Melder: RonnyLatYa

De Thaise media meldt dat het kabinet een aantal nieuwe visum initiatieven zou hebben goedgekeurd die bedoeld zijn om meer toeristen aan te trekken. De bedoeling is om deze al te laten ingaan op 1 juni.

De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Verlengen van de Visa exemption van 30 naar 60 dagen. Hier zouden we het snelst nieuws over moeten bekomen.  Gaat het definitief zijn of voor een bepaalde periode? Gaat het gelden voor alle landen,  m.a.w. ook voor België en Nederland?
 • Buitenlanders die willen werken en ook toeristische bestemmingen willen bezoeken zouden een visum voor vijf jaar kunnen aanvragen. Ze kunnen daarmee een verblijf van maximaal 180 dagen bekomen wat verlengbaar is met nog eens 180 dagen.  Dit zou gericht zijn naar digitale nomaden, externe werknemers, freelancers, Muay Thai-studenten, Thais eten-studenten, enz. Meer details hierover zijn nog niet bekend.
 • Buitenlandse universiteitsstudenten kunnen hun verblijf verlengen tot één jaar na hun afstuderen, zodat ze kunnen werken in beroepen die niet alleen voorbehouden zijn aan Thais. Misschien wel interessant voor buitenlandse studenten. Hoeven ze niet meteen te vertrekken na hun studies. Details moeten volgen.
 • Buitenlanders van 50 jaar en ouder die een visum voor verblijf van langere duur aanvragen wordt de ziektekostenverzekering verlaagd naar 440.000 Baht i.p.v.  3 miljoen Baht. Zou van kracht zijn van september tot december. Deze maatregel zou normaal op o.a. Non-O-A visums moeten slaan, waar een ziekteverzekering een eis is.  Men gaat dan eigenlijk gewoon terug naar de vroegere eisen van 400 000 Baht.  Dat zou dan eigenlijk maar gelden voor aanvragen tussen september en december.  Begrijp ik de zin niet van om dit in te voeren voor enkel 4 maand.  Misschien ook hier later wel wat meer duidelijkheid over.

Zie o.a.

https://aseannow.com/topic/1328402-big-thailand-visa-changes-from-june-1/

https://thethaiger.com/news/national/massive-positive-changes-to-thailands-visa-system-from-june-1

Normaal zal dit ook nog eerst door de PM moeten ondertekend worden en vervolgens verschijnen in de Royal Gazette voor het effectief kan worden. Gezien er nog geen officiële details over verschenen zijn heeft het geen zin om hierover nu al vragen te gaan stellen. Met waarschijnlijk, mogelijk en ik heb gisteren ergens gehoord…. komen we niet verder dan giswerk.

Ik volg het op en zodra details en eisen gekend zijn laat ik dit weten.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

20 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 029/24: Kabinet zou nieuwe visum initiatieven hebben goedgekeurd”

 1. Chris zegt op

  Geen enkele van de genoemde maatregelen gaat MEER toeristen aantrekken maar het zal voor een aantal gevallen betekenen dat de genoemde ’toeristen’ (sommige zijn dat helemaal niet zoals de buitenlandse studenten en de digital nomads) langer blijven.
  Betekent tegelijkertijd ook dat het voor de criminele ”toeristen’ (waaronder veel Chinezen en Cambodjanen) gemakkelijker wordt om in Thailand langer onder de radar te blijven.

 2. Sjaak S zegt op

  YouTube ontploft als het ware om dit nieuws, maar kijk ik naar mijn eigen situatie heb ik er absoluut geen voor of nadeel aan. Het blijft gewoon hetzelfde…

 3. Rudy zegt op

  Als dat ook voor Belgen en Nederlanders zou gelden dan zou er voor (een beperkte periode?) toch een visa exemption mogelijk zijn voor 2 maanden? Dat zou dan toch betekenen dat de aanvraag van een tourist visum voor een verblijfsperiode van 2 maanden onzinnig zou worden? Mijn Thaise vriend en mezelf plannen een verblijf van 3 maanden van 2 september 2024 (vertrek België) tot 1 december 2024 (vertrek Bangkok). Een visa exemption kan je dan toch nog verlengen met 1 maand eind november? Alhoewel we hebben eind november een citytrip van 4 dagen naar Hanoi gepland en dan krijgen we bij binnenkomst in Thailand begin december toch terug een visa exemption (1 of 2 maanden dan)?

 4. John zegt op

  Middag vraagje : ik ga in Augustus 6 weken naar Thailand gaan en wilde binnenkort een 60 dagen single entree toerist visum aanvragen. Maar dat is dus niet meer nodig dan ? Bedankt voor antwoord John

  • Luit van der Linde zegt op

   Ik denk dat het nu nog te vroeg is om dat al te bepalen.
   Je hebt ook nog even tijd natuurlijk, maar je kunt ook po zeker spelen en gewoon een 60 dagen visum aanvragen.
   Of afwachten, en als het niet aangepast is tegen de tijd dat je gaat, dan de 30 dagen gewoon verlengen met nog eens 30 dagen.
   Dat is een beetje duurder dan een 60 dagen visum, maar ook een optie.

  • Geert zegt op

   Nog niet officieel, dus nu nog altijd visum aanvragen tot het officieel is.

   • Ger-Korat zegt op

    Het schijnt per 1 juni te veranderen, in augustus gaat John naar Thailand en 1 maand tevoren aanvragen heb je nog tijd genoeg. Zou John adviseren te wachten tot begin juli voordat hij , indien dan nog nodig, begint met een visumaanvraag want dan zal er vast wel meer bekend zijn en bespaar je je de kosten van een visum als deze vervalt bij 60 dagen toegang zonder visum.

 5. Frank van Saase zegt op

  Mijn vrouw en ik verblijven nu twee jaar in Azië, voornamelijk Thailand, maar ook Vietnam,Cambodja en Bali. Onze voorkeur gaat uit naar Thailand maar wij willen nog geen retetirement visa aangezien wij ons huis in Amsterdam verhuurd hebben en daar van leven en reizen, onze huurder heeft deze zomer opgezegd, gelukkig zijn we dan in Nederland en gaan we met onze makelaar op zoek naar een nieuwe huurder voor 1 of 2 jaar, dus de verplichting van een vast iets in Thailand is voor ons niet handig. Hopelijk kunnen we iets met het nieuwe 180 dagen visum alhoewel we geen digital nomaden zijn, en en anders is twee maanden al een verbetering. Maand verlenging, keertje vanuit jomtien naar Cambodja, voor je het weet heb je al bijna een half jaar. Is ook beter voor het huren van een condo. Wij duimen dat deze regels doorgaan en ook soepel genoeg zijn. Morgen gaan we voor twee weken naar Siem reap om naar woningen te kijken, Cambodja voor driehonderd dollar een jaar visum, veel makkelijker maar Thailand heeft altijd onze voorkeur, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Vooral de toegang en zicht op de zee vinden wij heeL fijn

  • Michel zegt op

   Waarom neem je dan geen METV voor 175 euro als je toch straks in NL bent? Kun je zo 8-9 maanden blijven. Je moet wel elke 60-90 dgn de grens even over.

   • RonnyLatYa zegt op

    En waarom zouden ze dan gaan betalen voor 2 METV (350 Euro) als ze diezelfde periode ook kunnen overbruggen op Visa exemption, wat ze dan niks kost aan visums?
    Tenminste toch als men dezelfde voorwaarden van de Visa exemption blijft behouden en dat is o.a. dat je die 60 dagen nog kan verlengen met 30 dagen. Kan je dan ook toch ook bijna 9 maand mee overbruggen, en borderruns moet je toch maken.

    Maar dat zullen we maar weten als de richtlijnen daarover verschijnen.

    Hopelijk houden de vliegtuigmaatschappijen er ook snel rekening mee en stop die onzin om een retour- of doorvliegticket te eisen eindelijk eens. Ook na 60 dagen dan….

   • RonnyLatYa zegt op

    Een METV is nog wel interessant als je dat zou gaan combineren met de Visa Exemption.
    Indien die 60 dagen er door komen en je gebruikt dat als aanvulling van een METV kan je er een hele periode mee overbruggen. Eerst dan METV opgebruiken en dan pas aan je Visa exemption beginnen natuurlijk.

    Misschien interessant dan voor diegene die nog geen 50 zijn en die een langdurig periode in Thailand willen overbruggen en niet in aanmerking komen voor dat DTV. (Wat de eisen daarvan dan ook mogen zijn)

 6. Victor zegt op

  De volgende Info bevestigt dat de visumvrijstelling ook voor Belgen en Nederlanders geldt.
  [Bron: Farang Magazine van 30-05-2024]

  Let op ! : De ingangsdatum wordt bekendgemaakt na voltooiing van de definitieve procedures.

  1. Visumvrijstelling

  Onderdanen van de volgende 93 landen en gebieden komen in aanmerking voor visumvrijstelling voor toeristische en zakelijke doeleinden op korte termijn voor een periode van maximaal 60 dagen:

  Andorra
  Australië
  Bahrein
  België
  Brazilië
  Brunei
  Denemarken
  Duitsland
  Estland
  Finland
  Frankrijk
  Griekenland
  Hongkong
  Indonesië
  Ierland
  IJsland
  Israël
  Italië
  Japan
  Canada
  Katar
  Koeweit
  Letland
  Lichtenstein
  Litouwen
  Luxemburg
  Maleisië
  Maldiven
  Mauritius
  Monaco
  Nieuw-Zeeland
  Nederland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Peru
  Filippijnen
  Polen
  Portugal
  San Marino
  Saoedi-Arabië
  Zweden
  Zwitserland
  Singapore
  Slowakije
  Slovenië
  Spanje
  Zuid-Afrika
  Zuid-Korea
  Tsjechische Republiek
  Turkiye
  Oekraïne
  Hongarije
  Verenigde Arabische Emiraten
  Verenigde Staten
  Verenigd Koninkrijk
  Vietnam

  2. Visum bij aankomst

  Burgers van de volgende 31 landen en gebieden ontvangen een “Visa on Arrival” (VoA) voor toeristische doeleinden voor een periode van maximaal 14 dagen bij binnenkomst bij immigratiecontrolepunten:

  Armenië
  Ethiopië
  Wit-Rusland
  Bhutan
  Bolivia
  Bulgarije
  China
  Costa Rica
  El Salvador
  Fiji
  Georgië
  Indië
  Kazachstan
  Kirgizië
  Malta
  Mexico
  Namibië
  Nauru
  Papoea-Nieuw-Guinea
  Paraguay
  Roemenië
  Rusland
  Saoedi-Arabië
  Servië
  Seychellen
  Taiwan
  Tunesië
  Oezbekistan
  Vanuatu
  Venezuela
  Cyprus

  3. Bestemming Thailand Visa (DTV)

  In aanmerking komende buitenlanders:

  Externe werknemers/digitale nomaden/freelancers
  Deelnemers aan activiteiten zoals Muay Thai-lessen, Thaise kooklessen, sporttrainingen, medische behandelingen, seminars, muziekfestivals, enz.
  Echtgenoten en kinderen ten laste van DTV-houders

  Geldigheid van het visum:

  5 jaar (meerdere inschrijvingen)

  Visum kosten:

  10.000 baht

  (Alle verklaringen zonder garantie)

  • RonnyLatYa zegt op

   Die lijstjes vind je nu zowat overal op sociale media en zijn gewoon de huidige Visa exemption/ Visa on Arrival landen aangevuld met de landen die erbij komen. Consular Affairs van MFA heeft ook al zulke lijst verspreid op sociale media zag ik ergens, maar eigenlijk staat daar niet meer op dan wat men op die persconferentie aan de kranten heeft medegedeeld.
   Denk dat “Farang Magazine” (dat is Der Farang vermoed ik) daar zijn lijstje ook wel van heeft.

   Zal het voor Belgen en Nederlanders van toepassing zijn…. heel waarschijnlijk wel, het tegendeel zou me eerder verbazen, maar wacht nu gewoon en kortelings zal er daar wel officieel nieuws over komen na het verschijnen in de Royal Gazette.
   Weten we ook of het tijdelijk of definitief is en wat de eisen van het DTV zijn.
   Trouwens …5 jaar (meerdere inschrijvingen)… is gewoon 5 jaar Multiple entry.

   DTV(Destination Thailand Visa)… Wat een naam trouwens en wie heeft dat toch bedacht denk ik dan weer. Alsof al die andere visums niet als bestemming Thailand hebben…

   • RonnyLatYa zegt op

    Deze lijst bedoel ik dan

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=3701669030160007&set=pcb.3943127002677806

 7. Pieter zegt op

  Als het bovenstaande echt van kracht gaat worden dan is het zeer intereressant. Ik hoop dat met de indicatie “freelancer” of Digital Nomade” het ruim omschreven gaat worden want dat betekend dat je gewoon ook mag werken (misschien alleen on-line) , maar dat is dan echt een pluspunt.

  • Chris zegt op

   Beste Pieter,
   Het zou dan ook zomaar kunnen dat je over de digital nomad inkomsten loonbelasting moet gaan betalen in Thailand. …………………

   • RonnyLatYa zegt op

    Inderdaad zou dat best kunnen.
    Tenslotte zal je om dat visum te bekomen toch bewijzen moeten voorleggen dat je als o.a. “freelancer” of Digital Nomade” wil gaan werken. Ook als je die verlenging van 180 dagen wil denk ik dan..
    En of dit dan zomaar zonder een werkvergunning zal kunnen is ook maar de vraag.
    Dat zijn allemaal zaken en eisen waar meer duidelijkheid moet over komen.

 8. RonnyLatYa zegt op

  Kleine update.

  Op de website van Gouverment Public Relation Departement (PRD) kan je vandaag het volgende lezen.
  Het zou waarschijnlijk meer iets voor eind juni of begin juli zijn.
  Lijkt me ook meer realistisch voor iets dat op 28 mei beslist is.

  Visa Facilitation Measures to Stimulate Thailand’s Economy and Tourism

  The Cabinet approved a number of visa and travel facilitation measures to stimulate Thailand’s economy and promote its tourism, following a proposal by the Department of Consular Affairs, Ministry of Foreign Affairs, on 28 May 2024.

  The measures are divided into three stages.

  Five short-term measures expected to take effect in late June or early July 2024 include the following:

  1) Extending visa exemption for tourists and short-term business visitors for a period of up to 60 days (from the period of 30 days) for passport holders from 93 countries/ regions;

  2) Increasing the number of countries/regions whose passport holders qualify for Visa on Arrival (VOA) from 19 to 31;

  3) Introducing the new Destination Thailand Visa (DTV) for long-term travel, “digital nomads,” and participants in certain cultural activities, with a period of stay up to 180 days per visit, on a multiple-entry basis within 5 years;

  4) Improving the non-immigration visa to facilitate the travel of international students and those nearing graduation in Thailand;

  5) Establishing a “Visa Policy Committee” to develop Thailand’s entry processes and improve the efficiency of immigration procedures.

  Three medium-term measures are as follows:

  1) Grouping and streamlining non-immigrant visa types;

  2) Lowering health insurance requirements and expanding the list of countries eligible for long-term non-immigrant visa applications;

  3) Implementing the e-Visa system at all embassies and consulates by December 2024.

  One long-term measure includes the introduction of the Electronic Travel Authorization (ETA) system, which will be implemented in line with the e-Visa system.

  https://thailand.prd.go.th/en/content/category/detail/id/48/iid/293120

  • Erik Kuijpers zegt op

   Ronny, ad 3) zou dan betekenen dat belanghebbende na 180 dagen even de grens over moet, als ik de tekst goed interpreteer. Dat is ook niet echt gemakkelijk… Of zie jij dat anders?

   • RonnyLatYa zegt op

    Tja, eerst liet men uitschijnen dat 180 dagen verlenging mogelijk was, uit deze tekst blijkt dat het maximum 180 dagen is per binnenkomst.

    Maar of het nu erg is na 180 dagen Thailand even te verlaten…. Op zich is dat dan 1 keer per jaar even de grens over wippen…

    Maar zo staat er ook niet of die 60 dagen Visa exemption kan verlengd worden zoals met de 30 dagen. Misschien wordt die verlenging wel afgeschaft en wordt de Visa exemption beperkt tot 60 dagen in zijn geheel bij binnenkomst zonder verlenging.
    Dat maakt bijvoorbeeld dat een Tourist visum ook zijn functie niet verliest want daarmee kan je dan nog wel 90 dagen (60 + 30) verblijven.

    Maar het is best niet te diep op details in te gaan van wat nu allemaal gepubliceerd wordt, want dat zijn eigenlijk alleen maar de grote lijnen over wat blijkbaar beslist werd… het mooiste voorbeeld is dat iemand waarschijnlijk gezegd heeft dat hij op 1 juni zou ingaan en dat heeft men dan ook zo in de media gepubliceerd als waarheid. Ik zag daarnet een foto van een paspoortpagina van iemand die op 1 juni is binnen gekomen en daar staat alvast nog 30 dagen Visa exemption op

    Laat ons dus maar afwachten en de details pas bekijken als de officiële voorwaarden en eisen gekend zijn.

    Misschien nog als aanvulling.
    Ik heb eens gekeken of ik er wat over kon vinden in het verslag van het kabinet van 28 mei.
    In de “Synopsis van de kabinetsvergadering” is er niets te vinden hierover maar het is ook niet volledig en zoals er ook staat “Some of the resolutions are as follows..” dus…
    https://www.thaigov.go.th/news/contents/details/83727


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website