Dit keer een beroemd dessert: Cha Mongkut (จ่ามงกุฎ), dat is de naam van een van de negen traditionele Thaise desserts.

Het is vergelijkbaar met het Filipijnse kalamae en is gemaakt van meel van rijst en bonen gemengd met kokosmelk en suiker totdat het plakkerig wordt. Daarna wordt de zoete lekkernij meestal bestrooid met gehakte geroosterde pinda’s of gevuld met meloenzaadjes (het oude traditionele recept gebruikt stukjes gebakken bloem die zo klein zijn als rijstkorrels, maar dat kost veel tijd om te bereiden).

Traditioneel worden ze in hapklare stukjes gesneden en omwikkeld met bananenblad. Bovendien worden de aromatische geuren van het dessert gegeven door verse bloemen zoals Kesidang, Ylang-Ylang, Damastroos en Jasmijn met gekookt water, dat wordt gebruikt om kokosmelk te persen. Cha mongkut is gemakkelijk te bewaren en hoeft niet in de koelkast te worden bewaard.

Cha mongkut wordt al genoemd in The Verse of Foods and Desserts door de Siamese koning Rama II. Het originele recept van cha mongkut komt van Sri Suriyendra, de ‘Queen Consort of the King’. Cha mongkut wordt vaak gebruikt bij de viering van een baanpromotie en bij  huwelijksceremonies.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website