Melder: Janderk

Extention retirement visa Cheang Wattana. Mijn extension verliep op 7 februari 2021. Ik heb in de afgelopen 15 jaar nooit een probleem gehad. Ik vervoegde mij 23 februari 2021 op Cheang Wattana immigration. Ik had bij me:

1. Application formulier met foto,
2. alle bladzijdes van mijn paspoort in kopie(getekend),
3. inkomens verklaring van de ambassade (1 maand oud)
4. 90 dagen melding kopie (getekend),
5. tm6 depature card in kopie (getekend)
en natuurlijk mijn paspoort.

Nu wil het geval dat ik vorige keren mijn extensies kreeg in Phetchabun. Ik had daar nooit een probleem. Ik ben vorige jaar (in maart 2020) verhuisd van Phetchabun naar Lat Krabang (Bangkok). Ik heb dat keurig vermeld met een TM30 en ook daarna met de 90 dagen meldingen geen problemen gehad. Is de provincie Phetchabun hetzelfde als Phetchaburi?

De immigration officier (een vrouwelijke) vroeg mij waar de vorige applicatie aanvraag was geweest. Ik antwoordde naar waarheid Phetchabun. Omdat ze mijn dossier niet kon vinden werd er overleg gepleegd. Ik moest een handgeschreven verklaring geven waarom ik van adres was gewisseld. En de volgende dag terugkomen. De volgende dag was er veel heen en weer gepraat. Ik zou teruggebeld worden als ze mijn dossier hadden gevonden. De imm.officer zei dat ze met “Phetchaburi” moesten gaan bellen. Dat zou enige dagen duren maar wel voor 7 februari. Ik vertelde toen duidelijk aan haar nogmaals dat ik “Phetchabun als vorige woonplaats had. Zij zouden mij telefonisch uitnodigen als dat was gebeurd. Ik ging enigszins teleurgesteld en nog voor ik de auto had bereikt werd ik door de imm.officier gebeld. Of ik terug kon komen, want alles bleek toch goed te zijn. In het gebouw gekomen werd de extensie onmiddellijk in mijn paspoort gezet. en was ik weer voor een jaar ervan af.

Hieruit blijkt dat als je alles in orde hebt een spraakverwarring (Phetchabun vs Phetchaburi) tot een vertraging kan leiden. En wij buitenlanders hebben in vele Thaise woorden toch een andere uitspraak en tongval waardoor een spraakverwarring snel te verwachten is.
Wat de documenten betreft er werd niet meer gevraagd dan de bovenstaande 5 en het paspoort natuurlijk.


Reactie RonnyLatYa

Phetchabun en Phetchaburi (Phet Buri) zijn twee verschillende provincies.

Phetchabun Province – Wikipedia

Phetchaburi Province – Wikipedia

Ik veronderstel dat “Ik vervoegde mij 23 februari 2021 op Cheang Wattana immigration.”dan 23 januari moet zijn.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.60/5. From 5 votes.
Please wait...

11 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 011/21: Immigration Bangkok – Jaarverlenging”

 1. george zegt op

  Beste Janderk

  Had u zich bij verhuizing naar Bangkok niet gemeld middels het TM28 formulier?
  In Petchaburi (men spreekt het uit als Pethburi) doet men niks vooraleer dit TM28 formulier is overhandigd.

  Groet
  George

 2. john zegt op

  Juist van Koh Chang immigration vereisten extensie Non O retirement gekregen. Een hele waslijst !! Naast de lijst die JanDerk hierboven noemt nogal wat andere papieren. Oa huurcontract met bijlagen zoals id eigenaar resort , foto van huurder , ik dus, in diverse kamers, foto buitenkant huis met huisnummer, beschrijving route naar het huis. Dat is wat ik zo uit het hoofd noem !! Heb soms idee dat voor sommige formele aanvragen in Thailand de hele staf om tafel gaat zitten en iedereen een wens mag doen.

  • Berry zegt op

   Je hebt precies de versie “gehuwd met een Thaise partner” gekregen.

   Voor extensie op basis van huwelijk moet je die foto’s en route beschrijving bijleveren.

   Voor immigratie telt niet alleen een bewijs van huwelijk. De mensen moeten ook samenleven als een gehuwd koppel.

   • RonnyLatYa zegt op

    Elk immigratiekantoor bepaalt zelf welke bewijsstukken ze willen zien. Er zijn er wel meerdere die o.a. foto’s en en routebeschrijving moeten bijleveren bij een “retired”, een “under consideration” stempel krijgen en een buurtonderzoek.

    Voor een Thais huwelijk staat er in de regelgeving dat die moet “de jure et de facto” zijn, wat zoveel wil zeggen als wettelijk en werkelijk. Om dat wettelijke te bewijzen moet je daarom ook een recente Kor Ror 2 of 22 afleveren die je bij de gemeente kan halen. Die is 30 dagen geldig maar bewijst dat je nog steeds getrouwd bent.

   • john zegt op

    beste Berry, dacht ik ook toen ik dit zag. Weet dat de routebeschrijving en fotos daarbuij worden gevraagd. Maar je maakt me aan het twijfelen en dus heb ik het papier er nog eens bij gepakt. Nee, er staat echt boven “in case of retirement visa ” !

    Heb google translate boven thaise kant van het formulier gehouden maar die vertaling deugt niet.
    Maar op thaise kant staat, wel leesbaar omdat er cijfers worden gebruikt, 800.000 baht. Als dit het formulier voor huwelijk zou zijn zou hier, dacht ik ,400.000 moeten staan.
    Dus echt, in Koh Chang vragen ze dit.

 3. Jos zegt op

  Beste Janderk,
  Heb je je niet van datum vergist in dit verhaal? Het is nu pas 03Februari 2021!
  Of hoe moet dit gelezen worden? In de toekomst?
  groeten Jos.

 4. niek zegt op

  Een vraagje.Ik dacht dat dat die 90 dagen melding niet nodig is wanneer je aanvraag voor verlenging van je retirement visa valt binnen de 90 dagen na aankomst in Thailand.
  Immers met die aanvrage van verlenging meld je je toch bij de Immigratiedienst met al je gegevens en dan zou logisch gedacht een aparte melding 90 dagen dubbel op zijn.
  Of is dat te logisch gedacht?

  • fred zegt op

   Ben in Thailand toegekomen op 31 Oktober 2020 met een NON O. Ik heb mijn extensie in Jomtien Pattaya aangevraagd op basis van retirement en banksaldo 800.000 Bht op 28 December 20. Ik kreeg toen een briefje in mijn paspoort geniet waarop staat vermeld dat ik mijn 90 dagen aanmelding moet doen voor 27 Maart 2021.

   Dus in geval Jomtien is het 90 dagen na je datum van verlenging.

   • RonnyLatYa zegt op

    Dat is ook zoals het hoort.
    5. The first application for extension of stay by the foreigner is equivalent to the notification of staying in the Kingdom over 90 days.”

    https://www.immigration.go.th/en/?page_id=1666

  • RonnyLatYa zegt op

   Enkel je eerste jaarverlenging geldt ook als 90 dagen melding.
   “5. The first application for extension of stay by the foreigner is equivalent to the notification of staying in the Kingdom over 90 days.”
   https://www.immigration.go.th/en/?page_id=1666

   Nadien hangt het er van af of je 90 dagen melding nog gelijk loopt met je jaarverlenging. Immers, als je het land verlaat stopt de 90 dagen telling en begint je weer van 1 op het moment dat je terug binnenkomt.
   – If a foreigner leaves the country and re-enters, the day count starts at 1 in every case.
   https://www.immigration.go.th/en/?page_id=1666

   Het kan dus zijn dat bij de volgende jaarverlenging die 90 dagen niet meer gelijk loopt met het moment dat je een nieuwe jaarverlenging gaat aanvragen en dan zal je twee keer moeten gaan.
   Wat sommige immigratiekantoren wel doen is ook bij je volgende jaarverlenging(en) de 90 dagen telling telkens opnieuw op 0 zetten door je automatisch ook een nieuwe 90 dagen melding mee te geven, zelfs als de 90 dagen nog niet verlopen zijn. Maar dat is zeker overal niet zo.

   Je kan die 90 dagen melding ook on-line maken natuurlijk en dan maakt het ook niet uit of ze al dan niet gelijk lopen.

  • Berry zegt op

   90 dagen en extensie/verlenging zijn 2 volledig gescheiden systemen.

   In het begin lopen ze een beetje samen maar na verloop van tijd zullen de dagen verder uit elkaar komen te liggen.

   Om de 90 dagen doe je een melding, maar eventueel kan je dan, indien je in hetzelfde time frame valt, tegelijkertijd een nieuwe aanvraag verlenging doen. (of vice versa)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website