Ramboetan: Harig rood fruit

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
22 april 2022

Het ziet er misschien wat vreemd uit maar de behaarde rode schil van de ramboetan (rambutan) verbergt een sappige, zoet smakende vrucht die rijk is aan vitamine C. In Thailand heet dit bijzondere fruit: ngaw of ngoh.

De smaak van een ramboetan wordt soms vergeleken met druiven. De vrucht, ontdaan van zijn schil, heeft een witte of roze transparante kleur afhankelijk van het soort. Het ramboetan seizoen in Thailand loopt van juni/juli t/m september In Thailand kost een kilo ramboetan op straat ongeveer 35 tot 45 baht.

Het woord ramboetan komt van het Maleisische/Indonesische woord ‘Rambut’, wat “haar” betekent.

Mocht je het een keer willen proberen, je kan een ramboetan openen met je vingers. Dat vraagt enige handigheid. Je kan ook een mesje gebruiken om de schil open te snijden. Alleen de vrucht is eetbaar, niet de pit. Bij het kopen van ramboetan, moet je er op letten dat de schil en de haren mooi rood zijn. Groene ramboetans zijn nog niet rijp. Veel zwarte haren wijst op overrijp fruit.

Eet smakelijk!


» Laat een reactie achter


Rating: 4.83/5. From 6 votes.
Please wait...

8 reacties op “Ramboetan: Harig rood fruit”

 1. Arjen zegt op

  Wat is de reden dat schrijver meldt dat je de pitten niet kan eten?

  Ik eet ze altijd. Ze zijn niet zo hard, makkelijk stuk te kauwen, en smaken vaag naar amandel. Het zou kunnen dat er een schadelijke stof in zit, maar dat weet ik niet. Maar ze zijn wel degelijk eetbaar!

  Arjen.

  • Sjaak S zegt op

   Arjen, ik wil geen leermeester spelen en ik weet ook niet wat er in een pit van een ramboetan zit, even googelen en ik zie al dat er giftige stoffen in de pit zitten en er wordt geadviseerd deze niet te eten. Dat je ze kunt bijten en kauwen, wil niet zeggen dat ze eetbaar zijn. Even verder kijken op google en je ziet dat het saponinen zijn, een natuurlijke zeepstof. Hier staat van alles over saponinen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Saponine
   Het is toch soms goed te weten wat je in je lichaam stopt, of niet?

   Trouwens: over ramboetan… toen ik deze voor het eerst at, vond ik de vrucht heerlijk. Nu nog, maar wat mij stoort is het velletje van de pit dat vaak aan het vruchtvlees blijft hangen en dan tussen mijn tanden belandt. Een van de redenen dat ik liever ramboetan uit blik eet dan vers… Uit blik heeft te veel suikers, dus eet ik ze zo goed als niet…

 2. Mark zegt op

  Verfrissende en gezonde tip:

  ontdoe de rambutans van de pit en stop het vruchtvlees en zo veel mogelijk vocht in een bakje. Zet het bakje vervolgens in de diepvriezer. vervolgens kun je op een warme dag het bakje uit de vriezer halen en nadat ze half ontdooit zijn kun je de koude vochtige vruchten met het sap opeten. Heel erg lekker en gezond!

 3. marc zegt op

  Ik persoonlijk vind de iets groenere lekkerder dan de rode
  Die van het zuiden zijn meer knapperig dan van isaan

 4. tegeefinoogsttijd zegt op

  Kan me nog herinneren van enkele jaren terug dat in Krabi e.O hele bergen gewoon op straat lagen-neem maar mee. Grote oogst, op de markt bvb voor 1 of 2 bt/kg!
  Lijken vrij sterk op die sjinese lychee, maar dan iets grover/ruwer.

 5. Sietse zegt op

  Het fruit is heerlijk,pitten zijn inderdaad behoorlijk giftig. Ook ik wist dat niet tot dat vorig jaar er een grote hoeveelheid van genuttigd had. Gevolg in de nacht zeer beroerd, hart kloppingen, en een verhoogd bloeddruk. Dus voortaan Google ik eerst maar even voordat ik iets eet en niet weet of je het kan eten.

 6. peter zegt op

  Er zijn vruchten waar de Thai de pit van eten, deze worden dan gekookt.
  Je krijgt dan echt een stevige meelbal, zonder smaak. Soort kastanje achtig geheel. Ik vond het niets.
  Weet niet meer zeker, maar dacht de durian zaden

  Met soursop of zuurzak moet je ook oppassen dat je de zaden niet eet.
  Komt niet veel voor in Thailand, een keertje gevonden, maar is wel een lekkere sappige zoetzuur fruit.
  Mijn eerste keer met soursop, was in de Filipijnen. Moet je wel even de tijd voor nemen te consumeren, vanwege de ingekapselde zaden.
  Soursop schijnt ook positief te werken ter preventie en bestrijding van kanker. Mocht ooit een verhaal lezen, dat in de 40 er jaren er onderzoek was gedaan, maar men niets kom patenteren omtrent de vrucht en derhalve in de laden is verdwenen.

  • TheoB zegt op

   De pitten van de ขนุน (khanoen {L, S} :: jackfruit) worden gegeten na gekookt te zijn peter.
   De pitten van de ทุเรียน (thoeriejun {H, M} :: durian) worden niet gegeten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website