De regering ligt op ramkoers met de Bank of Thailand (BoT) over een schuld van 1,14 biljoen baht, erfenis van de financiële crisis van 1997.

Gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de BoT redeneert dat de schuld is ontstaan door een regeringsbeslissing, dus moet de regering ook maar de lasten dragen. Het overhevelen van de schuld naar de centrale bank, waartoe het kabinet deze week heeft besloten, zet de financiën van de bank onder druk en ondermijnt haar geloofwaardigheid, aldus Prasarn.

Prasarn wijst er ook op dat het internationaal usance is dat een regering de verantwoordelijkheid neemt voor een bankencrisis. Zelfs tijdens de huidige eurozone crisis hebben landen als Griekenland, Italië en Spanje, die zwaar onder de schulden gebukt gaan, verliezen niet afgeschoven op hun centrale banken.

De schuld van 1,14 biljoen baht bestaat uit verplichtingen van het Financial Institutions Development Fund (FIDF), een eenheid van de centrale bank. Tijdens de economische crisis besloot de regering Chavalit Yongchaiyudh garant te staan voor de deposito’s en schulden van banken en financiële instellingen, die in de problemen waren gekomen.

De verplichtingen van de FIDF werden in 1998 onder de regering Chuan Leekpai overgeheveld naar de regering met als voorwaarde dat de centrale bank de winst gemaakt op het beheer van de buitenlandse reserves zou afstaan om de schuld af te betalen. Maar de voortdurende appreciatie van de baht de afgelopen 10 jaar heeft ervoor gezorgd dat de schuld nauwelijks is afgenomen.

De regering wil nu van de schuld af, zodat de staatsschuld met 10 procent en de jaarlijkse rentebetalingen afnemen, wat ruimte schept voor leningen ten behoeve van watermanagement. De regering heeft al besloten voor 350 miljard baht staatsobligaties uit te geven ter financiering van watermanagementprojecten.

Volgens minister Kittiratt Na-Ranong, die als vice-minister-president economisch beleid in zijn portefeuille heeft, kan de centrale bank met haar buitenlandse reserves van $175 miljard de verplichtingen gemakkelijk aan. ‘I understand the central bank doesn’t want to take responsibility for the debt, but we are seeking solutions in the future for this country.’

Maar Prasarn wijst erop dat de bank gebukt gaat onder een schuldenlast van 400 miljard baht. Bovendien zeggen economen dat de transfer naar de centrale bank,die bekend staat als aanmunten, kan leiden tot een toename van de geldvoorraad, waardoor mogelijk de munt devalueert en de inflatie wordt aangewakkerd.

Minister Thirachai Phuvanatnaranubala (Financiën) denkt dat een compromis mogelijk is. Zelf ex-bankier bij de centrale bank, erkent hij dat de operatie veel weg heeft van ‘geld drukken’ wanneer de centrale bank wordt gedwongen verplichtingen te accepteren die haar draagkracht te boven gaan. Dat zou een negatief effect hebben op Thailand’s reputatie op de wereldmarkt. ‘Doing so could put Thailand on par with Argentina or Zimbabwe.’

Het afbetalen van de hoofdschuld neemt 30 jaar in beslag; het probleem nu is de jaarlijkse rentelast van 45 miljard baht, zegt hij. [In het bericht van gisteren werd een jaarlijkse rentelast van 70 miljard baht genoemd.] Thirachai stelt voor de winst op de reserves van de centrale bank te consolideren, wat 25 miljard baht zou opleveren, en 29 miljard baht te halen uit de bijdragen van lokale banken aan het Deposit Insurance Agency. In deze constructie zou het ministerie van Financiën de verantwoordelijkheid nemen voor het verzekeren van de bankdeposito’s.

Thirachai bestrijdt de visie van Prasarn dat de FIDF uitsluitend een probleem van de regering is. ‘Whether it is transferred formally or not, it is already the central bank’s responsibility.’

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website