Melder: Nederlandse ambassade

Beste Nederlanders,

Op 26 september loopt de visumamnestie in Thailand af. Na twee keer te zijn verlengd door de Thaise autoriteiten is er geen verlenging meer mogelijk. Dit betekent dat overschrijden van uw visumduur kan leiden tot boetes en/of verbod tot inreizen naar Thailand in de toekomst.

Wij begrijpen dat dit voor velen die langdurig in Thailand verblijven zonder geldig visum, kan betekenen dat u in de toekomst het land moet verlaten.

De visumamnestie is ingesteld in de periode dat veel toeristen niet meer terug konden reizen naar hun eigen land, in verband met de reisbeperkingen door de Covid-19 situatie.

De Nederlandse en andere Europese ambassades hebben de afgelopen periode contact gehad met de Thaise autoriteiten over de groep lang in Thailand verblijvende Europeanen, die niet meer in aanmerking komen voor een verlenging van hun visum. Daarbij is gekeken of er mogelijkheden waren de inwerkingtreding uit te stellen, of de regels te versoepelen.

Tijdens een recent overleg tussen de Europese ambassades en de Thaise autoriteiten is duidelijk geworden dat niet zal worden afgeweken van het aangekondigde beleid. De Thaise autoriteiten hebben een uitzondering gemaakt wanneer personen om medische redenen niet in staat zijn om te reizen. In dat geval is het mogelijk om alsnog een verlenging op het verblijf te krijgen.

Nederlandse ambassade Bangkok


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief.  Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/.  Bedankt voor uw begrip en medewerking”

 Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

12 reacties op “TB Immigration Info Brief 071/20: Mededeling van de Nederlandse ambassade over einde visumamnestie”

 1. Erik zegt op

  Ik lees in de brief ‘.. Wij begrijpen dat dit voor velen die langdurig in Thailand verblijven zonder geldig visum, kan betekenen dat u in de toekomst het land moet verlaten..’ Maar dat was toch altijd al zo? Wie geen (geldig) visum of (geldige) extension heeft speelt met vuur en dat is door corona niet anders.

  Naar mijn mening is die amnestie alleen voor kortverblijvers die niet op een jaarstempel in Thailand wonen of verblijven. Zij vormden de groep die door een lockdown niet terug konden of niet konden reizen naar een buurland voor een ander stempel.

 2. Jos Rieken zegt op

  Ik neem aan dat dit ook gevolgen heeft voor degene die iedere 3 maanden een “borderrun” maken. Want die komen dan ook het land niet meer in.

 3. Freek Vermolen zegt op

  Blijft raar, dat toeristen die maanden in Thailand vast zitten ( en geld uitgeven) en geen enkele covidbedreiging vormen, het land uit moeten. Terwijl aan de andere kant een 270 dagen visum gecreëerd wordt, om mensen langdurig naar Thailand te halen.

  • Geert zegt op

   Ik ben ook van die mening. Alle kleine beetjes helpen nietwaar.
   Maar ze willen alleen nog echt rijke mensen binnenlaten, dat merk je duidelijk aan de eisen die gesteld worden nu. Jan met de pet kan het vergeten, die is op dit ogenblik niet meer welkom.

 4. Lung addie zegt op

  Idd, deze amnestie was er wel degelijk voor de mensen die, in de beginperiode van de Corana perikelen niet ‘konden’ terugreizen. Gedurende de 6 maanden amnestie is dat alles totaal veranderd en waren er meerdere mogelijkheden om terug te reizen. Enkel het ‘borderhoppen’ was en is nog steeds niet mogelijk maar dat borderhoppen wordt enkel gebruikt door mensen die, om een of andere reden, lang willen verblijven maar niet aan de voorwaarden voor langverblijvers kunnen/willen voldoen. Dus een reden te meer om er in de toekomst voor te zorgen dat je over een gepast visum beschikt en geen achterdeurtjes in de immigratieregelgeving gebruikt om lang te verblijven: dat zijn of waren tenslotte geen ‘toeristen’ maar langverblijvers en daar bestaat een ander visum voor.

  • TheoB zegt op

   Beste Lung addie,

   Dan doe je volgens mij toch een aantal houders van bv. een Non-immigrant “O” multiple-entry jaarvisum tekort. Die moeten nml. elke 90 dagen een bordrrun doen en dat leidt vanaf 27 september onherroepelijk tot voor onbepaalde tijd buitengesloten worden.

   • Lung addie zegt op

    Klopt beste Theo maar zij konden wel een jaarverlenging aanvragen en daarmee was hun probleem van het niet kunnen borderhoppen ook opgelost.

    • TheoB zegt op

     Dan moesten ze wel aan de voorwaarden voor een ‘extension of stay’ voldoen. Dus oa. 2 maanden vóór aanvraag voldoende geld op een Thaise bankrekening en/of voldoende inkomen kunnen aantonen.
     En het kan dus heel wel het geval zijn dat de houders van zo’n visum dit helemaal niet wilden of konden.

 5. Jacq Reijnders zegt op

  Ik woon in Thailand en op 15 juni ben ik voor een korte vakantie naar Nederland gereisd, maar door Corona kon ik niet meer terug reizen. Ben nu nog steeds in Nederland vanwege Corona. Betekent dit dan dat ik geen visum meer kan krijgen voor Thailand?

 6. Geertg zegt op

  Voor allen die tijdens deze crisis gestrand zijn in Thailand zijn er legio mogelijkheden geweest om actie te ondernemen. Allereerst zijn er vanaf maart mogelijkheden geweest om Thailand te verlaten.

  Ook het omzetten van een toeristenvisa naar een ander visum was een van de mogelijkheden als men aan de voorwaarden voldeed. Maar wachten tot de laatste dag is altijd onverstandig.

  En uiteraard zijn er altijd mensen die echt vast zitten.

 7. Hua zegt op

  Het wordt de hoogste tijd dat mensen met een retirement permit to stay terug naar huis kunnen.
  Zij onderhouden vaak familieleden van hun vriendin.
  Is goed voor de Thaise economie.

  Met vriendelijke groet,

  Hua.

 8. RonnyLatYa zegt op

  Voor diegene die het nodig mochten hebben.
  In Chiang Mai kan je maandag 28 september ook nog verlengen zonder overstay boete

  https://www.facebook.com/307273909883935/photos/a.307296966548296/699311297346859/

  https://www.facebook.com/richardbarrowthailand/photos/a.669746139705923/5048989798448180/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website