Dagboek van Pim Hoonhout (deel 2)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Dagboek, Pim Hoonhout
Tags:
8 mei 2013

Na ruim een half jaar bezig te zijn geweest om die Hollandse lekkernij Thailand in te mogen voeren was het op 29 april eindelijk zover dat ze in Hua Hin uit hun emmertje mochten stappen. Voor de liefhebber was dat nu net wat er aan hun geluk in Thailand nog ontbrak.

Nu wij een week verder zijn hebben ook Chang Mai, Cha-Am en Pattaya kennis gemaakt met deze onovertroffen delicatesse. Intussen hebben wij er veel bijgeleerd en de Thai van ons.

Mae en Papa waren al enkele weken voor de haring aangekomen uit hun dorpje in Ubon Ratchatani om voor het eerst in hun leven iets van hun land te zien wat een toerist al in één dag heeft gezien. Mae heeft in die tijd al een aardig woordje Engels geleerd en zegt nu als ze mij ziet na het opstaan zelfs Good morning, Papa is niet zo slim en komt niet verder dan No. Daar kunnen deze mensen niets aan doen.

Mae stond te gillen dat er warm water uit de kraan kwam terwijl Papa vreemd staat te kijken dat er geen water in het glas ging, hij wist niet dat hij het op zijn kop hield. In hun ogen is het toverwerk dat ons gootsteenwater zomaar verdwijnt.

Als je dit soort dingen dan de hele dag meemaakt ben je opgelucht dat zij tevreden en blij aangeven weer naar hun vertrouwde omgeving te willen. Om het voor deze lieve mensen helemaal te gek te maken, mogen zij met een vliegtuig mee terug, om daar weer de opwinding mee te maken van een langzaam stromende Mekong. Ik kijk er niet raar van op wanneer zij na dit avontuur worden ingehaald als helden op een kar getrokken door een buffel.

Intussen hebben zij gezien hoe wij de haring verwerken waardoor de telefoonkosten aardig oplopen om dit geweldige gebeuren door te bellen naar iedereen die zij maar konden bereiken. Iemand kwam op de heldere gedachte om de haringkoppen en ingewanden tot pala te gaan verwerken. Tot hun grote plezier hadden ze nog nooit zulke verrukkelijke pala geproefd.

Zij worden nu wel erg nerveus. Hun hele omgeving praat erover nadat er weer zoveel telefoontjes tegen aan zijn gegaan. De oudjes maken mij nog nerveuzer nadat ik verteld heb dat zij 7 kilo bagage mogen meenemen. Proberen zij 7 kilo in de handbagage te krijgen, maar dat handtasje wil maar niet dicht. Ze zijn nog niet aan hun gewicht toe dus moeten er ook nog haringkoppen in, om in de Isaan op hun manier de haring te introduceren.

Morgenochtend om 8 uur gaat dus ook de Isaan van Hollandse haring genieten. Wel op hun manier maar gezonder dan zij pala tot nu toe maakten.

Het eerste deel van Dagboek van Pim Hoonhout verscheen op 26 april 2013.

20 reacties op “Dagboek van Pim Hoonhout (deel 2)”

 1. bert van liempd zegt op

  Waarde heer Pim, o waar in Chiang Mai is dit visje te happen. Komen ze meschien ook in diepvries in de Rim supermarkt?. Ik weet Ouwerhand levert schoongemaakte haring in vacuum in diepvries aan de Macro in Nederland,zou dit ook naar Thailand kunnen/.

 2. Khun Peter zegt op

  Ik werd gisteren verrast door drie haringen van Pim. Normaal gesproken eet ik er altijd maar eentje. Maar deze waren zo lekker en perfect schoongemaakt dat ik ze alle drie vrijwel achter elkaar heb opgegeten.
  Ik kan ze aanbevelen, ze waren heerlijk!

 3. Pim . zegt op

  Psst!! ,Bert .

  Tegen niemand doorvertellen hoor .
  Je hebt waarschijnlijk dinsdag die haringavond gemist in Chiang Mai ,dus geef ik je even door wie ze eerdaags weer wel heeft .
  Kijk even op http://www.dutchsnacksthailand.com of bel 086-118-7812 of er nog zijn .

  Onze haring is vacuüm verpakt verkrijgbaar maar wel vers hier in Thailand met de hand gesneden .
  Op verzoek ook bevroren .
  Het verschil is dat de supermarkt in NL. ze meestal machinaal gesneden heeft liggen .
  Daar kan geen vette haring voor gebruikt worden wat dus geen optimale kwaliteit kan geven .
  De door u genoemde supermarkt is mij niet bekend.
  De bedoeling is dat hier in Thailand een haring gekocht kan worden die van uitstekende kwaliteit is en ver boven het gemiddelde van NL. uitkomt .
  Intussen kunnen al 100 den Klanten dit beamen .
  Ik hoop dat veel mensen in Thailand aan dit antwoord iets hebben .

  • Thailand John zegt op

   Hallo Pim,

   Het water loopt me uit de mond, wanneer zijn ze ook in Pattaya volop te koop.
   Want dat zou heel fijn zijn. wacht vol ongeduld dat af.
   veel succes en hartelijke groeten.

   • Pim zegt op

    Haai John .
    Als de juiste zaak zich aanmeld zouden ze in 2 dagen ook in Pattaya vrijwel iedere dag te koop kunnen zijn .
    Naar mijn mening is er vraag genoeg om deze in de verkoop te hebben ,zeker als ik de reacties uit Pattaya zie die ook bij mij privë binnenkomen .

 4. Hans-ajax zegt op

  Heb uiteindelijk dan toch de zoute jongens in Pattaya gevonden bij Big C, helaas het is niet helemaal wat ik ervan had gehoopt, in de olie (ben ik ook wel eens hoor), gort droog en veel te zout, en niet vettig zoals een haring nu eenmaal hoort te zijn, en dan bedoel ik niet snotterig, nu mijn vraag aan jou Pim waar kan ik nu een lekkere zoute jongen in Pattaya bekomen. Jij bent echt m’n laatste hoop voorlopig die me dat kan vertellen, please let me know. mijn emailadres [email protected]
  Vriendelijke groet Hans-ajax.

 5. Mia zegt op

  Lieve Pim,

  Weer een prachtig verhaal!! Niet zo zeer de haring heeft mijn belangstelling maar wel Mae en Papa hun reactie op ons “luxe” leven, wat wij allemaal heel gewoon zijn gaan vinden.

  Die reacties heb ik vaak ondervonden tijdens mijn “reisjes” door Thailand. Als je dat meemaakt besef je hoe “gemakkelijk ” we het hebben! Dank je wel voor de mooie verhalen!

  Heel veel succes!

  ps. Misschien het Volendammer kostuum nog even bewaren? :-))

  Liefs Mia

 6. Bernard Vandenberghe zegt op

  Moderator: het uitlokken van reactie dmv uw stelling is niet toegestaan volgens onze huisregels.

 7. joop uit pathum thani zegt op

  Een ontbijt met haring dat was heerlijk. Gisteren belde Pim mij op: ik breng die oudjes naar de airport en op de terugweg heb ik wat voor je.
  Ik kreeg gelijk het water in mijn mond. Wat een heerlijke lekkernij is dit en ook wel 7 uur in de morgen. Nu even een pluim voor Pim, hij heeft er lang genoeg voor gevochten en het is hem gelukt. Geweldig en succes.

  Joop

 8. piet zegt op

  Hallo Pim, heb genoeg vriesruimte om haringen door te verkopen hier in Pattaya.
  Nu geniet ik van de door vrienden meegebrachte, maar er is vraag naar dus doe een mailtje en ook hier genieten van deze verwennerij uit zee .

  Eigelijk nog de bijbehordende borrel dr bij (korenwijn), maar dat kan altijd nog

 9. wimol zegt op

  Zijn er ook plannen voor verkoop van de Hollandse nieuwe in Nakhon Ratchasima en eventueel waar en wanneer.Gelieve mij op de hoogte te houden.Ik hoop dat nu mijn reactie lang genoeg is,anders moet ik weer opnieuw beginnen.

  • Pim zegt op

   Beste Wimol.
   Door jouw vraag zal ik iedereen proberen duidelijk te maken dat ik elke liefhebber zou willen en kunnen bereiken .
   Daar heb je dus wel adressen voor nodig die aan enkele eisen kunnen voldoen en bovendien betrouwbaar zijn zeker met de kwaliteit .
   Die mensen wil ik in de gelegenheid stellen om een verkooppunt te maken in een bepaald gebied .zonder dat er 2 dicht bij elkaar zijn .
   Dit is in ons zeer korte bestaan aan het groeien .
   Als er iemand interesse heeft om dat bijvoorbeeld in zijn winkel of restaurant als publiekstrekker wil verkopen kan deze contact met mij opnemen .
   Bij jou in de buurt is nog niemand die zich gemeld heeft.
   Hierbij dus nogmaals mijn E mailadres !
   hua -hoon1 @ hotmail.com

 10. Pim zegt op

  Haai ,Piet .
  Dit is een bijzonder mooi gebaar voor velen .
  Er is echter een maar in de Thai wetgeving wat wij beter onder elkaar kunnen bespreken .
  Zoals zo velen heb je het hier geweldig naar je zin net zoals ik .
  Wij zouden niet willen dat je door je goede gebaar in onnodige moeilijkheden komt .
  Mail mij maar om te proberen de mensen in Pattaya nog gelukkiger te maken kunnen wij kijken wat wij kunnen doen .
  Groet uit Hoera Haring .

 11. Poo zegt op

  Dag Pim …ik ben gehuwd met een Belgische man en wij wonen in Pattaya ook bij ons komt het water in de mond als wij aan maatjes denken en hopen dan ook dat we van deze lekkernij hier kunnen genieten .
  Alvast dank en nog veel succes !!

  • Pim zegt op

   Beste mensen in Pattaya.
   Hier is het bewijs wat ik in mijn tijd in NL al heb ervaren,
   Poo een dame uit Thailand loopt ook het water uit de mond zoals bij een groot deel van de Thaise bevolking .

   Goed nieuws !
   Pieter Veenstra zijn vrouw Phai gaat dinsdag starten met de verkoop omdat wij het vervoerprobleem waarschijnlijk hebben opgelost .
   Als het nodig is kan er dan zelfs 2x per dag geleverd worden .
   Phoe ,phoe ,de hoofdpijn die jullie uit Pattaya mij bezorgd hadden is al aan het zakken .
   Eet smakelijk allemaal .
   Pim .

 12. egon zegt op

  Haring!De enige reden dat ik nog naar Nederland reisde.Maar waar oh waar zijn de adressen waar ik deze ambrozijn kan eten?

  • Pim zegt op

   Tot mijn grote woede kon ik gisteren geen antwoorden geven dankzij de provider .
   De verloren tijd heb ik gebruikt om een andere provider te nemen omdat het nu wel erg de spuigaten uitliep .
   Hier mijn antwoord op de vraag waar ?

   Hua hin is bekend bij Say Cheese -Chang Mai bij Dutch snacks -Cha-am bij OKAYsupermarket en deze week waarschijnlijk ook in Pattaya bij Piet die ik net aan de telefoon heb gehad .
   Als er andere verkoopadressen bij komen zal ik dat via het blog laten weten .
   Er komt een gesprek met iemand die meerdere provincies bevoorraad met lekkernijen uit Holland om Haring er ook bij te gaan doen .
   Nu is het weer even tijd om er een te happen voor mij .

 13. sharon huizinga zegt op

  Pim, Verreweg de meesten van ons wonen in PATTAYA. Als zakenman. concentreert men zich toch op de beste markt voor verkoop. Kom zelf hier naar toe om het goed te regelen. Dus……waar precies in Pattaya? en……wanneer?

 14. pim zegt op

  Geduld is een schone zaak Sharon .
  Ik zoek wel mijn mensen uit die ook weten hoe zij met voedsel om moeten gaan .
  Dat stalletje in de zon op de hoek zou je ook voorbij gaan als daar zo’n lekker visje in de zon suddert in zijn eigen vet .
  Mamma San gaat het ook om het grote geld en niet of die toerist de volgende dag ziek is .
  Degene die het goed doet wil je wel even voor omrijden .
  Daar ben ik grotendeels mee rond waardoor er vanaf dinsdag voor 99% een vast adres is in Pattaya .
  Dat kom je dan zeker te weten .
  Met wat geluk voor jullie misschien al maandagavond .
  Als zakenman moet je eerst de markt verkennen voor je gaat investeren ,straks komt er weer iemand die zegt dat ik op Phuket moet beginnen .
  Dan denk ik bij mijzelf dat ik beter in de wodka kan gaan .

  In mijn ogen is het beste punt op het vliegveld van BKK.
  Is dat iets voor jou om daar te beginnen ?
  Je wint dan al veel geld met de transportkosten , en de meeste in en uitgaande reizigers voelen zich wat flauw.

 15. piet zegt op

  Hallo allemaal, mijn vrouw Phai gaat de distributie/verkoop in Pattaya e.o. verzorgen van deze heerlijke haringen.
  Momenteel te bestellen per 3of 4 vacuum bevroren; in de toekomst plannen om ze vers van het mes te verkopen, maar eerst ff diepvries

  Tel. nr. Phai 0852825325

  Groeten uit Pattaya,
  Phai+ Piet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website