De Thaise garnalensoep oftewel Tom Yam Kung is van alle Thaise gerechten misschien wel de bekendste onder toeristen.

Tom yum, ook wel tom yam (Thai: ต้มยำ) is een pikante en enigszins zure soep. Ook in de buurlanden Laos, Maleisië, Singapore en Indonesië wordt Tom Yam geserveerd.

De Thaise keuken staat bekend om het combineren van verschillende smaken binnen een maaltijd. Dit gerecht bevat twee smaken, namelijk pittig en zuur. Bij vrijwel alle Thaise gerechten worden verse ingrediënten gebruikt. De verse ingrediënten in de soep zijn knoflook, citroengras, limoenblaadjes, champignons, limoensap, groene chilipeper, koriander en basilicum.

Tom Yum kan geserveerd worden met zowel kip (kai), varken (moe) als garnalen (kung). Voor vegetariërs is er de “Tom yum hed” (met champignons).

Ingrediënten Tom Yam Kung

  • 350g rauwe garnalen (diepvries)
  • 1 el olie
  • 3 stengels citroengras, alleen het witte deel, gekneusd (groente afdeling)
  • 3 dunne plakjes Galanga Laos (groente afdeling)
  • 2 el Kippenbouillon poeder
  • 5-7 Thaise chilipepers, zonder steeltjes, gekneusd (groente afdeling)
  • 5 Limoenblaadjes, in stukjes gescheurd (groente afdeling)
  • 2 el Vissaus (fles 200ml)
  • 10 st Strawmushroom(stropaddenstoelen), halveren (blik 425g)
  • 2 Lente-uitjes, in ringetjes (groente afdeling)
  • 3 el Limoensap (groente afdeling)

Tip: een paar korianderblaadjes, om te garneren.

Bereidingswijze Tom Yam Kung

  • Pel de garnalen en verwijder de zwarte ader; laat de staart zitten en bewaar de koppen en doppen. Verhit de olie in een grote pan en voeg de garnalen-koppen en –doppen toe.
  • Bak ze 5 minuten of tot de doppen helder oranje worden.
  • Voeg één stengel sereh, de laos en de kippenbouillon toe.
  • Breng alles aan de kook, draai het vuur lager en laat 20 minuten pruttelen.
  • Zeef de bouillon en schenk hem dan weer in de pan.
  • Gooi doppen en smaakmakers weg.
  • Snijd de rest van het laos fijn en voeg het met de chilipepers, limoenblaadjes, vissaus, strawmushroom en lente-uitjes toe aan de bouillon.
  • Laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de garnalen toe en kook ze 3 minuten mee, of tot ze stevig en roze zijn.
  • Neem de pan van het vuur en voeg het limoensap toe. Voeg naar smaak nog wat extra limoensap of vissaus toe.
  • Garneer met de koriander.

Video bereidingswijze Tom Yam Kung

Bekijk hier de video:


» Laat een reactie achter


5 reacties op “Thaise keuken: Tom Yam Kung (garnalensoep)”

  1. rené zegt op

    Zowaar in al die jaren, nog altijd mijn liefelijks gerecht…. 1X per week

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  2. Nonkelwin zegt op

    Persoonlijk vind ik hem nog beter met een lepel cocosmelk erdoorheen, maakt de saus ook iets dikker.
    Maar het is en blijft de absolute Thai topper.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  3. Els zegt op

    Dank je wel voor dit recept, heerlijk. We zulle. Aan jullie denken als we het eten. Bedankt

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  4. Ronald Schütte zegt op

    Altijd aardig als er weer goede en authentieke recepten langs komen op het blog.
    Ook veel gebruikt om een heel lichte binding (zie commentaar van ‘Nonkelwin’) te verkrijgen is één kop volle melk of room, wat mijn voorkeur heeft. Dan voorkom je tevens dat het meer lijkt op de ook zo heerlijke en bekende Tôm khàa kôeng (ต้มข่ากุ้ง).
    Een andere aanvulling kan de náam phrík phău (น้ำพริกเผา) zijn. Heerlijk rijk aroma, te verkrijgen in glazen potjes bij de goed toko’s. Maar dan wel verminderen (naar smaak) van het aantal gekneusde pepers.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  5. Ronald Schütte zegt op

    oh, vergeten: wat ik echt mis is de suiker (1 – ½ eetlepel), die moet er echt door!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website