Mocht je niet in het jaar kruik geboren zijn, dan is Tinder een gegeven. “Daten” terwijl je op de wc zit, lekker met één vinger vreemdelingen goedkeuren of afschieten met één snelle beweging van de vinger vanuit je luie stoel. Of vanaf de wc, met je broek op je knieën.

Nou is mijn ervaring met Tinder & Westerse vrouwen beperkt tot de dames die door Azië reizen, en een aantal swipe-sessies tijdens mijn verblijf in Europa. In Thailand echter heb ik maanden lang enthousiast mijn vinger over het schermpje heen en weer bewogen en daarbij merk je wederom dat er culturele verschillen zijn tussen het Westen het Oosten.

Wat mij opviel is dat Westerse vrouwen zich opvallend graag laten fotograferen met hun vriendinnen op een feestje. Ook zag ik erg veel foto’s van dames die zich presenteren met een wijnglas in de hand. Nou weet ik dat het oppervlakkig is maar als de dame in kwestie ook nog corpulent bleek te zijn, dan heb ik sterke negatieve associaties met zo’n foto.

Tinder maakt het ook mogelijk om een aantal zinnetjes toe te voegen waarin je jezelf beschrijft, en ook hier zie je torenhoge verschillen. Waar westerse dames graag pretentieus uit de hoek komen met wat ze allemaal wel niet doen, zie je bij de Thaise dames opvallend veel instructies: “Please don’t chat dirty with me. I am not a hooker. Please respect Thai women.” Ook lees je vrij vaak dat ze een “simple girl” zijn en zoeken naar “true love”.

De wat mondige dames laten weten geen interesse te hebben als je rookt, en dat ONS (“one-night-stands”) niet hun ding is. Dit is overigens ook iets wat ik vrij vaak tegenkwam op Westerse profieltjes; een soort van verlanglijstje met betrekking tot mijn lichaamslengte, eetgewoontes en ambities.

Ik ben zelf een totaal doorsneetype maar ik gruwel van de eisen die bepaalde profielen stellen. Waar de Thai beleefd vragen om toch vooral wél iets te zeggen als er een match is, is het op een westers profiel relatief normaal om te zeggen dat je “below 170 unqualified” bent. Unqualified waarvoor? Ik erken onmiddellijk dat Tinder superoppervlakkig is maar het stuit me toch tegen de borst (ik ben 182cm).

Ook zijn er griezelig veel ladyboys op Tinder, wat weer voor een hilarische paranoia zorgt bij de mannelijke users. Dit gaat zover dat vrijwel elke mooie Thaise ergens op haar profiel zegt dat ze “100% lady” is en of we alsjeblieft niet meer willen vragen of ze ladyboy is. De wat venijnigere variant heeft een wat meer aanvallend toontje: “If you like ladyboy don’t talk to me ok? Don’t waste my time!”

Thaise dames gebruiken teveel filters bij de foto op hun profiel, en het poseren met een pannenkoek of ander gebakje wat je naast je gezichtje houdt terwijl je “cute” in de camera kijkt ontgaat mij totaal. Als je het over overeenkomsten hebt, dan staat reizen vrij hoog aangeschreven. Vrouwen uit alle windstreken laten graag zien dat ze op Machu Picchu hebben gestaan of het Colloseum in Rome. In Thailand is de River Kwai bridge een erg populair motief naast de tigerselfie, en de Eifeltoren en Brooklyn Bridge doen het ook enorm goed. Ik heb me laten vertellen dat mannen zich graag met ontbloot bovenlijf af laten beelden en om één of andere idiote reden krijgen vrouwelijke Tindergebruikers heel erg veel fotos te zien van mannen in een rivier met een karper van 70 kilo in hun armen.

Ik denk trouwens dat dit het topje van de ijsberg is, want mannen gedragen zich in Thailand over het algemeen drie keer vunziger online dan dat ze in het Westen ooit zouden durven aangezien er vrijwel geen gevolgen zijn. maar goed, ik dwaal af… Ik wilde de verschillen aankaarten tussen Tinder in het Oosten en in het Westen. Voor mannen. Want ik ben een mannelijke gebruiker.

Het is generaliserend, maar tussen alle ladyboys, freelancers en verdwaalde semi-modelletjes kom je vooral vrouwen tegen die vertellen “op zoek” te zijn naar de ware, en vooral niet gebruikt te willen worden als “toy” (don’t play with me). Westerse vrouwen zijn naar mijn mening ook net zo hard op zoek, maar leggen zich meer toe op het presenteren van zichzelf; “Dit ben ik. Ik lees boeken, doe pilates en hou van reizen en een goed glas wijn. Take it or leave it.”

Herkenbaar of niet?

Ingezonden door Alexander

3 reacties op “Ingezonden: Tinder in Thailand – een diepgaande analyse”

 1. Eli zegt op

  Laat ik nou altijd gedacht hebben dat Tinder voor sex-dates is!
  Anyway mijn laatste contactadvertentie is uit de tijd voor internet. 555

  • Danzig zegt op

   Je kunt wel degelijk de liefde van je leven ontmoeten via Tinder. Dat is mij ook overkomen, terwijl ik daar in eerste instantie niet naar op zoek was.

 2. Erik. zegt op

  Ik heb ook eens rondgekeken (Man, blank, 45).

  Heel veel matches/likes op tinder(99+). Dat heb ik in NL niet. Matches vanaf leeftijd ongeveer 30.
  Echter na een match valt het vaak stil. Whatsapp heeft daar niet iedereen, line meestal wel.

  Veel dames benadrukken dat ze een “good” lady zijn en een good man zoeken. Doorvragen wat good is vaak zinloos.

  Op tinder mogen ze geen commerciële sex aanbieden, hoewel er wel enkele freelance op staan. Dus altijd checken of ze customer of relationship zoeken als je twijfelt. Hoewel de freelance uiteraard een sponsor op afstand ook wel zullen zien te zitten.

  Ladyboys zeggen dat ze ladyboys zijn of lady “2”. Je ziet het niet altijd op de zorgvuldig geposeerde foto, maar wel in een videochat of een goed gesprek. Nooit expliciet hoeven vragen.

  Mocht je niet genoeg contacten vinden, of tinder te beperkt vinden, kijk ook eens op thaifriendly.com. daar hebben de ladyboys ook een eigen categorie itt tot tinder.

  Ik ben benieuwd eigenlijk of dames wel eens in Thailand getindered hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website