In deze video zie je het bekende Naga festival in de Isaan. Dit bijzondere feest vindt haar oorsprong in oude sagen.

Daar waar de Lao rivier Nam Ngum niet ver van het Thaise Nong Khai in de Mekong stroomt, denkt de lokale bevolking dat er onder de rivier een groot Naga paleis is. De mysterie rondom de Naga neemt grote vormen aan doordat ieder jaar op de 15e dag van de 11e maand (Thaise en Laotiaanse maankalender) een wonderbaarlijke gebeurtenis plaatsvindt. Op deze dag worden in de Nong Khai en Pak-Ngeum provincie in Isaan rode vuurballen ten grootte van eieren de lucht ingeschoten. Deze ballen komen uit de Mekong rivier en zijn voor iedereen zichtbaar.

Honderdduizenden mensen komen daarvoor bijeen. Ze komen zelfs van ver om vanaf de bankjes en picknickplaatsen het geheimzinnig schouwspel gade te slaan: de Ban Fai Payana. Slechts één nacht, of liever gezegd avond, zie je vlak na zonsondergang dit schouwspel ter ere van Boeddha en het einde van de Boeddhistische lent (Vassa). Zowel de lokale Thai als de Lao beweren dat dit een natuurlijk verschijnsel is. De vuurballen worden gespuugd door een Naga die daarmee wil benadrukken dat het water en de rivieren geëerd moeten worden.

Wetenschappers zeggen dat er een verband kan zijn met organisch slib uit de rivier. Aan het eind van de regentijd wanneer het water zeer hoog staat wordt hiervan veel meegevoerd. Dit slib zou, in combinatie met de zon die ook aan het eind van de regentijd weer schijnt, een soort gas te produceren dat brandbaar is. Hoe hieruit de lichtende bollen ontstaan die tot grote hoogte stijgen is vooralsnog een raadsel.

Video: Het mysterieuze Fireball Festival op de Mekong rivier

Bekijk hier de video:

[youtube]http://youtu.be/bEt_okwSqnw[/youtube]

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website