Een heerlijk gerecht is Hoy Lai Prik Pao หอย ลาย พริก เผา Wanneer je op een markt in Bangkok loopt en je ruikt een vleugje zoete basilicum, dan is het gerecht Hoy lai prik pao, niet ver weg.

Deze heerlijkheid uit de zee bestaat uit kleine schelpen die in een wok worden geroerbakt met Prik pao. Dat is een pasta van geroosterde milde chili, sjalotten, knoflook, tamarinde en kokossuiker. Vlak voor het serveren wordt er zoete basilicum aan toegevoegd.

“Hoy Lai Prik Pao”, ook bekend als Thaise mosselen in geroosterde chilipasta, is een klassiek gerecht uit de rijke culinaire traditie van Thailand. Dit gerecht weerspiegelt de kenmerkende harmonie van smaken waar de Thaise keuken om bekend staat.

Herkomst en Geschiedenis

  • Thaise oorsprong: Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de kustgebieden van Thailand, waar zeevruchten een overvloedig en essentieel onderdeel van de lokale keuken vormen.
  • Culturele invloeden: De invloed van handelsroutes en naburige culturen is terug te zien in de ingrediënten en bereidingswijzen van dit gerecht. Geroosterde chilipasta, of ‘Prik Pao’, is een uitstekend voorbeeld van de fusie van lokale en buitenlandse smaken.

Bijzonderheden

  • Gebruik van lokale ingrediënten: Hoy Lai Prik Pao maakt gebruik van lokaal beschikbare ingrediënten zoals verse mosselen, Thaise kruiden en specerijen.
  • Bereidingswijze: De mosselen worden vaak gestoomd of gewokt met een rijke, aromatische chilipasta die in Thailand traditioneel zelf wordt gemaakt. Deze pasta bevat geroosterde chilipepers, sjalotten, knoflook, garnalenpasta, en soms tamarinde voor een zuurtje.

Smaakprofiel

  • Complex en harmonieus: Dit gerecht staat bekend om zijn complexe smaakprofiel. De scherpte van de chilipasta wordt gebalanceerd door de zoetheid van de mosselen, terwijl de umami van de garnalenpasta een diepte aan smaken toevoegt.
  • Textuur: De textuur van de mosselen vormt een perfecte aanvulling op de rijke, gladde saus.

Hoy Lai Prik Pao kan gemakkelijk zelf maken en is snel klaar. Het smaakt licht kruidig, is aan de zoete kant en streelt je tong. Wellicht zul je ervaren dat je nog nooit zoiets lekkers uit de zee, hebt gegeten!

Recept Hoy Lai Prik Pao

Deze heerlijke kokkels worden nog lekkerder gemaakt als ze in Thaise stijl worden gekookt. De saus begint met onze geroosterde chilipasta, Nam Prik Pao, als basis, dus het heeft een rijke combinatie van smaken. Gemaakt met geroosterde milde pepers, knoflook, sjalotten, tamarinde en kokossuiker, smaakt prik pao zowel aards als rokerig, terwijl hij ook zoet en licht pittig is. De kokkels worden gewokt in de saus met wat milde rode chili en een gezonde handvol zoete basilicum van de Star of Siam.

Ingrediëntenlijst:

  • 400 gram zeeschelpen (goed gewassen en afgespoeld).
  • 1 Kop Thaise zoete Basilicum (Horopah, Ster van Siam).
  • 3 – 4 Thai Long Chilies (of andere milde rode chili).
  • 3 grote teentjes knoflook.
  • 2 Eetlepels Thaise geroosterde chilisaus (Nam Prik Pao).
  • 1 Eetlepel oestersaus
  • 2 theelepels lichte sojasaus
  • 1 theelepel kokossuiker

Bereiding

1) Verhit in een grote wok of koekenpan 1 eetlepel plantaardige olie op middelhoog vuur. Voeg de geperste knoflook toe en kook net lang genoeg om een ​​beetje te braden.

2) Voeg de kokkels toe en roer de knoflook erdoor. Kook ze, draai ze vaak om, tot de schelpen beginnen open te springen, of ongeveer 2 – 3 minuten.

3) Voeg nam prik pao, sojasaus, oestersaus en suiker toe. Roer goed door en laat de suiker smelten tot een mooie kleverige laag op de kokkels.

4) Voeg een kleine hoeveelheid water toe. Roer goed om de smaakmakers los te maken en een mooie saus te maken. Voeg zoete rode chili toe als de saus glad en borrelend is.

5) Zet ​​het vuur uit en voeg Horapah-basilicum toe. Goed omscheppen en serveren.

Eet smakelijk!

2 reacties op “Hoy Lai Prik Pao (roerbakken schelpjes met chili en zoete basilicum) met recept”

  1. Leo Th. zegt op

    Ja, één van mijn favoriete gerechten. Maar het zijn natuurlijk geen mosselen maar venusschelpen of de Italiaanse naam vongoles.

  2. ronald schutte zegt op

    Een heerlijk schelpen gerecht.

    Echter:
    หอยลาย (hŏhj laaj) zijn géén kokkels, dat zijn de sterk geribbelde schelpen van vergelijkbare afmeting of iets kleiner, genaamd: หอยแครง hŏhj khraeng (Eng.: clam or cockle; Tegillarca granosa) 
De smaak is minder verfijnd en ze worden niet zo klaargemaakt als de venusschelp. Hebben een stuggere vlees structuur, meer zoals slakken (meer rubberachtig), overigens niet mijn favoriet. Zijn vaak alleen gekookt en begeleid door een pikante dipsaus.

    De หอยลาย is een venusschelp. (Eng.: baby clams), bekend oa. als spaghetti of pasta alla vongole in Italië. 
Het zijn gladde schelpen zoals op de foto te zien, die meestal wordt klaargemaakt als in het artikel beschreven (หอยลาย(ผัด)พริกเผา), inderdaad een heerlijke verfijnde smaak beleving, met een op mossels gelijkende zachte structuur van het vlees. Een favoriet van mij ook.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website