Een video over de ‘Long Neck’. Officieel heet deze bergstam ‘Padaung’ het is een stam die behoort tot de Karen, ze leven vooral in Noord-Thailand.

De Karen in Thailand, wonen zowel in de laagvlaktes als in de bergen van de provincies Chiang Mai, Mae Hong Son en Chiang Rai. Vooral de Padaung zijn bekend vanwege het dragen van koperen ringen rond de nek, waardoor de nek veel langer lijkt. In werkelijkheid drukken de ringen de schouders naar beneden. Het oprekken van de nek is fysiek niet mogelijk.

Tegenwoordig dwingen ouders hun kinderen weer deze ringen te dragen. Dat is niet alleen om de traditie in ere te houden maar vooral om de inkomsten uit het toerisme veilig te stellen.

Thaise overheid

Verder is de houding van de Thaise overheid ten opzichte van deze groep nogal omstreden. Ze zouden statenloos zijn en door de Thaise overheid min of meer gedwongen worden om hun dorp niet te verlaten. Gezinnen waarvan de vrouw of dochter de ringen draagt krijgen een kleine vergoeding van de overheid, dit om op de betreffende plaatsen toerisme in stand te houden. De UNHCR (United Nations High Commission of Refugees) heeft zelfs afgeraden om die ‘human zoo’s’ van longnecks te bezoeken. Er is volgens deze organisatie sprake van uitbuiting. Het dragen van de ringen is funest voor de gezondheid, zeker bij de jonge meisjes. Toeristen zouden er daarom beter aan doen om deze omstreden ‘attractie’ links te laten liggen.

[youtube]http://youtu.be/BL8ARB5FmsA[/youtube]

3 reacties op “Long Necks in Thailand (video)”

 1. fransamsterdam zegt op

  Wat in het artikel niet helemaal uit de verf komt is dat het vluchtelingen uit Myanmar zijn. Hun statenloosheid en het feit dat ze het dorp (vluchtelingenkamp) niet mogen verlaten heeft dan ook niets te maken met het dragen van de ringen. Het is één van de weinige groepen vluchtelingen die een eigen gemeenschap en een zekere mate van zelfstandigheid heeft opgebouwd.
  Dat de ringen ernstige gevolgen zouden hebben voor de gezondheid heb ik nergens kunnen vinden. Overigens zijn er genoeg mensen in de wereld die er wel aantoonbaar ongezonde tradities/hobby’s/verslavingen op nahouden, dus er is geen enkele reden om de Padaung daarom te veroordelen.
  Als de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties niets beters te doen heeft dan het adviseren van toeristen of ze deze mensen al dan niet moeten bezoeken, vrees ik dat weldra de Wereldvrede zal uitbreken.

 2. Realist zegt op

  Ik heb een bezoek gebracht aan de longnecks in Mae Hong Son,daar aangekomen ontdekte ik al snel dat deze wereld bekende toeristische attractie eigenlijk een menselijk drama is.
  Er waren op het moment dat ik er was geen andere toeristen en zodoende kon ik wat langere tijd met wat mensen uit het dorp praten.
  Deze mensen zijn +/- 22 jaar geleden gevlucht uit Birma het huidige Myanmar waar het militaire bewind deze stam probeerde uit te roeien en heeft velen van hun gedood en verkracht.
  Een grote groep is naar Thailand gevlucht en vermoedelijk heeft de Thaise maffia ze uit een vluchtelingenkamp gehaald ,ze over een drietal dorpen verdeeld en er een toeristische attractie van gemaakt.
  Deze mensen kunnen geen kant op,ze hebben geen paspoort of andere documenten,kunnen niet terug naar Myanmar en zijn hierdoor afhankelijk van de Thaise grillen en grollen.
  Enkele vrouwen vertelden mij dat ze niet willen dat hun jonge kinderen ook de ringen gaan dragen maar dat stuit op weerstand van de Thais aldaar want geloof me het is big money.
  Deze mensen kunnen zich voorzien van hun levens onderhoud door wat verkopen van dingen die ze maken,maar als toerist moet je entree betalen net zo als in een dierentuin,walgelijk.
  Het grote geld gaat naar de touroperators,taxi exploitanten,restaurants en hotels.
  Zoals zo vaak zijn de mensen de dupe als er niemand meer heen gaat, maar het wordt wel tijd dat deze mensen hun eigen cultuur en woongebied terug krijgen,misschien is dit spoedig mogelijk nu er in Myanmar nieuwe politieke hervormingen plaats vinden .

 3. Jan Nagelhout zegt op

  Mae Hong Son is een werkelijk prachtige plaats, te bereiken via een noord en een zuidelijke route. Inderdaad is er verderop een vluchtelingenkamp van de Karen.
  Het klopt ook dat deze mensen uit Birma komen, en dat de Thaise overheid vaak niet altijd even leuk met hun minderheidsgroeperingen omspringt.
  Ik heb daar een hele tijd met ze gesproken, maar ze vonden zelf dat ze het daar zo helemaal niet slecht hadden.
  Overigens het dragen van de ringen richt geen schade aan, en de nek word ook niet langer. Het zijn de jukbeenderen die omlaag worden gedwongen, waardoor de nek langer lijkt.
  Mae Hong Son vind ik 1 van de mooiste plekjes in Thailand, en de rit erheen is waanzinnig mooi. Als je snel wagenziek bent, begin er dan niet aan, de weg er naar toe is om die reden berucht.
  Verderop ligt Pai, een soort fake hippietown, als je daar niet van houd, zoals ik, kun je die beter overslaan, voor mensen die van dat sfeertje houden zal het ongetwijfeld veel te bieden hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website