Nederlands eten in Thailand (1)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , , ,
23 februari 2017

Deze serie artikelen over Nederlands eten in Thailand zijn ooit geschreven door Jan Dekker. Jan is in mei 2014 in Thailand overleden aan een longontsteking. De redactie heeft besloten om ter nagedachtenis aan Jan zijn artikelen te herplaatsen.


Velen van ons wonen in Thailand en anderen hebben wellicht het voornemen om hier te gaan wonen. En dat is niet voor niets. De enorme vrijheid, het goedkope leven, de temperatuur en voor velen ook het Thaise eten. We zijn er dol op.

Toch heb ik regelmatig behoefte aan die ouderwetse Nederlandse maaltijd. Lekker vertrouwd en eigenlijk, op zijn tijd, best wel lekker. In deze column probeer ik uit te vinden wat je hier in Thailand kunt kopen om een echte Nederlandse maaltijd te maken. Ik mik er af en toe een recept bij, koken is mijn ultieme hobby, ik kan iets maken van niks.

Niet in de laatste plaats omdat het koken, vooral het basis koken mij met de paplepel is ingegoten. Mijn grootmoeder, van moeders zijde, en haar man, mijn opa dus, waren allebei fantastische voedselbereiders.  Vooral de boerenzult gemaakt door mijn opa staat mij nog heel erg na in gedachten.

Mijn moeder was ook een heel goeie kok. Wij hadden het redelijk breed thuis, zowel mijn vader als mijn moeder werkte, moeders aan huis. Noppen en stoppen. Tilburg was destijds een industriestad met veel wolindustrie. De geweven stukken hadden knopen en andere fouten zoals gebroken kettingen (ketting en inslag, weet u nog?) en die moesten hersteld worden. Nou mijn moeder was een van die dames die dat deed.

Stamppot en spruitjes

We zitten nu in de wintertijd, in Nederland dus ook stamppotten en spruitjes. Kan dat in Thailand? Ja dus. Een dikke maand geleden was ik in Chiang Mai, we gaan daar een keer per zoveel maanden naar toe met steevast een bezoek aan Rimping. Bij voorkeur een zaak waar ze behoorlijk wat ‘Farang’-voedsel hebben.

Ik trof daar, tot mijn grote vreugde, zowel witlof als spruitjes aan! Deze zomer had ik wat familie op bezoek en die hadden dat voor mij uit Nederland meegenomen. Nu kan ik het hier dus Vers in Thailand kopen, dacht ik.

Zowel witlof als spruitjes zijn allebei typische wintergroenten, alhoewel vooral witlof, toen ik zo’n tien jaar geleden nog in Nederland was, in het hele jaar verkrijgbaar was. Soms ook spruitjes maar ‘die moeten de vorst erover hebben’ om goed te smaken. Dat werd dan wel eens geïmiteerd door ze een paar uur in het vriesvak te leggen.

De witlof. Wat mij opviel van zowel de witlof uit Nederland als de geïmporteerde uit Australië was dat ik de heerlijke bittere smaak miste. Ik vond hem laf terwijl ik een witlofsalade absoluut niet te versmaden vindt.

Mijn witlofsalade

Snijd de witlof in hele dunne ringen. Ik ga er van uit dat alles schoon is. Ook in het vervolg. Snijd een ui, ik prefereer de rode variant, ook fijn, in ringen of halve ringen. Schep dat door elkaar met een paar lepels mayonaise. Zelf gebruik ik de Real Mayo van Kraft die hier in Thailand uitgebreid verkrijgbaar is. Die is tenminste niet zo zoet. Natuurlijk kun je ook je eigen mayonaise maken, wat helemaal niet zo moeilijk is, maar daarover later meer.

Nou dat is de basis.

Je kunt er dan nog aan toevoegen:

  • In blokjes gesneden zure appel.
  • Een paar gesneden Cornichons (kleine augurkjes)
  • Of wat rozijnen
  • Of…. Wat je ook maar lekker vindt.

Mijn spruitjes

Spruitjes kun je op een aantal manieren klaarmaken. Laten we het heel basaal nemen.

Behalve rauw met een lekker dipje kun je ze ook koken. Dit kan, volgens mij, op drie verschillende manieren. Laat ik voorop stellen dat je de spruitjes altijd toevoegt aan reeds kokend water waar wat zout naar smaak is toegevoegd.

  • Je kookt ze tien minuten. Ze zijn dan nauwelijks gaar, een heerlijke beet en afgemaakt met een beetje peper en vooral nootmuskaat, een heerlijkheid.
  • Je kookt ze vijftien tot twintig minuten. Ze zijn dan half gaar maar hebben nog steeds een behoorlijke beet en je kunt ze afmaken door een klein klontje boter toe te voegen en wat nootmuskaat. Dit zijn de spruitjes die je meestal aantreft in restaurants.
  • Je kunt ze een uur koken, ze zijn dan zacht als snot, de spruitjeslucht drijft je tegemoet en het enige wat je ermee kunt doen is een heel vervelende stamppot maken.

Dat was het voor deze week. Ik hoop dat u het leuk vindt. Volgende week meer.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Nederlands eten in Thailand (1)”

  1. Jan Dekker zegt op

    Er is wat tekst uitgevallen. Hierbij:

    De spruitjes heb ik vorige week ook in de Makro kunnen kopen voor slechts 120 Thb per kilo.

    De spruitjes van Na:
    Na, mijn vrouw, is ook een liefhebber van die heerlijke groente. Zij maakt het op haar eigen manier klaar. Ik heb haar het recept gevraagd van Thaise spruitjes. Hier komt ie.

    Fruit een gesneden ui met wat in stukken gesneden speklap in een pan. Het spek is vet genoeg om geen olie te hoeven gebruiken. Als het spek ok is voeg dan de spruitjes toe. Laat het geheel ongeveer vijf tot tien minuten samen lekker sudderen en voeg dan ook een beetje Maggi Cooking Sauce, Sojaolie en oestersaus toe. Als je het in huis hebt, wat varkenspoeder, een soort poederachtige bouillonblok. Dan nog wat pepers naar smaak. Volgens haar Heel erg lekker met sticky rice.

  2. Gringo zegt op

    Prachtig verhaal, Jan, leuk om te lezen.
    Eerder deze week toevallig voor het eerst weer sinds jaren witlof met ham en kaas gegeten in een Belgisch restaurant hier in Pattaya. Het werd opgediend als ovenschotel, was lekker, maar niet geheel volgens “mijn” regels klaargemaakt. Het was meer witlof met ham in een kaassaus

    De geblancheerde stronkjes witlof in dunne plakjes ham en kaas wikkelen en daarna in de oven (zonder de aardappelpuree) liefst met bovengrill, zodat er mooi korstje ontstaat. Heerlijk!

    Nu maar eens kijken of witlof ook hier in Pattayaq te koop is!

    • Richard zegt op

      Hallo Grino,

      Ik Ben echt gek op witlof , woon 2 jaar in Pattaya en over gekeken ,en niet gevonden ,
      Toch ben ik benieuwd of andere mensen hier het wel mogelijk weten waar witlof te kopen is .

      Groeten Richard

      • douwe zegt op

        Richard,

        Regelmatig koop ik enige stronken in Villa Market aan de second road. Goedkoop zijn ze zeker niet.

  3. Soi zegt op

    Goed verhaal Jan, moet je vaker doen. Spruitjes heb ik afgelopen weekend zien liggen bij Tops Chidlom in BKK. We was er inkopen doen ivm voorbereidingen van een gezamenlijk TH/NL nieuwjaarsdiner. Ook witlof gezien. Flink aan de prijs: 499 ThB/kilo. Inderdaad bij de Makro aldus klappen goedkoper. Spruitjes at ik in NL graag met stukjes gerookt spek er doorheen geroerd. Is in TH niet te krijgen, dius gebruik ik gebakken smoked sausage, die ik in stukjes snijd. Overigens: het blijft nog even aanhouden met het koude weer, dus is erwtensoep cq snert ook niet te versmaden. Is prima caloriearm te bereiden, als je mager varkensvlees gebruikt. In combinatie met witte rijst en een dot eigengemaakte sambal, heerlijk!
    Varkensvlees dat over is verwerk je de volgende dag dan weer in een laab moe, met lenteui, rode ui en mint. Smakelijk eten!

    • louis zegt op

      gerookt spek kan je Chiang mai kopen
      ik woon in Chiang mai

    • Jasper van Der Burgh zegt op

      Als je een barbeque met sluitbare kap hebt is gerookt spek supereenvoudig zelf te maken. recept: 1 of 2 kilo buikspek (met zwoerd), in grote plasti czak met 2/3 eetlepels zout (bij voorkeur slagerszout, heeft 3 % nitriet). 1 week lang in de ijskast, dagelijks masseren en omkeren. Dan afspoelen, en op een bord open in de koelkast 2/3 dagen om in te drogen.
      Houtskoolvuur in de barbecue laag houden, en dan met gesloten kap 1 1/2 uur langzaam garen, af en toe keren. Ik heb 5 jaar geleden 1 kilo beuken houtmot mee genomen uit Nederland, gooi ik handje van op de kooltjes. Doe je jaren mee. Smaak is daarna niet te onderscheiden van het beste hollandse spek!!

  4. marc zegt op

    Hoi iedereen,

    een paar tips,

    geblancheerde spruitjes tempura
    spruitjes,spek,ajuin,room,
    spruitenstoemp (aardappel,spruit,boter,room,zout,peper,nootmuskaat,

    dit was een gouden raad van tante …..

    doei

  5. robert vereecke zegt op

    De gegratineerde witloof in ham gerold met kaassaus kun je gewoon vervangen door prei. Prei kun je goedkoop vinden in de Makro en smaakt hier in Thailand even lekker als bij ons.

    Diepgevroren spruitjes kun je eveneens vinden bij Makro. Wat de gerookte spekblokjes betreft die kun je bij Big C kopen, tenminstte in Hua Hin. Zeer fijne blokjes, ik heb ze steeds op voorraad en gebruik deze ook voor slaatjes. Big C heeft een kleine afdeling Franse produkten onder het merk Casino. Ik koop er steeds Camembert, spekblokjes, Raclette-kaas, diepgevrore pizza (met dunne korst), olijfolie, allerhande sausjes zoals béarnaise, tartare en vooral heerlijke chocolade aan interessante prijzen.

  6. Kees zegt op

    Spruitjes zijn in Pattaya in iedere supermarkt te koop
    witlof is te koop bij de super in Avenue saai song ongeveer 130 baht per stuk er zijn twee soorten rode en witte ook is daar echte prei te koop

    Groet Kees

  7. gerrit jonker zegt op

    Er zijn in Thailand diverse mogelijkheden om de Hollandse pot te fabriceren.
    Inderdaad zoals hierboven omschreven de spruiten. Heerlijk Maar ook diverse
    koolsoorten en wat te denken van hutspot Maak ik in grote hoeveelheden en dan in de
    diepvries. Niet de knoflook en kerrie vergeten # Heerliijk. Bruinebonensoep en erwtensoep’
    Allemaal te doen hier in Thailand. En verder natuurlijk spaghetti en macaroni schotels
    En Indise kerriekip (wat mis ik de Indise restaurants vooral in Den Haag) en salade met pindasaus.
    Gerrit

  8. George Sindram zegt op

    Wat betreft de witlofsalade het volgende: naast een goede dressing en stukjes appel smaken ook partjes mandarijn fantastisch in deze salade.

  9. rori zegt op

    Oliebollen is ook geen probleem, bloem, gist, krenten rozijnen, succade, oranjesnippers, vanilesuiker is overal te kop.
    Hete bliksem (gestampte aardappels met (stevige zoetzure) appels is ook geen probleem.
    Stampot wortellen (aardappels, wortelen en uien).\
    Stampot snijbonen,
    Erwtensoep (basis is selderijknol, erwten en een stuk dood varken kan ook wel), De rest van de ingerdienten is gewoon te koop.
    Wat ik lees in een bericht over macaronie en spagethi is even een vreemde.
    Oh kniepertjes, en oudejaarsrolletjes van Vechter waren even moeilijk maar de makro en de carrefour in rangsit en de markt in Jayleng gaven uitkomst.
    Boerenkool heb ik nog niet gezien. Andijvie al wel.

    hmm zoute haring is wel een probleem.
    Verder gerookte paling, fries en gronings roggebrood is niet te krijgen.
    Hema rookworst is ook nergens te koop.
    Maar voor de rest hebben we hier gelukkig wel varkens, kippen en koeien dus we lossen het wel op.

    • Jasper van Der Burgh zegt op

      Roggebrood is in diverse varieteiten te koop op de broodafdeling van de MAKRO

  10. Soi zegt op

    Een Holland-Thai recept: Zuurkool met Koriander, een kruid welke in de Thaise keuken veel wordt gebruikt. Overal te koop: in poedervorm, als zaad, t/m in bosjes versgeplukt. Bak een ui met koriander zaad, voeg zuurkool toe, en stoof zacht en langdurig in witte wijn. Op het eind mengen met creme fraiche. Bak zalm in olijfolie. Seasoning naar smaak. Zeer verrassend. Verorberen met nog een fles witte wijn. Alle ingredienten overal te koop in alle Thai superstores.

  11. paul vermy zegt op

    Hallo Gerrit Jonker,
    Ik mis ook de Indische restaurants in Den Haag. Een tip voor jullie allemaal. Er is een Indonesisch
    restaurant. In de Sukumphit Road Soi 20, naast de brandweerkazerne. Heel goed en verzend ook.
    Zelf woon ik in Phuket en ga bij hem bestellen. http://www.rasakhas.com . Succes

  12. Ien van Tatenhove zegt op

    Mijn recept van witlofsalade is: Voor 2-3 personen
    3 struikjes witlof in fijne ringen
    handje rozijnen
    1 banaan in dunne plakjes
    1 mandarijn of halve sinaasappel in kleine stukjes (snijden boven de witlof, zodat het sap daar opgevangen wordt.)
    1 eetlepel gembersiroop

    Door elkaar husselen en een half uurtje laten trekken.
    Wij vinden dat heerlijk bij aardappelen of rijst met gehaktbal

  13. Niek jansen zegt op

    Ik heb altijd veel succes met mijn gehaktballen!

    • luc.cc zegt op

      ja ik ook mijn gehaktballen zzijn super en de thais lusten ze ook typisch hollands en belgisch gerecht ik ben amateur kok maar kook alle dagen westers eten omdat hun eten spicy niet lust en zeker geen rijst

    • Niek jansen zegt op

      Ik neem wel altijd chapellure (paneermeel) mee uit België, of is dat hier ook te krijgen.? Overigens is verkruimeld oud brood een goede vervanger.

  14. Mr Bojangles zegt op

    Ik ga gewoon naar ons moeder. 😉 prima Hollands eten: https://www.facebook.com/restaurantonsmoeder/

  15. aad buijing zegt op

    spruiten ook bij topmarket en makro in de diepvries


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website