De overstromingen hebben slechts een beperkte invloed op de economische groei dit jaar, maar de schade aan boerenland en eigendommen kan volgend jaar zwaar drukken op de Thaise economie, verwachten economen.

De huidige overstromingen zijn de ernstige in 50 jaar. Alhoewel vooral gewassen zijn beschadigd, hebben de overstromingen in Ayutthaya deze week geleid tot fabriekssluitingen. Als gevolg daarvan zullen fabricage en export de komende maanden worden getroffen.

De schattingen van de schade variëren sterk. De Bank of Thailand (BoT) schat de schade op 20 miljard baht; de universiteit van de Thaise Kamer van Koophandel (UTCC) op 130 miljard baht.

Prasarn Trairatvorakul, gouverneur van de BoT, merkt op dat de schade van 20 miljard dit jaar iets minder is dan vorig jaar. De schade beperkt zich vooornamelijk tot de centrale regio, terwijl het Noordoosten grotendeels gespaard is gebleven.

Prasarn heeft de commerciële banken gevraagd gedupeerde klanten te helpen door afbetalingsregelingen te versoepelen, de minimumbetaling op creditcards te verlagen en indien nodig schuldsanering aan te bieden.

Somchai Jitsuchon, econoom bij het Thailand Research Development Institute, denkt dat de oogst niet significant afneemt. De invloed van de overstromingen zal zich vooral in 2012 en daarna doen gelden bij eigendommen van gezinnen. Hij wijst erop dat de bijdrage van de landbouw aan het bruto binnenlands product klein is, maar op de gezinsconsumptie zullen de overstromingen zwaar drukken.

De UTCC heeft zijn groeivoorspelling voor dit jaar verlaagd van 4 tot 4,5 procent naar 3,6 procent. Sinds juli hebben de overstromingen een schade opgeleverd van 104 miljard baht (0,8 tot 1 procent van het bbp); de overstromingen in het Zuiden in april en mei kostten nog eens 20 miljard baht of 0,2 tot 0,3 procentpunt van het bbp.

De agrarische sector is het hardst getroffen met een vermoedelijke schade van 54,9 miljard baht, gevolgd door verliezen in de sectoren industrie, toerisme en handel van 36,3 miljard baht. Vastgoed en infrastructuur zijn ook beschadigd.

Het ministerie van Landbouw schat dat 6 miljoen rai aan boerenland is beschadigd, waardoor 3,5 tot 4 miljoen ton rijst verloren is gegaan. In totaal heeft de rijstindustrie een schade geleden van 43 miljard baht, inclusief verliezen als gevolg van voortijdig oogsten.

www.dickvanderlugt.nl

 

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Invloed overstromingen zet zich voort in 2012”

 1. Gerrit Jonker zegt op

  En dan de vele verdwenen en beschadigde auto’s brommers en luxe artikelen die met
  een lening van de bank zijn aangeschaft en ook vooral woningen
  met hypotheek, vaak nog in aanbouw.en nu niet kunnen worden
  afgelost. Dat moet toch een enorme schadepost voor de banken gaan
  opleveren?

  Weet iemand trouwens hoe de banken in Thailand ervoor staan na de
  wereldwijde credietcrisis?

  Nog een vraag, Geld overmaken naar Thailand is gemakkelijk genoeg.
  Terugstorten ook?

  Gerrit


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website