Het hoofd, een belangrijk lichaamsdeel in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Cultuur
Tags:
14 januari 2022

Voor Thai is het hoofd, en met name de bovenkant van het hoofd, het belangrijkste lichaamsdeel. Op die plaats huist namelijk iemands geest (kwan), het hoofd en alles wat daar mee te maken heeft moet met respect worden behandeld.

Hoewel Thai erg tolerant zijn, vinden zij het wel belangrijk dat jij als buitenstaander een aantal regels kent en je daaraan houdt. Eén van die regels is, dat je niet het hoofd van een Thai zomaar aanraakt.

Mocht je toch per ongeluk iemands hoofd aanraken, dat kan bijvoorbeeld gebeuren in het gangpad van een bus waarbij je met je elleboog iemands hoofd aanraakt, verontschuldig je dan onmiddellijk. Leer daarvoor de Thaise woorden “khor thot krap” voor mannen en “khor thot kha” voor vrouwen uit het hoofd wat “sorry” betekent.

Kinderen niet zomaar over het hoofd aaien

In het westen aaien wij al snel een klein kind over het bolletje en dat is goed bedoeld. Het advies is, om dit niet in Thailand te doen. De kans dat men dit niet op prijs stelt is groot. Op de diverse Thailand websites en forums wordt er vaak discussie gevoerd over dit punt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Thaise mensen kinderen zelf wel klopjes op het hoofd geven en dus het hoofd aanraken. Er is nog een uitzondering en dat zijn verliefde stelletjes, ook zij raken natuurlijk elkaars hoofd aan.

Maar het feit dat familie, of de Thai zelf, wel elkaars hoofd aanraken geeft ons geen vrijbrief dit ook te doen. Daar komt bij dat de meeste Thai het sowieso niet op prijs stellen om aangeraakt te worden door vreemden. Anders dan bij ons geven Thai elkaar geen hand of een kus bij een begroeting maar geven ze elkaar een Wai. Er is daarbij geen sprake van enig lichamelijk contact.

Respect voor alles wat met het hoofd te maken heeft

Ook een hoed van een Thai moet met respect behandeld worden, pas op dat je er niet op gaat zitten. Hetzelfde geldt voor een hoofdkussen, nooit op gaan zitten of staan.

De stand en de hoogte van het hoofd ten opzichte van anderen is ook een manier om respect te betuigen. Het is een beleefdheidsvorm en je toont respect door je eigen hoofd lager te houden ten opzichte van een hogergeplaatste.

Het hoofd (hoog) is het belangrijkste lichaamsdeel en de voeten (laag) het minst belangrijke. Deze moeten zoveel mogelijk aan het zicht worden onttrokken. Wijs niet met je voeten naar iemand of een heilig voorwerp, dat is erg ongemanierd en beledigend.

Hetzelfde geldt voor over iemand heenstappen of je voeten op een verhoging leggen (wat in het Westen heel normaal is). Zorg ervoor dat je altijd zo gaat zitten dat je voeten naar opzij of naar achteren wijzen. De kleermakerszit is ook prima. Thai eten meestal op de grond, als je mee-eet let er dan goed dat je niet met je voeten naar het eten wijst of naar andere personen. Stap ook nooit over het eten heen dat zal je niet in dank worden afgenomen.

Nog even samenvattend:

 • Raak niet zomaar het hoofd aan van een Thai, ook niet van een kind.
 • Behandel alles wat te maken heeft met het hoofd zoals een hoed of kussen met respect.
 • Wijs nooit met je voeten naar mensen of heilige voorwerpen (Boeddhabeelden en dergelijke).
 • Let er op dat als je gaat zitten je voeten naar achteren wijzen.
 • Zorg dat je voeten laag blijven, voeten op de bank of op tafel is het toppunt van onbeleefdheid.
 • Stap nooit over Thaise mensen heen ook niet in een volle trein of als ze op de vloer liggen. Vraag beleefd of ze aan de kant gaan.
 • Stap niet over eten en etenswaren heen.

In de toeristische gebieden en op het strand zal een Thai er niet snel over vallen. Ze zijn inmiddels wel wat gewend van buitenlanders, maar buiten de toeristencentra is het raadzaam om de cultuur van de Thai te respecteren en daar naar te handelen.

6 reacties op “Het hoofd, een belangrijk lichaamsdeel in Thailand”

 1. Jacques zegt op

  Dat het hoofd een belangrijk lichaamsdeel is is een understatement en dat dit ook voor de Thai geldt spreekt voor zich zou je denken. Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten en gebruiken. Hetgeen de schrijver vermeldt klopt met mijn ervaringen met de Thai. Of de Thai werkelijk het hoofd zo belangrijk vindt is duidelijk waar te nemen in het verkeer als er wordt gereden met de motorbike zonder helm op het hoofd. In het verkeer is het hoofd kennelijk beduidend minder waard en dat geeft je toch te denken.

 2. Tino Kuis zegt op

  ‘Voor Thai is het hoofd, en met name de bovenkant van het hoofd, het belangrijkste lichaamsdeel.’

  Kan iemand mij vertellen wat voor een buitenlander het belangrijkste lichaamsdeel is?

  Eigenlijk zijn alle beleefdheidsnormen die hier voor Thais worden genoemd ook van toepassing in Nederland , met uitzondering misschien van ‘met je voet naar iets wijzen’.

  En, net als in Nederland, zijn de normen tussen vreemden en de normen tussen familie/vrienden heel verschillend.

  • Leo Th. zegt op

   Aansluitend wil ik toevoegen dat het anno 2019 ook in het Westen toch beslist niet meer gebruikelijk is, laat staan getolereerd, dat je zomaar als vreemde een klein kind over het bolletje aait.

 3. Gerard zegt op

  Ik heb me altijd verbaasd/ge-ergerd over de zware onderwaardering van de voeten door de thai.
  Men loopt wel weg met de voetmassage en het gepor met die stokken op bepaalde plekken in de zool.
  Voetreflexologie is een belangrijke holistsche behandeling van vooral de ingewanden en niet alleen die in de buik bevinden.
  Als ik dat dan zeg, dan is het plotseling oorverdovend stil.

  • Ger-Korat zegt op

   Snijdt eens een ander onderwerp aan en het blijft meestal ook stil. Snijdt een pizza aan of ander eten en het gekakel houdt niet meer op. Daarom denk ik dat het hoofd het belangrijkste is want daar gaat al het voedsel naar binnen, proeft men het op de tong en ervaart de smaaksensatie in de hersenen. Denk dat ik de essentie van het hoofd voor Thais aardig heb uitgelegd, maar ik kan het misschien niet helemaal begrepen hebben.

 4. janbeute zegt op

  Ik kan mij niet voorstellen dat het hoofd zo belangrijk is voor een Thai.
  Was het namelijk wel zo dan reden alle Thais wel met een helm op hun hoofd op de brommer.

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website