Tarutao National park

Koh Tarutao National park is een maritiem natuurgebied, dat voor de kust in de provincie Satun ligt, dichtbij Maleisië.

Het bestaat uit een groot aantal bergachtige en beboste eilanden, met grotten, mangrove moerassen en stranden, aaneengeregen langs de kusten. Het is een gebied van ongekende schoonheid, het heeft veel wat andere gebieden vaak missen: het is schoon, rustig en ongerept. Het grootste eiland van de archipel is Koh Tarutao.

Tarutao

Het woord ‘Tarutao’ is afgeleid van het Maleis en zou men kunnen vertalen als oud, mysterieus of primitief. Het is een verwijzing naar de legende dat de eilanden lang verborgen en onbereikbaar waren, omdat het er spookte en er een vloek op rustte, omdat er een prachtige prinses, die onterecht van overspel was beschuldigd, had gewoond. Of men in de vloek gelooft of niet, het is wel een historisch feit dat de archipel eeuwenlang een broedplaats van zeerovers is geweest.

De eerste bewoners – in de 15de eeuw – waren de Chao Lay, zee-zigeuners, waarvan de afkomst niet geheel duidelijk is. Zij zouden uit het Midden-Oosten gekomen zijn, maar in een ander verhaal staat, dat het om migranten uit China gaat. Zij leefden van de visserij, maar vooral ook van het kapen van vrachtschepen, die door de Straat van Malakka, die de Indische Oceaan met de Stille Oceaan verbindt, voeren. Vanaf de late 19e eeuw werd het een strafkolonie voor politieke gevangenen.

Piraten

De Tweede Wereldoorlog veranderde alles. Het einde van de oorlog betekende “vrijheid”voor de gevangenen en enkele duizenden “piraten”, onder leiding van enkele gedeserteerde Amerikaanse en Engelse officieren vormden een zeeroversgroep, die vele vracht- en passagiersschepen kaapten.

In 1964 heeft de Royal British Navy het eiland Tarutao op de piraten terugveroverd en aan Thailand overgedragen. De Thaise marine sloot het gebied hermetisch af en die 10 jaar tijd kon Moeder Natuur haar gang gaan. In 1974 werd de Tarutao archipel tot het eerste Thaise maritieme natuurgebied uitgeroepen.

Jungle

Misschien is het wel grotendeels te danken aan deze donkere geschiedenis, dat Tarutoa nu nog steeds van een ongerepte, natuurlijke schoonheid is. Voor de bezoekers zijn er verschillende trektochten door de jungle aanwezig, mooie stranden, prachtig uitzichten vanaf de bergtoppen en is er nog veel meer te ontdekken. Het heeft een relatief rijke fauna, waaronder wilde varkens, krabbenetende makaken, donkergekleurde langoeren en hagedissen allemaal vrij gemeenschappelijk zijn.

De wateren rond het nationaal park zijn helder en doorzichtig, er is geen enkele vervuiling, omdat er geen industrie in de buurt is. Er worden heel veel soorten vis aangetroffen, waaronder bepaalde haaiensoorten, rog, doornhaai, paling, meerval, zalm en baars. Ook zeezoogdieren als de doejong, dolfijn en de dwergvinvis ziet men regelmatig.

Zeeschilpadden

Het Tarutao National Marine Park is ook de favoriete broedplaats voor zeeschildpadden, die zich in de periode van oktober tot januari moeizaam op de stranden nestelen om hun eieren te leggen. Bij het hoofdkwartier van het park is een kweekvijver voor zeeschildpadden aangelegd en is ook zeker een bezoek waard.

Het natuurgebied was tot voor kort alleen toegankelijk voor dagtoeristen, maar inmiddels kan men op Tarutoa ook overnachten in enkele resorts. Het eiland is bereikbaar met de boot vanaf de Pak Bara Pier in het district La-ngu.

Als je zin hebt in een spannende jungletocht, een kajaktour en wilt genieten van totaal eenzame stranden dan is Koh Tarutao de plek voor jou.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website