Wijn Thailand

door Hans Bos

Thaise wijn? Jazeker! Het lijkt onmogelijk in deze tropische omstandigheden, maar in Thailand produceren diverse wijnboeren uitstekende wijnen. Monsoon Valley, Chateau de Loei en Chateau des Brumes zijn slechts enkele voorbeelden.

Het zijn de tropische resultaten van intensieve samenwerking tussen rijke Thai en Franse wijnmakers. Probleem is dat nog weinig mensen van het bestaan van de wijngoederen afweten. Azië heeft op dat gebied ook nauwelijks een traditie. Dat moet snel veranderen, als het aan de zeven leden van de Thai Wine Association ligt. Zij proberen steeds meer uitbaters van Thaise restaurants in het buitenland te overtuigen van de goede combinatie van Thais eten en Thaise wijn, een combinatie van de oude en de nieuwe wereld.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Thaise wijnmakers willen meer afzet”

 1. Joseph Jongen zegt op

  Heb een aantal jaren geleden een grote wijngaard in Loei bezocht en enkele flessen gekocht. Kortom een bittere teleurstelling. Wellicht heeft men in de loop der jaren iets bijgeleerd. Vreemd dat je in de betere restaurants in Thailand sporadisch Thaise wijnen op de kaart ziet staan. Blijkbaar heeft men nog weinig vertrouwen in de kwaliteit, of krijgen de restaurateurs wellicht te vaak ontevreden reacties van de klant?

 2. Hans Bos zegt op

  @Joseph. Omdat Thaise wijnen door de belachelijk hoge belasting net zo duur zijn als geimporteerde soorten, kiezen de meeste klanten voor Frans, Spaans, Italiaans, Chileens of Zuid-Afrikaans. De Thaise viticulteurs maken de laatste jaren goede tot uitstekende wijnen. Kwalitatief kunnen deze de toets der kritiek doorstaan, maar prijstechnisch is het een drama. Totdat de regering inziet dat wijndrinkers doorgaans geen alcoholisten zijn. Die richten zich op de wiskey en andere sterke dranken, doorgaans net zo duur als wijn.

  • guyido goodheer zegt op

   persoonlijk denk ik dat als je een aardige wijn hebt gevonden in bv. de foodland of carrefour ,je er goed aan doet je daar bij te houden.
   mijn ervaring in BKK met wijn is dat er willekeurige prijzen worden gehanteerd omdat de meeste Thai er toch geen verstand van hebben.
   ik vond bv in Foodland [duitse firma] franse merlot van rond de 10€ , dezelfde wijn ligt hier bij mij om de hoek bij Leclerc , in Frankrijk , voor 1.60€ in de schap.
   je moet echt goed weten wat je koopt , en ook in thailand is goedkoop ; hoofdpijn.
   ook duurdere wijnen zijn vaak teleurstellend omdat ze verkeerd en te lang worden bewaard, het is dus slimmer om een gangbaar chateau te kopen …
   ikzelf koop 5 liter containers Brede Rivier uit South Africa , gaat in de koelkast en met de zelftap een goed alternatief voor gebottelde wijnen.
   de droge witte is ook prima te drinken , prijs rond 20€ voor 5 liter , kortom een normale europese prijs.
   de thaise wijnen zijn inderdaad idioot van prijs , en worden soms ook uit tropiese vruchten vervaardigd ,dus even opletten hier .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website