Thaise basilicum voegt een pittige, anijsachtige smaak toe aan diverse gerechten, maar het is ook een belangrijke smaakmaker in een klassieke cocktail, de Basilicum Gimlet. De Gimlet is een heerlijke cocktail met limoen en gin. De Thaise basilicum geeft een pittige draai aan deze elegante klassieker.
De gewone Thaise basilicum ziet er anders uit dan de zoete variant. De stengels zijn paars getint, de bladeren zijn veel kleiner en meer puntig. Als je op een rauw blad kauwt, valt de smaak van zoethout of anijs meteen op. Het is een fantastische aanvulling op Thaise curries en andere gerechten.
Om de smaak van de zure limoen en de zoete siroop in evenwicht te brengen is Thai basil prima geschikt voor een gimlet. Je kunt natuurlijk ook zoete basilicum gebruiken, maar alleen de normale Thaise basilicum geeft je die typische pittige smaak.
Een gimlet is per definitie een wat zure drank. Er wordt gezegd dat Sir Thomas Gimlette eerst gin met limoensap mengde en het drankje aan zeelieden toediende om zo scheurbuik te voorkomen. Hoewel het geen deel uitmaakt van het klassieke recept voor gimlet, wordt bij dit recept ook wat vlierbloesemlikeur toegevoegd.
Thai Basil Gimlet
Ingrediënten:
- 6 grote Thaise basilicumblaadjes plus wat extra voor garnering
- 15 ml suikersiroop
- 25 mlvers limoensap
- 45 ml gin (wodka kan ook)
- 30 ml St. Germain vlierbloesemlikeur (kan je eventueel ook weglaten)
Bereiding:
Doe de basilicumblaadjes in een cocktailshaker en voeg de suikersiroop en limoensap toe. Meng de basilicumblaadjes en vermaal deze met een cocktailstamper. Voeg de gin en St Germain toe en vul de shaker met ijs, schud 30 seconden krachtig.
Giet het mengsel door een zeef in een cocktailglas. Garneer met een takje Thaise basilicum.
Genieten maar!
Over deze blogger

-
Dit artikel is geschreven en gecontroleerd door de redactie. De inhoud is gebaseerd op persoonlijke ervaringen, meningen en eigen onderzoek van de auteur. Waar relevant is er gebruikgemaakt van ChatGPT als hulpmiddel bij het schrijven en structureren van teksten. Hoewel er zorgvuldig wordt omgegaan met de inhoud, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie volledig, actueel of foutloos is.
De lezer is zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de informatie op deze website. De auteur aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade of gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van de geboden informatie.
Lees hier de laatste artikelen
Nieuws uit Thailand19 mei 2025Verontwaardiging in Pattaya: Buitenlander laat pitbulls los op hond van buurvrouw – met poll
Nieuws uit Thailand19 mei 2025Thailand herziet belastingregels voor buitenlandse inkomsten: geld overmaken naar Thailand wordt aantrekkelijker
Pattaya19 mei 2025De fijnproeversgids voor culinair genieten in Pattaya: 10 uitstekende restaurants
Opinie19 mei 2025Opinie: De onzichtbare hand: hoe oud-militairen het provinciaal bestuur in Thailand domineren