Kaeng tai pla

Thailand bestaat geografisch uit vier verschillende regio’s: de centrale regio, het noorden, het noordoosten (vaak aangeduid als Isaan) en het zuiden. Deze vier regio’s ontwikkelden hun eigen unieke en onderscheidende gerechten. In deze video zie je daar een aantal voorbeelden van.

De centrale regio is bekend om de groene curry en Tom Yam. Uit het noorden komt Kaeng ho een soep gemaakt met bamboescheuten. Khao Soi, een curry bouillon met ei noedels en kip, varkensvlees of rundvlees is ook een aanrader. Kaeng hang moet je zeker eens proberen. Dit is een varkensvlees curry gekruid met gember, tamarinde en kurkuma. Het noordoosten is beroemd om de heerlijk Somtam, een pittige papaya salade. De smaak uit het zuiden komt tot zijn recht in Kaeng tai pla, een zeer hete curry gemaakt met vis, groene bonen, bamboescheuten en aardappel en Massaman curry is natuurlijk ook heerlijk.

Hier is een overzicht van de culinaire kenmerken van elk van deze regio’s:

Centrale regio

De centrale regio van Thailand, met inbegrip van de hoofdstad Bangkok, wordt gekenmerkt door zijn vruchtbare rijstvelden en overvloedige waterwegen. Hier is de Thaise keuken het meest verfijnd en gevarieerd, met invloeden van zowel het hof als buitenlandse handelaren. Rijst is het belangrijkste ingrediënt in deze regio en wordt meestal geserveerd met een verscheidenheid aan curries, roerbakgerechten en soepen. Typische ingrediënten zijn kokosmelk, palmsuiker, vissaus en een scala aan verse groenten en kruiden. Enkele beroemde gerechten uit deze regio zijn Tom Yum (een pittige garnalensoep), Kaeng Kari (gele curry) en Pad Thai (gebakken noedels).

Noordelijke regio

De bergachtige noordelijke regio van Thailand heeft een koeler klimaat en is minder vruchtbaar dan andere delen van het land. Dit heeft geleid tot een keuken die grotendeels gebaseerd is op seizoensgebonden groenten, kruiden en vruchten, evenals op het vlees van dieren die in de bergen leven. Noordelijke Thaise gerechten maken minder gebruik van kokosmelk en zijn over het algemeen minder pittig dan gerechten uit andere regio’s. Bekende gerechten uit het noorden zijn onder meer Khao Soi (een noedelsoep met een romige curry-basis), Sai Oua (een kruidige worst) en Nam Prik Noom (een groene chilipepersdip).

Noordoostelijke regio (Isaan)

De Isaan-regio is gelegen in het noordoostelijke deel van Thailand en is een arme, droge en grotendeels agrarische regio. De keuken van Isaan is beïnvloed door zowel Thaise als Laotiaanse culinaire tradities. De gerechten in deze regio zijn vaak pittig en maken vaak gebruik van vissaus, gefermenteerde vis en kruiden. Glutinous rijst (kleefrijst) is het belangrijkste voedingsmiddel en wordt traditioneel met de hand gegeten. Enkele populaire Isaan-gerechten zijn onder meer Som Tam (een pittige papaja salade), Larb (een pittige vleessalade) en Gai Yang (gegrilde kip).

Zuidelijke regio

De zuidelijke regio van Thailand is omringd door de zee en heeft een tropisch klimaat, wat leidt tot een keuken die rijk is aan zeevruchten en tropische vruchten. De zuidelijke Thaise keuken is sterk beïnvloed door de Maleisische en Indonesische keuken, en wordt gekenmerkt door het gebruik van kokosmelk, kurkuma en een scala aan kruiden. De gerechten uit deze regio zijn vaak pittig en hebben een rijke, romige smaak.

Een van de meest bekende ingrediënten in de zuidelijke keuken is ‘gapi’, een gefermenteerde garnalenpasta die wordt gebruikt als smaakmaker in veel gerechten. Andere veelgebruikte ingrediënten zijn tamarinde, citroengras en kaffir limoenbladeren. Enkele beroemde gerechten uit de zuidelijke regio van Thailand zijn:

 • Kaeng Massaman: een mildere curry met invloeden uit de Perzische keuken, vaak bereid met kip, rundvlees of lam en aardappelen.
 • Kaeng Tai Pla: een pittige en vissige curry op basis van gefermenteerde visingewanden, vaak geserveerd met groenten en bamboescheuten.
 • Khao Yam: een rijstsalade met een mix van kruiden, geroosterde kokos, citroengras, limoenblad en een zoetzure dressing op basis van vissaus en tamarinde.

In de loop der jaren heeft de Thaise keuken internationale bekendheid verworven vanwege de complexe smaken, texturen en aroma’s. De vier geografische regio’s van Thailand dragen bij aan deze diversiteit en stellen fijnproevers in staat om een breed scala aan smaken en culinaire tradities te verkennen. Van pittige salades en soepen tot romige curries en geurige roerbakgerechten, er is voor elk wat wils in de rijke en gevarieerde keuken van Thailand.

Video: De wereldberoemde Thaise keuken – regionale recepten

Bekijk hier de video:

3 reacties op “De wereldberoemde Thaise keuken: regionale gerechten (video)”

 1. Els zegt op

  Lekker, weer bedankt voor de heerlijke gerechten die wij dit jaar moeten missen ivm Corona.

 2. Foodlover zegt op

  Ik zit nu in Nederland omdat ik wegens die Corona toestanden niet naar Thailand kan, maar vind het fantastisch dat ik toch van heel veel Thaise dingen kan genieten. Heb veel geleerd over de Thaise keuken die ik hier in Nederland ook wekelijks in de praktijk breng. Ik geniet van alle recepten vooral de video’s. Zien is een beetje proeven en dan zelf maken indien je alle ingrediënten kunt krijgen, anders een alternatief.

 3. andrew van schaik zegt op

  Nou keurig artikel hoor, hier is een kenner aan het woord!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website