Melder: Maryse

Bijdrage over het aanvragen van een verlenging van mijn verblijfsperiode in Thailand op basis van retirement én 800.000 Baht op de bank.

Vandaag de jaarlijkse verlenging van mijn verblijf in Thailand bij Immigration in Pattaya/Jomtien aangevraagd. Als bewijs van inkomen lever ik iedere jaar een brief van de bank waar ik permanent 800.000 Baht voor dat doel heb. En voor het eerst sinds vier jaar dat ik dat doe, kreeg ik na afloop een papier dat meldt dat ik over drie maanden aan Immigration Office moet laten zien dat er steeds 800.000 op de rekening staat.

Dit ter informatie.

Die nieuwe regel is al eerder besproken op Thailandblog en Ronny schreef dat het afhankelijk is van het kantoor of zij die regel toepassen. Daarom meld ik het als informatie voor de permanente farangs in Jomtien en omgeving.


 

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

29 reacties op “TB Immigration Info Brief 019/21: Immigration Pattaya – Jaarverlenging”

 1. Roger zegt op

  Moeten we dan echt telkens naar de bank (statement) voor elke 90 dagen melding?
  Of is een kopie van ons bankboekje voldoende?

  Kap khun krap

  • RonnyLatYa zegt op

   Je moet alleen gaan als immigratie zegt dat je moet komen en op welke dag of wanneer.
   Als men niks zegt moet je ook niet gaan. Men zal het dan wel controleren bij je volgende jaarverlenging.
   Men is niet verplicht om het na drie maand te controleren

   Als je moet gaan zal men ook zeggen wat je moet meebrengen. Meestal zal dan een up-date van het bankboekje wel voldoende zijn zoals je op die nota kan lezen punt 3

   Maar ik had toch begrepen uit je eerdere reacties dat je een Thai Marriage hebt. Dan is dat niet van toepassing.
   Dit is enkel van toepassing als het bankbedrag van 800 000 Baht gebruikt wordt, of eventueel kan het ook bij de combinatiemethode als men beslist heeft dat het gedeelte bank niet onder de 400 000 Baht mag zakken.

   • Roger zegt op

    Bedankt Ronny, je bent echt een meerwaarde voor ons forum.
    Steeds correct en ’to the point’. Goed dat we iemand zoals jou in ons midden hebben.

   • henny zegt op

    Wat je mee moet brengen staat op het formulier links onderaan (90 days Bank Checking Requirement). Dus ook je paspoort.

    • RonnyLatYa zegt op

     Ja dat weet ik maar het gaat mij hier enkel over het bankboekje zoals Roger vraagt. Een nieuw Bankstatement hoeft dus niet. Een update volstaat.
     Trouwens wat daar staat betreft enkel Pattaya. Ergens anders kan het ook anders zijn of hoef je zelfs helemaal niet te komen.

     • janbeute zegt op

      Is dus weer door het plaatselijke immi kantoor bedachte regel om sommige farangs het leven zuur te maken.
      Waarom niet een landelijke immi regel die voor alle kantoren geld, daar hebben we meer aan.
      Te bedenken bij elke 90 dagen melding in persoon een statement meebrengen bij je 90 dagen melding, en bij online 90 day melding een gedownloade bijlage meesturen van je statement.
      Makkelijker kunnen we het niet maken wel moeilijker.

      Jan Beute.

 2. rogertibackx zegt op

  Inderdaad en ik had verzuimd het te lezen. Eigen schuld dikke bult zeker, maar wat me wel stoort is dat ze aan mij eesrt 14.000 bath vroegen. Ik ging niet akkoord en ik kreeg mijn paspoort en papieren terug en de beambtte zei, dan ga je maar naar Myanmar of zo, inclusief quarantaine. Dus na heeel wat discussie kreeg ik een korting, 10.000 bath, minder kon echt niet. En die gaaat in de zwarte kas van de ambtenaren. Op mijn vraag om een reçu lachte zij schaapachtig en gaf me een hand.
  Politieagenten vragen teamoney, 100 tot 500 bath. immigration officials 10.000 .

  • RonnyLatYa zegt op

   14 000 Baht voor wat dan?:

   • Roger zegt op

    Ronny,

    Bovenstaande reactie komt niet van mij.
    Trouwens, dit ligt helemaal niet in lijn met wat ik wist te vertellen.

    Triestig dat bepaalde personen hier uit pure verveling komen trollen.
    Aan de inhoud van zijn zinloze post te zien zouden we er goed aan doen om dit geen aandacht te geven.

    Nogmaals dank voor je steeds deskundige uitleg.

    • RonnyLatYa zegt op

     Is ook een andere Roger lijkt me nml Rogertibackx.

   • Willem zegt op

    Inderdaad Ronny, voor dat je deze berichten hier plaatst en mogelijk veel onrust veroorzaakt schrijf duidelijk waarom en waarvoor. Al die broodje aap meldingen geven alleen maar verkeerde beelden. Zorg dat je alle papieren goed in orde hebt dan valt het volgens mij allemaal wel mee.

   • janbeute zegt op

    Ruikt naar een behoorlijke geval van corruptie, wat zou er gebeuren als je dit zou aanvechten met behulp van een advocaat.

    Jan Beute.

    • RonnyLatYa zegt op

     Echt?

  • André Jacobs zegt op

   Hallo,
   Ronny vroeg het je ook al : waarom moet jij 10000 bath betalen ….. dat is smeergeld ….; maar als jij in orde bent, dan kan je dat toch resoluut weigeren !! Ik denk niet dat ze zo maar kunnen doorverwijzen naar Myanmar. Ik heb nog nergens smeergeld betaald. Ik weiger dat resoluut. Ik doe niets verkeerd en ben steeds met alles correct in orde !! Dus eender wie mij dat vraagt , daar doe ik niet aan mee !! Ik vind dat we al genoeg betalen om hier te mogen wonen. Mvg André

   • Roger zegt op

    André,

    Blijkbaar is de gebruikersnaam van de persoon die dit gepost heeft opeens gewijzigd van ‘Roger’ naar ‘rogertibackx ‘. Ik veronderstel dat de moderator dit gedaan heeft n.a.v. mijn opmerking van 13:23.

    Ik heb een sterk vermoeden dat het verhaaltje van dat smeergeld gewoon verzonnen is. Blijkbaar kan men hier onder een dubbele gebruikersnaam posten wat uiteraard vervelende situaties oplevert.

    Misschien kan er nog een derde ‘Roger’ iets posten. Dan kunnen we met zijn allen een spelletje WIE VAN DE DRIE spelen 🙂 🙂 🙂

    • Het is natuurlijk beter om een unieke naam te kiezen: Roger1965 bijvoorbeeld. Er zijn natuurlijk meer hondjes die Fikkie heten.

   • henk appelman zegt op

    Andre heeft gelijk, betaal niet, en overigens heb ik nog nooit( ik spreek de taal redelijk tot goed en communiceer in het Thai met immigratie, maar in 15 jaar nog nooit iemand bij immigratie NK om een ‘donatie’ hoor vragen , en zeker niet aan mij….erewoord!

 3. Sjoerd zegt op

  rogertibackx heeft die 10.000 baht vrijwel zeker betaald voor het feit dat hij vergeten was na 3 maamden de 800.000 aan te tonen. Immers, hij zegt: “Inderdaad en ik had verzuimd het te lezen. Eigen schuld dikke bult…”

  • Sjoerd zegt op

   … dus hij heeft zijn fout kunnen afkopen. Hij voldeed niet aan de regels, dus feitelijk was zijn visum min of meer ongeldig. Alternatief was blijkbaar het land verlaten….

   • RonnyLatYa zegt op

    De verlenging, niet het visum…

  • RonnyLatYa zegt op

   Ze kunnen daarvoor inderdaad je jaarverlenging voor afnemen…

 4. Louis zegt op

  Ik moest ook 3 maanden na ontvangst van mijn visa aantonen, dat de 800.000 nog steeds op mijn bankrekening staat. Voor mijn komst naar Imm police even mijn bankbook laten updaten. De betreffende beambte keek inderdaad in mijn bankbook en ik kon gaan. Geen stempel, geen aantekening, niks. Dan vraag je je toch af “hoe serieus” is die controle. Ik realiseer mij tevens, dat het een volgende keer WEL SERIEUS kan zijn. Je weet het hier nooit.

  • Lung addie zegt op

   Het zal wel 3 maanden na ontvangst van je ‘verblijfsverlenging’ geweest zijn. Dus jij vraagt je af hoe ‘serieus’ die controle is? Hij heeft toch in je bankboek gekeken, wat wil je meer? Die man heeft gezien dat er een update was en dat het bedrag er nog steeds was….. wil je dat hij nog een extra pagina in je paspoort vol met aantekeningen en stempels zet? Je paspoort is zo al snel genoeg vol.

   • Lomlalai zegt op

    Indien een andere beambte na de datum vraagt om aan te tonen dat je het voor die datum al hebt laten zien is het wel handig als je daar een bewijs van hebt gekregen…

    • Berry zegt op

     En die tweede ambtenaar zal dan ook een bewijs moeten afleveren omdat er misschien een derde ambtenaar erna zal vragen zodat je kan bewijzen dat het al 2 keer gecontroleerd is? En die derde ambtenaar zal dan ook een bewijs afleveren omdat er misschien een vierde ernaar zal vragen?

     Een bewijs vragen omdat je het originele bewijsstuk heb laten zien is zinloos. Want dan kan je tot in den treure bezig blijven met bewijsstukken van bewijsstukken te verzamelen.

     De ambtenaren zullen vragen om aan te tonen dat het geld 3 maanden op je rekening stond.

     En dat kan je altijd bewijzen met het originele bewijs, je bankboekje.

     Je kan altijd de 2de, 3de, 4de, xde controle overbruggen door je originele bank boekje te tonen.

     Doet me denken aan een oude vriend. Hij maakte een foto copy van alle documenten dewelke hij wegsmeet zodat hij altijd wist wat hij weggesmeten had. (Is geen grap)

 5. han zegt op

  In Korat is mij nog nooit gevraagd om na 3 maanden mijn bankboekje mee te nemen dus zal inderdaad wel iets plaatselijks zijn.

 6. cornelis helmers zegt op

  Jomtien,

  Voor de eerste keer meegemaakt dat ook een FIXaccount (looptijd 1 jaar) na 3 maanden moest worden getoond?? (Fixaccount is een apart boekje gelieerd aan je normale bankboekje)
  De controle maatregel bestond toen al,
  maar met een fixaccount was controle voorheen niet nodig NU dus wel.
  Heb deze vermogens controle dus braaf gedaan, maar kreeg ook het gevoel van jullie kijken nauwelijks, en ik stond dus snel weer buiten.
  Thaise logica ontbreekt echter mijn inziens weer in onderste regel A4tje.
  Daar staat namelijk (zie model A4 voorbeeld bovenaan)
  “show opdate bankbook AFTER 26 may 2021”
  Er staat dus NIET bij hoelang AFTER zou mogen duren,
  DUS er staat bijvoorbeeld NIET between 26 may en bv 14 dagen AFTER 26 may ,
  danwel between 26 may en between 26 june (1 maand)
  danwel nog een langere periode AFTER 26 may 2021.
  Mijn situatie was alsvolgt:
  Mijn Fixaccount loopt van 18 augustus 2020 tot 18 augustus 2021
  mijn retirement visa datum was 27 november 2020
  dus fixaccount 18 augustus voldeed aan 3 maanden voor de verlenging visa datum 27 november.
  Controledatum vermogen fixaccount vindt plaats 3 maanden na verlenging visa 27 november en was dus in de maand februari.
  Ben braaf gegaan in februari, MAAR als ik 6 maanden AFTER zou zijn gaan bij vernieuwing Fixaccount 18 augustus 2021 dan kan ik bewijzen dat mijn looptijd 1jaar Fixaccount nooit is onderbroken, wat ook idioot zou zijn want dan geldt het rentetarief 1 jarig fixaccount niet meer.
  Ik heb mijn AFTER standpunt NIET willen testen bij de immigration, maar ga het de volgende keer wel vragen.

  • Berry zegt op

   Ik heb een fix-account bij KBank.

   Ik ken ieder moment het geld van de rekening afhalen. (Voor sommige immikantoren is dit zelfs een vereiste)

   Indien ik het geld vroeger afhaal, krijg ik natuurlijk de interest niet uitbetaald.

   Wat ik niet begrijp, jij bent de tweede al die er problemen mee heeft dat de controle “te snel” gebeurd.

   Hoe kan je in godsnaam er langer over doen om het bankboekje open te doen en te kijken naar de bedragen?

   Moet typisch iets van Belgie of Nederland zijn, er is altijd wel iets te vinden waarover we kunnen klagen.

   Wat voor oplossing stel je dan voor om iedereen tevreden te houden? Het boekje meenemen naar een kamertje, een uurtje op tafel laten liggen en dan aan je terug bezorgen?

   Maar dan gaan we klagen omdat het zolang duurt?

   • cornelis helmers zegt op

    Beste Berry,

    Ik heb geen problemen met de snelle controle.

    Je gaat voorbij aan mijn stelling:
    “hoelang kan / mag de periode duren AFTER een controle datum?

    Nu moet ik mijn normale bankboekje opnieuw opdaten en opnieuw verschijnen bij de immigratie Jomtien 3 maanden AFTER visaverlenging terwijl als ik zou kunnen aantonen 5, 6 maanden AFTER deze controledatum, ik kan aantonen dat er niks is veranderd aan mijn1 jarige fixaccount omdat ik deze per 18 augustus weer heb verlengd, dus geen geld heb opgenomen c.q. de helft heb laten staan.

    Naast mijn appartement in Jomtien heb ik ook nog een eigen huis in de provincie Surin, moet dus rekening houden dat ik voor dit soort onnodige zaken tijdig in Jomtien verblijf.

    Resumerend bankbook controle kan ik begrijpen, maar Fixaccount controle niet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website