Loy Krathong in Phayao

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Cultuur
Tags: , ,
23 november 2010

De Phayao provincie is één van de noordelijke provincies in Thailand, met aangrenzend van Oost naar West de provincies Nan, Phrae, Lampang en Chiang Rai. In het Noordoosten is er de grens met Laos (Khwaeng Sainyabuli). Er wonen ongeveer 500.000 inwoners in de provincie die 6.335 km² groot is.

De stad Phayao is gelegen aan het meer (Kwan Phayao) in de vallei van de Ing rivier. Drie grote bergen (Doi) omringen de vallei, de Doi Luang (1.697m) Doi Khun Mae Fat (1.550m) en Doi Khun Mae Tam (1.330m). Phayao is gesticht in 1096 en al snel werd het voor koning Mengrai een belangrijke handelspartner en idem dito voor de Lanna en Sukhothai koninkrijken. Het belangrijkste deel van de stad is het grootste zoetwatermeer, Kwan Phayao, waar geen motorbootverkeer toegestaan is. Op de oevers met een mooie wandeldijk en aangeplante bomen zijn er verschillende restaurants.

Loy Krathong

Lokale producten zijn de waterhyacinten en het handgemaakt katoen van de Thai Lue inwoners. Er was een mooie bloemententoonstelling tijdens Loy Krathong met een grote variëteit. Pluim voor de “floristen”. Loy Krathong is één van de belangrijkste festivals in de omgeving en de stad spaart kosten noch moeite om dit verder uit de breiden. Ook een OTOP (One Tambon-One Product) markt en uiteraard de verschillende stalletjes met het voor de Thai zo onmisbare drank en eten.

Verder kan er een strandmat gehuurd worden en de Thai maken hier gretig gebruik van en picknick is meer dan een sociaal gebeuren. De wandeldijk was mooi versierd met alle soorten lampions en dagelijks is er een water laser show tussen 19.00 en 21.00 uur op het water.

Tijdens het festival wordt er door Thaise mannen en vrouwen op een podium midden het water de geschiedenis uitgebeeld van hun stad. De oudere vrouwtjes maken hun Krathong van bananenbladeren en bloemen en zelfs uitgehaalde pompoenen worden er aangeboden. De kaarsjes en het vuurwerk mogen ook hier niet afwezig blijven. Ook de hete luchtballonnen (Khom Loi) ontbreken natuurlijk niet op het appel.

CUPCAKE Coffee & Bakery

Een speciale vermelding wil ik echter geven aan het jonge Thaise koppel die CUPCAKE Coffee & Bakery uitbaten en die me in perfect Engels aanspraken en waar er uitstekende koffie en thee wordt geschonken met echt gebak zoals we dat in Vlaanderen en Nederland gewend zijn voor redelijke prijzen. Beiden zijn pas gestart met de zaak en hebben meer dan vier jaar in Australië en Nieuw Zeeland gewerkt en gestudeerd en hebben het gewoon in hun vingers, hoe ze gasten (farangs) moeten verwennen.

Hier enkele foto’s. Phayao is twee uur rijden vanaf Chiang Mai en is meer dan een bezoek waard.

[nggallery id=46]

2 reacties op “Loy Krathong in Phayao”

 1. C. Braat zegt op

  Leuk dit bericht. Ik woon zelf in Ngao, 54km ten zuiden van Phayao. Ik verhuis echter binnenkort naar Hang Dong bij Chiang Mai. Buiten een bezoek aan Phayao is een bezoek aan Wat Analayo ook de moeite waard. De Wat ligt aan de overkant van het meer, gezien vanuit de stad.

  Waar is die Cupcake, coffee en bakery gevestigd? Ik wil daar zeker wel een keer langs gaan, voordat ik vertrek.naar Hang Dong.

  • Chris zegt op

   Beste C Braat,
   de Cupcake is gevestigd aan het meer,ergens halfweg.
   Inderdaad de Wat Analayao is ook de moeite waard,ben er zelf nog geweest in Februari van dit jaar.
   Ik zou zeggen welkom in Hang-Dong waar ik zelf ook woon en aangenaam vertoeven is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website