‘In de soep zitten’

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , , ,
9 april 2022

(Kit Leong / Shutterstock.com)

Er bestaan in onze taal heel wat gezegden waar het woord soep in voorkomt. Wij, Nederlanders en Belgen, dromen van soep. Een heerlijke bouillabaisse of een winterse erwtensoep met worst je krijgt er water van in de mond.

In The Sunday Nation las ik een verhaal over een Japans restaurant in Bangkok. Niet zomaar een eetgelegenheidje, maar een world champion op soepgebied, oftewel Ramen zoals de Japanners hun soepje betitelen. De eigenaar Kousuke Yoshimura zit dus letterlijk in de soep en zo te oordelen is zakelijk bezien het vet bij hem niet van de soep, noch loopt bij zijn bedrijf alles in de soep en betreffen de investeringen geen linke soep.

Zijn eerste Ikkousha restaurant opende Yoshimura in 2004 in Japan en inmiddels is de keten uitgegroeid tot ruim veertig zeer internationaal georiënteerde restaurants. Behalve in Japan tref je de Ikkousha restaurants ook in China, Indonesië, Singapore, Taiwan, Hongkong, Australië, USA en ook in Bangkok aan.

De Ikkousha restaurants kregen de allerhoogste beoordeling van Ra-Navi, de website van Japans meest gerenommeerde gourmet gids. Wat is nu er zo bijzonder aan die soep zal menigeen zich wellicht afvragen. Afgaande op de mening van ‘ramendeskundigen’ zijn het met name de noedels waarmee men in Singapore tot ‘Ultimate Ramen Champion’ werd uitgeroepen. Er staan vier verschillende soorten soep op de kaart. De plakjes gestoofd varkensvlees van de Ikkousha Tokusei ramen smelten in je mond, althans volgens de verslaggever van The Nation. De black ramen bevat nog heel wat meer van het malse schoudervarkensvlees met als extra smaakmakers gegrilde knoflook en sesamolie. Het kost je geen fortuin want voor 220 baht kun je genieten van de soep van de bereider met wereldfaam.

Thonglor

Het in Bangkok gevestigde restaurant is met 30 zitplaatsen niet bijster groot en is gevestigd in het J Avenue winkelcentrum op Thonglor Soi 13, dus gemakkelijk per skytrain bereikbaar. Het restaurant wordt geëxploiteerd door PDS Holding, een onderdeel van de Baiyoke Group, die als franchise nemer opereert. Met de Japanse eetcultuur is men niet onbekend, want Uchidaya Ramen, Misokatsu Yabaton en Sekai No Yamachan behoren reeds tot de groep.

Vergeet niet dat je op Thonglor, behalve dit blijkbaar wereldberoemde Ramen restaurant, nog heel wat meer internationale eetgelegenheden aantreft waar je de smaakpapillen kunt verwennen.

Eerlijk is eerlijk, als hobbykok en soepliefhebber heb ik toch mijn twijfels over bouillon van varkensvlees. Voor mij gaat niets boven een mooie kalfschenkel die je een achttal uren laat trekken aangevuld met een bouquet garni. Maar wie weet onderschat ik die Japanners en moet je het geproefd hebben om te kunnen oordelen. Dus; dat ga ik doen.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.56/5. From 9 votes.
Please wait...

8 reacties op “‘In de soep zitten’”

 1. fons zegt op

  Ik wil met jou binnenkort die soep eten in Bangkok
  Groet,
  Fons

 2. Sjaak S zegt op

  Dan denk ik zeker dat je de Japanners onderschat. Toen ik nog vaker in Japan kwam at ik vooral graag in de winter een ramen. Je voelde je een stuk warmer… iedere keer weer een andere soort. Mmm het water loopt me al uit de mond en ik heb net gegeten!
  Ik heb in Hua Hin ook al eens ramen geprobeerd, maar die kun je niet vergelijken bij hetgeen ik in Japan at. Dus jouw artikel zal ik bewaren en bij een volgend bezoek in Bangkok naar dat restaurant gaan….

 3. Lydia zegt op

  Onze schoondochter is een Thaise en ze is Budhistisch. Die eten geen rundvlees. Ze doet varkensvlees of kip in de soep. Ik denk dat het daar door komt, anders komen er minder klanten als budhisten dit niet kunnen eten.

  • John Chiang rai zegt op

   Het zal haar persoonlijke voorkeur zijn dat ze liever varkens dan rundvlees eet,maar om te zeggen dat (DIE)Boedhisten geen rundvlees eten is zeker niet waar.
   Volgens een van de Boedhistische geboden,mag men niet doden,hoewel zolang het om het eten gaat,hier allerhande uitzonderingen verzonnen worden.
   De meeste Thai,als ze niet bewust voor een vegetarisch leven gekozen hebben,eten alles wat hun smaakt.
   Bovendien zijn er erg veel Thaise gerechten,waar het rundvlees uitdrukkelijk tot de ingrediënten hoort.

  • Jos M zegt op

   Budhistisch en daarom geen rundvlees eten?
   Mijn schoonfamilie is ook Budhistisch maar eten al het vlees wat ze kunnen krijgen of kopen.
   Wij wonen wel in de esaan, misschien is het hier anders dan in Bangkok….

   • Lydia zegt op

    Zij komt uit Chiang Rai

    • John Chiang rai zegt op

     Ook in Chiang Rai wordt,als iemand niet vegetarisch is,gewoon rundvlees gegeten.
     Of zij is geen liefhebster van rundvlees,omdat ze liever varkens en kippevlees eet,of je hebt haar helemaal verkeerd begrepen.

 4. Jasper zegt op

  Varkensschenkel beats kalfsschenkel every time. Hierbij ga ik wel uit van een zeer wel gesoigneerd schenkeltje, dus de keurslager, en zelfs liever een mooie dikke biologische varkensschenkel. De volheid van smaak, ook zonder verdere ingredienten in de bouillon, is onovertrefbaar. Enne…. 3 uur is genoeg, hoor!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website