Kao Yum Gai Saeb (ข้าวยำไก่แซ่บ) of Khao Yum Gai Saab en in het Nederland pittige gebakken kippensalade op rijst, is een gerecht voor iedereen die van pittig houdt. 

In het Thais wordt “ข้าวยำไก่แซ่บ” uitgesproken als “Kao Yum Gai Saeb”. Elke lettergreep wordt als volgt uitgesproken:

  • “Kao” (ข้าว) klinkt als het Engelse woord “cow”, maar met een iets kortere klinkerklank.
  • “Yum” (ยำ) klinkt als het Engelse woord “yum”, zoals in “yummy”.
  • “Gai” (ไก่) klinkt als het Engelse woord “guy”, maar met een iets kortere klinkerklank.
  • “Saeb” (แซ่บ) klinkt als “sæb” in het Engels. De “æ” klinkt zoals in het Engelse woord “cat”.

Het is belangrijk op te merken dat de toon van elk woord ook een grote rol speelt in de Thaise taal, dus de toonhoogtes van deze woorden kunnen verschillen afhankelijk van hun context in de zin.

Oorsprong en geschiedenis

Kao Yum Gai Saeb vindt zijn oorsprong in het zuidelijke deel van Thailand, een regio die bekend staat om zijn levendige en smaakvolle keuken. Het gerecht is een eerbetoon aan de delicate balans van smaken waar de Thaise keuken bekend om staat: de hitte van chili, de frisheid van limoen, de zoetheid van palmsuiker, en de hartigheid van vissaus. Door de jaren heen is het een favoriet geworden, niet alleen in Thailand maar over de hele wereld.

Ingrediënten en smaakprofielen

De ster van Kao Yum Gai Saeb is zonder twijfel de gegrilde kip. Het vlees wordt gemarineerd in een mix van lokale specerijen en gegrild tot perfectie, wat leidt tot een heerlijk sappige en smaakvolle kip. Maar het zijn de begeleidende ingrediënten en de dressing die dit gerecht naar een hoger niveau tillen.

De salade bestaat uit gestoomde jasmijnrijst, gemengd met verse kruiden zoals munt, koriander en citroengras. Deze combinatie geeft het gerecht een verfrissende, aromatische smaak.

Wat het gerecht echt speciaal maakt, is de pittige “nam prik” dressing. Deze wordt gemaakt van limoensap, vissaus, suiker en een flinke hoeveelheid chili. Het resultaat is een explosie van smaak die je smaakpapillen wakker schudt en je terug doet komen voor meer.

Recept voor Kao Yum Gai Saeb

Nu je weet wat Kao Yum Gai Saeb zo speciaal maakt, is het tijd om je schort aan te trekken en het zelf te proberen. Dit recept is voor vier personen.

Ingrediënten

Voor de kip:

  • 4 kipfilets
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

Voor de salade:

  • 2 kopjes gestoomde jasmijnrijst
  • Een handvol muntblaadjes
  • Een handvol korianderblaadjes
  • 2 stengels citroengras, fijngehakt

Voor de dressing:

  • Het sap van 2 limoenen
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 rode chili’s, fijngehakt

Bereiding:

  1. Marineer de kipfilets met sojasaus, oestersaus en knoflook. Laat het minimaal 30 minuten intrekken.
  2. Grill de kip op middelhoog vuur tot ze gaar is. Snijd het in dunne plakjes.
  3. Meng in een grote kom de gestoomde jasmijnrijst, munt, koriander en citroengras.
  4. Maak de dressing door limoensap, vissaus, suiker en chili te combineren. Roer goed tot de suiker volledig is opgelost.
  5. Voeg de gegrilde kip toe aan de rijstsalade. Giet de dressing erover en meng goed.
  6. Dien de Kao Yum Gai Saeb op en geniet van deze heerlijke explosie van smaken.

Het bereiden van Kao Yum Gai Saeb is meer dan alleen het volgen van een recept; het is een ervaring, een reis van smaak. En na die eerste hap, ben ik er zeker van dat je, net als ik, verliefd wordt op dit ongelooflijke gerecht.

Geniet ervan!

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website