Trance-dancing, sekte of geloofsbeweging?

Door William
Geplaatst in Cultuur
Tags: , ,
15 april 2011

Een paar weken geleden liet mijn partner mij weten dat er ergens hier in de buurt een dancing plaats zou vinden, wat misschien wel interessant was om te filmen en fotograferen.

Het was een vreemd soort dansen onder begeleiding van een band, bestaande uit 12 personen. Gitaren, speciale xylofoons, gamels, slagwerk, keyboard. Een steeds terugkerende, monotone, soms wat opzwellende muziek moet ervoor zorgen dat de dansers, gekleed in bonte omslagdoeken d.m.v. hun danspassen en sierlijke arm-, hand- en vingerbewegingen (wai) in een lichte roes geraken.

Dit laatste viel wel mee, want ze waren meer bezig naar elkaar te kijken, wat te stoeien en tussendoor lekker te eten. En ach, moeders mooisten waren het ook niet. Deze vorm van dansen komt in Thailand veel voor. Er is altijd wel een soort medium a la Jomanda aanwezig. Wat ik ervan begreep is dat het komt uit het Hindoe en het verwant is aan het sjamanisme. Spirituele uitingen. Maar daar ben ik niet helemaal zeker van.

De vorige week was ik weer getuige van een dergelijke happening, maar nu van een veel grotere omvang en dat ook twee dagen duurde. Centraal stond een soort goeroe, geassisteerd door dienaren en dienaressen.

Tijdens de rites en de muziek schoten me allerlei gedachten door mijn hoofd. Van “Temple of Doom” (Indiana Jones) tot Indianendansen, bekend van de speelfilms. Reciterend gezang, waaruit ik constant harishama of iets dergelijks hoorde oproepen. Ik heb er een interesaante film van gemaakt, denk ik.

Bijgaand een aantal foto’s. Maar wat mij interesseert is: waar komt dit vandaan? Welke betekenis heeft het in Thailand, want ik heb begrepen dat het veel verbreid is. Ook mijn partner kan me dit niet duidelijk maken. Gaat het om macht of geld, want ik heb wel gezien dat later een aantal mensen druk bezig waren de giften te tellen en optekenden. Misschien zijn er lezers(essen) die me dit kunnen uitleggen?

[nggallery id=67]

7 reacties op “Trance-dancing, sekte of geloofsbeweging?”

 1. Niek zegt op

  Ik denk, William, dat wat jij dacht te horen als reciterend gezang niet het woord ‘harishima’ was maar ‘Hare Krishna’, de naam van de guru van een bekende Indiase sekte.
  Vaak kun je kleine groepjes ook in de Lage Landen zien optreden in oranje gewaden, die met wat belgerinkel het woord ‘Hare Krishna’ alsmaar zingend herhalen, terwijl ze wat sektarische lectuur aan de man proberen te brengen. De uitdossing van de mensen op jouw foto’s ziet er ook nogal Indiaas uit.

  • NWilliam zegt op

   Niek, het heeft met Hare Krishna, niets te doen, misschien is het in het verre verwant daaraan. Ik heb daar nog speciaal op gelet, ik heb ook maar weinigen in oranje gewaden gezienwel veel in het wit en overig bont gekleurd.
   Willem.

 2. hans zegt op

  william ik vermoed dat je vraag beantwoord kan worden volgens deze site. Laat ff weten of dat inderdaad zo is De hare krisha is geen sekte maar een levensbeschouwing. het lied dat ze het meeste zingen staat op http://www.scholieren.com/werkstukken/16133

  • NWilliam zegt op

   Hans,
   ik heb het werkstuk gelezen heb ook hierin geen echte aanknopingspunten gevonden. Strenge regels voor de volgelingen van de hare krishna, zoals het doen aan de bhati-yoga, 16x per dag een rozenkrans van 108 kralen afwerken, de mannelijke volgelingen die een kaal hoofd hebben e.a. regels, heb ik op deze bijeenkomsten niet aangetroffen. Een muziekband speelde en zong en de dansers(essen) uitten zich in hun trance-dancing. Degenen die bij de goeroe een zegening wilden, ontvingen op hun voorhoofd een rond rood teken. Dat het dus verwantschap heeft met een uit India afkomstige stroming (Brahma-Hindoestaans) lijkt me voor de hand liggend.
   Willem

   • hans zegt op

    Denk dat je gelijk hebt, maar kwam beetje door Niek die mij op die gedachte zette. Die sinterklaas figuur past daar ook niet in. Me vriendin weet het ook niet, tja komt toch weer die slogan van Amazing Thailand weer van pas

 3. ReneThai zegt op

  Een paar jaar geleden heb ik iets dergelijks meegemaakt in de buurt van Doi Sakhet ChiangMai . Ik was daar met Rob en Wilma ( Thailandgek ) aan het fietsen . Ik heb er beelden van ,maar ook wij weten niet wat het precies voorstelde . Kijk van minuut 03.09 tot 04.36 :

  http://www.123video.nl/playvideos.asp?MovieID=560057

  • william zegt op

   Dit is inderdaad een dancing zoals ik in het begin van mijn artikeltje beschreef. Als ik In de omgeving waar ik woon (Sansai bij Chiang Mai) een fietstocht maak, kom ik deze bijeenkomsten in de diverse Ban wel eens tegen. Ze komen met een koffertje, verkleden en doffen zich op en beginnen te dansen. Ze geven de gastgever(s) een gift (100 baht) en nodigen hen dan uit om bij hun party te komen. Zo ontstaan er vele parties, soms gaan ze ’s morgens naar de een en ’s middags naar een ander. Vaak is er ook een “excorsist” met dienaressen aanwezig. Hij gaat op een gegeven moment in trance en mensen kunnen hem om raad vragen. Waar het mij om gaat was die spcifieke bijenkomst met die goeroe. Ik zal Khun Peter een kort filmje ervan toezenden en vragen die te plaatsen, waardoor het ook visueel duidelijker wordt. Bedankt voor de reactie. Overigens is het hier ( niet zo ver van Doi Sakhet) een geweldige omgeving om te fietsen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website