Wie regelmatig in Thailand komt of er woont, zal zich ongetwijfeld verbazen over het feit dat Thai zo gemakkelijk liegen. Hoe komt dat en is daar een reden voor?

Liegen is in onze maatschappij een nogal slechte eigenschap die je populariteit niet echt ten goede komt. Het is zelfs, volgens onze christelijke normen en waarden, een zonde die gelijk staat aan bijvoorbeeld stelen.
Wellicht denk je dat Thai een bedenkelijke mentaliteit hebben omdat ze gemakkelijk liegen. Maar dat is niet het geval. De Thai gebruiken leugens om conflicten te voorkomen iets wat voortvloeit uit de Thaise cultuur

Conflicten voorkomen

Thai vinden het acceptabel om te liegen om daarmee een conflict te vermijden. Ze vinden dat het beter is om te liegen dan iemand te kwetsen of te beledigen. Een Thai ziet een leugen ook niet als verwerpelijk, maar meer als een hulpmiddel om problemen te voorkomen.

Er is zelfs een Thais spreekwoord dat, vrij vertaald, zegt: “Als een leugen kan voorkomen dat je iemand verdriet doet, dan is een leugen beter dan de waarheid”.
Je kunt dat raar of hypocriet vinden, maar bedenk dat Thaise mensen ook veel aspecten uit onze cultuur lastig te begrijpen vinden.

Gezichtverlies en eergevoel

Een Thai hecht veel waarde aan het voorkomen van “gezichtsverlies”. Gezichtsverlies staat gelijk aan het verlies van eergevoel en eigenwaarde, iets wat voor een Thai tot de belangrijkste aspecten in het leven behoren. Het aspect “gezichtverlies” is zelfs zo belangrijk in de Thaise cultuur, dat sommige Thai nog liever sterven dan gezichtsverlies lijden.

Thaise mensen respecteren elkaar en vinden het niet nodig om een ander te bekritiseren. Hoe arm een Thai ook is, ze zijn een trots volk en daarnaast erg nationalistisch. Vooral het Boeddhisme, het Koningshuis en de familie zijn instituten waardoor Thai zich erg met elkaar verbonden voelen. Maak als buitenstaander ook nooit de fout om hier kritiek op te uiten. Ze zijn voor een Thai zo belangrijk dat je daarmee direct alle respect van een Thai verliest.

Hiërarchie

Thai houden graag vast aan de eigen cultuur omdat zij ervan overtuigd zijn dat dit zorgt voor samenhang en verbondenheid in de Thaise samenleving. Thailand is het land van de vrijheid. Letterlijk wel te verstaan. Er zijn in Thailand maar heel weinig regels. Door de sociale structuur van de hiërarchische maatschappij staan de onderlinge omgang- en gedragsregels bij voorbaat vast en loopt het gesmeerd, ondanks het ontbreken van echte regels. Het schept orde in de chaos.

Een aantal belangrijke gedragsregels:

 • altijd vriendelijk en beleefd blijven, anderen niet in het openbaar bekritiseren;
 • geen stemverheffingen, boos worden of schreeuwen tegen anderen;
 • niemand willen teleurstellen, anderen een goed gevoel proberen te geven;
 • geen emoties of affectie tonen in het openbaar;
 • de hiërarchie in de Thaise maatschappij accepteren en respecteren (ouders en leraren);
 • iedereen in zijn/haar waarde laten;
 • nergens een probleem van maken (het geeft niet – Mai Pen Rai).

Teleurstelling voorkomen

Omdat het voorkomen van gezichtsverlies zo belangrijk is voor een Thai, zullen zij er ook alles aan doen om anderen niet te kwetsen of te beledigen. Dat begint al bij het voorkomen van teleurstellingen. Daarvoor is eigenlijk alles toegestaan, dus ook liegen. Simpel gezegd: Thai liegen dus om een ander geen ongemakkelijk gevoel te geven.

Een bekend cliché is het verhaal over de route vragen aan een Thai. Wanneer je als toerist de weg vraagt op straat aan een Thai, zal hij je altijd ergens heen sturen ook al is het de verkeerde kant op. Hij wil niet dat je teleurgesteld bent in hem, mocht hij de weg niet weten. Daarnaast wil hij jou niet teleurstellen door te zeggen dat hij het niet weet. Je toch ergens heen sturen zouden wij kunnen uitleggen als liegen. De Thai zien het als een vorm van “beleefdheid”. Je vraagt hem om hulp en hij wil je niet teleurstellen. Dat je dat alsnog zal zijn wanneer je totaal de verkeerde kant op gaat, doet er in dit geval niet toe.

Alcohol en vulkaanuitbarstingen

Wanneer je het bovenstaande in ogenschouw neemt, kan je stellen dat Thai zich te alle tijde moeten inhouden. Niet boos worden en geen emotie tonen, blijven lachen. Dat lukt meestal ook wel, totdat er een grens overschreden wordt. Dan komt het tot een uitbarsting en blijken Thai ook een andere kant te hebben, namelijk die van extreem gewelddadig.
De combinatie Thai en alcohol is daarom ook een zeer ongelukkige. Alcohol zorgt er voor dat alle remmingen worden weggenomen, de ingehouden emoties komen dan als een vulkaanuitbarsting naar boven. De meeste gewelddadigheden in Thailand worden gepleegd onder invloed van drank en/of drugs.

Aanpassen

Voor een farang geldt dat wij een aantal van deze regels moeten kennen om te voorkomen dat we door ons gedrag een Thai in ernstige verlegenheid brengen. Beledigen, schreeuwen of boos worden in het openbaar is erg kwetsend voor een Thai en kan leiden tot verregaande consequenties. Even ter waarschuwing, een Duitse toerist die in het verkeer een middelvinger opstak naar een Thai, werd ter plekke door de Thai doodgeschoten.

Zoals het uitkomt

Thai hebben weinig moeite met liegen en zien dit als een acceptabel middel om jou niet teleur te stellen of je een goed gevoel te geven. Zoals ik al eerder schreef zijn er weinig regels in Thailand en willen Thai de gedragsregels ook nog wel eens toepassen zoals het uitkomt. Hoewel ze het liegen niet uitgevonden hebben, vinden ze het ook wel gemakkelijk. Iets wat wij volgens onze westerse opvattingen maar moeilijk kunnen begrijpen en accepteren.

N.b. nog een interessant artikel over “de waarheid in Thailand” op dit Engelstalig blog.

58 reacties op “Hebben Thai het liegen uitgevonden?”

 1. Cyber zegt op

  Leuk artikel. Wisten we natuurlijk al…… en ik lieg nooit !!!

 2. Pim zegt op

  Meest denkt 1 fahlang dat er geen regels zijn.
  Vooral de toerist .
  Dikwijls schaam ik mij voor deze .
  Owee als ze deze tegen 1 fahlang kunnen gebruiken,dan zijn er ineens duizenden regels .
  Geef nooit je rijbewijs uit handen en neem altijd direkt 1 advocaat .
  Is er iets met je buren ,verhuis dan zo ver als je kan .
  Ik ben van dit soort dingen al enkele malen getuige geweest ,daarbij kunnen ze ook nog goed schieten en zijn meest gewapend .

 3. ferry boekelman zegt op

  mag ik een thai die mij de middelvinger geeft ook meteen doodschieten. want dan krijg ik het nog druk. of is dit voorrecht alleen voorbehouden aan de immer vriendelijke,lieve,beleefde,beschaafde thais.

 4. friend zegt op

  Ferry je moet je wel een beetje aanpassen 😉 Je bent een farang en je blijft een farang en die zijn alleen maar interessant als ze veel geld meebrengen

  • francky zegt op

   Ik heb de ervaring dat niet enkel geld belagrijk is, wat in mijn geval belangrijk is voor mijn schoonfamilie of je een goed karakter hebt of niet, met andere woorden of je een goed mens bent , das het enige en geld is bijzaak.

 5. stefanie zegt op

  ik wist dit niet maar this wel cool

 6. Darko zegt op

  Het is inderdaad wat het is, oftewel een cultuur verschil waar weinig westerse mensen met hun hoofd bij kunnen. Ik moest dan ook gelijk aan dit filmpje denken:

  http://www.youtube.com/watch?v=3wGBl2eoz_4

  Een man die zijn thaise vrouw naar zijn vaderland mee brengt en uiteindelijk blijkt mevrouw het bed ook met andere mannen te delen. Ze blijft maar volhouden dat ze het niet gedaan heeft, maar de leugendetector zegt anders… Overigens is die man ook wel een zacht gekookt ei.

  • Johnny zegt op

   Darko,

   Hier is weer sprake van ernstig bedrog. Das iets anders dan leugen voor eigen bestwil.

 7. Robert zegt op

  De tegenstelling met Nederland is zo mogelijk nog veel groter dan de tegenstelling met het Westen in het algemeen. Ik heb toch veel gereisd en in heel wat verschillende landen gewoond, maar de ‘directheid’ in Nederland slaat alles. Het lijkt wel alsof alle kwetsing, lompheid en onbeschoftheid gerechtvaardigd is, want ‘ik ben tenminste eerlijk’. In andere Westerse landen gaat men veel minder direct en wat meer tactvol met elkaar om, met als meest in de buurt liggende landen Belgie en Engeland als voorbeeld. Ik zie dat Nederlanders hier toch vaak moeite mee hebben (‘draaikonten, achter hun ellebogen, huichelaars en leugenaars’ hoor ik dan) en het verschil met hoe de Thais met elkaar omgaan is een absolute nachtmerrie voor de meeste Nederlanders.

  • Ferdinand zegt op

   Ja inderdaad, niet altijd maar wel vaak die “absolute nachtmerrie”. Blijf iedere keer weer struikelen over de houding op dit blog dat je dit maar als cultuurverschil moet zien en dat de ene houding niet slechter is als de andere, slechts anders.

   Maar ik blijf er bij dat oneerlijkheid, onoprechtheid, liegen in elke cultuur fout en vervelend is. Welk cultureel sausje er nu ook over heen gooit en hoe grappig en mooi je het ook verklaart, fout is fout.
   Net als alcoholisme, agressiviteit , intolerantie t.o.v. andere bevolkingsgroepen ( BKK tov Isaan ) oneerlijkheid. Je kan alles veklaren uit arnoede, geloofs, cultuurverschillen, het zijn gewoon irritante vervelende karakter eigenscahppen die kennelijk op sommige plaatsen meer voorkomen dan op andere.
   Die eeuwige glimlach en mai pen rai maakt op mij allang geen indruk meer, wekt eerder achterdocht op. Vertrouwen is te vaak beschaamd.

   Ervaring geeft soms recht van spreken en betekend niet altijd een negatieve instelling. Het is hier niet altijd zonneschijn, in tegendeel. Voor veel mensen betekend een langer verblijf in Thailand (niet een oppervlakkige vakantie met genoeg geld op zak en met je eigen ploegje op stap) een ontnuchterende ervaring, teleurstelling en veel ellende. Daar helpt geen lief thailand sprookje tegen.
   THailand land vol sanouk en mogelijkheden, maar ook land van extreme valkuilen en misstanden,

 8. Johnny zegt op

  Inderdaad Robbert, wij zijn beslist het tegenovergesteld. Thai Ned kan ook eigenlijk niet. Het kost zelfs twee zeer oprechte goed ontwikkelde personen ontzettend veel moeite om in balans te komen.

  Ik vind het zeer vervelend voor Nederlanders dat zij het bovenstaande stuk niet begrijpen, hun Thaise popje liegt dus altijd in het begin ( sorry dames ) maar NIET op zijn Nederlands gelogen. Je moet ze vergeven en vooral uitleggen dat wij anders zijn opgevoed. Ja, onze Nederlandse botheid vinden ze echt niet leuk. Feitelijk begrijp ik ook niet echt wat een Nederlander nu met een Thaise wilt of andersom. Ik haal sexualiteit en geld nu even uit het verhaal, das niet relevant nu.

  • Darko zegt op

   Zit het ook niet een beetje in de mens om vaak het complexe of het onmogeljike op te zoeken?

   Als men zegt dat iets niet werkt of niet kan, kan het voor de ander juist een uitdaging zijn om het wel te proberen. Daarnaast (ook al werkt het uiteindelijk niet) moet het toch wel interessant zijn om een relatie te hebben met iemand die totaal anders is als jij.

   • Alberto zegt op

    Ik heb een relatie met een Thaise schone.
    We zijn allebei rond de 30 jaar oud en zij werkt in NL en heb haar ook hier leren kennen.
    Tuurlijk zijn we verschillend, maar ik vind dit juist een uitdaging. En het maakt de relatie juist interessant. Ze is helemaal gek van mij en absoluut niet op mijn geld uit want ze verdiend meer dan ik ;)..
    Ik ben nog nooit zo door een vrouw in de watten gelegd!
    Er zijn op de wereld in ieder land zoveel verschillende vrouwen en mannen.
    We kunnen niet iedereen over de zelfde kam scheren. Iedere thaise vrouw is anders!
    Hoe kan je zeggen dat het uiteindelijk niet werkt met een thaise vrouw?
    Het gaat om de persoon. Ontmoet een normale vrouw met een normaal bestaan!
    Ik snap dan ook niet dat rijke oudemannen een hele jonge “bardame” uit bangkok of waar dan ook als je vrouw maakt, je kan verwachten dat het dan alleen om je geld gaat, en je alleen maar ellende over je heen haalt.

  • Ferdinand zegt op

   Mijn huidige “thaise popje” als wel als mijn Thais ex (nu beste kameraad) hebben beslist nooit gelogen. Haast altijd op zijn Nederlands direkt en zeer duidelijk in wat ze willen en wat niet
   Veel vrouwen verkiezen juist vanwege die direktheid, open- en eerlijkheid, het kontakt met een falang boven een relatie met in hun ogen een vaak onbetrouwbare macho Thaise partner. En niet alleen om het geld.
   Wederzijdse belangstelling in elkaar doet wonderen.Thaise vrowen zijn vaak in staat en bereid financieel (mede) voor hun partner te zorgen. Besturen en zorgen vaak voor de financien. Betere arbeidsethiek, betrouwbaarder en loyaler dan hun Thaise counterpart en ook niet te beroerd om in een goede realatie met haar falang haar economische steentje bij te dragen.
   Soms niks familiebelangen, maar gewoon eigen gezinneje voorop.

   Mijn partner zorgt voor huishouding, kind en werk in eigen bedrijf. 200% inzet en inbreng. Nog tijd en energie over voor huiselijke sanouk s avonds

 9. Sam Loi zegt op

  “Geen stemverheffingen, boos worden of schreeuwen tegen anderen”.

  Als de Thai fluistert hoor je dat op 500 meter afstand, als ze boos zijn op 1000 meter afstand. Neem maar van mij aan dat ze verbaal flink te keer kunnen gaan. Ik heb het zelf ook een keer mogen ervaren.

  In Mike shopping mall; keek wat rond en bleef staan bij een etalage met daarin horloges e.d. Ik zei of vroeg niets en liep na een paar minuten verder. Die vent – een Katoi, althans een vent in dameskleding, vond dat niet zo leuk en viel tegen mij uit. Kennelijk had ze die dag nog niets verkocht.

  Hoe is het in boedha’s naam mogelijk dat zo iemand aan zo’n baan is gekomen?

  • Redactie zegt op

   Ik wil niet flauw doen, Sam. Maar in Pattaya en sommige andere toeristencentra gaat het er wat anders aan toe….

   • Sam Loi zegt op

    Ik wil ook niet flauw doen, redactie. Maar ik ben geneigd om je gelijk te geven. Mijn indrukken zijn gebaseerd op ervaringen die ik met name in Pattaya heb opgedaan.

    Nu heb ik begrepen dat Pattaya geen Thailand is, maar meer moet worden gezien als een ” van god en gebod kosgeslagen enclave” in Thailand. Daar kan het inderdaad anders aan toegaan dan in de rest van Thailand.

 10. Hans van Mourik zegt op

  Ik woon nu al meer dan 13-jaar in Thailand, en ik ben nog nooit een Thai tegen gekomen DIE NIET LIEGT!!!
  De Thaise kinderen worden al vroeg met leugens bijgewerkt. Hebzucht.,gierig.,onbeschoft.,geen tafelmanieren.,onbetrouwbaar.,discriminerend.,dom, en soms ook nog gevaarlijk.
  Toch bevalt het mij hier reuze in Thailand…een mooi land.,lekker eten.,uitstekende temperaturen…dat was het dan! Zelf ben ik ongetrouwd, en zal/durf ook niet met een Thaise te trouwen.
  Ondergetekende…een alleenstaande ouder met een zoon van 18-jaar.

  • francky zegt op

   Hebzucht.,gierig.,onbeschoft.,geen tafelmanieren.,onbetrouwbaar.,discriminerend.,dom, en soms ook nog gevaarlijk.…dat was het dan!
   Ongelooflijk, enkel voor het lekker eten, temperatuur en voor de mooie vrouwen dat je in thailand bent, triestig, is het enige dat ik daarop kan zeggen. Ik ben getrouwd met een Thaise vrouw die ik respecteer, en zij en haar familie respecteren mij, liegen staat ook bij hen niet in hun woordenboek daar zij dat verafschuwen, openheid en eerlijkheid is belangrijk. Ik heb hier Thaise vrienden en zijn blij dat ik zeg wat ik denk en er geen doekjes omwind, rechtuit ben. Waarom altyd negatief zijn, ik denk dat jullie gewoon in je eentje wil leven en jullie denkwijze en leefgewoontes aan de Thai wil opdringen en niet wil delen, je leeft nu eenmaal in Thailand en niet in Nederland of Belgie (ben zelf belg, misschien dat wij toleranter zijn en ons gemakkelijker aanpassen dan de nederlanders). Ik woon en ben getrouwd met Thailand en heb nog nooit een conflict gehad. Positief zijn en vriendelijk zijn kost niets, en liefde is de taal van alle landen.

   • Redactie zegt op

    Prima dat je het nuanceert Francky. Kennelijk hebben sommige mensen ook moeite om een onderscheid te maken.

    Het bestaat natuurlijk niet dat alle Thai voldoen aan het beeld van Hans. Het zijn dezelfde clichés dat alle Nederlanders gierig zijn en alle Belgen dom.

    Wanneer je zo generaliseert moet je het ook vooral eens bij jezelf zoeken.

   • Alberto zegt op

    Dit is wel heel erg negatief inderdaad (dat is ook een stereotype voor de Nederlander die uiteraard ook niet bij iedereen klopt)..
    Het komt er allemaal op neer dat ieder persoon anders is. Waar dan ook ter wereld.
    Waar sommige westerlingen denk ik moeite mee hebben is om niet onbewust op de thai neer te kijken omdat hij/zij uit een “arm” land komt. Zie elkaar als gelijk en respecteer de ander. Dan zul je zien wat een gigantisch respect je terug krijgt.
    we hebben culturele verschillen. Als je moeite hebt met je aanpassen aan een andere cultuur, is het dan wel de irritatie waard om in een ander land te gaan wonen?

    ((Ik heb hierboven al uitgelegd hoe mijn ervaring is met mijn thaise vriendin.))

  • Redactie zegt op

   Het lijkt me niet goed om 65 miljoen mensen hetzelfde etiket op te drukken. Zijn alle Nederlanders goed of slecht? Dat is te gemakkelijk.

  • meazzi zegt op

   Hans,ik had het zelf niet beter kunnen opsommen.N.B. Maar dit geldt ook voor de fillippijnen.

   • Redactie zegt op

    Meazzi of Roon, bestaat er eigenlijk wel iets wat wel goed is aan Thaise mensen? Deugd er werkelijk niets en niemand van de Thai? Zelfs kinderen en baby’s niet?

    Ben jijzelf perfect?

    Graag een fatsoenlijk antwoord, want ik ben het geklaag van jou op dit blog behoorlijk zat.

    Als je bijdrage alleen maar bestaat uit zeiken en negatief doen, begin dan zelf een blog. Dan schrijf je de hele dag verhalen over hoe verrot de Thai wel niet zijn. Dat lucht op, denk ik. Een ander voordeel is dat wij dan van je gezeur af zijn.

    • meazzi zegt op

     ik bedoel alleen de dames van plezier,kids en baby’s zijn nog onschuldig.Succes Ome peet

   • Hansy zegt op

    Voorde filipijnen:
    Bedoel je het liegen of de opsomming van hebzucht.,gierig.,onbeschoft.,geen tafelmanieren.,onbetrouwbaar.,discriminerend.,dom, en soms ook nog gevaarlijk.

    • meazzi zegt op

     nou hans ik zeg hier maar niets meer over,want de redaktie is behoorlijk op zijn tenen getrapt.Bovendien fatsoen is een ruim begrip,daarover kun je redetwisten.

     • Hansy zegt op

      Een antwoord wat meer nuanceren kan nooit kwaad.
      En niet generaliseren. Ik denk dat de redactie daar op doelt. Maar zo niet, verbeter me maar/vul maar aan.

      Kijk, onder het rijtje, dat je opsomt, daar kan ik ook nog wel een paar landgenoten onder rangschikken.
      Maar gelukkig niet elke Nederlander.

      Het commentaar van Hans van Mourik vind ik ook veels te algemeen gesteld, maar een aantal Thai uit een bepaald milieu zullen er zeker onder vallen.

  • Martin zegt op

   Kan niet begrijpen dat de redactie dit soort reacties op de site laat staan. Het is iedere keer hetzelfde verhaal, alleen maar negatief onbenullig kletspraat van gefrustreerde falang die niet in staat zijn een leuke Thaise vrouw te ontmoeten.
   Meestal Pattaya gangers. Woon al heel lang in Thailand maar er heeft nog nooit een Thai zijn middelvinger opgestoken dat doen alleen sommige farang. En een Thai LIEGT niet maar verteld niet altijd helemaal de waarheid, is toch wat anders.

   Redactie; Probeer eens wat positievere verhalen te plaatsen dan dit soort geneuzel.

   De tekst is door de redactie aangepast wegen het gebruik van scheldwoorden.

   • Redactie zegt op

    Beste Martin, ik kan je frustratie voorstellen. Ik ben het negatieve gezeur van de ‘gefrustreerde’ farang ook zat. Mijn wijze moeder zei altijd: of je doet er wat aan, of je accepteert het, maar loop niet te zeiken.

    Gelukkig zijn er ook genoeg die de moeite nemen om de andere kant te belichten.

    Wel een verzoek aan jou, gebruik voortaan normale taal. Je doet namelijk precies hetzelfde als de farang die je verfoeid, je onbehoorlijk gedragen.

    • Martin zegt op

     Beste redactie, zal me voortaan proberen in te houden. Maar als je al lang in Thailand woont zoals ik is het ongelofelijk mateloos irritant dat er steeds een aantal figuren zijn die dergelijke populistische onzin uitkramen. En deze keer was het wel heel erg wat ene Hans van Mourik als reactie geeft, en in navolging daarvan nog enkele andere figuren.
     Excuses, zal voortaan even een afkoelingsperiode in acht nemen voordat ik reageer.

     • Redactie zegt op

      Prima, excuses aanvaard.

   • Klaas zegt op

    Een thai liegt niet is natuurlijk wat overdreven maar ik weet uit ervaring met mijn vriendin dat ze de waarheid iets in eigen belang ombuigen. En ook als je wat vraagt over haar verleden is het altijd lastig om de echte waarheid te vinden, ze wil mij niet iets vertellen wat ik niet leuk zal vinden maar verteld in grote lijnen wel de waarheid. Maar ook een thai verteld niet altijd dezelfde grote lijnen en een beetje plussen en minnen weet je uiteindelijk wel wat je wil weten. En ook vaak word er gewoon niets verteld al kun je gewoon zien/ merken dat er iets is…… no no nothing honey…. maar dan is geduld een schone zaak, als mijn vriendin het issue heeft verwerkt gaat ze vanzelf praten en hoor je min of meer wat er was. Lastig om mee om te gaan soms maar ik weet gewooon dat ze nooit echt keihard liegt en bedriegt.

 11. Dirk de Noorman zegt op

  De Aziaten kennen een schaamtecultuur, niets is erger dan je “gezicht” verliezen. Westerlingen echter worden gekenmerkt door een schuldcultuur, daar wordt dan ook volop gebruik van gemaakt. Er is b.v. op dit moment een Derde Wereld stichting bezig ons een schuldcomplex aan te praten wanneer we te lang onder de douche staan! Ook in dit blog kom je soms sporen tegen van een dergelijk schuld-denken. Deze mix van culturen kan soms een giftig brouwsel opleveren wanneer elke elementaire kennis hieromtrent ontbreekt. “East is East and West is West and never the twain shall meet” volgens Azië kenner Graham Green. Maar dat was nog in een wereld zonder toerisme en internet.

  Wat mij over het algemeen verbaast is het gebrek aan inzicht in het Aziatisch (dus ook Thais) denken van ons Nederlanders, terwijl we toch meer dan 400 jaar dat werelddeel mee vorm hebben gegeven. Waar is die kennis gebleven?

  • Steve zegt op

   Een goede reactie van Dirk. Alleen het laatste kan ik me niet in vinden. Er zijn maar weinig mensen die de Thai echt begrijpen. Je zult dan op zijn minst Thais moeten spreken en er zijn niet veel falang die dat kunen

  • Hansy zegt op

   Volgens mij heeft het aanpraten van een schuldgevoel bij iemand niet zo veel van doen met de schuldcultuur.

   Schuldcultuur heeft m.i. meer te maken met het schuld op je nemen, daar waar je schuldig bent, al weet een ander dat nog niet.

   De schaamtecultuur gaat meer uit van het beginsel, wat niet weet, wat niet deert, al heb je een bank overvallen.

   Maar wellicht een aardig onderwerp voor een topic.

 12. Hansy zegt op

  quote
  Er is zelfs een Thais spreekwoord dat, vrij vertaald, zegt: “Als een leugen kan voorkomen dat je iemand verdriet doet, dan is een leugen beter dan de waarheid”.
  quote

  En als de leugen uitkomt, dan voelt een falang zich dubbel gekwetst.

  Vraag me af hoe een thai hier tegen aan kijkt.

  • Johnny zegt op

   Hansy,

   Das waar wat je schrijft. Dit komt door het cultuurverschil. Wat de Thai als juist heeft geacht, is absoluut fout voor de Nederlander. Beng is het dan. Doch als je eerst heel goed begrijpt hoe en waarom de Thai denkt en handeld, dan snap je heel goed hoe het werkt. Plotseling zie je dan ook dat die leugens helemaal niet zo erg waren. Ze kwamen voort uit een goed Thais hart.

   Ik weet ook zeker, dat je Thaise vriend of vriendin, nooit, maar dan ook nooit pijn heeft aan willen doen. Als die persoon had geweten hoe het voor een Nederlander werkt was die leugen er nooit geweest. Het is en blijft een ander land, wij Nederlanders moeten ons aanpassen. Ook met dit soort zaken.

  • Klaas zegt op

   Ik heb het idee dat een thai niet vooruit kijkt, het gaat om het nu.
   Dat is met bijna alles zo, niet sparen, nu veel eten kopen maar dat het niet lang goed blijft is van latere zorg, nu de waarheid verdraaien maar dat het later uitkomt word geen rekening mee gehouden.
   In beginsel is de bedoeling goed, het is alleen lastig te begrijpen….. we begrijpen de Belgen vaak al niet en dat is een stuk dichterbij.

 13. Redactie zegt op

  Mee eens, de verschillen in Thailand zijn al zo groot dat je moeilijk conclusies kunt trekken. Zelfs in Isaan zijn er cultuurverschillen per stad en regio. Maar dan nog, je kunt in Nederland ook niet alle Zeeuwen, Friezen, Limburgers, Brabanders over 1 kam scheren. Net alsof die mensen allemaal hetzelfde gedrag vertonen. Hoe kortzichtig kun je zijn om te denken dat iedereen dezelfde mentaliteit heeft.

 14. Redactie zegt op

  Ja, maar het is de vraag of ze daar de moeite voor willen doen? Het is vaak een uiting van frustratie. Ze zijn niet op zoek naar de nuance. Komt bij dat ze dan ook in de spiegel moeten kijken. Vaak lokt het een het ander uit.

  • Ferdinand zegt op

   Als iedereen op dit blog alleen maar genuanceerd reageert wordt het misschien wat saai ? “Tegenstellingen” lokken reakties uit en verlevendigen de discusie soms, als we maar beleefd blijven tegen elkaar.
   Maar ja wie ben ik, ook net gecorrigeerd door de redaktie voor “te expliciet woordgebruik” in een onschuldige poging duidelijk te zijn. (geen probleem, alle begrip voor).
   Blog blijft (in tegenstelling tot andere) interessant.

   • Redactie zegt op

    Ferdinand, ik lees jouw reacties met veel interesse. Net al mijn reacties, is het één mening niet dé mening. Dus prima. Wel probeer ik ergens een grens te trekken omdat de woordkeuze om iets aan te duiden te expliciet kan zijn. Je bent communicatief sterk genoeg om dat ook op een andere manier duidelijk te maken.

    • Ferdinand zegt op

     Als gezegd: totaal geen probleem mee. Groot gelijk, Laten we het beschaafd houden. Was me overigens van geen kwaad bewust, weet niet eens meer wat het precies was, waarschijnlijk iets te duidelijk sexueel getinte opmerking, waarvan ik dacht die die in de context pastte..
     Nogmaals, Blog is een leuke en interesante verzameling van meningen en ervaringen. Vind dat jullie een hoop tijd en energie in deze hobby steken, alle respect. Denk dat menigeen er plezier aan beleefd. Uiteraard zijn er beroepskankeraars, maar het merendeel zal het goed bedoelen.
     Ik blijf in elk geval lezer en soms reageerder (met hopelijk controle op mijn woordgebruik).
     Succes en waarschijnlijk namens velen, dank voor jullie inspanning. Nog bedankt voor toelichting op de achtergrond van Khun Peter en Hans Bos

 15. Ferdinand zegt op

  Nou we proberen het dan maar. Isaan, geen bartypes, maar familie uit redelijk milieu. Praatje op de markt staande naast degeen waar het over gaat (en ook nog eens zijnde eigen familie).
  Zij vertelt aan een ander; het net geboren kind van X (die dus naast haar staat) (X is vroeger getrouwd geweest met falang en nu al jaren hertrouwd met Thaise echtgenoot), is van die vroegere falang relatie. X vraagt verbaasd hoe kan je nu zo’n onzin vertellen, je weet al familie toch beter ?
  “Zij” antwoord zomogelijk nog verbaasder “natuurlijk weet ik dat het niet waar is, maar wat is het probleem, toch een leuk verhaal”

  Woon jaren in de Isaan, ongeacht arm of rijk, man of vrouw, welk milieu of functie ook, liegen en bedriegen (elkaar, dus niet alleen een falang) fantaseren en roddelen is een soort tweede natuur.
  Niet weer zeggen dat is generaliseren, het is een ervaring die ik heb met heel veel kennissen, vrienden, familie, buren in winkels, bedrijven, gemeente etc etc.
  En het is zeker niet, zoals in bovenstaand artikel beschreven, altijd goed bedoeld en ter voorkoming van conflicten (een net zo generaliserende en geromantiseerde weergave van de Thaise cultuur) maar vaak ronduit kwaadaardig en bedoeld een ander te schaden.
  Gefrustreerde falang ? Ja soms ! Omdat ik van dit land en van de meeste mensen houdt. Als vaker gezegd, cultuurverschillen vergoeilijken niet alles. Vervelende en slechte karaktereigenschappen blijven vervelend in Nederland en in Thailand.
  Jammer dat er op dit blog altijd gesteld wordt als falang moet je je maar aanpassen, het is hier nu eenmaal anders. Liegen, stelen, bedriegen en aggressiviteit zijn overal fout en vervelend welk cultureel sausje je er ook over heen gooit.
  Net als in NL is, ondanks het weer, niet alles zonneschijn in Thailand en heeft de Thaise maatschappij een paar hele vervelende kantjes als corruptie, onbetrouwbaarheid en geweld. Ook al geniet je van het land en de door ons zo gewaarde “vrijheid” (en die geld helaas niet voor iedereen, zeker niet voor de onderklasse) je hoeft niet altijd alles goed te praten.

  Opgemerkt zei dat mijn ervaringen van enkele jaren in Bangkok positiever waren. Educatie, job etc. zullen daarmee te maken hebben.

  Ook het verhaal dat de Thai zo vredelievend is en conflicten wil voorkomen zijn betrekkelijk. Ken erg veel Thais met een heel kort lontje, een verschrikkelijke aggressieve instelling als ze hun zin niet krijgen, hoe onredelijk ook. Ik bedoel hier niet in de verhouding met een falang maar Thais t.o.v elkaar.
  Ernstige mishandeling binnen huwelijk, huiselijk geweld, zakelijk meningsverschil of over 100 bath is zeer zeer veel voorkomend.
  Het is niet ongebruikelijk dat een (inderdaad vaak bezopen) Isaner zijn problemen in of buitenshuis oplost met een pistool of kapmes. Politie reageert daarop heel vaak met “ach zolang er geen doden vallen, bemoeien we ons er liever niet mee”
  Jongeren van 14 jaar op de beroepsscholen lopen met pistoool op zak en gebruiken dit ook vaak. Reactie van leraren op internet, ach ja we kennen het probleem maar ze schieten niet op ons.

  En respect tegen over ouders ? erg beperkt. Ouders hebben hier nog minder vat op hun kinderen dan in het westen. Zeker jongens hebben elke vrijheid en gaan hun eigen gang, 13 en 14 jarigen lopen s nachts op straat, racen met 100 km op hun brommer over straat en kunnen abosluut niet met kritiek omgaan.
  Ook hier in een klein dorp. Kinderen plegen overvallen en vallen ouderen lastig.
  Gangs van het ene dorp richten vernielingen aan in het andere, ouderen en zgn dorpshoofden worden uitgelachen. 14 jarige alcoholisten geen uitzondering, Pa en Ma kunnen (of willen) niks doen.
  Lees de Bangkok post eens na over (groeps)verkrachtingen op middelbare scholen. Jongens van 14 luisteren helaas niet naar ouders.

  Respect ?Ja meisjes tegenover hun ouders en grootouders. Maar dat heeft meer met onderdrukking en misbruik (op elk gebied) te maken dan met respect.

  Weer een negatieve reaktie van een gefrustreerde falang ? nee helaas ervaringen en observaties van heel dichtbij. En uiteraard geldt het niet voor iedereen en overal. Per saldo blijft het hier heel fijn leven, al moet je vaak je eigen wereldje creeeren, heel veel slikken en accepteren.
  Maar alle negatieve zaken verklaren uit cultuurverschillen en door een roze brilletje bekijken en goedpraten helpt ook niet. Fout is fout.

  Iedereen moet voor zich in zijn omgeving de balans opmaken, en zolang die positief is blijven we hier lekker zitten en genieten we van de (relatieve) vrijheid en vaak ook aardige mensen en je eigen relaties. Uiteindelijk kiezen we die zelf.
  En er zijn ook genoeg Thais waar je wel open en eerlijk en heel ronduit mee om kunt gaan.
  Al blijven sommige dingen (buiten je heel direkte omgeving) gewoon taboe, zoals Budhisme, Koningshuis en lange tenen.

  Genuanceerd genoeg ?? Redactie heeft gelijk Thailand is niet perse slechter of beter, gewoon anders. Maar gewoon dingen bij de naam noemen helpt (soms) in elk geval lucht het op.

  • Jjammer dat er op dit blog altijd gesteld wordt als falang moet je je maar aanpassen

   In Nederland, willen wij ook dat de buitenlanders zich aanpassen aan onze gebruiken en cultuur en niet andersom. Dat geldt ook Thailand en dan heb ik het niet over de negatieve kanten. De foute zaken die jij beschrijft komen letterlijk ook zo voor in een aantal volkswijken in Nederland. Maar dan heb je het over minder dan 1% van de bevolking. Is dat Thailand ook niet zo?

   • Hansy zegt op

    [quote]
    In Nederland, willen wij ook dat de buitenlanders zich aanpassen aan onze gebruiken en cultuur en niet andersom.
    [quote]

    Dit is assimilatie en geen integratie, waar wij het met zijn allen over hebben.
    Bekijk de betekenissen maar eens in het woordenboek.

    • castle zegt op

     accoord,maar wij komen geld naar een 3e wereldland brengen.En vaak zijn de buitenlanders die naar NL komen erop uit om geld te halen.En zoals iedereen weet is geld zeer belangrijk.

   • Ferdinand zegt op

    Ja groot gelijk. Aanpassen aan de omegving waar je leeft. Krijg ook steeds meer begrip voor de problemen van Turken en Marokkanen in Nederland.
    Wat ik meende te zeggen, jammer dat de redactie en sommige schrijvers vaak zo door een gekleurde geromantiseerde reisgidsen bril kijken.
    Net als in NL zijn er in TH echte misstanden. Die hoeven niet steeds onder het mom van cultuurverschillen goed gepraat te worden.

    Sommige zaken zijn in elke cultuur fout. Daar hoef je je niet aan aan te passen. Daar mag je tegen strijden, zeker als je om het land en de mensen geeft..

    Er zijn weinig Blogs over Haiti. Niemand heeft er problemen mee als je je daar niet wilt aanpassen aan de cultuur van geweld en agressie. Voor misstanden in Thailand wordt vaak meer begrip verwacht.

    Corruptie, aggressie, misbruik, onbetrouwbaarheid, bedriegen en liegen (ook al heb je er nog zulke leuke verklaringen voor) gebrek aan arbeidsethiek (hier wordt het al grijzer, maar ik zou en boek over mijn eigen ervaringen kunnen schrijven, maar doe ik niet want er zijn er al zoveel) alcoholisme, geweld etc. etc. kunnen niet door het woordje cultuurverschil worden vergoeilijkt. En ik wil me er al helemaal niet aan aanpassen, hooguit mee leren omgaan en als het even kan deze zaken door mijn eigen houding niet verergeren.

    En al deze genoemde zaken komen in de Thailand met name in de Isaan (door armoede of welke oorzaak dan ook) toch wel iets meer dan onder 1% van de bevolking voor.? De redactie als Thailand kenner is dat misschien met me eens ?

    Overigens heb ik er alle begrip voor dat de redactie zich als Thailand liefhebber tot doel heeft gesteld tegenwicht te bieden aan soms wel erg primaire negatieve uitingen van vaak “Pattaya gangers”met een zeer eenzijdig beeld van Thailand. Anders blijft er van dit blog niets over.

    Maar in Thailand schijnt niet altijd de zon en in het regenseizoen zet ik mijn rose zonnebril af en zie ik ook zaken waar ik me als Falang niet aan wil aanpassen. Wereldverbeteraar als ik als typische Nederlander kennelijk ben.

    Overigens voel ik me geen Nederlander, geen Europeaan, geen Aziaat, gewoon wereldburger en wil ik me mijn begrip voor goed en kwaad niet door EEN locale cultuur laten voorschrijven. Sommige zaken zijn universeel.

    • Kees zegt op

     Ferdinand, ook hier haal je de woorden uit mijn mond. Ik denk dat jij inderdaad een erg goed idee hebt van hoe de vork in de steel zit. Haarscherpe analyses. Realistisch, zonder direct te veroordelen.

 16. Ferdinand zegt op

  Als aanvulling nog een gemeenplaats. Al eens een Thai met kritiek zien omgaan ?. Waar “wij” als “Nederlander” graag aan zelfkastijding doen, komt een Thai toch niet verder dan, “ja je hebt misschien wel gelijk, maar wij doen het nu eenmaal al jaren zo”. Hij glimlacht en gaat op dezelfde voet verder, zeker als de kritiek van een buitenstaander komt.

  Het (grappige ?) “Mai pen rai” betekend te vaak “het interesseert me niet”

  Maar goed das een afgezaagd vooroordeel. Maar wel een waar ik me hier dagelijks aan wordt geacht aan te passen. Hetgeen overigens aardig lukt. Er zijn wel meer dingen die ik niet begrijp in mijn leven. En toch ga ik door en geniet er van.

  Pas me niet ALTIJD aan. Soms loop ik er om heen, en dat is dan weer het voordeel, dat kan hier waarschijnlijk beter dan in NL waar je je overal aan MOET aanpassen. (nu krijg ik het NL Blog weer over me heen ?)

 17. Ferdinand zegt op

  Liegen = is verschil in interpretatie

  Wat ik uit mijn eigen relatie en ervarinen in direkte omgeving vaak merk is, dat een Thai niet “doorvraagt”. Als er een vriend of familielid heeft gbeld of langs is geweest, krijg ik vaak een half verhaal te horen.
  Als je navraagt hoe iets precies zit of wat hij of zij precies heeft gezegd,of hoe een afspraak precies in elkaar zit, krijg je meestal het antwoord “weet ik niet heeft hij niet gezegd”.
  Je vraagt als Thai nu eenmaal niet door als de ander iets niet uit zich zelf zegt.

  Fout die wij dan als falang maken, verder aandringen en een antwoord forceren. Wat er dan gebeurt (tevreden stellen, teleurstelling voorkomen ?) je partner geeft een geheel eigen interpretatie van het gebeurde. Er wordt iets verzonnen om maar een antwoord te geven. Liegen ?

  • Hansy zegt op

   Je schrijft dat je vaak maar een half verhaal krijgt te horen.
   In dat geval, lijkt mij, wordt er info achter gehouden.

   Of je krijgt een heel verhaal te horen, doch weinig gedetailleerd. Blijkbaar heeft de aanhoorder weinig interesse gehad in hetgeen is verteld.
   Degene, die er weer naar vraagt (jij dus in dit geval), krijgt de indruk maar een half verhaal te horen.

   Doorvragen heeft dan geen zin. In onze cultuur zou je bij doorvragen er aan toe voegen, dat je maar met een half oor hebt geluisterd, omdat het je niet zo interesseert.

   Of zie het verkeerd?

   • Ferdinand zegt op

    Nee, er wordt niets achter gehouden “men” vindt het gewoon onbeleefd om door te vragen. Als de ander iets niet uit zich zelf verteld, wil hij dat kennelijk niet en vraag je niet verder. Dat leidt dan vaak weer tot misverstanden, omdat iedereen dan maar op zijn eigen interpretatie of vermoeden af gaat.
    Zo kan een afspraak met een Thai heel onzeker zijn, niemand heeft precies nagevraagd waar, wanneer. Veel afspraken zijn “vaag”.

    Nog even afgezien dat de “W” vraag (Waarom, wanneer, wie, waar) altijd iets lastigs is in Thailand. Vaak wordt niet begrepen waarom wij zo akelig precies en zeurderig zijn.
    Kan aan mijn karakter liggen. Maar elke falang vriend van me kent dit probleem

    • Klaas zegt op

     Kan ik me 100% in vinden. Na een telefoongesprek tussen mn vriendin en haar ouders vraag ik nog wel es of ze nog iets nieuws hadden of waar het over ging. Antwoord is steevast, nothing honey them always talking for the money becouse them care for me.
     En dat na een gesprek van ruim 1 uur 🙁
     Ik weet ook wel dat het vaak een lang gesprek om niets is maar het is wel frustrerend dat er nooit wat over gezegd word. Inmiddels kan ik me beheersen en vraag niet verder.
     De woorden die ik al ken en die ik in het gesprek op vang geven me al een indruk van het gesprek dat scheelt een hoop. Maar ik zou toch echt willen dat die taal iets sneller in mijn grijze massa bleef hangen….:(

     • Rik zegt op

      Klinkt heel erg bekend bij mij precies hetzelfde,een uur aan de telefoon met moeder of vriendin en als je dan vraagt waar het over gaat krijg je het in 1 of 2 zinnen te horen.

      Voorheen maakte ik me daar druk om maar het heeft geen zin je veranderd er weinig aan. Het is niet dat het mij niet meer interesseert maar als je het (te) direct vraagt krijg je bijna geen antwoord,en op een later tijdstip begint ze er toch vanzelf over.

      • Kees zegt op

       Ferdinand heeft volledig gelijk. Overigens, maak je niet te druk om die lange gesprekken. Als je een een beetje Thais spreekt weet je dat het absoluut nooit ergens over gaat.

       • Klaas zegt op

        Klopt dat het vaak nergens over gaat….. en ook dat er later vaak vanzelf wel wat over gezegd word.
        Gisteren net de waarheid te horen gekregen over iets wat een maand geleden gebeurd is… niets ernstigs ofzo maar zo onbenullig dom. We waren met pa en moe naar de markt geweest waar zon waarzegger/ handlezer stond, Ik lekker gaan wandelen met pa en zij daarheen met ma. Toen heeft ze me verteld dat de man haar vertelde dat ze een relatie moest hebben met een blanke die ouder is dan zij en dat ze in het buitenland moest gaan wonen en rijk zou worden…… en nog wat kleine dingen. Ik wist direct dat het de halve waarheid was maar was niets meer uit te krijgen. Nu vertelde ze dat hij haar verteld had dat zij iemand zou ontmoeten en dat ik ook iemand anders zou ontmoeten als we ver van elkaar af waren, en wat helemaal een giller is dat ik een player een playboy zou zijn en dat ik daarom iets met een ander zou doen. Maar ze geloven het nog echt ook, en toen mocht ze het mij niet vertellen van haar moeder maar nu ze zelf in een dip zat omdat we niet bij elkaar zijn kwam het er wel uit, mede omdat erzo’n kwast op tv met een zelfde verhaal kwam toen ze die belde. Tja dat is toch ook het verhaal wat ze iedere thaise meid aan praten. (rijke buitenlander trouwen en daar gaan wonen) niks persoonlijks.
        Maar goed na phom rak khun maak maak was het toch allemaal weer ok want ze kent me toch wel goed genoeg om beter te weten. Pfffff waarzeggerij, wat kunnen ze een relatie stressen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website