De Thaise garnalensoep oftewel Tom Yam Kung is van alle Thaise gerechten misschien wel de bekendste onder toeristen.  Tom yum, ook wel tom yam (Thai: ต้มยำ) is een pikante en enigszins zure soep. Ook in de buurlanden Laos, Maleisië, Singapore en Indonesië wordt Tom Yam geserveerd.

Tom Yam Kung, ook bekend als Thaise garnalensoep, is een van de meest iconische en geliefde gerechten uit de Thaise keuken. Deze soep staat bekend om haar krachtige, pittige en zure smaakprofiel, een toonbeeld van de complexiteit en rijkheid van de Thaise culinaire traditie.

Geschiedenis en herkomst

  • Oorsprong: Tom Yam Kung vindt zijn oorsprong in Thailand, waar het een lange geschiedenis heeft en zich heeft ontwikkeld tot een nationaal symbool van de Thaise keuken.
  • Evolutie: In de loop der jaren heeft dit gerecht verschillende regionale variaties gekend, afhankelijk van de lokale ingrediënten en smaakvoorkeuren.

Bijzonderheden

  • Belangrijke ingrediënten: Tom Yam Kung is een harmonieuze mix van verse garnalen, citroengras, galangawortel, kaffir limoenbladeren, vissaus, limoensap en chilipepers. Deze ingrediënten vormen de basis van de unieke smaak.
  • Variëteiten: Er zijn twee hoofdvarianten: de heldere versie (Tom Yam Nam Sai) en de romige versie (Tom Yam Nam Khon), waarbij kokosmelk of geëvaporeerde melk wordt toegevoegd voor een rijkere textuur.
  • Culturele betekenis: Het gerecht is niet alleen populair in Thailand, maar heeft ook internationale bekendheid verworven, vaak als een vertegenwoordiger van de Thaise keuken.

Smaakprofielen

  • Pittig en zuur: De essentie van Tom Yam Kung ligt in het evenwicht tussen pittigheid en zuurheid, wat zorgt voor een levendige en stimulerende eetervaring.
  • Fragrantie: De aromatische kruiden zoals citroengras, galanga en kafir limoenbladeren voegen een kenmerkende geur toe die onmiddellijk herkenbaar is.
  • Complexiteit: Ondanks de schijnbare eenvoud is de smaak van Tom Yam Kung complex, met lagen van smaak die zich ontvouwen bij elke hap.

Tom Yum kan geserveerd worden met zowel kip (kai), varken (moe) als garnalen (kung). Voor vegetariërs is er de “Tom yum hed” (met champignons).

Ingrediënten Tom Yam Kung

  • 350g rauwe garnalen (diepvries)
  • 1 el olie
  • 3 stengels citroengras, alleen het witte deel, gekneusd (groenteafdeling)
  • 3 dunne plakjes Galanga Laos (groenteafdeling)
  • 2 el Kippenbouillon poeder
  • 5-7 Thaise chilipepers, zonder steeltjes, gekneusd (groenteafdeling)
  • 5 Limoenblaadjes, in stukjes gescheurd (groenteafdeling)
  • 2 el Vissaus (fles 200 ml)
  • 10 st Strawmushroom(stropaddenstoelen), halveren (blik 425g)
  • 2 Lente-uitjes, in ringetjes (groenteafdeling)
  • 3 el Limoensap (groenteafdeling)

Tip: een paar korianderblaadjes, om te garneren.

Bereidingswijze Tom Yam Kung

  • Pel de garnalen en verwijder de zwarte ader; laat de staart zitten en bewaar de koppen en doppen. Verhit de olie in een grote pan en voeg de garnalen-koppen en –doppen toe.
  • Bak ze 5 minuten of tot de doppen helder oranje worden.
  • Voeg één stengel sereh, de laos en de kippenbouillon toe.
  • Breng alles aan de kook, draai het vuur lager en laat 20 minuten pruttelen.
  • Zeef de bouillon en schenk hem dan weer in de pan.
  • Gooi doppen en smaakmakers weg.
  • Snijd de rest van het laos fijn en voeg het met de chilipepers, limoenblaadjes, vissaus, strawmushroom en lente-uitjes toe aan de bouillon.
  • Laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de garnalen toe en kook ze 3 minuten mee, of tot ze stevig en roze zijn.
  • Neem de pan van het vuur en voeg het limoensap toe. Voeg naar smaak nog wat extra limoensap of vissaus toe.
  • Garneer met de koriander.

Video bereidingswijze Tom Yam Kung

Bekijk hier de video:

5 reacties op “Tom Yam Kung (garnalensoep) een heerlijkheid uit de Thaise keuken”

  1. rené zegt op

    Zowaar in al die jaren, nog altijd mijn liefelijks gerecht…. 1X per week

  2. Nonkelwin zegt op

    Persoonlijk vind ik hem nog beter met een lepel cocosmelk erdoorheen, maakt de saus ook iets dikker.
    Maar het is en blijft de absolute Thai topper.

  3. Els zegt op

    Dank je wel voor dit recept, heerlijk. We zulle. Aan jullie denken als we het eten. Bedankt

  4. Ronald Schütte zegt op

    Altijd aardig als er weer goede en authentieke recepten langs komen op het blog.
    Ook veel gebruikt om een heel lichte binding (zie commentaar van ‘Nonkelwin’) te verkrijgen is één kop volle melk of room, wat mijn voorkeur heeft. Dan voorkom je tevens dat het meer lijkt op de ook zo heerlijke en bekende Tôm khàa kôeng (ต้มข่ากุ้ง).
    Een andere aanvulling kan de náam phrík phău (น้ำพริกเผา) zijn. Heerlijk rijk aroma, te verkrijgen in glazen potjes bij de goed toko’s. Maar dan wel verminderen (naar smaak) van het aantal gekneusde pepers.

  5. Ronald Schütte zegt op

    oh, vergeten: wat ik echt mis is de suiker (1 – ½ eetlepel), die moet er echt door!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website