Een “Entry” en een “Re-entry”, of een “Borderrun” en een “Visarun”. Zij worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar ze hebben niet dezelfde betekenis of hetzelfde doel.

1. “Entry” en “Re-entry”

a. “Entry” (binnenkomst)
– Een “Entry” vindt u altijd terug in combinatie met een visum. Met een “Entry” wordt bij binnenkomst altijd een nieuwe verblijfsperiode bekomen. De duur van die verblijfsperiode is dan weer afhankelijk van het soort visum dat men bezit.

– “Single” of “Multiple entry”
Het aantal “Entry” dat een visum heeft, zal afhankelijk zijn van wat men zelf vraagt bij de visumaanvraag, en/of wat toegestaan wordt bij de visumuitreiking. Men heeft de keuze tussen een “Single entry” (eenmalige binnenkomst) of een “Multiple entry” (meerdere binnenkomsten).

– Geldigheidsduur van een “Entry”.
De geldigheidsduur van een “Entry” is gebonden aan de geldigheidsduur van het visum, of tot het gebruikt wordt in het geval van een “Single entry”.
Vervalt de geldigheidsduur van het visum, dan vervalt ook de “Entry”, zelfs als het niet gebruikt werd.

– Prijs
De prijs van een visum wordt bepaald door het soort visum en geldigheidsduur, maar ook of het visum een “Single” of “Multiple entry” heeft.
Voor een “Single entry” visum zal men minder betalen dan voor een “Multiple entry” visum.

b. “Re-entry” (terugkomst)

– “Re-Entry”
In tegenstelling tot een “Entry”, kan men met een “Re-entry” geen verblijfsperiode bekomen. Een “Re-entry” zorgt er enkel voor dat, bij het verlaten van Thailand, een eerder bekomen einddatum van een verblijfperiode behouden blijft. Bij terug binnenkomst zal men dan die eerder bekomen einddatum opnieuw bekomen.

– “Single” of “Multiple Re-entry”
Het aantal “Re-entry” dat men wil bekomen is afhankelijk van wat men aanvraagt. Men heeft de keuze tussen een “Single Re-entry” (eenmalige terugkomst) of een “Multiple Re-entry” (meerdere terugkomsten).

– Geldigheidsduur van een “Re-entry”.
De geldigheidsduur van een “Re-entry” is gebonden aan de geldigheidsduur van de huidige verblijfsperiode, of tot het gebruikt wordt in het geval van een “Single Re-entry”.
Heeft men bijvoorbeeld een jaarverlenging, dan is ook de “Re-entry” geldig tot het einde van die jaarverlenging, of tot het gebruikt wordt in geval van een “Single re-entry. Vervalt de geldigheidsduur van de verblijfsperiode, dan vervalt ook de “Re-entry”, zelfs als het niet gebruikt werd.

– Aanvraag
Een “Re-entry” dient men aan te vragen voor men Thailand verlaat. Na het verlaten van Thailand vervalt de mogelijkheid om een “Re-entry” aan te vragen. Indien men geen “Re-entry” in het paspoort heeft bij terugkomt, zal men bij binnenkomst een 30 dagen “Visa Exemption” bekomen, of eventueel een periode die overeenkomt met een nog geldig visum in het paspoort.
Een “Re-entry” kan men aanvragen in het lokaal immigratiekantoor, maar ook op de luchthaven. Normaal zou men dit ook moeten kunnen bekomen aan een grenspost over land, maar of dat overal ook zo is kan ik niet bevestigen. Informeer u daarom zeer goed voor u naar een grenspost afzakt. Best regelt men zijn “Re-entry” voordien in het lokaal immigratiekantoor en houdt men de luchthaven of grenspost als eventuele noodoplossing. U weet bijvoorbeeld nooit hoeveel tijd er u rest en of er al dan niet veel wachtende voor u zijn op de luchthaven.
Een groot deel van de buitenlanders die regelmatig Thailand verlaten, doen hun aanvraag voor “Re-entry” op hetzelfde moment als hun jaarverlenging. Men is er dan toch en indien men onverwacht Thailand snel dient te verlaten, heeft men er alvast een kopzorg minder bij. Maar ieder beslist daarover voor zichzelf natuurlijk.
Het is alvast geen verplichting om een “Re-entry” in het paspoort te hebben.

– Prijs en aanvraagprocedure
Een “Single Re-entry” kost 1000 Baht
Een “Multiple Re-entry” kost 3800 Baht

Bij de aanvraag dient men volgende documenten voor te leggen (meest gevraagde maar niet beperkend)
– Ingevuld aanvraagformulier TM8 – Application for Re-entry into the Kingdom
– Pasfoto
– Paspoort
– Kopie paspoort pagina persoonsgegevens
– Kopie TM6 “Departure card”
– Kopie “Arrival stamp”
– Kopie verlenging (indien van toepassing)
– 1000 Baht voor een Single” Re-entry
– 3800 Baht voor een “Multiple” Re-entry

2. “Borderrun” en “Visarun”

a. “Borderrun”
Men spreekt van een “Borderrun” wanneer men Thailand verlaat en terug binnenkomt, en dit met de bedoeling is om een nieuwe verblijfsperiode te bekomen. Of men dan onmiddellijk terugkeert, na enkele uren of zelfs dagen is op zich van minder belang. Het echte doel blijft een nieuwe verblijfsperiode bekomen. In de praktijk zie je wel dat er meestal onmiddellijk wordt teruggekeerd, of toch na enkele uren. Hangt er wat vanaf wat er aan die grenspost te beleven is.
Een “Borderrun” kan je uitvoeren via grensposten over land, of via een luchthaven. Op zich maakt het echter niet uit langs waar je Thailand verlaat of terug binnenkomt. Meestal wordt voor “borderruns” dezelfde grenspost gebruikt d.w.z. men verlaat Thailand via een grenspost en komt even later weer terug binnen langs diezelfde grenspost.
Opgelet. Aan sommige Cambodjaanse grensposten wordt een onmiddellijke terugkeer niet altijd toegestaan. Je bent dan verplicht om minstens te overnachten in Cambodja.

b.Visarun
Al men spreekt over een “Visarun”, wil dit zeggen dat men Thailand gaat verlaten om in een Thaise ambassade of consulaat een nieuw visum te gaan halen. Dit omdat de geldigheidsperiode van het laatste visum verlopen is, of het “Single entry” van het visum gebruikt werd bij een eerdere binnenkomst.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie.
Gebruik hiervoor enkel /www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website