Een tijdje terug besloot ik dat het hoog tijd was voor een serieuze muzikale ervaring en in de Bangkok Post zag ik de aankondiging van een pianorecital door Nina Leo in het Goethe Instituut in Bangkok. Twee vliegen in een klap: mooie muziek op een interessante locatie.

Ik op de bewuste dag naar Bangkok via het vliegveld en vandaar voor het eerst met de metro naar de stad: een prima verbinding! Razend snel en zeer goedkoop. Mijn hotel betrokken en vandaar ruim op tijd met een taxi naar het Goethe Instituut. Het is niet moeilijk te vinden want vlak bij het Lumphini Park, in Soi 1 van Sathon Road. Een stukje Duitsland in Bangkok! De chaletbouw is duidelijk herkenbaar, er zijn klaslokalen, er is een Informationszentrum en een Bibliothek, een Buchladen, een auditorium en zelfs een heuse Raststatt.

Het Instituut heeft een druk programma van uitwisseling op het gebied van muziek, literatuur, film en fotografie, maar ook techniek tussen Duitsland en Thailand. Wilt u daar meer van weten, kijk dan op hun website www.goethe.de/thailand.

Goethe Instituut in Bangkok

Maar ik kwam voor het recital van Nina Leo, een in Chiang Mai, New York en Londen opgeleide pianiste. Ze speelde een deels klassiek (Haydn), zelfs barok (Bach), deels modern (Debussy en Bartok) programma, waarover ik kan zeggen dat haar spel me in het moderne gedeelte het meest beviel. In Bach en Haydn klonk de vleugel enigszins bits, mede door een wat kale, onvriendelijke akoestiek in de zaal, maar in Debussy en Bartok had ze daar beslist geen last meer van. Al met al een waardevolle muzikale ervaring op een bijzonder plekje.

Chulalongkorn Universiteit

Een heel ander plekje, nou, zeg maar rustig plek, is de Chulalongkorn Universiteit aan de Phaya Thai tussen Rama I en Rama IV. Een reusachtig terrein met een park in het midden en daaromheen vele gebouwen, waaronder de Music Hall in het Building for Art and Culture. Daar was ik met enkele vrienden uit Pattaya present om te genieten van een Schubertiade door de Zwitserse violist Mathias Boegner en de Thaise pianiste Aree Kunapongkul.

We betraden een bijzonder stemmig ingerichte (kleine) zaal en het was hartverwarmend te zien hoe deze voor driekwart was gevuld met enthousiaste Thaise muziekstudenten van beiderlei kunnen die er duidelijk veel zin in hadden. Tijdens het concert bleek de zaal over een zeer goede akoestiek te beschikken, het geen de constructie al deed vermoeden. Het eerste nummer van het programma was de prachtige Arpeggione Sonata, door Schubert geschreven voor een in die dagen experimenteel instrument, de arpeggione. Het instrument was geen succes maar de sonate wel en deze wordt tegenwoordig vooral op cello gespeeld, maar op altviool kan natuurlijk ook. Heerlijke muziek, gevolgd door een Rondo Briljant, een set variaties op een Schubertlied en een Fantasie op een ander Schubertlied. Alles was even virtuoos, zowel voor de viool als voor de piano, maar de virtuositeit ging geenszins ten koste van de muzikaliteit.

Het razend enthousiaste publiek dwong toegift na toegift af, tot de pianiste het duidelijk welletjes vond. Zeer voldaan vingen we de terugreis naar Pattaya aan.

Chulalongkorn-Universiteit

Chulalongkorn Universiteit

3 reacties op “Muzikaal genieten op twee bijzondere plekken in Bangkok”

 1. ben zegt op

  Piet,
  dank je voor dit mooi verhaal.
  Piet hoe kom je aan de informatie over deze concerten en recitals.
  Kunnen we misschien met de redactie de lezers op voorhand op de hoogte brengen van zulke evenementen. Moest ik dit ook gelezen hebben was ik ook gaan luisteren.
  groetjes
  ben

 2. l.lagemaat zegt op

  Via [email protected] kan er informatie verkregen worden.
  Zo is donderdag 30 mei a.s. weer de kamer concertserie door jonge Thaise musici
  van diverse universiteiten.(Kasetsart,Chulongkorn,Srinakarinwirot,enz, universiteiten)

  Ook draait nog steeds de Phantom of the Opera in Bankok tot 2 july 2013
  Dit is in het Muangthai Rachadalai Theatre.
  Deze opera wordt in Thailand gepresenteerd door BEC-Tero Scenari.
  Hopelijk dat er iets voor iemand bij zit.

  groet,

  Lodewijk

  • ben zegt op

   Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website