Wrakduiken rondom Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Duiken
Tags: ,
27 april 2021

Duiken is big business in Thailand, talloze bezoekers komen speciaal om deze sport te beoefenen op één van de vele plekken in de Baai van Thailand of in de Andaman Zee. Ook Pattaya kent verscheidene duikscholen en de specialiteit van Pattaya hierin is het duiken naar scheepswrakken.

Het duiken naar een scheepswrak is aantrekkelijk om meerdere redenen. Het is in de eerste plaats een kunstmatig rif in zee, waar zich een speciaal onderwaterleventje aan dieren en planten ontwikkelt. Het vraag meestal wel wat ervaring van de duiker, maar interessant is om zo’n wrak onder water te bekijken, soms zelfs onderdeks en geeft dan een aardig beeld van de (tragische) geschiedenis van het gezonken schip.

Marinewrakken

In de buurt van Pattaya liggen nu 5 scheepswrakken, die men via een duikschool (bijv. Seafari Dive Center) onder leiding van ervaren duikinstructeurs kan bezoeken. Drie ervan zijn door de Royal Thai Navy kunstmatig tot zinken gebracht voor de eigen duikopleiding, maar ook voor bezoekers. Het zijn drie landingsvaartuigen van een type, die ooit in de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen in grote aantallen werd gebruikt.

Natuurlijke wrakken

Kunstmatige wrakken zijn echter niet zo populair als wrakken van schepen, die op “natuurlijke” wijze naar de kelder gingen. Deel van de vreugde daarbij is het herkennen en inzicht verkrijgen in de geschiedenis van het schip. Elk stukje met koraal bedekt metaal wordt interessant, elke hobbel, scheur of gat vertelt een verhaal.

Het gebied van Pattaya kent twee van dergelijke scheepswrakken voor de recreatieve duiker. Het zijn de “Petchburi Bremen”, die zonk in 1920 na een motor brand en de “Hardeep”, een echt oorlogswrak, dat in dienst van het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog in juni 1945 het doelwit was van een succesvolle RAF luchtaanval.

Petchburi Bremen

Dit 88,5 meter lange schip werd in 1901 in Bremerhaven gebouwd en gedoopt als de SS Petchburi voor de North German Lloyd in Bremen. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 werd het schip geïnterneerd in Bangkok en in 1917 door Thailand geconfiskeerd. Het schip werd omgedoopt tot “Kaeo Samud”; tijdens een reis in 1920 van Bangkok naar Swatow met een lading rijst ontstond er een brand en explosie in de machinekamer en het schip zonk in de buurt van Koh Khraam. Een fascinerend wrak, maar slechts door zeer ervaren duikers onder goede weersomstandigheden te bezoeken.

Harddeep

De Harddeep was een van oorsprong Indonesische geregistreerd vrachtschip van 68 meter lang, later omgedoopt tot “Suddhadib” (naar een dochter van koning Rama V). Het werd gevorderd door de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd door de RAF in een luchtaanval tot zinken gebracht. Het schip ligt 25 meter onder water op haar zij, de romp is nog intact, maar de tijd heeft zijn tol geëist en de structuur is onstabiel geworden. Penetratie in de machinekamer, is mogelijk, maar alleen aanbevolen voor ervaren duikers.

Internet

Overal ter wereld wordt naar scheepswrakken gedoken, omdat het fascinerend is om het leven rondom een wrak te beleven en de vaak tragische geschiedenissen van die wrakken te leren kennen. Op Internet vindt u talloze sites met meer informatie over “wreckdiving”, er is zelfs een periodiek tijdschrift over deze tak van duiksport beschikbaar. Ook de Petchburi en Harddeep worden uitvoerig beschreven op Internet.

Voor dit artikel gebruik gemaakt van de websites:

  • Wikipedia: 
  • Pattaya Trader
  • Seafari Dive Center, Pattaya

» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website