Melder: RonnyLatYa

Indien je een borderrun van Pattaya naar Cambodia wil maken om een nieuwe Visa Exemption periode te bekomen, dien je eerst een Visakantoor te contacteren. Liefst dan hetwelke ze aanbevelen in het artikel en dat toevallig naast immigratie is gelegen.

Je dient je daar te registreren. Een kopie van je paspoort wordt dan opgestuurd en indien men van oordeel is dat je in aanmerking komt kan je een nieuwe Visa Exemption bekomen van 45 dagen. Op die manier kan dan ook dezelfde dag terugkomen. Ga je alleen dan kan het zijn dat je een dag tot een week in Cambodja zou moeten blijven voor je kan terugkeren.

Hier het volledige artikel: Immigration police detail restrictions on Cambodian visa runs from Pattaya – Pattaya Mail

Wat ik al raar vind is dat de Cambodjaanse immigratie je in Cambodja houdt en eigenlijk gaat beslissen of je die 45 dagen gaat krijgen of niet door je al dan niet te laten terugkeren. Daar waar ze er eigenlijk niets mee te maken hebben, want dat je die verblijfsperiode bekomt is enkel een beslissing van de Thaise immigratie.

Bovendien is die 2 x Visa Exemption officieel op basis van een kalenderjaar en niet 12 maanden zoals in het artikel staat:

Only 2 Visa Exempt Entries At Border Crossings Per Calendar Year Effective Dec 31st – Thai Visas, Residency, and Work Permits – Thailand News, Travel & Forum – ASEAN NOW

Uit het artikel lijkt het me enkel te gaan over Visa Exemption. Nergens wordt verwezen naar zij die een borderrun doen met een visum om zo een nieuwe verblijfsperiode te bekomen. Persoonlijk vind ik het een georganiseerde scam, maar ik laat de lezer zelf beslissen wat hij/zij hiervan denken.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

12 reacties op “TB Immigration Info Brief 055/22: Visa Exemption – Borderruns naar Cambodja”

 1. Jos K zegt op

  Die misleidende text eindigt met:

  Om uw advertenties in de krant en website van Pattaya Mail te plaatsen, kunt u contact opnemen met:

  Het lijkt er op dat het visumbureau zelf advertentieruimte heeft ingekocht om hun boodschap over te brengen.

  Die grensbeambten aan de Cambodiaanse grens zijn denk ik wel te porren om het spelletje mee te spelen.
  Enkele jaren geleden was de prijs van een Cambodia entree 20 Dollar, dus ik had alvast een briefje van 20 Dollar meegenomen maar ze wilde 1400 Thai baht.
  De Dollars wilden ze niet en begonnen te dreigen dat ik dan minimaal 24 uur moest blijven en maar alvast een hotel moest gaan boeken.
  Achter het kantoor stonden heel wat dure Lexus automobielen.

  Groet,
  Jos K.

  • RonnyLatYa zegt op

   Mogelijk dat het aangekochte advertentie is, maar ze suggereert toch dat het van immigratie komt

   • Jos K zegt op

    Ik heb Jessataporn Bunnag even in de google gestopt.
    Volgens mij heeft hij een abonnement bij de website van pattayamail.
    Hij is ook nog president van de pattaya bridgeclub..

    Groet,
    Jos K.

    • RonnyLatYa zegt op

     Zou best de reden kunnen zijn.
     Je leest er ook nergens anders wat van, enkel dat Pattaya Mail artikel.
     Als immigratie dat oplegt dan zou je daar op sociale ook wel meer over lezen denk ik dan.

 2. Ben Geuŕs zegt op

  Ik heb nooit in thb betaald altijd dollar.
  Als men zei in thb wees ik op hetbord waarop stond 20 cq 30 dollar.
  Nooit problemen gehad.
  Ben

 3. Guy zegt op

  Visa – probleempjes zoals welk geld aanvaarden en welk niet kan je heel eenvoudig voorkomen door een
  Cambodja e-visa aan te maken, de prijs ligt vast en geen gedoe aan de grensovergang.
  Bovendien bespaar je een pagina in je paspoort.

  Ik geef mijn paspoort nooit uit de hand en bezoek altijd persoonlijk Cambodja – nog nooit enig probleem aan de grenzen ondervonden.

  Groeten
  Guy

 4. TheoB zegt op

  Ik begrijp niet waarom je bij een borderrun een buurland in zou moeten gaan. Met een uitreisstempel heb je officieel bewijs dat je het land hebt verlaten en dus zou je meteen daarna, met het juiste type visum dan wel visa exemption, het land weer moeten kunnen inreizen.
  Kan iemand mij dit uitleggen?

  Weliswaar alweer zo’n 8 jaar geleden heb ik vanwege een multiple entry non-immigrant O visum een borderrun gedaan bij de grensovergang van Nong Khai.
  Met m’n vriendin naar Nong Khai gereisd.
  Bij het kantoortje van de Thaise immigratie aan de ene kant van de weg een uitreisstempel gekregen, de weg overgestoken en bij het kantoortje van de Thaise immigratie aan de andere kant van de weg een inreisstempel met 90 verblijfsdagen gekregen.
  Vervolgens weer naar huis.

  • RonnyLatYa zegt op

   Omdat men aan die grensposten controleert of je een stempel van dat andere land in je paspoort hebt.
   Heb je dat niet krijg je geen nieuwe verblijfsperiode.

   Wat je vertelt lijkt me dan ook iets dat heel uitzonderlijk is want ik hem vroeger, zeg maar 10-15 jaar terug, heel veel borderruns gedaan vanuit Nong Khai en dat werd steeds gecontroleerd.
   En er zijn er die dat probeerden maar die werden allemaal naar het buisje gestuurd dat je over de brug brengt.

   Ook in Pu Nam Ron (KanchanaburI) dikwijls geweest.
   Een stempel van Myanmar erin of je mocht het vergeten…

   Als het zo was zou iedereen dat doen en zou je dat ook wel op sociale media over lezen.
   En wees maar zeker dat veel het proberen.

  • Erik zegt op

   TheoB, ik denk dat je ontzettend mazzel hebt gehad.

   Ik ken die grenspost; heb hem in het begin van mijn verblijf op een non-im-O in Thailand gebruikt en woonde een paar kilometer er vandaan. Steeds werd gecontroleerd of ik wel stempels had van een verblijf in Laos en of er een Laos visum in stond. Had er overigens geen moeite mee want kocht in Laos goedkoop wijn….

   Deze link zegt ook zoiets; je moet echt het andere land even in. https://www.thaiembassy.com/thailand-visa/thai-visa-run-malaysia

  • TheoB zegt op

   @ Ronny en Erik,

   Dan zal het mijn bijzonder innemende voorkomen en persoonlijkheid geweest zijn dat ik die dag (25-01-2015) zonder ‘nieuw’ uitreisstempel van Laos toegelaten werd. 🙂
   In- en uitreisstempels van Laos van een eerdere borderrun (1 week Vientiane) stonden in mijn vorige paspoort.
   Omdat ik destijds van tevoren ook niet zeker was dat het zou lukken ben ik samen met mijn vriendin naar de grenspost gereisd, zodat zij, in geval ik niet meteen weer toegelaten zou worden, alsnog met mij meeging Laos in.

   Stel een niet-Thai met een non-immigrant O multiple entry vliegt vanuit Thailand naar zijn thuisland, zijn paspoort wordt in zijn thuisland gescand (dus geen inreisstempel), verlaat zijn thuisland, waarbij zijn paspoort wederom gescand wordt (dus geen uitreisstempel), vliegt terug naar Thailand, verliest zijn boarding pass en meld zich na aankomst bij immigratie. Deze persoon wordt dus niet toegelaten, omdat er geen ‘nieuw’ uitreisstempel van een ander land in zijn paspoort staat en hij geen boarding pass kan tonen?
   Daarom zou ik toch graag de officiële Engelse of Thaise tekst zien van de regel dat men niet alleen het land verlaten moet hebben, maar ook vanuit een ander land inreist. Welk artikel van welke regelgeving moet ik dan lezen?

   • Erik zegt op

    TheoB! Wat een juridische vraag en ondanks mijn persoonlijkheid (nee, daarin sta jij niet alleen….) heb ik geen antwoord.

    Maar ook de Thaise Immi weet dat o.a. NL niet stempelt en men daar dus niet naar hoeft te zoeken.

    Wat de rest betreft; herinner me een geval van een toerist die van land A (meen: China) naar land B ging (meen: Laos) over een loopbrug en land B niet in mocht! Dus hij moest teruglopen naar land A. Het commentaar in de krant was dat een internationaal verdrag land A verplichtte meneer terug te nemen. Condities? Daar las ik niks van. Dus er is vast wel wat geregeld in verdragen en dat zal met Thailand ook wel zo zijn.

    Ook in geval Farang A vanuit Thailand naar Laos reist en daar zijn paspoort verliest. De ambassade van zijn land staat in Bangkok…. Tja, wat dan? Als er geen consulaat is, dan maar een Schengen ambassade opzoeken, of iets anders? Lokale politie? Wil het eerlijk gezegd niet meemaken…..

   • RonnyLatYa zegt op

    Als je via een internationale luchthaven gaat zal je ook wel het land verlaten hebben niet?
    Er hoeft dan ook geen stempel van een ander land in te staan als bewijs dat je in een ander land geweest bent.
    Maar zonder ticket kom je ook al niet bij immigratie om het land te verlaten.
    Of ben je plannen aan het smeden om een ticket kopen om tot bij immigratie te geraken, niet mee te vliegen en ergens via via met een aankomende vlucht terug mee te lopen?
    Je kan wel van alles bedenken natuurlijk…. maar denk ook aan de gevolgen als ze er op uit komen? Maar misschien kom je ermee weg als je een wat bijzonder innemende voorkomen en persoonlijkheid hebt. 🙂

    Denk je trouwens echt dat iemand die zijn boardingpas verloren is geweigerd wordt? Hoe kom je daarbij? Er zullen er wel meer zijn die hun boardingkaart vergeten in het vliegtuig, of gewoon weggesmeten hebben omdat ze dachten dat ze die niet meer nodig hadden. Die gaan ze allemaal niet terugsturen hoor. Ze weten best wel welke vluchten er toegekomen zijn.

    Ze gaan er automatisch op een luchthaven wel vanuit dat je uit het buitenland komt. Gewoon je vlucht vermelden volstaat dan. In het slechtste geval bij twijfel kunnen ze het gewoon ook aan de luchtvaartmaatschappij vragen of je op die vlucht zat.

    Het is immigratie die aan een landpost zegt dat je naar het andere land moet. Je moet hun aanwijzingen opvolgen.
    Maar zal wel ergens een instructie zijn vermoed ik en mogelijk zelfs een overeenkomst met de andere landen.
    Maar ik ga me er niet mee bezig houden om dat op te zoeken. Ik heb het tenslotte niet nodig.
    Je weet anders wat doen he.

    Je kan het altijd proberen natuurlijk.
    Een als ze weigeren in discussie gaan met immigratie, of met je regels staan zwaaien als je die vindt.
    Wat kunnen ze doen?
    Zeggen dat je minstens die dag al niet moet terugkomen, of je verplichten via een luchthaven terug binnen te komen?
    Dat laatste is wat ze trouwens ook doen met diegene die meer dan 2 visa exemptions hebben over land. Dit terzijde.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website