Top 10 Thaise gerechten

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags:
20 december 2016

Dat de Thaise keuken smakelijk en wereldberoemd is hoeft geen betoog. Het eten is smaakvol, gevarieerd, voedzaam, gezond en snel klaar. Een Thaise maaltijd heb je binnen 20 minuten op tafel staan. Handig in ons drukke bestaan.

In Thailand hoef je niet zelf te koken, het al snel duurder dan uit eten gaan (streetfood). Er zijn een aantal basisingrediënten die vrijwel in elk Thaise  gerecht terugkomen, zoals chili pepertjes, citroengras, gember, kokosmelk, koriander, basilicum, kouseband, limoen, vissaus en palmsuiker.

Het is een misvatting dat Thais eten altijd erg heet is . Er zijn natuurlijk gekruide en scherpe gerechten, echter de meerderheid van het eten is mild van smaak. Er zijn ook genoeg gerechten verkrijgbaar die zelfs de grootste zeurkous wel lust zoals noodlesoup, sweet & sour en Pad Thai.

Wat zijn nu de lekkerste gerechten in Thailand? Dat is natuurlijk subjectief omdat niet iedereen dezelfde voorkeur heeft. De onderstaande lijst is door Thai zelf opgesteld. Nummer 1 op de lijst ‘Tom Yum Goong’ heb ik wel eens gegeten maar vond ik niet bijzonder. Zo zie je maar. Smaken kunnen verschillen. Voor de rest kan ik me aardig in de lijst vinden.

1. Hete en zure soep met garnalen ต้มยำ กุ้ง (Tom Yum Goong)

2. Groene curry met kip แกง เขียวหวาน (Geng Kiaw Waen Gai)

3. Gebakken noedels ผัด ไทย (Pad Tai)

4. Varkensvlees gebakken in basilicum ผัด กระ เพรา (Pat Ga-prao)

5. Rode curry met geroosterde eend แกงเผ็ด เป็ด ย่าง (Gaeng Pet Bet Yaang)

6. Kokossoep met kip ต้มข่า ไก่ (Tom Kaa Gai)

7. Thaise salade met rundvlees ยำ เนื้อ ย่าง (Yam Neua Yaang)

8. Varkensvlees Sate สะเต๊ะ หมู (Moo sa-teh)

9. Geroosterde kip met cashewnoten ไก่ ผัด เม็ด มะม่วงหิมพานต์ (Gai pat met ma-muang- Him-ma-paan)

10. Panang curry พะแนง (Pa-Naeng)

Wat is jouw favoriete Thaise gerecht?


» Laat een reactie achter


55 reacties op “Top 10 Thaise gerechten”

  1. andrew zegt op

    de lijst is compleet peter.Alleen als aanvulling:afkomstig uit de isaan dus eigenlijk laos food de som tam:.men onderscheidt o.a. som tam thai,som tam puh(zoewaterkrab)en som tam palah.De som tam is in thailand in de thai food enorm ingeburgerd.Verder de laarb:laarb muh,laarb gai en voor de isaan enorm belangrijk laarb lued(met rauw buffelbloed)Dit zijn tipische straatgerechten.Ik zou bijna nog vergeten de takaten thot dat zijn geroosterde sprink-hanen eveneens isaan food.Jouw lijst heeft betrekking op restaurantgerechten alhoewel ze natuurlijk ook kaan thanon(langs de straat)worden verkocht.Eet smakelijk.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • ruud tam ruad zegt op

      Ik zal mijn lijstje wat ik lust niet opratelen, die is groter dan de top 10 maar ik lust wel heeeel veeeel omdat het lekker is. En ik lust ook graag noodlesoup, sweet & sour en Pad Thai. Deze laatste gerechten geven mij nu de titel de grootste zeurkous . Erg jammer. Ik dacht dat ik de grootste lekkerbek was.
      Grapje !!! Alleen je kan niet iemand zomaar grootste zeurkous noemen, omdat die een andere smaak heeft dan jouw smaak. Ik ben liefhebber van jouw hele top 10 ( alleen voor mij niet te spicy – is toch niet erg he )

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  2. Hansy zegt op

    Zover mijn kennis reikt heb je de Thaise en de Isaanse keuken. (Adrew typeert het als Laos food, maar dat is volgens mij niet zo, al zal het overeenkomsten hebben, net zoals de taal)

    Isaanse gerechten zijn veel heter dan de Thaise. Mensen uit de Isaan eten zich helemaal ongans aan papaya overgoten met een onnoemlijk hete saus.
    Soms hoor je ze kreunen op de WC vanwege het hete voedsel.

    Een keer Isaans gegeten en een pepertje over het hoofd gezien. Ik kan best wat hebben, ik eet bv graag stukjes NL kaas met sambal i.p.v. mosterd, maar ik dacht toen dat ik half dood ging.

    Ik eet zelf graag soepen, zoals Tom Yam met kip of varkensvlees, of Tom Kaa Gai.

    Ook gerechten met verse gember eet ik graag.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • hans zegt op

      Pappaya pok pok noemen ze dat in de Isaan, voor een 2 persoonsportie heb ik eens geteld dat ze er 13 pepers kapot vijzelden en dat er doorheen mengden, dat maakt het zo scherp.

      Overigens heb ik ook vaker gezien dat de pepers eventjes op de gril gaan en dan zo linea recta in de mond.

      Bij mij hier om de hoek eet ik haast elke dag gebakken witte schelpen in een pikant chilisausje heerlijk, prijs 100thb

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Jef zegt op

      Isaanse gerechten zijn niet heter dan “de Thaise”, want in het zuiden kennen de Thai er ook wat van! De meeste ‘farang’ kennen slechts de relatief gematigde centraal en noord-Thaise voorkeur die ook nog een eindje zuidwaarts overheerst. In Isaan en het diepe zuiden worden ook de Thaise gerechten uit die massa andere provincies, veel heter gepeperd.

      Opmerkelijk is de felle opkomst van ‘Isaan Food’-restaurants overal in Thailand: De Thai lijken ‘het authentieke Thailand’, zoals ze Isaan geregeld bestempelen, nu ook in de bereidingen te zoeken. Vijftien jaar eerder zou je een zulk restaurant hooguit in de allergrootste steden gevonden hebben.

      Overigens zijn alle of nagenoeg alle in Thailand gebruikelijke gerechten die niet pikant zijn, van Chinese oorsprong (en dan net niet uit die Chinese streken die ook vreselijk pikant koken). Niet alle Thai zijn zich daar nog van bewust. Ook is bijvoorbeeld de zoetzure saus in Thailand toch een klein tikkeltje scherp,

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
  3. Monique zegt op

    Niet te vergeten soft -shell- crab en papaya salade, zo ontzettend lekker!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  4. Walter zegt op

    Ik lust graag Laab Kai en Pappaya pok pok , Pla tub tim tod ,Pla tub tim tod , enfin teveel om op te noemen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  5. ruud zegt op

    Ik mis zeker de simpele gerechten zoals Thai Nudel soep. Heerlijk en de Kaw Pad ( Thaise Nassi).
    Verder vind ik trouwens nog meer lekker hoor

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  6. Gerrit Jonker zegt op

    En de gevulde (grote) vis van de barbecue !
    Mijn lievelingsgerecht zeker in een drukbezocht restaurant hier in Nakhon Phanom.
    E niet te vergeten grote garnalen op diverse manieren klaar gemaakt.
    Gerrit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  7. Robbie zegt op

    Pad see uw moo. Heerlijk.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  8. Ferdinant zegt op

    De typische Isan gerechten kom je inderdaad niet in elke Thais restaurant tegen. Immers, niet elke hier verblijvende Thaise kok komt uit Isan. Klassieke Isan gerechten zijn bijvoorbeeld laap (soort vleessalade), som tam (pittige papayasalade) en gebraden kip met sticky rice (kleefrijst).

    De Thaise keuken kent honderden gerechten en duizenden variaties met kip (kai), rund (neua), varken (muu), vis (plaa), en garnalen (kung). Mijn personeel is nu met de menukaart voor de nieuw te openen afhaalrestaurant van mijn vrouw bezig, maar vanwege die vele variaties moet je donders goed oppassen, dat je niet alles door elkaar haalt.

    Om dit voor de klanten te voorkomen, hebben wij op de menukaart naast de Thaise benaming en een korte omschrijving in het Nederlands, ook een foto van het gerecht geplaatst en dat uiteraard voorzien van een nummer. Een foto zegt doorgaans immers meer dan 1000 woorden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  9. Ferdinant zegt op

    Beste Andrew, Isan wordt overigens al sinds de prehistorie bewoond!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  10. Miek37 zegt op

    Pad Thai (Kai) is mijn favoriete gerecht maar een Massaman schotel vind ik ook niet te versmaden, overigens heb ik beide gerechten leren koken op curcus in Thailand, erg leuk om te doen en later thuis je vrienden en familie voor te schotelen. Bovendien heel makkelijk en als je de groene of rode pasta al hebt ook heel snel klaar.

    Foto’s vd cooking class in Chiang Mai : http://www.flickr.com/photos/miek37/tags/thaicookeryschool/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • andrew zegt op

      Men heeft mij eens uitgelegd(en voorname thaise kok)dat keng matsaman oorspronkelijk uit Maleisie komt.En zo overgewaaid is van paak thai(uit zuiden).Het is er(op een enkele uitzonderringen na)in twee varianten met rundvlees of kip,Niet met varkensvlees want dat eten moslims niet.De naam matsaman zou ook betekenen dat het een origineel moslim gerecht is.Ik ben het met je eens dat het ontzettend lekker kan zijn.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Miek37 zegt op

        Massaman (niet matsaman) komt van Musselman en dat betekent weer moslimman dus het heeft idd een islamitische oorsprong. Ik vind vooral de rundvleesvariatie superlekker!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • Jef zegt op

          “Muzelman” is ook de Nederlandstalige, inmiddels weliswaar verouderde, term voor “moslim”. In de vijf aan Maleisië palende provincies van Thailand en langsheen de ganse Andamaanse kust (behalve op het schiereiland Phuket en enkele eilanden, met veel wegens het toerisme uit verre provincies ingeweken Thai) zijn de moslims in de meerderheid. In Trang en noordwaarts zijn er vanaf ongeveer een kilometer landinwaarts, op het vasteland nauwelijks moslims. Hier gaat het, in tegenstelling tot dat diepste zuiden, niet om etnische Maleiers.

          In al die moslimgebieden staat massaman steeds op het menu, zowat overal waar een maaltijd te verorberen valt. De specerijen worden geroosterd (eventueel in de asse onder een houtskoolvuur) vooraleer ze in de vijzel gestampt worden, dat is voor typisch Thaise currys niet zo. Vergeleken met de meeste Zuidthaise bereidingen, is de kaeng massaman nauwelijks pikant. Dat wil zeggen, nog net eetbaar. Waar hij in Centraal of Noord-Thailand te vinden is, blijft men nog zuiniger met de gebrande pepers. Meestal is het met rundsvlees. Als het met kip is, staat dit er bij. Mijn voorkeur gaat echter naar lamsvlees. Ik vraag me wel al lang af, waar het andere hoofdingrediënt vandaan komt: Aardappelen zag ik alleen in de noordelijke streken verbouwd worden, en zijn daar ook veel goedkoper. Minstens 1.500 km transport over Thaise wegen, of import uit het meer nabije Maleisië?

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
          • Jef zegt op

            Sorry, ik bedoelde natuurlijk ‘uit het meer nabije Myanmar’. Allicht heeft Maleisië geen lokale aardappelen. 🙂

            VA:F [1.9.22_1171]
            Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  11. jay zegt op

    ik vind zeker dat we tom yum kai niet mogen vergeten

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  12. Oen Eng zegt op

    >Wat is jouw favoriete Thaise gerecht?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Massaman_curry

    Islamitische oorsprong? Okay. Zal wel. Ik kan het op de hoek krijgen hiero en is voor mij nr1.

    🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  13. Frank zegt op

    Mijn favoriete gerecht is massaman

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  14. Leon1 zegt op

    Kijk maar op internet: Mark Wiens, dan heeft men alles.
    Smakelijk eten,
    Leon

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  15. Simon zegt op

    Massaman curry, die heb ik zelf geleerd te maken op een Thaise kookcursus.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Oen Eng zegt op

      Simon, dan kom ik vanavond bij jou eten! Ik neem de beer Leo wel mee! 🙂

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Simon zegt op

        Ik zit nog in Nederland, dus dat is voor jou denk ik, wat te ver weg.
        Maar we komen 1 november weer voor 4 maanden naar Thailand. En dan wie weet…….

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  16. adri zegt op

    LS,

    Mijn favoriete gerecht staat niet op genoemde lijst. Ik ken al die gerechten, maar ik woon in het noorden en daar heb je weer heel andere gerechten. Mijn top 3 is: Gauw soi kokos met kip noodles en een soort noodle chips; Gnom tsen, noodles met heel speciale lokale groente, varkensvlees, het liefst krabbetjes, tomaten, tauge….en nog wat andere ingredienten, flink pittig; kaeng phet pet yang, geroosterde eend met curry en kokos, tomaten ook behoorlijk pittig.
    Het laatste gerecht is niet typisch noord Thailand.
    En natuurlijk de vele soorten noodles soepen (kwjo tell) met eend, varken, kip….! Het water loopt me de mond al weer uit (nam la lai). E als je het lekker vindt: Lam lam.

    groet

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  17. R zegt op

    Tip voor de redactie van Thailandblog open elke dag met een Thaise recept kan iedereen elke dag het recept zelf maken ( Niet nodig als je in Thailand bent)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  18. Peter zegt op

    De gehele Thaise keuken vinden wij Yummie. Van mild tot extra spicy, mmmmmm

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  19. diana zegt op

    Pad sie euw, heerlijk!!! met een glaasje naam chaa 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  20. Oean Eng zegt op

    Well grappig…zo veel intense reacties als het over voedsel gaat…. 🙂
    Tja, de liefde van de man gaat door de maag (dat is zo, dames)..dus voeg ik nog wats nietszeggends toe…met uw goedkeuren… 🙂

    Toen ik, voor de eerste keer, naar Thailand ging, was ik wat ongerust over het eten. Wie wil er nou ELKE dag chinees, dacht ik.

    De taxi stopte, op weg naar Hua Hin, waar men zus me Pad Thai (Kai) gaf…heerlijk! hier kan ik zijn, dacht ik. Massaman maakte het (meer dan) compleet. Ja, inderdaad, ook noudle soup. Hulde voor wat ze hier te bikken hebben!

    En de chinees? Chinees eten uit NL kent de chinees niet eens…allemaal door de westering verzonnen…ook heel lekker hoor…maar niet elke dag. Niets eigenlijk. Ik snak naar boerenkool, hutspot.

    Massaman maakt het ontbreken, aan westers eten, goed! Nou ja, nu zijn haringen ook te krijgen in Thailand. Tja, it aint much, if it aint Dutch. As a finishing touch, god created the dutch. Misschien nieuw onderwerp openen voor deze onliners? Aanrader in huahin…restaurant 94..prima steak…website zou binnenkort moeten komen op restaurant94.com.

    🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  21. Travelprins zegt op

    Een van de lekkerste originele isaangerechten is “nam tok” , met kai of nua .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  22. André Delien zegt op

    Ik kom al meer dan 30 jaar in thailand.Mijn favoriete top gerecht is nog steeds Tom Yum Goon.Ik eet het elke dag.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  23. Oaen eng zegt op

    Tom Yum Goon….eerst de film kijken….

    https://en.wikipedia.org/wiki/Tom-Yum-Goong

    Is ook een deel 2..aan de bak!

    En daarna verder..eh..eten?

    🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  24. Freek zegt op

    Mijn favoriete gerechten zijn er maar twee: kauw moo deng en Patsa iel.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  25. Lung Addie zegt op

    Het lijstje van lekkere Thaise gerechten is eigenlijk onbeperkt en ook nogal streekgebonden, doch de redactie vraagt ons naar ons eigen lievelingsgerecht en, we wonen niet allemaal in de Isarn.
    Ik woon in een streek ( Chumphon provincie ) waar vis en zeevruchten ( niet gevangen door slaven maar door de lokale vissers) hoogtij vieren.
    Mijn favoriete schotel is : plaa saam rot … de vis met de drie smaken… echt Thais en enkel een Thai kan het perfect klaarmaken.

    Lung addie

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  26. jeewee zegt op

    Alles in dit lijstje, maar vooral ook plaa doek foe.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  27. Arend Hart zegt op

    Als je nagaat dat slechts twee van de tien genoemde gerechten vegetarisch zijn is dat voor iemand wiens voorkeur daar naartoe uitgaat nogal teleurstellend. Eigenlijk was ik in het begin dat ik hier woonde verbaasd dat in een toch boeddhistisch land als Thailand vegetarisch eten zo weinig populariteit geniet. Het is voor mijn gevoel ook niet helemaal te rijmen.
    Gelukkig is mijn vrouw uitstekend in staat elke dag een heerlijke vegetarische maaltijd voor mijn neus te zetten en is ze na enige tijd ook zelf om gegaan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  28. HansNL zegt op

    Laat ik dan de eerste zijn met mijn favorite gerecht uit de Isan.
    Weliswaar slechts een, wat je zou noemen, een bijgerecht.
    Maar toch.

    JAEW BONG.

    De overtreffende trap van sambal, zal ik maar zeggen.
    Als je dat kan eten, en blijkbaar met genoegen, dan ben je “een van ons”.
    Soortement dan.

    Jaew Bong wordt gemaakt van o.a. gefermenteerde vis, zij het dan dat bijna alles wat eetbaar is kan dienen als ingredient.
    Volgende mij is dit gerecht de natte droom van de bereider of bereidster.

    De evenknie & vriendinnen nuttigen daarbij dan met genoegen een rauwe chilipeper.
    Gaat gepaard met sissende geluiden, gekreun en wuivende gebaren in de buurt van de mond.
    Aroi!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  29. Fransamsterdam zegt op

    De Tom Yum Kung staat bij mij ook op nummer 1.
    In restaurants waar ze de soep met hele grote garnalen serveren neem ik meestal de Tom Yum Seafood. Die grote garnalen vind ik niet comfortabel eten. De harde stukjes lemon grass laat ik altijd liggen. De rest gaat meestal schoon op. Vijf keer in de week eet ik dat wel. Ik en mijn stoelgang doen het er prima op. Het transparante vocht in het schaaltje met pepertjes drink ik ook wel eens op. Dat zal wel niet de bedoeling zijn, maar ik vind het gewoon lekker.
    Gisteren heb ik mij laten verleiden tot een Big Mac met french fries….
    Dat resulteert vandaag meteen in drijvende faecalien in de pot. Een teken dat je veel te vet gegeten hebt.
    Als zoet tussendoortje ben ik gek op de Kanom Krok. Kleine pannekoekjes, meer poffertjes, op kokosbasis geloof ik. Volgens vele sites ‘overal’ te koop, maar dat valt tegen. Hier in Pattaya moet je er echt naar op zoek gaan. Een bekende van me wist dat ik ernaar op zoek was en had op een morgen, om 7 uur, op een markt een kraampje gevonden. Ze belde me en wilde een motorbiketaxi met Kanom Krok naar me toe sturen. Ik vond het best. Daar mag je me wel voor wakker bellen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  30. Frankc zegt op

    In de titel lees ik “gezond.” Dat heb ik ook altijd gedacht: heel veel vers, veel fruit, prima. Maar laatst las ik op dit blog dat er inThailand – een land zonder controles – enorm gerommeld wordt met pesticiden en dat de vis van zee wordt gehaald “gekoeld” met antivries in plaats van in een dure vriezer. Ik ben daar toch wel behoorlijk van geschrokken….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Jef zegt op

      Ik zit aan zee en krijg verse vis van lokale langstaartbootvissers voorgeschoteld. Niks vriezer. Ik zag echter ook een zeer flinke ‘taptim’ geharpoeneerd worden (netjes door de kop geschoten) door een lokale snorkelaar onder de nabije pier. Hij werd opgekocht door een medegetuige: de kokkin van een van de restaurantjes waar ik geregeld eet. Als ik bedenk wat men zoal rond die pier in zee kapt en dat die vis waarschijnlijk daar grootgebracht was…

      Wees gerust, de meeste mensen overleven Thailand eigenlijk wel.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  31. Lowi zegt op

    Tom yum goong en somtam mogen ze me elke dag geven. Helaas eet mijn vrouw (een Thaise) liever Belgisch. Dus wordt bij mij thuis {in Banlamung} meestal dat gekookt. Als ik iets met rijst wil moet ik er om smeken.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  32. Danzig zegt op

    Hier in het uiterste zuiden worden de rijstgerechten khao mok en khao yam (ook wel nasi kerabu genoemd) veel gegeten. Khao mok is gele, sterk gekruide rijst, op een halal-manier bereid en meestal in combinatie met kai thod (gefrituurde kip) gegeten. Khao yam is blauwe rijst, soms koud maar meestal lauw, met allerlei verschillende kruiden en een sausje opgediend. Zonder vlees of vis. De bedoeling daarbij is dat je de hele mikmak door elkaar husselt voordat je hem eet.
    Khao yam wordt echt alleen in deze moslimregio gegeten, maar uit ervaring weet ik dat khao mok ook in Bangkok en Pattaya te vinden is.

    Mijn favoriet is op dit moment yam kai saeb, een heerlijke pittige kipsalade. Geen idee of deze in heel Thailand te verkrijgen is, daar ik hem pas hier heb leren kennen. Ik eet echter ook graag som tam khai khem, al gaat een portie som tam budu, halal vissaus, er ook grif in.

    Kortom, heerlijk eten in de regio, zij het veelal meer pikant gekruid dan echt mondwaterend spicy. Dat zal de invloed van de Maleisische keuken wel zijn.
    In de stad waar ik woon is echter het hele Thaise pallet aan gerechten, inclusief Isaan-food te vinden. En heel veel roti/pancake- en hamburgerstalletjes. Naar varkensvlees moet je trouwens verdomd goed zoeken en dat zul je in het centrum, dat vrijwel 100 procent islamitisch is, dan ook niet vinden. Maar dat is geen groot gemis.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Jef zegt op

      De khao mok wordt door mijn vrouw (uit het Thaise noorden maar ze heeft ook een jaar op Phuket en veel jaren in Phetchaburi gewoond) tegenover mij omschreven als ‘India curry’. De smaak en geur komt inderdaad goed overeen met bepaalde Indische curries die ikzelf vooral in Groot-Britannie had leren kennen, in restaurants zowel als van kant-en-en-klaarmaaltijden uit een Tesco-Lotus. Kao mok kai is zowat de kip-curry die men ook wel in België op restaurant aantreft, helemaal niet te vergelijken met typische koude kip-curry van bij de slager.

      Ik heb nog nooit door Thai, muslims of boeddhisten, rijst als ‘nasi’ horen vernoemen. Dat lijkt me meer Indonesisch en producten van ginds zie ik in Thailand opvallend weinig. Javaanse koffie? Wel uit zowat alle andere koffielanden. De Thaise bonenkoffies zijn dan weer overprijsd, alsof die een uitzonderlijke delicatesse zou zijn, al is er 1 die in de nochtans dure Robinson’s in de Tops supermarkt (met mondjesmaat) te vinden is [althans in Trang], sterk, heerlijk en zeer schappelijk: Duang Dee Hill Tribe coffee, gemalen 250 g voor 109 baht.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Danzig zegt op

        Vrijwel alle moslims in deze regio zijn etnische Maleisiërs. Ze spreken onderling naast Thais vooral het Patani- of Kelantan-Maleis, ook wel Yawi genoemd. En deze groep gebruikt voor khao yam wel degelijk de benaming ‘nasi kerabu’. Voor andere soorten rijst wordt eveneens het woord nasi gebruikt. Eten is ‘make’ (i.p.v. kin khao), wat dialect is voor het standaard Maleise ‘makan’. Hier wonende pik ik regelmatig wat Maleise woorden op.
        Naast khao mok wordt hier ook gewoon khao man kai, plus het wat mysterieus klinkende khao man arab gegeten. Zal wel met de Arabische invloeden in de regio te maken hebben…

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  33. Rob V. zegt op

    ” 4. Varkensvlees gebakken in basilicum ผัด กระ เพรา (Pat Ga-prao)”

    In het Thai staat er alleen ‘Phat Kaphrao’ geschreven, ofwel ‘rijst basilicum’. Of je er varken (หมู moe), kip (ไก่ kai) ) of rund (เนื้อ nuea,zie ik eigenlijk nooit op de kaart staan) wil moet je dan nog aangeven. Tino Kuis of Ronald Schütte weten natuurlijk beter hoe de uitspraak weer te geven.

    Zelf ben ik dol op Phat Kaphrao Moe. Soms maakte mijn lief dat, soms ik zelf of -nog leuker- samen. Flinke hap basilicum er in, goede hand pepertjes en knoflook etc. Heerlijk! Daar kun je me bijna wakker voor maken. Aroi aroi!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • kees zegt op

      Phat Kaphrao Moe is ook een van de gerechten die ik regelmatig bestel. Natuurlijk wil ik er dan Khai Daow bij. Ook ooit eens meegegeten met een Thaise dame die zelf iets met inktvis had gemaakt. Phat Mama Kii Mao noemde ze het. Zoals de naam al aangeeft een noodle gerecht. Heel scherp , maar ook heel lekker.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Jef zegt op

        ‘Phat Mama Kii Mao’ valt uiteen in drie stukken: Zoals ‘kees’ al begreep, wijst ‘phat’ op een noedelgerecht. ‘Mama’ is een zeer bekende merknaam van goedkope snel-klaar noedelmaaltijdjes, waar niet meteen gastronomische verwachtingen bij horen. Die ‘kii mao’ is een toevoeging bij vlug en heel gemakkelijk te bereiden gerechten, spottend verwijzend naar een dronken toestand die helpt zulks te verorberen. De Thaise dame had dus gevoel voor humor.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +1 (obv 1 stem)
  34. Peter V. zegt op

    Pad see euw en gai pad med manueng zijn al genoemd.
    Een van mijn favoriete gerechten is lard nar pla (andere variaties: lard nar kai, lard nar moo)
    En, meestal als bijgerecht, pak bung (morning glory)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  35. Daniël M. zegt op

    Waar is mijn khaaw phad naartoe? Khaaw phad is gebakken rijst.
    Khaaw phad muu, …kai, … koeng, … poe, … thalee,…
    ( met varkensvlees, kip, garnaal (scampi), krab, zeevruchten,…)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  36. Jef zegt op

    Eerder als snack of voorgerecht: yam woensen (zo las ik het al enige malen maar ‘t klinkt in mijn oren dikwijls als buensen, glasnoedels) thalee (krab, garnaal, schelpdieren en voor mij nauwelijks inktvis) en/of een ‘papaya salad’. Voor mij mag het niet te scherp, maar beide worden geregeld klaargemaakt voor de heter-dan-heetliefhebbers.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  37. ton zegt op

    Ik moet tot mijn schaamte toegeven ik woon al enkele jaren in de Isaan en kan nog steeds niet wennen aan het eten ik vind het niet lekker en als ik sommige gerechte zie draait mn maag om werkelijk
    Het thais eten in Bangkok is heel anders dan het Thais eten in de Isaan Bij iedere bruilofd of crematie doe ik alsof ik helemaal vol zit de gastheren tevreden en ik tevreden ik gruwel ervan ik hoop niet dat ik nu een zeurlous ben geef mij maar farrang food ook overal te verkrijgen sorry

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  38. chris zegt op

    yam pla too

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  39. Ann zegt op

    gebakken crab met gele curry

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Jef zegt op

      Ik vermoed dat je puur krabvlees samen met de gele curry gebakken, geserveerd met gewone gestoomde rijst bedoelt. Geen gedoe met een hard omhulsel of tussen het vlees zittende vliezen. Gewoon lekker smullen. ‘Nuea poo phad phong caree’ (vlees van krab gebakken met currypoeder). Het is ook een van mijn favorieten.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Jef zegt op

        Het is ook een geschikt testgerecht. Naargelang de kok(kin), worden er groene strookjes zachte stengel en/of blaadjes doorheen gewoeld. De keuze van die groene (of groen-bruine) kruiden en hun quantiteit, geven het een persoonlijke toets. Met ook een oog op de hoeveelheid krabvlees, laat het toe de keuken te beoordelen. Staat dit op het menu en valt het mee, dan is daar wel meer lekkers uit te kiezen. Valt het tegen, dan kan men zich er aan nog meerdere teleurstellingen verwachten.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website