Verrassingen uit de Thaise keuken: Cha Mongkut (dessert van meel, kokosmelk en suiker)
De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag een beroemd dessert: Cha Mongkut.
Cha mongkut (จ่ามงกุฎ) is de naam van een van de negen traditionele Thaise desserts. Het is vergelijkbaar met het Filipijnse kalamae en is gemaakt van meel van rijst en bonen gemengd met kokosmelk en suiker totdat het plakkerig wordt. Daarna wordt de zoete lekkernij meestal bestrooid met gehakte geroosterde pinda’s of gevuld met meloenzaadjes (het oude traditionele recept gebruikt stukjes gebakken bloem die zo klein zijn als rijstkorrels, maar dat kost veel tijd om te bereiden).
Traditioneel worden ze in hapklare stukjes gesneden en omwikkeld met bananenblad. Bovendien worden de aromatische geuren van het dessert gegeven door verse bloemen zoals Kesidang, Ylang-Ylang, Damastroos en Jasmijn met gekookt water, dat wordt gebruikt om kokosmelk te persen. Cha mongkut is gemakkelijk te bewaren en hoeft niet in de koelkast te worden bewaard.
Cha mongkut wordt al genoemd in The Verse of Foods and Desserts door de Siamese koning Rama II. Het originele recept van cha mongkut komt van Sri Suriyendra, de ‘Queen Consort of the King’. Cha mongkut wordt vaak gebruikt bij de viering van een baanpromotie en bij huwelijksceremonies.