Thaise jackfruit van Fairtrade Original is vanaf vandaag verkrijgbaar in 881 winkels van Albert Heijn en online. Met de allereerste jackfruit in blik in de Nederlandse supermarkt heeft Fairtrade Original een primeur te pakken. Jackfruit wordt door de opkomst van plantaardig eten steeds populairder als alternatief voor vlees.

Wat is jackfruit?

Jackfruit is een Aziatische fruitsoort met een vlezige structuur. Door de eindeloze mogelijkheden is het de ideale plantaardige vleesvanger op het menu van veganisten, vegetariërs, flexitariërs en vleesliefhebbers die een keer iets anders willen. Pulled pork is een van de meest bekende gerechten om te maken met jackfruit. Het koken met jackfruit past goed in een bewuste lifestyle en wordt al in veel restaurants en nieuwe foodconcepten toegepast.

Eerlijke handelsketen

De jackfruit van Fairtrade Original wordt in Thailand geproduceerd door Fairtrade boeren die deel uitmaken van de Fairtrade-gecertificeerde ‘Fairtrade Pineapple Growers Group’. De volledige groep bestaat uit 49 boeren, die voor Fairtrade Original al sinds 2007 ananas en mango verbouwen. De helft van deze boeren verbouwt daarnaast ook jackfruit. Het verwerken en inblikken van de vrucht vindt plaats in Prachuap Khiri Khan, bij verwerker Samroiyd Corporation.

Door het initiatief van Fairtrade Original en Samroiyd Corporation om jackfruit in blik te ontwikkelen, heeft jackfruit versneld een Fairtrade standaard gekregen en kan dus onder eerlijke voorwaarden verhandeld worden. Door jackfruit aan Fairtrade Original te leveren, ontvangen de aangesloten boeren bovenop de marktprijs 15% extra Fairtrade premie. Daarnaast kunnen de boeren met deze toevoeging aan het assortiment hun risico’s beter spreiden mocht er bijvoorbeeld een ananas- of mango-oogst mislukken.

Waar is jackfruit te vinden?

Jackfruit is te koop bij Albert Heijn en staat in het schap met peulvruchten. Het product is ook online verkrijgbaar bij Albert Heijn. Op www.jackfruit.nl zijn verschillende recepten te vinden.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Jackfruit in blik uit Thailand vanaf vandaag in Nederlandse supermarkten”

  1. j p zegt op

    Mijn thaise echtgenote had van 1995 tot 2014 een winkel in thaise voeding en verkocht jackfruit zowel in blik als vers.
    Ik denk dat zij niet de enige winkelierster was die het verkocht.

  2. Harry Romijn zegt op

    Zo’n beetje iedere toko verkoopt dit. En AH… heb ik in 1995 en de nodige jaren daarna al gecontacteerd. “Bellen wij u of u ons:” was de vraag van de telefoniste. “U belt ons ? dan zijn we niet geïnteresseerd “. In mijn hele leven nog nooit zo arrogant behandeld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website