Een tijdje terug bekeek ik een filmpje op Facebook dat me interessant leek om het hier te delen. Vooral omdat er in Thailand ook veel van MSG gebruik gemaakt wordt bij voedselbereiding en veel mensen van mening zijn dat het slecht voor je gezondheid is.

Het gaat om MSG (MonoSodiumGlutamaat) oftewel in Nederland bekend onder de naam Vetsin. Het is een smaakversterker.

Na vele tests is wetenschappelijk bewezen dat het veilig te gebruiken is, vooral bij een zout-arm dieet. Het is zo te lezen in feite een goede zoutvervanger.
www.aziatische-ingredienten.nl/ve-tsin/ en onderstaand een interessant filmpje erover.

Natuurlijk zul je op YouTube ook genoeg filmpjes vinden die het tegenovergestelde beweren, maar dat zijn vaak geen op bewezen feiten gefundeerde video’s.

Dus wie om die reden geen Thais eten wil nuttigen, misschien helpt dit verder om van deze keuken te kunnen genieten.

Ingezonden door Sjaak S.

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Lezersinzending: ‘Mononatriumglutamaat (Ve-Tsin of E621) niet ongezond’”

 1. Zelf denk ik ook wel dat het meevalt met de gevaren van MSG al zou ik het wel beperken net zoals veel zout en suiker eten. Dit zeggen wetenschappers:
  Bijwerkingen van natriumglutamaat

  Studies uit het verleden beschrijven dat astmatische personen na consumptie van natriumglutamaat in voedsel astma-aanvallen konden krijgen. Naar aanleiding hiervan werden studies uitgevoerd om de link tussen natriumglutamaat en astma vast te stellen, en de toxische effecten van deze stof te onderzoeken. Er kon echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze stelling worden vastgelegd. Mensen met astma bleken in deze studies dezelfde reactie te vertonen op natriumglutamaat rijke voeding als op placebo’s.

  Soortgelijke studies werden uitgevoerd met mensen die verklaarden hoofdpijn, duizeligheid of andere subjectieve symptomen te krijgen door consumptie van de smaakversterker. Vaak konden de klachten verklaard worden door de toename in natrium gehalte en te weinig vocht. Ook hier kon geen wetenschappelijk verband tussen de stof en de symptomen worden aangetoond.

  Een samenvatting van de verschillende onderzoeken naar de effecten van natrium glutamaat op de gezondheid werd gepubliceerd in 2000. De uiteindelijke conclusie van dit overzicht was dat door het ontbreken van wetenschappelijk bewijs voor schadelijke effecten, de stof beschouwd kon worden als een veilig additief voor voedingsmiddelen. Alleen bij de inname van de pure stof in grote hoeveelheden werden subjectieve symptomen waar genomen bij mensen die zichzelf als overgevoelig voor deze stof beschouwden.

  In het algemeen kan worden geconcludeerd dat de inname van glutamaat veilig is. Door een goede ingrediëntendeclaratie kunnen mensen zelf kiezen of ze het willen consumeren of niet.

  Bron: Food-Info.net an initiative of Wageningen University, The Netherlands

 2. chris zegt op

  Ik was in mijn jeugd astmatisch en krijg – als ik Vetsin eet – last van een kortademigheid die ik in ongeveer 50 jaar niet gehad heb. Ik heb geen wetenschappelijk bewijs nodig om vast te stellen dat ik er niet tegen kan.

 3. AsiaManiac zegt op

  Van al die wetenschappelijke onderzoeken die nooit verbanden kunnen aantonen, is mijn hart blijkbaar niet op de hoogte. Mijn hartkloppingen verergeren altijd na het eten van E621.

 4. Pieter zegt op

  Wat AsiaMananiac zegt kan heel goed door MSG komen, dit “hartkloppingen” verschijnsel komt veel voor als er grote hoeveelheden aan het eten zijn toegevoegd. Sommige Thai doen er teveel in en degenen die wat gevoelig daarvoor zijn ervaren daardoor soms hartkloppingen in rust, bijv. ‘s avonds in bed.

 5. Patrick zegt op

  Bij consumptie van gerechten waar MSG als smaakversterker wordt gebruikt heeft mijn Thaise echtgenote ‘sanderendaags steevast opgezwollen oogleden.
  Ik weet echter niets over de hoeveelheid MSG die in die gerechten wordt gebruikt.
  Zelf heb ik daar geen last van.
  Het zou er dus inderdaad kunnen op wijzen dat sommige personen, ongeacht ras en/of geslacht, daar overgevoelig aan kunnen zijn.

  • Jan zegt op

   Mijn vrouw een opgezwollen bovenlip Patrick.

 6. Harry Romijn zegt op

  Enige jaren geleden op de Vlaamse TV ( en zelf gezien): mensen, die DACHTEN dat er MSG inzat, reageerden exact alsof ze allergisch daartegen waren. Bij producten, waar het WEL inzat, doch bij hoog-en-bij laag dit ontkend werd, traden al die verschijnselen NIET op.
  Oftewel: in ieder geval bij deze proefpersonen: 100% psychologisch.
  Doch dat sommigen wel degelijk hierop zouden kunnen reageren… natuurlijk ! Eigen tests – maar wel blind – op eigen lichaam overrulen alles.

  Overigens: ook aan een overmaat aan water ga je dood.

 7. Christiaan zegt op

  Op zich is mononatriumglutomaat niet schadelijk voor de gezondheid. Wel is de een wat gevoeliger voor enkele bijwerkingen dan de ander.
  Maar het probleem is de dosering van dit middel.Ik heb wel eens verbaasd gestaan over de hoeveelheid, die in sommige restaurantjes in Thailand aan een portie eten wordt toegevoegd. Maar ook in Nederland ken ik restaurants, die wel erg royaal dit middel toevoegen.

 8. Jan zegt op

  Mijn bloeddruk verhoogt met 3 punten op 2 weken. Van 14/9 naar 17/10 ! En daarbij nogeens gans de nacht een droge mond. Het is een vuiligheid.

 9. Bart zegt op

  Je zegt : “Natuurlijk zul je op YouTube ook genoeg filmpjes vinden die het tegenovergestelde beweren, maar dat zijn vaak geen op bewezen feiten gefundeerde video’s.” Maar het filmpje wat je zelf toevoegt lijkt mij ook niet geheel ge-baseert op wetenschappelijk onderzoek.

  • Sjaak S zegt op

   In het filmpje wordt wel genoeg aangetoond dat net zoals bij alles een teveel niet goed is. Daar spuiten ze muizen vol met een overdosis, waarbij natuurlijk reakties komen. Suiker, zout, peper, chili en wat al niet meer, is ook schadelijk voor de gezondheid. Hij deed in zijn gerecht dat hij aan zijn huisgenoten liet proeven één theelepeltje.
   Ook werd er gesproken over het ontstaan van deze afkeur van MSG. Er zijn op zulke manieren tal van mythen ontstaan, die zonder meer door grote delen van de bevolking voor waar worden gehouden. Er wordt niet op feiten afgegaan.
   Wat doet alcohol met je hersens? Of sigaretten met je longen? Daartegen is vetsin onschuldiger als suiker. Alleen heeft het waarschijnlijk naar mijn niet wetenschappelijke mening een zo goede werking, dat er volgens velen wel iets verkeerds aan moet zijn. Ik heb er nooit last van gehad en als het de smaak van iets verbetert en ik minder zout of suiker kan toevoegen moet, zal ik er graag gebruik van maken.

   • Hans zegt op

    Leuk verhaal Sjaak maar ik hoest me te pletter van dit spul en ontwijk het dus zo veel als mogelijk.

 10. Dick41 zegt op

  Die hartkloppingen en opgejaagd gevoel heb ik ook, vele jaren al als ik bij de chinees of indonesier ging eten of afhalen.

 11. Richard Jagerman zegt op

  Ook bij mij volgden hartritme storingen na het eten van met MSG bereid voedsel. Wellicht wetenschappelijk niet aan te tonen, maar voor mij was het verband een “one to one correlation”.

 12. Johan Choclat zegt op

  Dat je er niet gelijk ziek van wordt, of er bijverschijnselen van krijgt, wil nog niet zeggen dat het gezond is.
  Het is chemisch ,synthetisch , dus voor je lichaam is het vergif.

 13. Jan zegt op

  uit vele bronnen en uit wat eigen ervaring weet ik dat het product niet voor iedereen goed geschikt is. Dat zegt toch genoeg?

 14. Ed Put zegt op

  Geachte lezers,

  Een paar jaar geleden heb ik het boek De Zoete Wraak van Drs. John Consemulder (o.a. neuropsycholoog & bio/bewustzijnswetenschapper & research journalist) gelezen. Hierdoor heb ik een andere mening dan de meeste personen die er juist een positieve mening over hebben. Gelet op het ware gezicht van de farmaceutische- en voedingsmiddelen industrie en de gemanipuleerde overheden (draaideur politiek – zij zijn degene die verantwoordelijk zijn voor controle en veiligheid van onze voedselwarenwetten). MSG ook wel natriumglutamaat blijkt in veel onderzoeksrapporten neurotoxisch en kankerverwekkend. Mijn gezond verstand zegt mij daarom zeker deze stof te mijden als de pest. Onder het mom van ik heb het niet nodig en voorkomen is beter dan genezen. Ik heb al enige jaren geen migraine meer en hoe zou dat nu komen. Inmiddels heb ik mij bekwaamd als Healh en Wellness Coach en tijdens de cursus die ik gevolgd heb werd het mij nogmaals duidelijk dat deze synthetische stoffen dwars door de bloed/brein barrière gaan met alle nadelige gevolgen van dien. Doe vooral uw eigen onderzoek en ik wens u succes met uw keuze.

  http://www.healingsoundmovement.com/news/125/nieuwe-boek-de-zoete-wraak-aspartaam-en-de-farmaceutische-en-voedingsindustrie-nu-via-ons-ver.html

  • Anton zegt op

   Ja volkomen waar en zeer goede uitlegging. MSG 621 en vele andere met Euro nummers, in de 620 series zijn, “Neuro Toxins*”. Zelf de Japanners die dit op markt gebracht hebben voor WW2 geven toe dat dit* zo is. Een gewaarschuwd mens …….etc.

 15. AsiaManiac zegt op

  Eigen ervaring gaat bij mij voor iets dat niet bewezen is, en waarbij ook het tegendeel niet is bewezen.
  De grote dosering kan worden verklaard doordat er bij een hartiger smaak, minder van het duurdere zout hoeft te worden toegevoegd.
  En bij grote hoeveelheden gaat het zoet smaken (heb ik gehoord). Daarmee is het ook een goedkope suikervervanger.
  Zo lang het maar duidelijk is dat het erin zit, kan ik het vermijden. Maar het lijkt wel in steeds meer producten te worden gestopt.

 16. erik zegt op

  Ik krijg er maagpijn van. Ik vraag altijd dat achterwege te laten en dan doet men dat ook.

 17. Harmen zegt op

  Goede kwaliteit vlees heeft geen smaakversterker nodig, je product goed verzorgen en op de juiste wijze bakken of wat ook voor manier je het gaar wil maken.
  harmen, Chef kok Mallorca.

 18. Harmen zegt op

  Kleine aanvulling, restaurant Paparazzi,, en restaurant Rancho el patio…Mallorca.

 19. Henk zegt op

  MSG zit tegenwoordig in bijna alle producten in de supermarkt. Vaak worden andere namen gebruikt om de slechte naam te maskeren. Zoals natuurlijke smaakstoffen.
  Waarom zou je dingen in eten stoppen die er niet in horen. In dit geval omdat het er lekkerder van wordt. Je gaat dus ook meer eten. En Unilever vaart er wel bij. Het is dus een fabeltje dat het alleen in Aziatisch eten zit.

 20. Ton zegt op

  Men is in Azië dol op MSG, zit in heel veel (de meeste) gerechten.
  Enkele jaren geleden begon bij mij een allergische reactie; enkele onderzoeken ondergaan.
  MSG werd na die onderzoeken niet genoemd als boosdoener.
  Het probleem bleef: gevoelige huid, jeuk, uitslag. Crèmes, zalven, lotions, alles gehad en gesmeerd.
  Sindsdien controleer ik nog nauwgezetter etiketten m.b.t. in het voedsel aanwezige ingrediënten, vraag in restaurants of ergens MSG in zit. Nu ik daar bewust op let en MSG vermijd, heb ik sinds die tijd geen gevoelige huid, jeuk en uitslag meer gehad.
  MSG in fonetisch Thai: poengsjerot.

 21. Frank Kramer zegt op

  Voor sommige mensen blijkt te veel MSG (heftige) reacties te kunnen veroorzaken. Lang geleden is in Nederland een waarschuwing (geen idee of het ook een wet was?) uitgegaan naar Chinese restaurants, om er terughoudend mee te zijn. Hartkloppingen, kortademigheid, hoge bloeddruk en dat soort zaken kwamen destijds soms voor. Maar het stomme is, dat dit opmerkelijke goedje, mononatriumglutomaat, niet meer effect op de smaak heeft naarmate je er meer van gebruikt. In feite is in een gerecht een klein beetje altijd genoeg, ongeacht hoe veel er in je wok zit.

  Mijn geheugen is niet zo scherp meer, maar ik meen dat het poedertje maakt dat de papillen op de tong receptiever worden. Dat gebeurt al met slechts een spoor van die verbinding. Het is een soort van aan/uit schakelaar en zeker geen regelbare volume knop. Een klein beetje is altijd genoeg Maar dat komt mensen zo raar voor, dat men ernaar neigt om er meer en meer van te gebruiken. Maar de eventuele reacties van het lichaam lopen wel op naarmate je er meer van binnenkrijgt.

 22. Adrie zegt op

  Als ik Chinees of Thais eet in een restaurant kan ik de nacht niet slapen.
  Mijn moeder had dezelfde symptomen.
  Mijn Thaise vrouw gebruikt het gelukkig niet, wel haar vriendinnen.
  Ik eet dan bewust niet mee.
  Als ik 1 keer toch naar een restaurant gaat dan weet ik dat ik na afloop een enorme dorst krijg en de gehele nacht wakker ligt.
  Waarom deze rommel gebruiken het eten is al lekker zonder, gewoon puur natuur !

 23. Martin zegt op

  Bij gebruik van MSG volgt er bij mij steevast een periode van platte ontlasting tot hevige diarree. Niet van een mespuntje dosering, maar de overdaad die men vaak hanteert bij de bereiding van de gerechten. Ook camoufleren de Aziatische kookhelden er de twijfel producten mee. Een theelepel MSG is goedkoper dan het weggooien van twijfelachtig voedsel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website