Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten uit de Thaise keuken zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld daarvan is Khao Yum uit het Zuiden van Thailand.

Khao Yum is een verse rijstsalade uit Zuid-Thailand. Het gerecht wordt op smaak gebracht met geroosterde kokosnoot, geurige kruiden en vispasta. Het bijzondere van dit gerecht is dat het meestal ongemengd geserveerd wordt, met de kruiden, groenten en vis rondom de rijst.

Het is gezond en licht verteerbaar, een aanrader als je weinig calorieën binnen wilt krijgen.

Bestel het gerecht zeker een keer wanneer je in het Zuiden bent.

Khao Yum (rijstsalade) recept

Khao Yum is een Thaise rijstgerecht dat wordt geserveerd met een verscheidenheid aan toppings en sauzen. Het wordt vaak als lunch- of avondmaal gegeten en is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een smaakvol en gezond alternatief voor westerse fastfood.

Ingrediënten:

  • 1 kopje jasmijnrijst
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 kopje kokosmelk
  • 1/2 kopje water

Verscheidenheid aan toppings naar keuze, zoals gekookte garnalen, gehakt, tofu, komkommer, koriander, limoensap, pinda’s, Thaise vissaus en chilipeper
Bereidingswijze:

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg het zout en de kurkuma toe aan het kookwater voordat je de rijst toevoegt.
Laat de rijst afkoelen en meng het met de kokosmelk en het water. Roer goed door totdat de rijst een egale, vochtige consistentie heeft.
Leg de rijst op een bord en voeg naar wens de toppings toe. Serveer met de sauzen naar keuze.
Optioneel: je kunt ook een kleine hoeveelheid gekookte, geschilde boontjes, wortel of andere groenten toevoegen aan de rijst voor extra smaak en voedingswaarde. Experimenteer met verschillende toppings en sauzen om het gerecht naar je eigen smaak aan te passen. Geniet van je Khao Yum!

Eet smakelijk!

Disclaimer: er zijn vele manieren om een Thais gerechten te bereiden. Ook kunnen de ingrediënten verschillen, er bestaan nu eenmaal verschillende variaties. Dus mogelijk kom je nog een recept voor dit gerecht tegen die er anders uitziet. Dat is normaal, omdat dit ook met locale invloeden te maken kan hebben of met de voorkeuren van de kok. 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website