of is een vrouw uit het Noord-Oosten plots een Laotiaanse dan? (Tenzij ze uit dat buurland geëmigreerd is). Al gaat de discussie hier niet over.
  Favoriet is de gegrilde tilapia in zoutkorst, met pikante saus en limoen. Side-dish witte rijst met enkele druppels vissaus, en gewokte groenten naargelang dewelke die dag geplukt zijn …
  Ken het onder verschillende benamingen maar wat de correcte beschrijving is, van dit gerecht.
  Pla Krapao Manao maar dat betekent zoiets als gegrilde vis met citroen?

  Wat mij overigens van in den beginnen opviel in de Thaise restaurants is het volgende.
  Eens je een bepaald gerecht hebt ontdekt, wat je favoriet wordt, en je bestelt het in 7 andere restaurants smaakt het 7 keer anders. In de grote ketens smaakt een bepaald gerecht altijd hetzelfde natuurlijk. Maar de lokale restaurantjes hebben elk hun eigen stijl en zo kan pakweg een laab moo plots heel anders smaken dan je gewend bent. Vergelijk het met een koninginnehapje (vol-au-vent), ieder maakt dat thuis op zijn eigen manier terwijl het volgens de regels van de kunst altijd hetzelfde zou moeten zijn.
  Overigens, zijn vele restaurants zoals de lokale kapper. Ze hebben de stiel in hun eigen keuken geleerd van oma. Iets anders kennen of kunnen ze niet altijd.
  En zoals mijn favoriet gerecht, hebben ze die dag geen tilapia gevangen of gekocht maken ze het gewoon met een andere vis. Zo kreeg ik eens catfish in zoutkorst. Jongens, meer graat dan vis en dan van die kleine venijnige die je bijna niet ziet maar je wil prikken, geen grote die je er nog uit kan vissen. Zo zie je maar. En ja, zoals die keer T-bone steak besteld, kreeg taai gebakken varkenskotelet, denk van een beer het vlees stonk er naar en dat staat bekend als taai indien verkeerd geslacht. Had die keer beter Pat Ga-Prao besteld, iemand naast mij had dat en zag er smakelijk uit. En zeg me niet je moet in een Thais restaurant geen farang food eten. Wel als het op je kaart staat verwacht je toch dat ze het – niet altijd in huis hebben – maar op zijn minst wel kunnen bereiden, toch ;~)

 42. Arnold zegt op

  Ik mis vooral visgerechten in de top 10. Dat die er niet in staan verbaast me als ik kijk naar de voorkeuren van de Thai die ik ken.

 43. Rob zegt op

  Ik vind Thais eten ook lekker, maar vind de Thaise keuken wel erg overschat, veel smaken lijken op elkaar, en wat ik niet begrijp waarom alles pittig moet zijn.
  Ik hou vooral van afwisseling, Hollands, Frans, Duits, Italiaans, Grieks, Thais, soms een vette hap en noem maar op.

  • Cornelis zegt op

   Die volgens velen zo geweldige Thaise keuken is – zeker wat het vaak geroemde ‘streetfood’ betreft – ook aan mij maar voor een deel besteed. Niet zelden liefdeloos bij elkaar gemikte ingrediënten, vaak onherkenbaar gemaakt met een overdaad aan smaakversterkers en alle smaaknuances dodende chili’s.
   Zo, dat was mijn portie ‘vloeken in de kerk’ voor deze week……..

   • RonnyLatYa zegt op

    In vele gevallen is dat ook zo.
    Maar de prijs maakt het voor vele onweerstaanbaar lekker… 😉

 44. Frank Geldof zegt op

  Massaman en lamoo

 45. Kees zegt op

  Hom mok talea, is gewoon fantastisch lekker.

 46. Marcel weyne zegt op

  Hallo,een van mijn favorieten is rice soup met ei en met balls gember pijpajuin pilipili horen er bij de balls zijn homogeen van structuur,niet zoals onze gehaktballetjes,ikdenkk zo,aangezien van een porc niets verloren gaat zijn dat misschien producten van de castratie van jonge biggetjes ,wie weet meer .dit is streetfood in rambuttri paralel aan khao san bangkok
  Grts drsam

 47. Marijke Bakker zegt op

  Som tam
  Gung ob woon sen
  Nam tok neua
  Poo pak kong curry

 48. Jos zegt op

  Staan Laab Kai en Phat Kaphrao Moe in de lijst?
  Kan me niet voorstelen dat die niet in de top 10 staan.

  Onbetwist nummer 1 moet zijn Som Tam / Pappaya pok pok.
  Dat is zo een beetje het nationale gerecht in Thailand.

 49. Lessram zegt op

  Een top 10 aanvullen…. Moeilijk. Een paar jaar geleden zou ik Massaman, en Tom Gha Kai gezegd hebben. Maar nu vul ik het net zo makkelijk aan met de Laab Moo, Morning Glory, Som Tam, Gegrilde vis met zout laag(pla Pao), Gele Curry, FishCookies, Kaeng Paneng Kai etc…

  hot-thai-kitchen.com en highheelgourmet.com zijn al jaren onze kook bijbels. Klassieke recepten zo traditioneel mogelijk. En al wonen we in NL, de winkel is om de hoek; Amazing Oriental. Dus alles is hier ook perfect te maken, met verse ingrediënten. En nog leuker is dat we veel al in onze eigen tuin hebben; Kukurma, Gember, pepers, Lime Leaves, Citroen gras, Koriander, Horapa (Thai Basil), Long Beans, Eggplant (Egg size), Eggplant (pea-size), Knoflook, Pak Boong (waterspinazie/morning glory)…. Het is allemaal zelfs in Nederland gewoon in de tuin te kweken. Voor de fun, wetende dat het nooit zal lukken, probeer ik zelfs Mango en Papaya. Die lukken altijd tot zo’n 50cm, en dan komt de winter, en sterven ze weer af.

 50. Alain zegt op

  Masaman curry !

 51. Andrew van Schaik zegt op

  Esan mensen brachten hun eigen gerechten mee uit Laos en Viet Nam (Sakorn Nakhon).
  De Amerikanen hebben dit gebied ontsloten door wegenaanleg. Heb ik nog gezien.
  Toen mijn vrouw in Bangkok jong was was er nog geen streetfood en Tam Bakhoeng (Esan voor Som Tam)
  Alleen klasiek Thai food Ahan Bolaan, In restaurantjes. Daar bestaat dit lijstje uit,
  Wat ik mis is Puh pad pong kellie, zachte krab gebakken in de kerriesaus.
  Probeer het maar, wel erbij zeggen “Puh niem”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website