Melder: Poeh Peter

Gisteren naar immigratie Saraburi geweest voor de TM30 melding, helaas werd er maar een paar woorden Engels gesproken, maar dankzij mijn schoondochter ‘de huiseigenaar’ en mijn vrouw verliep het vlot en werd gelijk mijn toekomstige jaarverlenging voorbereid. Ik werd welkom in Thailand geheten en alles verliep buitengewoon vriendelijk.

Vandaag naar Kasikorn bank geweest (wederom geen Engels) om een bankrekening te openen, maar dat kon volgens hun naar de nieuwe regels pas als ik de jaarverlenging ontvangen had. Nu heb ik al een spaarrekening in Lop Buri, maar nu we definitief in Saraburi gaan wonen, lijkt mij onze nieuwe woonplaats toch wel handiger.

Morgen maar eens een nieuwe poging wagen.


Reactie RonnyLatYa

Saraburi is niet direct een provincie waar veel buitenlanders permanent verblijven denk ik. Meer een doorreisprovincie. De kans dat er dan heel weinig Engels wordt gesproken is dan ook nog groter dan in andere meer toeristische provincies. Al heb ik de indruk dat dit met de jaren toch aan het beteren is. Toch bij de immigratiekantoren.

TM30 is ook de taak van je schoondochter. Dat zij daarbij is moet in principe dan ook.

De uitleg van die Kasikorn bediende slaat eigenlijk nergens op, want om die jaarverlenging te bekomen heb je net die bankrekening nodig. Het is dan de kip en het ei verhaal. Moet je misschien maar eens naar vragen de volgend keer hoe dat dan zit en hoe je dan aan die jaarverlenging kan geraken als zij een bankrekening weigeren.

Normaal moet in jouw geval dan ook een Non-immigrant O visum volstaan en bewijs van huwelijk om een rekening te openen. Vraag ook de filiaalhouder zelf te spreken.

Heeft je vrouw geen rekening in Saraburi of in een van de Amphoe /tambon waar jullie gaan wonen? Indien zo zou dat allemaal geen probleem mogen zijn en anders misschien ook een openen voor je vrouw. Zal ze toch ook kunnen gebruiken. Misschien dat hun dat ook makkelijker kan overtuigen. Maar je hebt ook al een bankrekening ergens anders zeg je. Ik weet niet of dit ook bij Kasikorn is.

Zou moeten helpen of naar een filiaal gaan waar je ook die spaarrekening hebt.

Die rekening kan je trouwens ook gebruiken voor je verlenging en als dat filiaal die bewijzen niet zelf wil opmaken, wat me niet zou verbazen, is gelukkig Lop Buri niet zo ver. We horen het dan wel of het gelukt is.

Ik zie regelmatig vragen op TB van lezers die vragen over het openen van een bankrekening hebben en die zullen daar zeker geïnteresseerd in zijn.

****

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

 

13 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 006/24: Immigration Saraburi en voorbereiding verlenging”

 1. Rob Phitsanulok zegt op

  Hier in Phitsanulok bij de immigration gevraagd waarom het zo moeilijk is om een bankrekening te openen.
  Ze vertelde mij dat als je een retirement visa aanvraagt , en krijgt ,ze jou een papier geven waarmee je naar een bank kan gaan en een rekening kunt openen. Dit bij de bank nagevraagd en is i.d.d. zo. De bank vertelde mij dat voorheen Falangs toeristen vaak even een rekening openden om goedkoop te kunnen pinnen in de vakantie. Daar werd de bank niet wijzer van dus hebben ze het nu veel moeilijker gemaakt. Lijkt mij een plausibel verhaal trouwens.

  • RonnyLatYa zegt op

   1. Een bankrekening bekomen met een Toerist status (Toerist visum/Visa exemption) wordt al veel langer geweigerd. Dan sluit je sowieso al iedereen uit die even een bankrekening zou openen om goedkoop te kunnen pinnen tijdens zijn kort verblijf. Uitzonderingen daar gelaten, zoals o.a. wanneer iemand een toerist naar een Non-immigrant wil omzetten. Dan kan immigratie daar eventueel een bewijs van voorzien. Indien ze willen tenminste, want je zal dat ook niet in elke immigratiekantoor bekomen.

   2. Iemand met een Non-immigrant is geen toerist. Daarom noemt dat visum zo en is ook een eis voor een bankrekening. Een jaarverlenging is geen eis want je hebt die bankrekening nodig om je jaarverlenging te bekomen.

   3. Iemand die getrouwd is/kinderen heeft in Thailand zou altijd een rekening moeten kunnen openen.

   4. “Ze vertelde mij dat als je een retirement visa aanvraagt , en krijgt ,ze jou een papier geven waarmee je naar een bank kan gaan en een rekening kunt openen.”
   Dat is dan rijkelijk laat en onmogelijk want dat bedrag dient op die Thaise rekening te staan 2 maand voor de aanvraag.

   5. Zoals ik eerder zei “De uitleg van die Kasikorn bediende slaat eigenlijk nergens op, want om die jaarverlenging te bekomen heb je net die bankrekening nodig.

   Ik vind die uitleg dan niet zo plausibel …

 2. martin zegt op

  Volgens mij willen ze het verdienmodel niet kwijtraken door het geven van een thaise bankrekening.
  Elke keer 200 bath? vangen per 17000 bath? per pin actie loopt lekker op denk ik maar zo en de koerswinst missen ze dan ook.
  Dit klinkt mij meer plausibel

  • RonnyLatYa zegt op

   Maar het is toch niet abnormaal dat een bank geen rekening opent voor toeristen die er kort verblijven.

   Denk je dat een toerist die naar België of Nederland komt, zomaar een bank kan binnenlopen om daar een rekening te openen omdat hij dan goedkoper geld kan afhalen?
   Als buitenlanders hier geld pinnen zullen daar ook wel kosten aan verbonden zijn.

   Waarom zouden Thaise banken dan anders reageren?

 3. Rob Phitsanulok zegt op

  Plausibel sloeg natuurlijk op dat ze nu niet zo snel een rekening openen voor een buitenlander.
  Maar als je het zo wil lezen mag dat natuurlijk. vervelend antwoord trouwens helaas.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik heb gewoon o.a. uitgelegd dat wat je schrijft niet kan (…als je een retirement visa aanvraagt , en krijgt ,ze jou een papier geven…). Is onmogelijk want je hebt die bankrekening nodig voor die aanvraag in te dienen.
   Als je een bankbedrag wil gebruiken toch.

   Dat kan dan misschien vervelend zijn als iemand je daar op wijst. Helaas.

 4. Conimex zegt op

  Peter, ik denk dat je of toevallig pech had dat er weinig Engels werd gesproken, of men wilde geen Engels spreken omdat je vrouw en je schoondochter bij je waren, ik ben vorig jaar op het immigratie bureau geweest in Saraburi en heb daar een heel gesprek gehad met een ambtenaar welke goed vloeiend Engels sprak, overigens menige buitenlander die je in Saraburi tegen komt woont er ook, of ze bij Kasikorn wel of geen Engels spreken weet ik niet, je zou eens een andere bank kunnen proberen, lijkt mij sterk dat er niemand Engels spreekt.

 5. Rob Alberts zegt op

  Ook ik heb bij meerdere Thaise banken negatieve ervaringen.
  Telkens kreeg ik te horen dat buitenlanders criminelen zijn en daarom geen bankrekening kunnen openen.

  Hoewel ik met alle benodigde papieren ook vergezeld werd door Thai.

  Mijn emigratie plannen naar Thailand zijn hierdoor gestopt.

  Misschien ben ik de uitzondering met deze ervaringen?

  De willekeur bij Thaise Banken maakt dat mijn liefde voor het Klimaat, de cultuur, het eten en de mensen totaal verdwenen is.

  Vriendelijke groet,

  • Theo zegt op

   Ik geloof je eigenlijk niet.

   Het is niet omdat een bank je geen rekening wil/kan geven dat ze automatisch een buitenlander als crimineel bestempelen. Dit is onzin.

   En al de positieve eigenschappen van Thailand hebben niets gemeen met het al dan niet kunnen verkrijgen van een bankrekening.

   Tegenover je negatieve reactie staat dan wel dat er hier duizenden buitenlanders wonen die wel zonder probleem hun Thaise rekening hebben. Ligt het probleem niet bij jezelf?

  • Dominique zegt op

   Je hebt gelijk dat er bij de Thaise administratie wel eens wat willekeur optreedt maar de rest van je post is volgens mij gewoon persoonlijke frustratie.

   Is de Thaise cultuur en de rest wat je aanhaalt nu opeens slecht omdat jij geen rekening kunt openen? Als je met dergelijke instelling rondloopt is het misschien inderdaad beter dat je in je thuisland blijft.

   Ik ben altijd correct en beleefd behandeld geweest toen ik destijds een rekening wilde openen. En ja, ik ben ook bij 3 verschillende banken langs geweest. Maar ze hebben me NOOIT gezegd dat ik een crimineel ben. Ik denk dat je dit gewoon verzint.

  • RonnyLatYa zegt op

   “Telkens kreeg ik te horen dat buitenlanders criminelen zijn en daarom geen bankrekening kunnen openen”

   Buiten dat ik helemaal niet geloof dat een bankbediende zoiets al zouden zeggen en dan nog in elke bank waar je geweest ben, zou ik mezelf dan toch de vraag stellen waarom ze dat tegen mij dan wel zeggen en die duizenden andere dan een bankrekening laten openen. Ik zou daarover dan toch nadenken.

   Ik heb/had bankrekeningen bij 3 verschillende banken.
   Kasikorn (zelfs toen ze nog Thai Farmer Bank noemde), Bangkok Bank en SCB. Ik heb er zelfs een zelf gesloten (SCB) omdat ik vond dat 2 banken wel volstond.
   Niemand heeft ooit laten blijken, laat staan gezegd dat ze me een crimineel vonden toen ik die ging openen. Eerder vonden ze het jammer bij SCB dat ik mijn rekening daar kwam sluiten.

   Dat sommige banken/filialen moeilijk doen wil ik anders best wel geloven en zal zeker wel zo zijn en we lezen het ook op TB regelmatig dat er daarrond problemen zijn.
   Maar dat die bankproblemen dan een zodanige invloed hebben op klimaat, cultuur, het eten en de mensen dat dit er voor zorgt dat de liefde ervoor verdwijnt lijkt met wel sterk.

   • Rob Alberts zegt op

    Ik heb er het volste vertrouwen in dat de opmerkingen van de Thaise bankemployé correct zijn vertaald door de Thai die voor mij het woord heeft gedaan bij mijn aanvragen.

    Dat er ook op geen enkele wijze een uitleg kwam onder welke voorwaarden ik wel een bankrekening kon openen.

    De enige reden voor mijn aanvraag: het benodigde garantie bedrag storten voor mijn emigratie.
    En de mogelijkheid om ruim meer dan gevraagde maandelijkse overschrijving vanuit Nederland mogelijk te maken.

    Een betrouwbaar en solide banksysteem is voor mij voorwaarde voor mijn emigratie.

    En dat ontbreekt in mijn ogen voor Thailand ondanks de mooie goede geslaagde ervaringen van anderen.
    Vriendelijke groet,

 6. Rob Alberts zegt op

  Dat ik geen vertrouwen meer heb in de gang van zaken in Thailand is inderdaad puur persoonlijk!
  Thai versta ik niet en begrijp ik niet.
  De opmerking “buitenlanders zijn criminelen” was de vertaling van de Thai die mij begeleidde bij mijn aanvraag voor een bankrekening.
  Bij de aanvragen heb ik stil de gevraagde documenten overhandigd.
  Verder heeft de Thai die mij begeleidde het woord gedaan.

  Ik weet inderdaad dat er meer dan 10.000 Nederlanders met veel plezier in Thailand wonen.

  Vriendelijke groet,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website