Ramboetan: Harig rood fruit

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
16 juni 2019

Het ziet er misschien wat vreemd uit maar de behaarde rode schil van de ramboetan (rambutan) verbergt een sappige, zoet smakende vrucht die rijk is aan vitamine C. In Thailand heet dit bijzondere fruit: ngaw of ngoh.

De smaak van een ramboetan wordt soms vergeleken met druiven. De vrucht, ontdaan van zijn schil, heeft een witte of roze transparante kleur afhankelijk van het soort. Het ramboetan seizoen in Thailand loopt van juni/juli t/m september In Thailand kost een kilo ramboetan op straat ongeveer 30 tot 40 baht.

Het woord ramboetan komt van het Maleise/Indonesische woord ‘Rambut’, wat “haar” betekent.

Mocht je het een keer willen proberen, je kan een ramboetan openen met je vingers. Dat vraagt enige handigheid. Je kan ook een mesje gebruiken om de schil open te snijden. Alleen de vrucht is eetbaar, niet de pit. Bij het kopen van ramboetan, moet je er op letten dat de schil en de haren mooi rood zijn. Groene ramboetans zijn nog niet rijp. Veel zwarte haren wijst op overrijp fruit.

Eet smakelijk!


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Ramboetan: Harig rood fruit”

  1. Arjen zegt op

    Wat is de reden dat schrijver meldt dat je de pitten niet kan eten?

    Ik eet ze altijd. Ze zijn niet zo hard, makkelijk stuk te kauwen, en smaken vaag naar amandel. Het zou kunnen dat er een schadelijke stof in zit, maar dat weet ik niet. Maar ze zijn wel degelijk eetbaar!

    Arjen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Sjaak S zegt op

      Arjen, ik wil geen leermeester spelen en ik weet ook niet wat er in een pit van een ramboetan zit, even googelen en ik zie al dat er giftige stoffen in de pit zitten en er wordt geadviseerd deze niet te eten. Dat je ze kunt bijten en kauwen, wil niet zeggen dat ze eetbaar zijn. Even verder kijken op google en je ziet dat het saponinen zijn, een natuurlijke zeepstof. Hier staat van alles over saponinen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Saponine
      Het is toch soms goed te weten wat je in je lichaam stopt, of niet?

      Trouwens: over ramboetan… toen ik deze voor het eerst at, vond ik de vrucht heerlijk. Nu nog, maar wat mij stoort is het velletje van de pit dat vaak aan het vruchtvlees blijft hangen en dan tussen mijn tanden belandt. Een van de redenen dat ik liever ramboetan uit blik eet dan vers… Uit blik heeft te veel suikers, dus eet ik ze zo goed als niet…

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  2. Mark zegt op

    Verfrissende en gezonde tip:

    ontdoe de rambutans van de pit en stop het vruchtvlees en zo veel mogelijk vocht in een bakje. Zet het bakje vervolgens in de diepvriezer. vervolgens kun je op een warme dag het bakje uit de vriezer halen en nadat ze half ontdooit zijn kun je de koude vochtige vruchten met het sap opeten. Heel erg lekker en gezond!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  3. marc zegt op

    Ik persoonlijk vind de iets groenere lekkerder dan de rode
    Die van het zuiden zijn meer knapperig dan van isaan

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website