Vandaag een voor de visliefhebbers heerlijk gerecht uit Centraal Thailand: Yam Pla Duk Foo (gefrituurde meerval) ยำ ปลา ดุก ฟู Een luchtig en knapperig gerecht die mag rekenen op een grote populariteit onder Thai. Het wordt vaak als bijgerecht gegeten, maar kan natuurlijk ook als hoofdgerecht op het menu staan. De vis wordt ontleed en vervolgens met paneermeel gefrituurd in een wok.
Vooral de dressing is erg lekker en maakt het gerecht af. De dressing bestaat uit een combinatie van pepers, sjalotten, citroengras, palmsuiker, vissaus, limoensap, geraspte groene mango en wortels. De vis wordt geserveerd met een frisse groene mango salade. Een heerlijk combinatie die dit gerecht zo smakelijk maakt.
Herkomst en geschiedenis
Yam Pla Duk Foo, letterlijk vertaald als “luchtige, knapperige meerval salade,” biedt een perfecte combinatie van knapperigheid en pittige, frisse smaken die kenmerkend zijn voor de Thaise keuken. Het gerecht vindt zijn oorsprong in Thailand, waar de lokale bevolking bekend staat om hun vermogen om diepe en diverse smaken te combineren in hun gerechten. De basis van het gerecht is meerval, een veel voorkomende vis in de rivieren van Thailand. De unieke bereidingswijze, waarbij de vis tot een luchtige, bijna wolkachtige textuur wordt gefrituurd, zou ontstaan zijn om een nieuwe draai te geven aan de traditionele manieren van visbereiding in Thailand.
Bijzonderheden
Wat Yam Pla Duk Foo bijzonder maakt, is het contrast tussen de textuur en de smaken. De vis wordt eerst gekookt, vervolgens uit elkaar getrokken tot fijne draadjes en daarna diep gefrituurd tot het knapperig is. Dit resulteert in een goudbruine textuur die zowel licht als knapperig is. Het gerecht wordt meestal geserveerd met een pittige mango salade, die zorgt voor een frisse en scherpe tegenhanger van de rijke, vettige vis.
Smaakprofielen
De smaak van Yam Pla Duk Foo is rijk en complex. De vis zelf heeft een subtiele zoetheid die goed past bij de scherpe en pittige tonen van de mango salade. De salade bevat typisch ingrediënten zoals groene mango, sjalotjes, pinda’s, chilipepers, vissaus, limoensap en suiker, die allemaal samenkomen om een harmonieus maar uitdagend smaakpalet te vormen. De krokante textuur van de vis gecombineerd met de sappigheid van de mango en de crunch van de pinda’s zorgt voor een bevredigende eetervaring.
Zelf bereiden
Hier is een vereenvoudigd recept voor Yam Pla Duk Foo voor 4 personen, inclusief een ingrediëntenlijst en bereidingswijze.
Ingrediënten
Voor de gefrituurde meerval:
- 500 gram meerval, schoongemaakt en gefileerd
- 1 kopje maizena
- Olie om in te frituren
Voor de salade:
- 1 grote groene mango, julienne gesneden
- 1/2 kopje sjalotjes, dun gesneden
- 1/2 kopje muntblaadjes, gehakt
- 1/4 kopje koriander, gehakt
- 2-3 rode chilipepers, fijngesneden (naar smaak)
- 1/4 kopje geroosterde pinda’s, grof gehakt
- 1/4 kopje limoensap
- 2 eetlepels vissaus
- 1-2 eetlepels suiker (naar smaak)
Bereidingswijze
- Voorbereiden van de vis:
- Kook de meerval in water tot deze volledig gaar is. Haal de vis uit het water en laat deze afkoelen.
- Pluis de vis in fijne draadjes en meng deze met maizena zodat de draadjes volledig bedekt zijn.
- Verhit de olie in een diepe pan of friteuse. Frituur de visdraadjes in kleine porties tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Maken van de salade:
- Meng in een grote kom de groene mango, sjalotjes, munt, koriander, chilipepers en pinda’s.
- Klop in een kleine kom limoensap, vissaus en suiker samen tot de suiker is opgelost en voeg dit toe aan de salade. Meng goed.
- Serveren:
- Leg de gefrituurde vis op een serveerschaal en schep de salade erover.
- Serveer direct om te genieten van de crunch van de vis met de frisse, pittige salade.
Deze combinatie van krokante meerval met een pittig-zoete salade van groene mango biedt een fantastische textuur en smaak die typisch is voor de Thaise keuken. Smakelijk eten!
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Agenda1 november 2024Agenda – Festivals en evenementen in Thailand november 2024: Een maand vol cultuur en feest
- Vliegtickets1 november 2024British Airways keert terug naar Bangkok met directe vluchten en nieuwe reismogelijkheden
- Nieuws uit Thailand1 november 2024Thaise regering versnelt proces voor burgerschapsaanvraag langdurige inwoners
- Expats en pensionado1 november 2024Een doolhof van regels rond Thaise ziektekostenverzekering voor buitenlanders
Yam Pla Duk Foo is inderdaad heerlijk. Ik eet het regelmatig. Mijn echtgenote brengt het mee van de lokale markt.Soms is het sausje voor mij wat te zoet.
Ik eet dat vaak op een salade van mango, zitten pinda’s bij, wat chalotten en sla.
Ligt vaak op markten en braderieën. ook wel in sommige winkels
Je moet het wel op de juiste manier uitspreken:
In het Nederlands is dat “jam pla doek foe”, met achtereenvolgens de volgende tonen: midden-kort, midden-lang, laag-kort, midden-lang.