Opgegroeid in Groningen; ’n bloeiend bedrijf in Korat

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Advertorial, Economie
Tags: , ,
15 december 2013

Henk de Vries en Mark Schuur begonnen acht jaar geleden in een woonkamer in Nakhon Ratchasima machines te bouwen voor de zetmeelindustrie. Nu hebben ze een bloeiend bedrijf met 50 werknemers. Ze doen op Thailandblog een oproep: Wie wil het managementteam versterken?

Het begin

In 2005 zijn Henk de Vries en Mark Schuur een bedrijf gestart, genaamd Stamex Technology, dat machines bouwt voor de zetmeel industrie. Komend uit het Noorden van Nederland en opgegroeid in de stank van de aardappel verwerkings fabrieken in de jaren 70, zijn ze begonnen te werken in deze business.

Na heel veel kennis van de aardappel zetmeel industrie opgedaan te hebben, zijn ze begonnen equipment te fabriceren om deze aardappels maar ook tapioca wortels te verwerken. En waar is de beste plek om dit te gaan doen, jawel in Thailand dat bekend staat als grootste leverancier in de wereld  van tapioca zetmeel.

In de Isaan wordt de meeste tapioca wortel verbouwd en staan de meeste fabrieken om deze te verwerken. Nakorn Ratchasima (Korat) is het centrum van de verwerking van de tapioca wortel. Veel boeren verbouwen daar de tapioca wortel en brengen deze naar de fabrieken die de wortels verwerken. Dit was dus ook de reden om het bedrijf op te zetten daar waar ook de klanten zich bevinden.

Een bedrijf starten in Thailand

Eenvoudig is het niet om als Nederlanders een bedrijf op te zetten in Thailand. Men loopt tegen heel wat problemen aan, zoals de taal met al de documenten in de Thaise taal die je ondertekenen moet, maar niet weet wat erin staat. Het vinden van de weg om al de documenten en werkvergunningen te krijgen en je bedrijfsnaam te registreren.

Verder het vinden van goed personeel wat niet gemakkelijk is, deze moeten allereerst Engels kunnen spreken daar wij de Thaise taal niet beheersen. Je hebt ineens te doen met mensen met een heel andere cultuur.

Een Boeddha beeldje plaatsen in je kantoor, anders wil men niet voor je gaan werken. Het bedrijf in laten zegenen door negen monniken. De cashflow die je nodig hebt om je kantoor in te richten, met daarnaast de investeringen die je moet gaan doen om je eerste equipment te fabriceren.

Hulp van derden

Waar je niet zonder kunt, is hulp van anderen. Je moet heel veel contacten hebben op alle mogelijke gebieden. De Nederlandse ambassade is een instantie die je op allerlei gebied kan en wil helpen. Zonder hen was het veel moeilijker gegaan.

Ook de Netherlands-Thai Chamber of Commerce met al haar leden is een onmisbaar iets. Je vindt daar heel veel contacten en kennis van mensen die ook een eigen bedrijf zijn begonnen in Thailand. Waarom het wiel zelf nog eens uitvinden als de kennis er al is.

Thaise cultuur

Waar je toch heel veel tegen aanloopt, is de Thaise cultuur/mentaliteit. Om een voorbeeld te noemen is iets wat vier jaar geleden bij ons gebeurd is. Tijdens een verhuizing van ons bedrijf is er door een aantal werknemers materiaal gestolen.

Dit was bijna 100 kg schroot (brons) van de draaibank dat niet aankwam bij ons nieuwe bedrijf tijdens de verhuizing. Als je dit niet aankaart en een duidelijk standpunt inneemt dat dit niet getolereerd wordt binnen het bedrijf, dan gebeurt het in de toekomst weer.

Uiteindelijk was het duidelijk dat het maar drie man waren die het gedaan konden hebben en deze waren bekend bij de hele groep. Al het personeel bij elkaar geroepen en gezegd dat het materiaal teruggebracht moest worden. Resultaat was een big surprise, men heeft collectief geld gegeven om het materiaal terug te kopen bij de schroothandel.

Dit is iets wat in Nederland nooit zou gebeuren. Als een collega iets gestolen heeft, dan geef je dat door aan het bedrijf, maar je zal nooit geld geven voor iets waar je niet schuldig aan bent. Wat wel later bleek dat deze drie personen uit de groep lagen bij het andere personeel. Waarschijnlijk heeft dit weer iets te maken met gezichtsverlies.

In acht jaren tijd

 • Toch zijn er ook veel positieve dingen zoals de vak bekwaamheid van het personeel.
 • Het eerste jaar gestart in de woonkamer van een gehuurd huis en sindsdien al weer vier keer verhuisd. Stamex is nu een bedrijf geworden waar zo’n vijftig werknemers hun werk vinden.
 • Met een werkvloer van een 7000 m2 wordt equipment gebouwd die verkocht wordt over de hele wereld.
 • Stamex Technology bouwt al de equipment om de tapioca wortels te verwerken en het uiteindelijke product (tapioca zetmeel) met een goede kwaliteit te scheiden van de wortel.
 • De eerste jaren was Thailand het afzetgebied van de equipment, waar Stamex nu 80 procent van de markt in handen heeft. Daarna is Indonesië het tweede afzetgebied geworden.
 • Door in Thailand de equipment te bouwen onder Europese supervisie en kwaliteit, wordt ook Europa nu een serieus afzetgebied.
 • Met op dit moment een klantenkring over heel de wereld en zo’n vijftig werknemers in dienst lopen we tegen wat problemen aan. Er zal meer structuur aangebracht moeten worden en we zullen onderdelen moeten gaan coderen.

Voor de toekomst

We zijn op zoek naar iemand die de hele structuur gaat regelen en controleren binnen ons bedrijf hier in Thailand. Tevens moet er aan planning gedaan worden, zodat alles op tijd geleverd kan gaan worden. Het liefst vinden wij iemand die al enige ervaring heeft in een managementfunctie, maar tevens enige ervaring heeft met Thailand en de Thaise cultuur. Een technische achtergrond zou goed uitkomen.

De vraag is natuurlijk waar vind je iemand die naar Thailand wil gaan verhuizen en hier aan het werk wil gaan? Wij denken een mogelijkheid gevonden te hebben door via Thailandblog ons probleem neer te leggen.

Zijn er mensen die op zoek zijn naar een baan in Thailand en de uitdaging aan willen gaan door bij ons te gaan werken, neem contact met ons op, zou ik zeggen. Mijn e-mail adres is devries@stamex.co.th

Henk de Vries

Henk de Vries heeft een donatie gedaan aan de stichting Thailandblog Charity. 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Opgegroeid in Groningen; ’n bloeiend bedrijf in Korat”

 1. BA zegt op

  Succes!

  Jullie oproep lijkt me een uitgelezen kans voor met name de jongere farang die wat anders zoekt 🙂

  • BA zegt op

   Moderator: geen discussie over work-permit of visum svp.

 2. Gerrie Q8 zegt op

  Als ik jonger was geweest, had ik het gedaan. Ben jarenlang logistiek manager geweest, heb plants gebouwd in het buitenland, waar de middelen echt basic waren. Wens jullie veel succes met jullie bedrijf!

 3. Gringo zegt op

  Net als GerryQ8 mijmerde ik, was ik maar 20/30 jaar jonger. Wat een prachtig verhaal over ondernemingsgeest, ambitie en moed om een dergelijke business op te zetten. Ik heb ook de website bekeken met een prima verhaal over hoe het allemaal begon en hoe het nu is. Alle respect voor jullie.

  Ik zou denken, dat er zoveel animo zou moeten zijn om jullie te assisteren, dat je de kandidatewn voor het uitkiezen hebt.

  Succes ermee!

 4. bart hoevenaars zegt op

  Hoi

  ik heb hele serieuze interesse om een gesprek met jullie aan te gaan !
  ik ben nl op zoek naar een interessante baan in Thailand, omdat mijn as vrouw daar vandaan komt.
  momenteel is die bij mij in NL op vakantie voor 3 maanden.

  ik heb een elektro technische achtergrond incl plc besturingen !, en heb hier ook een leidinggevende functie in !
  zie ook :
  https://www.thailandblog.nl/dagboek/bart-hoevenaars/
  https://www.thailandblog.nl/dagboek/dagboek-van-bart-hoevenaars-deel-2-zaterdag/

  Via de redactie kunt u mijn email adres verkrijgen !

  ik hoor graag van u een reactie !
  Vriendelijke groet

  Bart Hoevenaars

  • Khun Peter zegt op

   Beste Bart, de redactie verstrekt geen e-mail adressen. Dat hoeft ook niet, want het email-adres van het bedrijf staat in het artikel. Misschien handig dat je zelf contact met hun opneemt?

 5. Fred Schoolderman zegt op

  Leuk artikel, dat getuigt tenminste van gezond ondernemingsgeest! Het lijkt mij eeder, dat de heren meer hebben aan iemand met een bedrijfskundige achtergrond/opleiding.

 6. jankoster zegt op

  In de posting staat een email mailadres. Gelieve uw reactie daar naartoe te sturen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website